Στέφανος Τσιτσιπάς: Ένας πρωταθλητής με ευαισθησίες (pics & vids)
Άγγελος Γεραιουδάκης«Είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη Γη», δήλωσε ο Στέφανος Τσιτσιπάς λίγα λεπτά μετά τη μεγάλη του νίκη στη Rod Laver Arena της Μελβούρνη. Πιο συγκεκριμένα, ο 20χρονος Έλληνας τενίστας πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του ελληνικού τένις, καθώς κέρδισε το πρότυπό του Ρότζερ Φέντερερ με 3 - 1 σετ και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Australian Open.
Τόσο ο ελληνικός όσο κι ο διεθνής τύπος, αλλά και κανάλια όπως τα CNN, BBC και Eurosport, αποθεώνουν τον Έλληνα αθλητή με την πολλά υποσχόμενη καριέρα. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήρθε στον κόσμο στις 12 Αυγούστου 1998, από τον προπονητή του τένις Απόστολο Τσιτσιπά και την Ρωσίδα, πρώην τενίστρια Τζούλια Σαλνίκοβα, ενώ μεγάλωσε στις γειτονιές της Βουλιαγµένης.
Ήρθε σε επαφή με το τένις σε ηλικία 3 ετών. Δοκίμασε κι άλλα αθλήματα, αλλά το τένις ήταν το άθλημα που τον κέρδισε αμέσως. «Ξεκίνησα στα γήπεδα του Αστέρα, στην ηλικία των τριών ετών, αλλά όχι τόσο σοβαρά. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι ήμουν σχεδόν όλη μέρα εκεί και καμιά φορά έπαιζα τένις. ο μοναδικός τρόπος για να πετύχεις είναι να πας στο εξωτερικό, όπου υπάρχει τόσο η κουλτούρα για το τένις, όσο και η απαραίτητη εξειδίκευση. Ήταν πολύ σωστή κίνηση να φύγω για το εξωτερικό, αν και στην αρχή αντιμετώπισα ορισμένες δυσκολίες. Πάντα όμως είχα ως συμπαραστάτες την οικογένεια μου», εξηγεί ο ίδιος.
Μέσα σε 1,5 χρόνο, «έτρεξε» με ιλιγγιώδη ταχύτητα και κατάφερε να διαγράψει μια διαδρομή στο παγκόσμιο τένις, που άλλοι δεν κατάφεραν σε μια ολόκληρη καριέρα. Άλλωστε, πριν καν συμπληρώσει τα 18 του χρόνια είχε ανέβει στην κορυφή του κόσμου, ως νούμερο ένα της κατηγορίας juniors.
«Στο ξεκίνημα υπερισχύει η δίψα, αλλά αργότερα έρχεται η στέρηση. Ο πρωταθλητισμός κάνει το μυαλό να μπουχτίζει. Υπάρχουν πράγματα που θέλω να κάνω για τον εαυτό μου. Να παίξω μπάσκετ, να δω τους δικούς μου ανθρώπους. Να ζήσω μία φυσιολογική ζωή», δηλώνει σε συνέντευξή του.
Είναι το πρωτότοκο παιδί μιας δεμένης οικογένειας, όπως λέει ο ίδιος, όπου κάθε ένας ενδιαφέρεται για τον άλλον και δείχνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατανόηση απέναντι στις ανάγκες που προκύπτουν. «Τα αδέλφια μου μεγαλώνουν ουσιαστικά με τον πατέρα τους μακριά», παραδέχεται στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, αφού ο Απόστολος Τσιτσιπάς ως προπονητής του Στέφανου τον ακολουθεί σε κάθε του αγώνα και ταξίδι στο εξωτερικό, κάνοντας τον γιο του να νιώθει βαθιά ευγνωμοσύνη για τη στήριξη και τη βοήθεια.
Η καθημερινότητα ενός αθλητή που βρίσκεται στο επίπεδο του Τσιτσιπά απαιτεί αντοχές και πειθαρχία. Ξυπνάει, τρώει, κάνει προπόνηση στο γήπεδο, ακολουθεί πρόγραμμα fitness, τρώει ξανά, μετά πάλι προπόνηση και ύστερα ύπνος. Διαλείμματα επί της ουσίας δεν υπάρχουν, αφού τα τουρνουά διαδέχονται το ένα το άλλο.
