Όταν ο Καρλ Λάγκερφελντ εξυμνούσε την Αρχαία Ελλάδα σε επίδειξη στο Παρίσι (pics+vid)
NewsroomΟ Γερμανός σχεδιαστής Καρλ Λάγκερφελντ, που διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Chanel από το 1983, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών. Η επίδειξη μόδας για τη συλλογή «Cruise 2018» του οίκου Chanel - με τίτλο «Η Νεωτερικότητα της Αρχαιότητας» (The Modernity of Antiquity) - παρουσιάστηκε στο The Grand Palais και εντυπωσίασε όλο τον κόσμο.
Τα μοντέλα του ήταν «Ελληνίδες» θεές και περπάτησαν μέσα σε ένα εντυπωσιακό αρχαιοελληνικό σκηνικό: «Δεν έχει καμία σχέση με μια χώρα. Η πραγματικότητα δεν με ενδιαφέρει. Αξιοποιώ αυτό που μου αρέσει. Η δική μου Ελλάδα είναι μια ιδέα» δήλωνε τότε ο σχεδιαστής στις σημειώσεις για την επίδειξη μόδας, που είχε δημοσιεύσει ο οίκος Chanel.
Οι καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων οι Κίρα Νάιτλι, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ και η Ιζαμπέλ Ιμπέρ, έμειναν άναυδοι - όπως και όλος ο κόσμος - με το σκηνικό, που αναπαραστούσε τον Παρθενώνα και τον Ναό του Ποσειδώνα. Μαρμάρινες πλάκες και άμμος διακοσμούσαν την πασαρέλα, πλάι σε ένα πραγματικό δέντρο ελιάς.
«Θεωρώ την Ελλάδα ως την πηγή της ομορφιάς και του πολιτισμού, όπου υπήρχε μια θαυμάσια ελευθερία κινήσεων που έκτοτε έχει εξαφανιστεί ... Τα κριτήρια της ομορφιάς στην αρχαία, τότε κλασική, Ελλάδα εξακολουθούν να ισχύουν. Ποτέ δεν υπήρξαν πιο όμορφες παραστάσεις γυναικών. Ή πιο όμορφες κολώνες. Όλη η αναγέννηση, στην πραγματικότητα, βασίστηκε στην αρχαιότητα. Είναι πραγματικά η νεότητα του κόσμου σε όλη της την ισχύ και το απρόβλεπτο - όπως ακριβώς και οι αμείλικτοι θεοί» σημείωνε τότε ο Καρλ Λάγκερφελντ, διευθυντής δημιουργικού και βασικός σχεδιαστής του οίκου μόδας Chanel.
Η πρόσκληση για την επίδειξη σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ήταν ένα ελληνο-ρωμαϊκό άγαλμα της Αφροδίτης, που κοσμούσε το διαμέρισμα της Κοκό Σανέλ στην έδρα του οίκου στην Rue Cambon. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του οίκου μόδας, η Σανέλ είχε σχεδιάσει τα κοστούμια για την αναβίωση της ελληνικής τραγωδίας «Αντιγόνη» από τον Ζαν Κοκτώ το 1922.
«Εκφράζω μέσω της μόδας τη λατρεία που είχα από την παιδική ηλικία. Το πρώτο βιβλίο που διάβασα ήταν του Ομήρου», δήλωνε ο σχεδιαστής, ο οποίος είχε ανακαλύψει την ιστορία του Τρωικού πολέμου, σε ηλικία επτά ετών σε μία σειρά τόμων, δερματόδετων σε λιλά απόχρωση με ελληνικά μοτίβα τυπωμένα σε χρυσό νεοκλασικό στυλ γραφικών. Ο λόγιος Καρλ Λάγκερφελντ, ο οποίος είχε στην κατοχή του περισσότερα από 300.000 βιβλία έδωσε μία συμβουλή στις νεότερες γενιές: «Προτείνω να επιστρέψετε πίσω για να κινηθείτε μπροστά. Για να δημιουργήσεις μέλλον πρέπει να δώσεις προσοχή στο παρελθόν» είχε πει ο Καρλ Λάγκερφελντ, σύμφωνα με το WWD.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
- Κλείνουν οι κάλπες σταδιακά στις ΗΠΑ: Τι δείχνουν τα exit poll – Ποιες πολιτείες κερδίζει η Χάρις και ποιες ο Τραμπ
- Σεσημασμένος ο 39χρονος άνδρας που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη - Το σενάριο που εξετάζεται
- Γιατί απέπεμψε τον υπουργό Άμυνάς του ο Νετανιάχου; Οι σχέσεις του παρελθόντος και το χρονικό
- To Ιράν χαρακτηρίζει «διαταραγμένη» τη φοιτήτρια που «τα έβαλε» με το καθεστώς