Lifestyle|02.04.2023 17:31

Οι 8+1 celebrity δίκες που τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια - Από την Μπρίτνεϊ Σπίαρς ως τον Τζόνι Ντεπ και την Άμπερ Χερντ

Newsroom

Έχουμε συνήθως τη λανθασμένη εντύπωση ότι η ζωή των διασημοτήτων και των σταρ του Χόλιγουντ είναι γεμάτη από πάρτι στο κόκκινο χαλί, χλιδάτη ζωή και πολυτελείς επαύλεις, αλλά αυτή είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Ο τρόπος ζωής των πλούσιων και διάσημων μπορεί μερικές φορές να γίνει δυστυχώς περίπλοκος, και το κόστος αυτού του lifestyle μπορεί να είναι υψηλό - ειδικά όταν οδηγεί σε αγωγές.

Πολλοί celebrities έχουν βρεθεί σε μια δικαστική αίθουσα, από τον πρίγκιπα Harry και τη Μέγκαν Μαρκλ (Meghan Markle, μέχρι την Γκουίνεθ Πάλτροου - το πιο πρόσφατο παράδειγμα- η οποία δικάστηκε με την κατηγορία της αμέλειας και της εγκατάλειψης αναφορικά με ατύχημα που φέρεται να προκάλεσε στον συνταξιούχο γιατρό Τέρι Σάντερσον ενώ έκανε σκι το 2016 στη Γιούτα, ένα από τα πιο πολυτελή χιονοδρομικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών. Τελικά, η διεθνούς φήμης ηθοποιός κρίθηκε αθώα, καθώς σύμφωνα με τους ενόρκους υπαίτιος «100%» για το ατύχημα ήταν ο Σάντερσον.

Της επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 1 δολαρίου, ένα συμβολικό ποσό που ζήτησε προκειμένου να δείξει ότι δεν επρόκειτο για χρήματα – και της έδωσαν τη δικαίωση που αναζητούσε όταν επέλεξε να πάει σε δίκη αντί να συμβιβαστεί εξωδικαστικά.

«Αισθάνθηκα ότι το να συναινέσω σε μια ψευδή αξίωση έθετε σε κίνδυνο την ακεραιότητά μου», ανέφερε η Πάλτροου σε δήλωσή της που κυκλοφόρησε από τους εκπροσώπους της και την οποία δημοσίευσε και ως Instagram story για τους 8,3 εκατομμύρια followers της. Ευχαρίστησε επίσης τον δικαστή και τους ενόρκους για το έργο τους.

Οι δίκες διασημοτήτων που τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας είναι έκεινες που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία του Χόλιγουντ, είτε ρίχνοντας φως σε μακροχρόνια ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης, όπως η αγωγή της Rose McGowan κατά του Χάρβεϊ Γουάινστιν (Harvey Weinstein) είτε θέτοντας νέα πρότυπα σχετικά με το τι είναι αποδεκτή πρακτική για όλους, από τους παπαράτσι μέχρι κάποιον που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη φήμη τους προς όφελός του. Όταν οι celebrities καταθέτουν αγωγές, αυξάνουν επίσης - έστω και ακούσια - την ευαισθητοποίηση για το ζήτημα για το οποίο μάχονται. Είτε αυτοί οι σταρ μάχονται για τη δικαιοσύνη, τη φήμη τους ή απλώς για να δημιουργήσουν ένα προηγούμενο, ο καθένας τους έχει αφήσει το δικό του στίγμα και έχει απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη. Ακολουθούν μερικές από τις μεγαλύτερες δίκες διασημοτήτων τα τελευταία χρόνια:

Ed Sheeran εναντίον Sam Chokri & Ross O'Donoghue

Θυμάστε όταν το τραγούδι «Shape of You» του Εντ Σίραν (Ed Sheeran) έπαιζε ασταμάτητα σε όλα τα ραδιόφωνα; Λοιπόν, πολλοί θυμούνται και πολλοί δεν ενθουσιάστηκαν όταν ακούστηκε ξανά, και συγκεκριμένα όταν ο καλλιτέχνης του grime Sam Chokri και ο παραγωγός Ross O'Donoghue, τον κατηγόρησαν για λογοκλοπή.

Ο Chokri ισχυρίστηκε ότι το μοτίβο του «Oh I» στο κομμάτι του Sheeran ήταν «εντυπωσιακά παρόμοιο» με ένα από τα δικά του τραγούδια. Το 2022, ο δικαστής αποφάνθηκε υπέρ του Sheeran, λέγοντας ότι δεν είχε «ούτε σκόπιμα ούτε υποσυνείδητα αντιγράψει» το τραγούδι του Chokri.