«Έχω γύρω μου μία δυνατή ομάδα, αλλά και τον πατέρα μου που με ακολουθεί σε όλα τα ταξίδια. Πολλές φορές έρχεται μαζί και η μητέρα μου. Πολλοί αθλητές χάθηκαν επειδή δεν είχαν κανέναν δίπλα τους. Ξέρετε, το τένις είναι ομαδικό άθλημα», τονίζει στην εφημερίδα Documento.
Πήγε σε ελληνικό σχολείο μέχρι την Γ' Γυμνασίου. Έλειπε συχνά σε τουρνουά και κινδύνεψε αρκετές φορές να μείνει από απουσίες. Έχανε και μεγάλα κομμάτια από την διδακτέα ύλη. Οι συμμαθητές του δεν μπορούσαν να καταλάβουν την καθημερινότητά του. Έπεσε αρκετές φορές θύμα bullying. Τελείωσε το λύκειο διαδικτυακά σε αμερικανικό σχολείο.
Στις πιο ευχάριστες αναµνήσεις του συγκαταλέγονται τα ζεστά καλοκαίρια στη Σύρο. «Μπάνια, πολύωρα παιχνίδια στην παραλία και πλάκες. Αυτό που µου λείπει από την Ελλάδα όταν βρίσκοµαι στο εξωτερικό είναι οι διακοπές στα νησιά και η κλασική χωριάτικη σαλάτα που υπάρχει πάντα στο οικογενειακό µας τραπέζι», αναφέρει.
Η θεία του, κι αυτή τενίστρια, τον βοήθησε ιδιαίτερα οικονομικά για να κατακτήσει το όνειρό του. Η οικογένειά του δεν είχε τους πόρους για να τον χρηματοδοτήσει στα ταξίδια του. «Το τένις είναι από τα πιο ακριβά, μαζί με το γκολφ. Από την κατηγορία juniors ακόμα, οι δαπάνες για κάποιον που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό είναι τεράστιες. Τα πληρώνεις όλα από την τσέπη σου. Αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, φαγητά, εξοπλισμό, όλα. Όχι μόνο για τον εαυτό σου, αλλά και για τον προπονητή σου. Αγοράζεις σπίτι με αυτά τα λεφτά! Όταν, όμως, έρθει η ανταμοιβή, το τένις σου τα ξεπληρώνει με τα παραπάνω», δηλώνει. Πλέον, οι αμοιβές του έχουν εκτοξευτεί. Μέχρι και το 2018, τα συνολικά κέρδη της καριέρας του υπολογίζονται σε 285.000 ευρώ.
Ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή του Στέφανου, είναι τα social media. Ασχολείται με μεγάλη επιτυχία με το vlogging, καταφέρνοντας πάντα να βρίσκει λίγο χρόνο για τον εαυτό του, πέρα από τις πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις του. «Θέλω να εμπνεύσω άλλους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν το ίδιο πράγμα. Να τους δώσω μια ιδέα για το πως λειτουργεί το tour και πως είναι το τένις. Πόσο όμορφο είναι να μπορείς να ταξιδεύεις, κάποιες φορές. Μου βγαίνει φυσικά και όταν το κάνω, νιώθω περισσότερο χαρούμενος από πριν», αναφέρει στους New York Times.
Παράλληλα ως νέος άνθρωπος, έχει δείξει από πολύ νωρίς τις κοινωνικές ανησυχίες του και στέκεται πάντα μπροστάρης όπου δει ότι υπάρχει ανάγκη, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την κινητοποίησή του για τους πυρόπληκτους της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική και στο Μάτι.
Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2018 είχε ανεβάσει ένα βίντεο στο επίσημο κανάλι του στο Υoutube, στο οποίο ξεκινούσε έναν έρανο για να βοηθήσει τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι είχαν πληγεί από τις καταστροφικές φωτιές, αποκαλύπτοντας ότι ανάμεσα τους βρισκόταν και ένας παιδικός του φίλος. Μάλιστα, ο ίδιος έκανε δωρεά 5.000 ευρώ.
Στόχος του είναι να πετύχει κάτι που δεν έχει καταφέρει κανένας άλλος στην Ελλάδα. Να κερδίσει τίτλους και να μπει το όνομα του στο Hall of Fame. Να γίνει ο καλύτερος τενίστας του κόσμου, χωρίς, όμως, να είναι απαραίτητα το νούμερο ένα.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό