Lifestyle|26.09.2022 08:11

Θανάσης Χειμωνάς: «Έλεγαν ότι είμαι ανάξιος γιος και ο πατέρας μου αυτοκτόνησε εξαιτίας μου»

Newsroom

Συνέντευξη στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» παραχώρησε ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, ο οποίος μίλησε για την πολιτική ορθότητα και την υπερβολή της, καθώς και για τους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς που ο ίδιος δέχεται στα social media

«Κάθε άνθρωπος οφείλει να είναι απέναντι σε κάθε είδος ρατσισμού, οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα είτε είναι φυλετική είτε είναι θρησκευτική είτε έχει να κάνει με την ερωτική ταυτότητα. Αυτό που συμβαίνει όμως πλέον είναι ότι πας να πεις κάτι πάρα πολύ αθώο και, επειδή θα βάλεις το κόμμα σε λάθος μέρος ή θα χρησιμοποιήσεις μια λάθος αντωνυμία, αμέσως θα σε κατηγορήσουν ότι είσαι ρατσιστής, ότι είσαι σεξιστής. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ τρομακτικό και νομίζω ότι μας πάει σε έναν νέο τύπο συντηρητισμού και ίσως χειρότερο από τον παραδοσιακό συντηρητισμό που έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια» είπε.

Και συνέχισε: «Ακόμα και αν πεις κάτι που είναι αλήθεια, δηλαδή ακόμα και αν πεις ότι η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα, ακόμα και αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι κάνεις fat shaming και μετά να υπάρχει ένας όχλος και να σε βρίζει. Και να μην μπορείς να απαντήσεις. Δεν έχεις και βήμα πλέον και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ τρομακτικό γιατί είναι μια Οργουελική αστυνομία σκέψης».

«Στα social media μου έχουν κολλήσει όλους σχεδόν τους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς. Έχουμε φτάσει σε μια εποχή που αν μια γυναίκα σε βρίσει και της απαντήσεις, χωρίς ν' αναφερθείς στο φύλο της, μπορεί να πάρει αυτό που είπες και να σε πει σεξιστή» κατέληξε ο Θανάσης Χειμωνάς.

Για το πώς προέκυψε να γίνει συγγραφέας, εξομολογήθηκε: «Αν και προερχόμουν από μία οικογένεια λογοτεχνών, όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής, αλλά δεν το είχα και αποφάσισα να γίνω αθλητικός συντάκτης. Διάβαζα, βέβαια, αρκετά και ως έφηβος και μετά. Δεν φανταζόμουν, όμως, ποτέ ότι θα γράψω. Και πριν από 25 χρόνια ακριβώς, έπειτα από μία πολύ δύσκολη φάση στη ζωή μου, έγραψα ένα διήγημα μέσα σε δύο με τρεις μέρες. Λεγόταν το "Άλλοθι" με την προοπτική να μείνει στα συρτάρια μου. Το έδωσα στους γονείς μου να το διαβάσουν και να μου πουν τη γνώμη τους, εκείνοι το βρήκαν καλό και λίγο καιρό αργότερα αυτό κατέληξε σε μία συλλογή που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κέδρος, με τίτλο "Έρωτας σε α' πρόσωπο"». 

Κλείνοντας, ο Θανάσης Χειμωνάς αποκάλυψε πως «έλεγαν ότι είμαι ανάξιος γιος, ότι αυτοκτόνησε ο πατέρας μου και καλά, εξαιτίας μου. Πράγματα αδιανόητα επειδή απλώς διαφωνούσαν με τις ιδέες μου. Όσο ζούσε η μάνα μου δεν έλεγαν τίποτα, όταν όμως πέθανε η μάνα μου άρχισαν να βάζουν και αυτή στο παιχνίδι και αυτό που με ενοχλούσε είναι ότι δεν ήξεραν καν ποιοι ήταν οι γονείς μου». 

πολιτική ορθότηταΘανάσης Χειμωνάςειδήσεις τώραρατσισμόςσυγγραφέας