Lifestyle|09.05.2021 15:43

Μαρία Αλιφέρη: Με εξαφάνισαν τηλεοπτικά γιατί θεωρήθηκα σύμβολο του κατεστημένου

Newsroom

H Μαρία Αλιφέρη βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή Dot και μίλησε για τη λαμπρή σταδιοδρομία της στην υποκριτική και την τηλεόραση. Αποκάλυψε πώς βγήκε η πασίγνωστη τηλεοπτική φράση «σας αγαπώ» που μέχρι σήμερα είναι το σήμα κατατεθέν της, ενώ χιουμοριστικά παραδέχθηκε ότι «...σας έχω μεγαλώσει, μόνο που δεν σας έχω θηλάσει!».

Διαβάστε επίσηςΜαρία Αλιφέρη: Έχασα τη δουλειά μου γιατί θεωρήθηκα σύμβολο της Δεξιάς

Ενώ βρισκόταν στο ζενίθ της επιτυχίας της, η Μαρία Αλιφέρη ξαφνικά για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας εξαφανίστηκε από το κάδρο της δημόσιας ζωής. «Με εξαφάνισαν τηλεοπτικά γιατί θεωρήθηκα σύμβολο του κατεστημένου. Το τηλεοπτικό μου “κόψιμο” ήταν σαν να με έβαλαν στη λαιμητόμο. Δεν φανταζόμουν ότι ένα αυθόρμητο "σας αγαπώ" θα γινόταν viral. Αυτό το θεωρώ το μεγαλύτερό μου παράσημο.

Υπήρξα πολύ κλειστό παιδί, γεμάτο ερωτηματικά. Ο άνθρωπος πρέπει να παλεύει και για την εξωτερική και για την εσωτερική του διαδρομή. Η αναζήτησή μου στη ζωή είναι το φως. Όταν κοιτάζομαι στον καθρέφτη βλέπω μια κυρία 70 ετών που κρατιέται καλά. Η ψυχή δεν γερνάει, δεν μεγαλώνει».

Και πρόσθεσε: «Η εμπειρία ενός ανθρώπου 70 ετών είναι χρήσιμο να επικοινωνηθεί. Η επαφή με τους μαθητές μου δημιουργεί μια διαρκή ανανέωση. Δεν πέρασα ποτέ κρίση ηλικίας. Δεν τόκισα ποτέ στην ομορφιά μου. Η Αλιφέρη τελειώνει στο στούντιο ή όταν κλείσει η αυλαία. Θεωρώ ηλίθιο το σταριλίκι. Δούλευα 48ωρα και έπαθα τρεις υπερκοπώσεις. Ό, τι έχω κάνει στη ζωή μου το έκανα με κέφι. Η “Κραυγή των λύκων” ήταν μια μαζική επιτυχία».

«Θεωρήθηκε ότι είμαι δημιούργημα ή σύμβολο της Δεξιάς»

Σε παλαιότερη εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη η Μαρία Αλιφέρη είχε πει: «Νταβατζήδες και νονούς δεν είχα ποτέ στη δουλειά μου, αλλά θεωρήθηκε ότι είμαι δημιούργημα ή σύμβολο της Δεξιάς, οπότε έπρεπε να δημιουργήσουν τα δικά τους σύμβολα [...] Δέκα χρόνια μετά είπα "καλημέρα σας". Εννέα χρόνια ώσπου να έρθει η ιδιωτική τηλεόραση, δεν μπορούσα να βγω να πω, για παράδειγμα, ότι παίζω θέατρο. Δεν έχω δώσει πουθενά συνέντευξη. Αν ψάξετε αυτά τα εννέα χρόνια, δεν υπάρχω πουθενά» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Μαρία Αλιφέρη: «Σας αγαπώ»

Η Μαρία Αλιφεροπούλου σπούδασε στη Νομική Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση το 1972 και στο θέατρο το 1973. Έπαιξε σε πολλά σίριαλ της τηλεόρασης και παρουσίασε τηλεπαιχνίδια με τεράστια επιτυχία, όπως «Τα τετράγωνα των αστέρων», «Λίγο απ' όλα», «Κάνε ό,τι κάνω». Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε πλέον γίνει μια από τις μεγαλύτερες σταρ της ελληνικής τηλεόρασης. Αξέχαστη ατάκα της ήταν το περίφημο «Σας αγαπώ» που έλεγε με το κλείσιμο της εκπομπής της «Τα τετράγωνα των αστέρων» και είχε γίνει σλόγκαν. Εδώ και αρκετά χρόνια εμφανίζετα κυρίως στο θέατρο. Μάλιστα τη διετία 2011-2013 πρωταγωνίστησε στο έργο «Βρώμικα Κόλπα» του David Foley, στο στούντιο Κυψέλης.

Μαρία Αλιφέρη