Lifestyle|29.07.2021 13:09

Πέτρος Φιλιππίδης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος σχολιάζει την προφυλάκισή του - «Δημιουργήσατε την αίσθηση ότι είναι βασιλιάδες»

Newsroom

Απευθείας από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ στις φυλακές της Τρίπολης οδηγήθηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης, το μεσημέρι της Τετάρτης (27/7), ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού. Στις ίδιες φυλακές κρατείται και ο Δημήτρης Λιγνάδης, καθώς και άλλα άτομα που έχουν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα.

Η είδηση μεταφράστηκε από αρκετούς ηθοποιούς ως ένα κομμάτι της κάθαρσης που πρέπει να απέλθει και στον καλλιτεχνικό χώρο. Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του, ζήτησε ν' αποδοθούν ευθύνες για όσους ήξεραν για τις κακοποιητικές συμπεριφορές του Πέτρου Φιλιππίδη, αλλά και άλλων ισχυρών ηθοποιών. «Πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης το θέμα και καλά έκανε και τον πήρε. Υπάρχουν ευθύνες που πρέπει ν' αποδοθούν στα κυκλώματα, τα οποία στήριξαν αυτούς τους ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια. Οι δημοσιογράφοι τους στηρίξατε, τους αγκαλιάσατε, τους δημιουργήσατε την αίσθηση ότι είναι βασιλιάδες. Οι παραγωγοί από την άλλη μεριά που ήξεραν πράγματα που γίνονταν κάτω από τη στέγη τους και δεν αντέδρασαν. Οι περισσότεροι τουλάχιστον» δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Διαβάστε επίσηςΓεράσιμος Σκιαδαρέσης: «Μου έχει φερθεί συνεργάτης αντισυναδελφικά»

Ο Πέτρος Φιλιππίδης δεν έπεισε ανακρίτρια και εισαγγελέα για την αλήθεια των ισχυρισμών του. Ότι δηλαδή όσα κατήγγειλαν οι 3 γυναίκες σε βάρος του ήταν αποκυήματα της φαντασίας τους. Oι δικαστικοί λειτουργοί έχοντας εξετάσει τις καταγγέλλουσες και όσες εφιαλτικές στιγμές έζησαν δίπλα στον γνωστό ηθοποιό, φαίνεται ότι έπεισαν τη δικαιοσύνη, η οποία σταθμίζοντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας κατέληξε ότι εάν αφεθεί ελεύθερος μπορεί να διαπράξει νέα αδικήματα.

«Έχει πολύ δρόμο ακόμα και πάντα το μυαλό μας είναι στους ανθρώπους που έχουν υπάρξει θύματα. Αν η ελληνική κοινωνία αισθανθεί ότι έχει στο πλευρό της την ελληνική δικαιοσύνη, δεν έχουν ανάγκη τίποτα και σιγά σιγά θα καθαρίσουν όλα και θα ξεκαθαρίσουν» πρόσθεσε ο Μάριος Αθανασίου.

Μαρία Κορινθίου: «Τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι άνθρωποι δεν ακουγόμασταν»

Οι δικαστές διατύπωσαν την άποψη ότι ο γνωστός ηθοποιός λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, από το 2008 έως το 2014, φέρεται ότι εκμεταλλεύτηκε τη θέση ισχύος που είχε ασκώντας εξουσία και προχωρώντας σε αυτές τις πράξεις σε βάρος των θυμάτων του. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό για την προφυλάκισή του, διατυπώθηκε η κρίση ότι ο ηθοποιός θα μπορούσε να επανέλθει στα επαγγελματικά του και να επαναλάβει τα αδικήματα. Επιπλέον, στο σκεπτικό των δικαστών αναφέρεται και η ιδιαίτερη σκληρότητα που επέδειξε κατά τη διάρκεια τέλεσης των πράξεων του, καθώς φέρεται να μην κάμφθηκε από την αντίσταση των γυναικών.

