Lifestyle|16.02.2023 09:14

J.K. Rowling: Τι απαντά μετά από δύο χρόνια στις αντιδράσεις για τα τρανσφοβικά σχόλια - «Δεν είχα σκοπό να αναστατώσω κανέναν»

Newsroom

Η J.K. Rowling, σχεδόν δύο χρόνια αφότου πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων για τα σχόλιά της τα οποία θεωρήθηκε ευρέως ότι υποτιμούν τις τρανσέξουαλ γυναίκες, μιλάει για το θέμα σε ένα νέο podcast - και υποστηρίζει ότι οι θαυμαστές έχουν παρεξηγήσει την άποψή της.

Στο επερχόμενο podcast με τίτλο «The Witch Trials of J.K. Rowling», η Rowling λέει: «Αυτό που με ενδιαφέρει τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης [είναι όταν οι θαυμαστές λένε]: "Έχεις καταστρέψει την κληρονομιά σου. Ω, θα μπορούσες να είχες αγαπηθεί για πάντα, αλλά επέλεξες να πεις αυτό". Και σκέφτομαι: "Δεν θα μπορούσατε να με έχετε παρεξηγήσει πιο πολύ"».

Η Rowling, στο τρέιλερ του podcast, λέει: «Ποτέ δεν έβαλα στόχο να αναστατώσω κανέναν. Ωστόσο, δεν αισθάνθηκα άβολα με το να κατέβω από το βάθρο μου».

Το «The Witch Trials of J.K. Rowling», που θα κάνει πρεμιέρα στις 21 Φεβρουαρίου, προέρχεται από το The Free Press, την ανεξάρτητη εταιρεία μέσων ενημέρωσης που ίδρυσε η Bari Weiss, πρώην αρθρογράφος των New York Times. Τη σειρά παρουσιάζει η Megan Phelps-Roper, η οποία μεγάλωσε σε μια οικογένεια που ήταν μέλη της Εκκλησίας Βαπτιστών Westboro ("αναμφισβήτητα η πιο αντιπαθητική και λυσσαλέα ομάδα μίσους στην Αμερική", σύμφωνα με το Southern Poverty Law Center). «Έφυγε από μια ζωή θρησκευτικού εξτρεμισμού το 2012», σύμφωνα με το βιογραφικό της, μια εμπειρία που κατέγραψε στα απομνημονεύματά της «Unfollow».

Το The Free Press περιγράφει το «The Witch Trials of J.K. Rowling» ως ένα «ηχητικό ντοκιμαντέρ που εξετάζει μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες συγκρούσεις της εποχής μας μέσα από τη ζωή και την καριέρα της πιο επιτυχημένης συγγραφέως στον κόσμο». Σε συνεντεύξεις που πραγματοποίησε η Phelps-Roper στο σπίτι της Rowling στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, η συγγραφέας «μιλάει με πρωτοφανή ειλικρίνεια και βάθος για τις αντιπαραθέσεις που την περιβάλλουν - από τις απαγορεύσεις βιβλίων μέχρι τις συζητήσεις για το φύλο και το σεξ». Η σειρά περιλαμβάνει επίσης συνεντεύξεις με υποστηρικτές και επικριτές της Ρόουλινγκ, καθώς και «με δημοσιογράφους, ιστορικούς, γιατρούς και άλλους».

Η Rowling, συγγραφέας της best-seller σειράς βιβλίων φαντασίας Harry Potter, αποξένωσε και εξόργισε πολλούς θαυμαστές της με μια σειρά tweets τον Ιούνιο του 2020 σχετικά με τα τρανσέξουαλ άτομα. Στον απόηχο αυτών των σχολίων και των επόμενων, ηθοποιοί που έχουν εμφανιστεί σε ταινίες βασισμένες στα βιβλία της, όπως ο Daniel Radcliffe, η Emma Watson, ο Rupert Grint και ο Eddie Redmayne, μίλησαν εναντίον της Rowling.

