Lifestyle|12.03.2022 07:45

Dua Lipa και Ed Sheeran στα δικαστήρια - Τα 2 κομμάτια που κατηγορούνται ότι έκλεψαν

Newsroom

Ed Sheeran και Dua Lipa πρέπει να δώσουν εξηγήσεις σε καλλιτέχνες που έχουν καταθέσει αγωγές υποστηρίζοντας ότι πασίγνωστα κομμάτια τους είναι... κλεμμένα. Στο δικαστήριο έδωσε το παρών ο Εντ Σίραν, έπειτα από την αγωγή που δέχτηκε από τους μουσικούς παραγωγούς Σάμι Τσόκρι και Ρος Ο' Ντόνοχ. Οι δύο τραγουδοποιοί υποστηρίζουν πως το τραγούδι «Shape Of You», που κυκλοφόρησε από τον Εντ Σίραν το 2017 είναι μία αντιγραφή του δικού τους «Oh Why».

Ο Εντ Σίραν διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι «τροποποιεί» και «δανείζεται» μουσικές ιδέες από άλλους καλλιτέχνες, κατά την εμφάνισή του στο δικαστήριο.  Η δίκη ξεκίνησε στις 4 Μαρτίου με τον δικηγόρο των Τσόκρι και Ο’ Ντόνογκιου, Άντριου Σάτκλιφ να λέει ότι ο Σίραν είναι μια «καρακάξα» που «δανείζεται ιδέες» χωρίς να αναφέρει τους εμπνευστές. Στις 7 Μαρτίου, ο Βρετανός τραγουδιστής και συνθέτης μίλησε στο δικαστήριο και ρωτήθηκε αν αποδέχεται ότι συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο σε άλλους καλλιτέχνες.

«Έχω ήδη χτίσει μια πολυετή και πολύ επιτυχημένη καριέρα γράφοντας πρωτότυπα τραγούδια τόσο για μένα όσο και για ένα ευρύ φάσμα άλλων κορυφαίων καλλιτεχνών» είπε ο Σίραν στην κατάθεσή του. «Δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό αν είχα τη συνήθεια να αντιγράφω από άλλους». «Όλα αυτά που λέτε, δεν είναι αλήθεια» είπε στον Σάτκλιφ.

Ειδικότερα, σε γραπτή κατάθεσή του αρνήθηκε ότι είχε συναντήσει τον Τσόκρι σε πάρτι στο Nando's στο κεντρικό Λονδίνο. Σε άλλο σημείο της κατάθεσης σημειώνει ότι «πάντα προσπαθούσε να είναι απόλυτα δίκαιος αναφέροντας το όνομα του οποιουδήποτε συνεισφέρει σε κάθε τραγούδι που γράφει» προσθέτοντας ότι ήταν «όσο πιο σχολαστικός μπορούσε και μάλιστα έκανε αναφορά σε ανθρώπους μπορεί να μην ήταν τίποτα περισσότερο από μια απλή επιρροή για ένα στοιχείο της σύνθεσης».

Ο Εντ Σίραν ρωτήθηκε επίσης για την απόφασή του να δεχθεί συμβιβασμό σε άλλη υπόθεση για το τραγούδι του «Photograph» του 2015, για το οποίο δύο μουσικοί είπαν ότι είναι η ίδια σύνθεση με το τραγούδι τους «Amazing». Ο Σίραν συμφώνησε να παραδώσει το 35% των εσόδων από τις πωλήσεις, αναγνώρισε τους μουσικούς ως συνδημιουργούς και κατέβαλε πάνω από πέντε εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. Ερωτηθείς γιατί το έκανε αυτό αντί να δεχθεί τη διεξαγωγή δίκης για αυτό που περιέγραψε ως «ενόχληση», ο Σίραν είπε: «Ακολούθησα τη συμβουλή των δικηγόρων μου».

Dua Lipa: Μήνυση από ρέγκε μπάντα για αντιγραφή του τραγουδιού «Levitating»

Αγωγή κατά της Dua Lipa κατέθεσε το ρέγκε συγκρότημα από τη Φλόριντα «Artikal Sound System», ισχυριζόμενο ότι το τραγούδι «Levitating» που βγήκε το 2020 στο άλμπουμ «Future Nostalgia», αποτελεί αντιγραφή του «Live Your Life» της μπάντας που κυκλοφόρησε το 2017. 

Η μήνυση κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες και κατηγορεί τη γνωστή τραγουδίστρια, αλλά και τη Warner για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Το συγκρότημα φέρεται να ζητά τόσο κέρδη από το «Levitating», όσο και αποζημίωση. Αν και η αγωγή περιέχει ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ή γιατί έγινε η αντιγραφή, τονίζεται ότι τα δύο τραγούδια είναι τόσο παρόμοια που είναι «πολύ απίθανο το Levitating να δημιουργήθηκε ανεξάρτητα». Και η αλήθεια είναι ότι ακούγονται ακριβώς ίδια!

ειδήσεις τώραΈντ ΣίρανDua Lipa