«Εδώ και περίπου 20 χρόνια που είμαι στο χώρο, είναι κάτι που βροντοφωνάζω. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι άνθρωποι δεν ακουγόμασταν. Όμως ήρθε η στιγμή απ’ ότι φαίνεται και καλό είναι να το κρατήσουμε» δηλώνει η Μαρία Κορινθίου. Με αναρτήσεις όλο νόημα, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, είναι ο σύντροφος της Λένας Δροσάκη, μίας από τις τρεις κοπέλες που έφεραν πρώτες στο φως την υπόθεση Φιλιππίδη, τοποθετήθηκε στο Instagram. «Τα άτομα υπακούουν στους δυνατούς αλλά σέβονται τους δίκαιους».

Διαβάστε επίσηςΑλέξανδρος Μπουρδούμης: «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από τον δάσκαλο της σχολής μου»

Πώς ξεκίνησαν όλα

Οι πρώτες καταγγελίες σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη ήρθαν στις 4 Φεβρουαρίου, όταν τρεις ηθοποιοί, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη κατέθεσαν καταγγελία σε βάρος του, στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Οι καταγγελίες αφορούσαν σε ασελγείς πράξεις, λεκτική βία και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας επί και εκτός σκηνής και με αυτή ζητείτο η διαγραφή του Πέτρου Φιλιππίδη από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, γεγονός που πράγματι συνέβη λίγο καιρό μετά. Παρά το γεγονός όμως ότι οι καταγγελίες αυτές δεν οδήγησαν σε άσκηση διώξεων σε βάρος του γνωστού ηθοποιού – είχαν παραγραφεί άλλωστε- οδήγησαν και άλλες γυναίκες να προχωρήσουν σε ανάλογες καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές.

Πασχάλης Τσαρούχας: «Στις αρχές Σεπτέμβρη θα κλείσουν άλλες δύο μεγάλες υποθέσεις»

Το επόμενο διάστημα, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) θα παραπέμψει στη δικαιοσύνη άλλες δύο υποθέσεις που θα σοκάρουν. «Δεν υπάρχει τέλος και αρχή. Εμείς σαν Πειθαρχικό λειτουργήσαμε βάση τον εσωτερικό κανονισμό. Η υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη τελείωσε πριν από περίπου ενάμισι μήνα, που αποφασίσαμε την παραπομπή του για οριστική διαγραφή από την Γενική Συνέλευση. Αυτή τη στιγμή στο Σωματείο δεν υπάρχουν άλλες καταγγελίες. Στις αρχές του Σεπτέμβρη κλείνουν άλλες δύο μεγάλες υποθέσεις και εκεί τελειώνει το ζήτημα για την ώρα. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν έχουν ανοίξει τα στόματα. Είναι συντριπτικός ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πράγματα τα οποία τα κρατάνε κρυφά, επειδή υπάρχει φόβος και εκφοβισμός» δήλωσε ο Πασχάλης Τσαρούχας σε πρωινή εκπομπή του MEGA.

Κώστας Κρομμύδας: «Νόμιζε ότι θα έφευγε διακοπές, τι περίμενε να του πουν;»

Στην ίδια εκπομπή, μίλησε και ο Κώστας Κρομμύδας, ο οποίος τόνισε πως δεν μπορούν να χαρακτηριστούν όλοι οι ηθοποιοί «τέρατα» λόγω των Φιλιππίδη και Λιγνάδη. «Δεν νομίζω ότι θα περίμενε κανείς αυτή την εξέλιξη. Και ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος αν έγραφε ένα σενάριο που θα έλεγε ότι ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κι ένας ηθοποιός όπως ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος είναι από τους πιο δημοφιλής ηθοποιούς, θα βρίσκονταν στη φυλακή με κατηγορίες για βιασμούς, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, θα το θεωρούσαμε υπερβολικό αυτό το σενάριο. Δυστυχώς για όσα συνέβησαν, αλλά ευτυχώς έγινε η αρχή και οι άνθρωποι αποφάσισαν να μιλήσουν» ανέφερε αρχικά, ο ηθοποιός και συγγραφέας.

Και συνέχισε: «Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν αυτή την εξουσία στα χέρια τους νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο, ότι μπορούν να φτάνουν σε ακραίες καταστάσεις. Πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα. Δεν είναι μόνο ο χώρος της Τέχνης. Απ’ ότι μαθαίνω έπιασαν τα κλάματα τον Πέτρο Φιλιππίδη. Τι περίμενε δηλαδή; Ότι θα του έλεγαν εισαγγελέας και ανακριτής “πήγαινε τις διακοπές σου και έλα τον Σεπτέμβριο να τα πούμε;” Όλοι αυτοί, όχι μόνο οι δύο συγκεκριμένοι, έχουν άγνοια των πράξεών τους».