«Αν το φύλο δεν είναι αληθινό, δεν υπάρχει έλξη για το ίδιο φύλο. Αν το φύλο δεν είναι πραγματικό, η βιωμένη πραγματικότητα των γυναικών παγκοσμίως διαγράφεται», έγραψε η Ρόουλινγκ στο Twitter στις 6 Ιουνίου 2020. «Γνωρίζω και αγαπώ τα τρανς άτομα, αλλά η διαγραφή της έννοιας του φύλου αφαιρεί την ικανότητα πολλών να συζητήσουν ουσιαστικά τη ζωή τους. Δεν είναι μίσος το να λες την αλήθεια». Λίγο αργότερα, η Rowling έγραψε ένα εκτενές δοκίμιο για το θέμα, παραπέμποντας σε αυτό με ένα tweet που έγραφε: "TERF wars" (αναφερόμενη στην ετικέτα "trans-exclusionary radical feminist"). Στο δοκίμιο, η Rowling ανέφερε ότι είχε υποστηρίξει με tweet τη Maya Forstater, μια ειδική σε θέματα φορολογίας, η οποία έχασε τη δουλειά της «για όσα θεωρήθηκαν "τρανσφοβικά" tweets», και περιέγραψε λεπτομερώς «πέντε λόγους για τους οποίους ανησυχώ για τον νέο τρανς ακτιβισμό».

Τον Ιούλιο του 2021, έγραψε στο Twitter ότι «τώρα που εκατοντάδες τρανς ακτιβιστές έχουν απειλήσει να με χτυπήσουν, να με βιάσουν, να με δολοφονήσουν και να με βομβαρδίσουν, συνειδητοποίησα ότι αυτό το κίνημα δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για τις γυναίκες». Το μυθιστόρημα της Ρόουλινγκ «The Ink Black Heart», που εκδόθηκε το 2022 με το ψευδώνυμο Robert Galbraith, περιλαμβάνει έναν χαρακτήρα με το όνομα Edie Ledwell, ο οποίος παρουσιάζεται ως θύμα μιας «αριστοτεχνικά σχεδιασμένης, πολιτικά τροφοδοτούμενης εκστρατείας μίσους» από «πολεμιστές της κοινωνικής δικαιοσύνης», αφού το «δημοφιλές καρτούν του χαρακτήρα στο YouTube» επικρίθηκε ως «ρατσιστικό και μισαναπηρικό, καθώς και τρανσφοβικό για μια αναφορά σε ένα ερμαφρόδιτο σκουλήκι».

Σε ανάρτησή της στο Twitter την Τρίτη, η Rowling δήλωσε ότι η Phelps-Roper την προσέγγισε πέρυσι «προσκαλώντας με να συμμετάσχω σε μια προσωπική, σε βάθος συζήτηση μαζί της για τα θέματα που με ενδιαφέρουν τα τελευταία χρόνια». Η Phelps-Roper «πρότεινε να φέρουμε και άλλες φωνές και να δούμε την ευρύτερη εικόνα, φέρνοντας τη δική της μοναδική άποψη ως πρώην φονταμενταλιστής που έχει αφιερώσει τη ζωή της την τελευταία δεκαετία σε δύσκολες συζητήσεις», έγραψε η Rowling.

Και συνέχισε: «Συμφώνησα να καθίσω μαζί με τη Megan επειδή, έχοντας διαβάσει το υπέροχο βιβλίο της, "Unfollow", σκέφτηκα ότι οι δυο μας θα μπορούσαμε να κάνουμε μια πραγματική, ενδιαφέρουσα, αμφίπλευρη συζήτηση που θα μπορούσε να αποδειχθεί εποικοδομητική».

Η σειρά podcast επτά επεισοδίων θα ξεκινήσει την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, με την κυκλοφορία των δύο πρώτων επεισοδίων στο Spotify, το Apple Podcasts και άλλες πλατφόρμες ήχου. Καθένα από τα επόμενα επεισόδια θα κυκλοφορεί σε εβδομαδιαία βάση.

Τζ. Κ. ΡόουλινγκτρανσέξουαλpodcastΧάρι Πότερειδήσεις τώρατρανς