Lifestyle|30.11.2021 14:15

Rihanna: Εθνική ηρωίδα του Barbados- Το νησί έκοψε τον «ομφάλιο λώρο» με τη βασίλισσα Ελισάβετ

Newsroom

Το νησί Μπαρμπέιντος έγινε επισήμως την Τρίτη (30/11) προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία και έπαψε να αναγνωρίζει τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ως επικεφαλής του κράτους. Η πρώην βρετανική αποικία, η οποία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1966, διατήρησε έναν επίσημο δεσμό με τη βρετανική μοναρχία, όπως έχουν κάνει και κάποιες άλλες χώρες που κάποτε αποτελούσαν τμήμα της βρετανικής αυτοκρατορίας. «Ήρθε η ώρα για να αφήσουμε πλήρως πίσω μας το αποικιακό παρελθόν μας», είχε δηλώσει πριν από έναν χρόνο η γενική κυβερνήτης των Μπαρμπέιντος Σάντρα Μέισον στη διάρκεια ομιλίας της εκ μέρους της πρωθυπουργού της χώρας Μία Μότλεϊ.

«Οι πολίτες των Μπαρμπέιντος θέλουν έναν Επικεφαλής Κράτους από τα Μπαρμπέιντος. Αυτή είναι η απόλυτη έκφραση της πεποίθησής μας για το ποιοι είμαστε και για το τι είμαστε ικανοί να επιτύχουμε».

Μόλις το ρολόι χτύπησε μεσάνυχτα (30/11) γεννήθηκε η νέα δημοκρατία υπό τις επευφημίες εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στη γέφυρα Τσάμπερλεϊν, αλλά και στην πλατεία των Ηρώων στην πρωτεύουσα Μπρίτζταουν. Ακολούθησαν 21 κανονιοβολισμοί και ανακρούστηκε ο εθνικός ύμνος του Μπαρμπέιντος.

«Εμείς, οι πολίτες, πρέπει να δώσουμε στη Δημοκρατία του Μπαρμπέιντος το πνεύμα και την ουσία της», δήλωσε η Σάντρα Μέισον, η πρώτη πρόεδρος του νησιού. «Πρέπει να διαμορφώσουμε το μέλλον του. Είμαστε οι φρουροί ο ένας του άλλου και του κράτους μας. Είμαστε ο λαός του Μπαρμπέιντος», τόνισε. Το νησί κέρδισε την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1966, έπειτα από 400 χρόνια.

Το νησί Μπαρμπέιντος, είναι γνωστό για τις παραδεισένιες παραλίες τους, το ρούμι και τη σούπερ σταρ της μουσικής Ριάνα. Σήμερα, στο νησί είναι επικεφαλής η πρόεδρος Μέισον, η οποία μέχρι πρότινος ήταν γενική κυβερνήτρια της χώρας μετά την εκλογή της τον Οκτώβριο. Η κα Μέισον ορκίστηκε χθες τα μεσάνυκτα στη διάρκεια επίσημης τελετής.

Ριάνα και πρίγκιπας Κάρολος στην τελετή του Μπαρμπέιντος

Η τελετή για την ορκωμοσία της νέας προέδρου, στην οποία παρέστησαν ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, όπως και η Ριάνα, δεν ήταν ανοικτή για το κοινό. Όμως στο Μπαρμπέιντος ήρθη η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί λόγω της covid-19 ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τους υπόλοιπους εορτασμούς.

Μετά τους κανονιοβολισμούς και ένα σόου με πυροτεχνήματα, ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί του νησιού και μουσική, η πρωθυπουργός Μία Μότλεϊ ανακήρυξε τη Ριάνα εθνική ηρωίδα. Η κα Μότλεϊ δήλωσε ότι στην 33χρονη σταρ θα δοθεί η τιμή του Εθνικού Ήρωα του Μπαρμπέιντος υπό τις επευφημίες του πλήθους. Το Μπαρμπέιντος θα παραμείνει μέλος της Κοινοπολιτείας, όπως αποκάλυψε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα (29/11).

Επικρίσεις για την παρουσία του πρίγκιπα Κάρολου

Ωστόσο η κα Μότλεϊ δέχθηκε επικρίσεις επειδή προσκάλεσε στους εορτασμούς τον πρίγκιπα Κάρολο, στον οποίον έδωσε και την υψηλότερη τιμή του νησιού, το Τάγμα της Ελευθερίας. «Η βρετανική βασιλική οικογένεια ευθύνεται για την εκμετάλλευση σε αυτή την περιοχή και παρά ταύτα δεν έχει δηλώσει επισήμως συγνώμη ή κάποιου είδους αποζημίωση», εκτίμησε η Κριστίνα Χιντς, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών στο Μπαρμπέιντος.