Angelina Jolie vs Brad Pitt μέσω του Chateau Miraval

Tο 2022, ο Μπραντ Πιτ (Brad Pitt) κατέθεσε αγωγή εναντίον της πρώην συζύγου του Αντζελίνα Τζολί (Angelina Jolie) για τον αμπελώνα τους στη νότια Γαλλία, το Chateau Miraval. Όταν ήταν μαζί, αποφάσισαν ότι κανένας από τους δύο δεν θα πουλούσε το μερίδιό του στην επιχείρηση χωρίς διαβούλευση, αλλά η Jolie πούλησε το δικό της σε έναν ρωσικό κολοσσό ποτών που ονομάζεται Stoli.

Σε απάντηση, η Jolie κατέθεσε αγωγή ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, ισχυριζόμενη ότι ο Pitt ήταν απλώς εκδικητικός για το πώς εξελίχθηκε η προηγούμενη μάχη τους για την κηδεμονία των παιδιών. Από τον Ιανουάριο του 2023, εξακολουθούν να βρίσκονται σε διακαστική διαμάχη για την περιουσία.

Amber Heard vs Johnny Depp

Η πολύκροτη δίκη που μονοπώλησε το ενδιαφέρον το 2022 ήταν εκείνη του Τζόνι Ντεπ (Johnny Depp), ο οποίος μήνυσε την Άμπερ Χερντ (Amber Heard) για συκοφαντική δυσφήμιση αξιώνοντας 50 εκατομμύρια δολάρια. Μαζί με την κατάθεση αγωγής εναντίον της The Sun, ο Depp μήνυσε τη Heard για το άρθρο της που δημοσιεύτηκε το 2018 στην Washington Post, υποστηρίζοντας ότι αναφέρθηκε στον εαυτό της ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς να αναφέρει το όνομα του σταρ των Πειρατών της Καραϊβικής στο άρθρο της, αλλά υπονοώντας το έντονα. Μαζί με αυτό, ισχυρίστηκε ότι ήταν βίαιη απέναντί του, με την ίδια να αντιδικεί με τον Depp για 100 εκατομμύρια δολάρια, αφού ο πρώην δικηγόρος του Adam Waldman αποκάλεσε τους ισχυρισμούς της «απάτη».

Μετά από μια δίκη έξι εβδομάδων, οι ένορκοι αποφάσισαν υπέρ του Depp, στον οποίο επιδικάστηκε αποζημίωση 10,35 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Heard κέρδισε έναν από τους τρεις ισχυρισμούς και της επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, και οι δύο έχουν καταθέσει έφεση ο ένας εναντίον του άλλου για τα χρήματα που οφείλουν.

BONUS: Ο Johnny Depp εναντίον της «The Sun»

Τον Νοέμβριο του 2020, ο Johnny Depp έχασε την αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον της βρετανικής ταμπλόιντ The Sun για ένα άρθρο που δημοσίευσε και τον αποκαλούσε "wife beater" σε σχέση με τους ισχυρισμούς για τη σχέση του με την πρώην σύζυγό του Amber Heard. Το βάρος της απόδειξης βρισκόταν στην The Sun για να αποδείξει ότι όντως είχε κερδίσει αυτόν τον τίτλο, σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, και ακολούθησε μια άσχημη δίκη, η κατάληξη της οποίας είδε τον δικαστή να επιβεβαιώνει σθεναρά την πεποίθησή τους ότι η Heard είχε δεχτεί σωματική επίθεση από τον Depp και φοβόταν για τη ζωή της πολλές φορές.

Μετά από αυτή την απόφαση της 2ας Νοεμβρίου, ο Depp έχει ήδη καταθέσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου και ετοιμάζεται για την επόμενη αγωγή δυσφήμισης ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον της ίδιας της Heard. Συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι έχει κατηγορηθεί άδικα και ισχυρίζεται ότι δέχθηκε σωματικές και λεκτικές επιθέσεις από τη Heard κατά τη διάρκεια της σχέσης τους με αντάλλαγμα, και υποστηρίζεται από τους πιο σφοδρούς θαυμαστές του.

Επαγγελματικά, ωστόσο, τα στούντιο έχουν απομακρυνθεί από τον Depp υπό το φως των πρόσφατων αποφάσεων - και των στοιχείων που έφερε στο φως η δίκη, συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών για την κατάχρηση ουσιών από τον Depp και των γραφικών απειλών του ηθοποιού προς τη Heard.