Έλενα Ακρίτα: «Ας περιμένουμε και το πόρισμα της Μπάρμπα»

Mε μία ανάρτηση στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook, η Έλενα Ακρίτα σχολίασε την είδηση της προφυλάκισης του Πέτρου Φιλιππίδη, κάνοντας αναφορά και στη Βάνα Μπάρμπα που είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ του ηθοποιού. «Προφυλακίστηκε ο Φιλιππιδης, αλλά ας περιμένουμε και το οριστικό πόρισμα της Βάνας Μπάρμπα που λογικά δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη» έγραψε.

«Είναι αθώος. Εγώ αυτό θα πιστεύω και το ίδιο αυτοί οι τόσο ταλαντούχοι άνθρωποι που μας έχουν ταξιδέψει τόσα χρόνια με αυτό το τόσο χαρισματικό ταλέντο... όση κατάχρηση εξουσίας και να έχουν κάνει... γιατί όταν είσαι ένας άνθρωπος που σε αγαπάει το κοινό σίγουρα έχεις κάνει λάθη. Δεν μπορώ να το πιστέψω, δεν συνάδει η ποιότητα με το να γίνεις χυδαίος. Γιατί ένας άνθρωπος που παραβιάζει μία γυναίκα, το κορμί της και την ψυχή της, μιλάμε για την απόλυτη χυδαιότητα. Δεν συνάδει - το ένα είναι φως και το άλλο είναι σκοτάδι. Αυτό πιστεύω εγώ και το να μου στερούν το δικαίωμα να λέω την άποψή μου δεν θα το καταφέρει κανείς».

Το πρωί της Τετάρτης (28/7), ωστόσο, η Βάνα Μπάρμπα μίλησε στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» για την απόφαση που πήραν οι ανακριτικές αρχές, σχετικά με τον Πέτρο Φιλιππίδη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, όταν μιλάει η δικαιοσύνη πρέπει όλοι να σιωπούμε. Η ίδια μπορεί, αρχικά, να στήριξε τον Πέτρο Φιλιππίδη, όμως, μετά την απόφαση της δικαιοσύνης δεν θέλησε να κάνει περαιτέρω σχόλια.

Διαβάστε επίσης: Πέτρος Φιλιππίδης: Τα πρώτα του λόγια μετά την προφυλάκιση - «Δεν το περίμενα αυτό που κάνατε»

«Τώρα που μιλάει η δικαιοσύνη, η οποία είναι ο μόνος θεσμικός φορέας της πατρίδας μας που έχει μια σωστή άποψη, νιώθω μια ανακούφιση, γιατί ξέρω ότι η δικαιοσύνη θα κάνει το σωστό. Όταν, λοιπόν, έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλάει η δικαιοσύνη τα πράγματα είναι ολόσωστα. Αυτό που συχαίνομαι και δεν θέλω να βλέπω είναι οι “τηλεδίκες”. Αισθάνομαι μεγάλη εμπιστοσύνη γιατί η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Ό,τι απόφαση βγάλει θα είναι η απόλυτα σωστή» δήλωσε.

Όλες οι ειδήσεις

Κώστας Αρζόγλου για Πέτρο Φιλιππιδη: «Είναι ένας νεόπλουτος της εξουσίας»

Wentworth Miller: Ο πρωταγωνιστής του «Prison Break» αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με αυτισμό

Αγριες Μέλισσες τρίτος κύκλος: Ένας θάνατος φέρνει δίψα για εκδίκηση - Φωτογραφίες από τα γυρίσματα

Νάντια Μπουλέ - Μίνως Θεοχάρης: Η εκπομπή που θα παρουσιάσουν στον ΣΚΑΪ

Έλενα ΑκρίταΠέτρος Φιλιππίδηςηθοποιόςφυλακές ΤρίποληςΜάριος ΑθανασίουΜαρία Κορινθίου