Εξάλλου για κάποιους ακτιβιστές, όπως η Φιρχάανα Μπουλμπούλια, ιδρύτρια της Μουσουλμανικής Ένωσης του Μπαρμπέιντος, η βρετανική αποικιοκρατία και η δουλεία ευθύνονται άμεσα για τις ανισότητες στο νησί. «Οι ανισότητες στον πλούτο, η ικανότητα να έχει κανείς ιδιοκτησία, ακόμη και πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια, όλα συνδέονται με τις δομές που δημιουργήθηκαν υπό τη βρετανική εξουσία», υποστηρίζει η 26χρονη γυναίκα.

 

Όμως κάποιοι κάτοικοι τονίζουν ότι υπάρχουν πιο επείγοντα προβλήματα, όπως η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η επιδημία covid-19 κυρίως εξαιτίας της εξάρτησης του νησιού από τον τουρισμό. Πριν την πανδημία σχεδόν 1 εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτονταν το νησί των περίπου 287.000 κατοίκων.

Η ανεργία πλησιάζει το 16%, αυξημένη σε σχέση με το 9% των προηγούμενων ετών, παρά την αύξηση των κρατικών δανείων για τη χρηματοδότηση δημόσιων έργων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Ριάνα αποκτά δικό της μουσείο στο Μπαρμπέιντος

Μουσείο υποσχέθηκε η γενέτειρά της στην ποπ σταρ Ριάνα, η οποία το 2018 ορίστηκε πρέσβειρα από την κυβέρνηση του Μπαρμπέιντος με καθήκοντα που συνδέονται με την εκπαίδευση, τον τουρισμό και τις επενδύσεις. 

Η Ριάνα έφυγε από τα Μπαρμπέιντος σε ηλικία 16 ετών για να κυνηγήσει το όνειρό της στις ΗΠΑ. Η παιδική της ηλικία στο Μπριτζτάουν ήταν γεμάτη με προκλήσεις, καθώς αγωνιζόταν να επιβιώσει, φροντίζοντας παράλληλα τον πατέρα της, ο οποίος είχε προβλήματα με τον αλκοολισμό και τον εθισμό στα ναρκωτικά.

Ωστόσο, η τύχη της άλλαξε μια μέρα όταν ένας στέλεχος της μουσικής βιομηχανίας των ΗΠΑ την άκουσε να τραγουδά με δύο συμμαθήτριές της και προσφέρθηκε να την βοηθήσει να δημιουργήσει μια καριέρα μουσικής. Το 2005 υπέγραψε συμφωνία με την Def Jam, ενώ μέντοράς της υπήρξε ο Jay-Z.

Εκτός από την καριέρα της στη μουσική, η Ριάνα έχει εισέλθει στις βιομηχανίες καλλυντικών μόδας με το brand FENTY. Έχει, επίσης, πρωταγωνιστήσει μαζί με τη Σάντρα Μπούλοκ, την Akwafina και την Κέιτ Μπλάνσετ στην ταινία «Ocean's 8».

«Είναι τώρα η πιο επιτυχημένη γυναίκα καλλιτέχνης σε ολόκληρη την υδρόγειο, κατά τη γνώμη μου αξίζει να αναγνωριστεί ως ζωντανός μύθος των Μπαρμπέντος», είχε δηλώσει η πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, διευκρινίζοντας ότι είναι σε συνομιλίες με την οικογένεια και τον αδερφό και μάνατζερ της τραγουδίστριας.

Το μουσείο θα δημιουργηθεί σε κτίριο στην οδό Γουέστμπερι της πρωτεύουσας των Μπαρμπέιντος έτσι ώστε οι τουρίστες που φθάνουν στον τερματικό σταθμό κρουαζιερόπλοιων ή βρίσκονται στο στάδιο Kensington Oval να το επισκέπτονται. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπάρχει ήδη η «Εμπειρία Ριάνα» (Rihanna Experience) στο Μουσείο Επιστημών στη Βοστόνη, όπου σε Πλανητάριο παρουσιάζεται ένα σόου με φώτα και τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.

Βασίλισσα ΕλισάβετΡιάναRihannaΜπαρμπέιντοςανεξαρτησίαπρίγκιπας Κάρολος