Taylor Swift εναντίον David Mueller

Ο ραδιοφωνικός DJ David Mueller φέρεται να θώπευσε την Τέιλορ Σουίφτ (Taylor Swift) σε μια συνάντηση με θαυμαστές το 2013 και στη συνέχεια προσπάθησε να μηνύσει τη σούπερ σταρ ζητώντας χρηματική αποζημίωση όταν έχασε τη δουλειά του εξαιτίας της σεξουαλικής επίθεσης. Ο Mueller ισχυρίστηκε ότι η επαφή ήταν ακούσια, αλλά η Swift κατέθεσε, λέγοντας: «Ήταν σίγουρα ένα πιάσιμο. Ένα πολύ παρατεταμένο κράτημα».

Αντιδίκησε κατά του Mueller για ένα συμβολικό ποσό του ενός δολαρίου, επειδή ήθελε η δίκη να αποτελέσει «παράδειγμα για άλλες γυναίκες». Σε μια χαρακτηριστική στιγμή κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δικηγόρος του Mueller ρώτησε τη Swift πώς αισθάνεται για το γεγονός ότι ο Mueller έχασε τη δουλειά του εξαιτίας του περιστατικού, και ηα η Swift απάντησε: «Δεν πρόκειται να επιτρέψω σε εσάς ή στον πελάτη σας να με κάνετε να αισθανθώ με οποιονδήποτε τρόπο ότι αυτό είναι δικό μου λάθος». Και πρόσθεσε: «Να 'μαστε εδώ χρόνια αργότερα και κατηγορούμαι για τα ατυχή γεγονότα της ζωής του που είναι προϊόν των αποφάσεών του - όχι δικών μου». Η Swift κέρδισε την αγωγή τον Αύγουστο του 2017.

Britney Spears vs. Jamie Spears

Οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ του ποπ είδωλου Μπρίτνεϊ Σπίαρς (Britney Spears) και του πατέρα της Jamie Spears διαρκούν περισσότερο από μια δεκαετία. Ο Jamie ήταν το ηγετικό μέλος της ομάδας που διαχειριζόταν την 13ετή κηδεμονία της κόρης του, η οποία τελικά έληξε τον Νοέμβριο του 2021. Από τότε που διεκδίκησε την ελευθερία και την αυτονομία της, η Britney φαίνεται ότι είναι έτοιμη να πάει αυτές τις νομικές μάχες ένα βήμα παραπέρα.

Κατά τη διάρκεια της σπαρακτικής κατάθεσής της εν μέσω των ακροάσεων της κηδεμονίας της, η Britney ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας της χειριζόταν κακώς τα οικονομικά της, κέρδιζε από τη δουλειά της και πολλά άλλα. Πιο πρόσφατα, ένας πρώην πράκτορας του FBI κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Jamie Spears κατασκόπευε την κόρη του και παρακολουθούσε την κρεβατοκάμαρά της, σύμφωνα με το ET. Παρόλο που αυτή η νομική μάχη μοιάζει σαν να έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, υπάρχει η αίσθηση ότι μόλις τώρα αρχίζει.

Meghan Markle εναντίον Associated Newspapers

Τον Οκτώβριο του 2019, η Μέγκαν Μαρκλ (Meghan Markle) κατέθεσε αγωγή κατά της Associated Newspapers, του εκδότη βρετανικών εντύπων όπως η Sun, επειδή δημοσίευσε μια χειρόγραφη επιστολή μεταξύ αυτής και του πατέρα της το 2018. Η δούκισσα ισχυρίζεται ότι οι δημοσιεύσεις αυτές παραβίασαν τον νόμο περί προστασίας δεδομένων, κατάχρηση προσωπικών πληροφοριών και παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, η πλευρά του εκδότη ισχυρίστηκε ότι η επιστολή της Μέγκαν ήταν στην πραγματικότητα ένα επίσημο κομμάτι της βασιλικής επικοινωνίας που προοριζόταν για δημόσιες σχέσεις και όχι ένα πρωτότυπο.

Η εν λόγω επιστολή ήταν μια συναισθηματική έκκληση της Meghan προς τον πατέρα της, Thomas Markle, ζητώντας του να σταματήσει να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης και να μην ποζάρει για φωτογραφίες παπαράτσι, λέγοντάς του ότι της ραγίζει την καρδιά συνεχίζοντας να την εκμεταλλεύεται με αυτόν τον τρόπο. Η Meghan και ο πατέρας της παραμένουν αποξενωμένοι μέχρι σήμερα, με τη δημοσίευση της επιστολής να λειτουργεί ως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις προσπάθειές της να τον προσεγγίσει γύρω από τον βασιλικό γάμο.

Τον Δεκέμβριο του 2021, το δικαστήριο πήρε το μέρος της Markle, η οποία εξέδωσε δήλωση μετά τη νομική της νίκη. «Αν και αυτή η νίκη αποτελεί δεδικασμένο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι είμαστε πλέον συλλογικά αρκετά γενναίοι για να αναδιαμορφώσουμε μια βιομηχανία σκανδαλοθηρικών εφημερίδων που επιβάλλει στους ανθρώπους να είναι σκληροί και κερδίζει από τα ψέματα και τον πόνο που δημιουργεί», ανέφερε η ίδια στη δήλωσή της

Ashley Judd & Rose McGowan εναντίον Harvey Weinstein

Ένα αποκαλυπτικό άρθρο των New York Times που δημοσιεύθηκε στις αρχές Οκτωβρίου του 2017 περιέγραψε λεπτομερώς τρεις δεκαετίες πολυάριθμων καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση από τον Harvey Weinstein, έναν από τους άνδρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Χόλιγουντ. Σε αυτές περιλαμβάνονταν οι ισχυρισμοί της Ashley Judd και της Rose McGowan, οι οποίες ανέφερεαν ότι έγιναν στόχος του Weinstein το 1997.

Η Judd δημοσιοποίησε για πρώτη φορά τις καταγγελίες της το 2015, λέγοντας στο Variety για το τεύχος Power of Women ότι ένας αγνώστου ταυτότητας μεγιστάνας του Hollywood της ζήτησε μια «συνάντηση» στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του και στη συνέχεια προσπάθησε να την βάλει να του κάνει μασάζ και να τον παρακολουθεί να κάνει ντους. Στο δημοσίευμα των New York Times, η Judd παραδέχτηκε τελικά ότι αυτός ο άνδρας ήταν ο Weinstein. Την ίδια χρονιά, ο Weinstein διευθέτησε μια αγωγή σεξουαλικής παρενόχλησης από τη Rose McGowan. Ο διακανονισμός δεν αποκαλύφθηκε τότε, αλλά οι Times αναφέρουν τώρα ότι της πλήρωσε 100.000 δολάρια για να «αποφύγει τη δικαστική διαμάχη και να εξαγοράσει την ηρεμία». Η McGowan επέλεξε να μην σχολιάσει το άρθρο των Times, αλλά μετά τη δημοσίευσή του, έκανε μια έκκληση στο Twitter προς τους συμμάχους να υπερασπιστούν τις μυριάδες γυναίκες που κατηγορούν τώρα τον Weinstein για παρενόχληση και επίθεση.

Στα τέλη Οκτωβρίου του 2017, η εταιρεία Weinstein Company ανακοίνωσε ότι ο Weinstein απολύθηκε, αφού πάνω από το ένα τρίτο του διοικητικού συμβουλίου της, το οποίο αποτελούνταν αποκλειστικά από άνδρες, παραιτήθηκε και πολλοί από τους δικηγόρους και τους στενούς συμβούλους του Weinstein, συμπεριλαμβανομένης της υπερασπίστριας των σεξουαλικών επιθέσεων Lisa Bloom, άρχισαν να παίρνουν αποστάσεις από αυτόν. Τον Μάρτιο του 2020, ο Weinstein καταδικάστηκε για βιασμό και σεξουαλική επίθεση σε 23 χρόνια φυλάκισης, σύμφωνα με το BBC. Η υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε ο Weinstein δεν είχε σχέση με τις αγωγές της Judd και της McGowan.

Jennifer Lawrence & άλλες γυναίκες εναντίον της Google

Όταν κάποιος διέρρευσε γυμνές φωτογραφίες σχεδόν 100 διασημοτήτων, τα έβαλε με λάθος άνδρες και γυναίκες. Η Τζένιφερ Λόρενς (Jennifer Lawrence) ήταν μία μόνο από τις γυναίκες που κατέθεσαν μήνυση κατά του ενόχου, ο οποίος τελικά παραδέχθηκε την πράξη του και πήγε στη φυλακή. Το συγκλονιστικό ήταν οι νομικές μάχες που χρειάστηκε να δώσουν τα θύματα εναντίον ιστοσελίδων που αρνήθηκαν να κατεβάσουν τις εικόνες.

Μια πορνογραφική ιστοσελίδα ισχυρίστηκε ότι η Lawrence δεν είχε τα πνευματικά δικαιώματα των εικόνων, καθώς δεν ήταν selfies - και αυτό παρά το γεγονός ότι είχαν κλαπεί από τον προσωπικό της λογαριασμό στο iCloud. Μέσω ενός κοινού δικηγόρου, περισσότερες από δώδεκα γυναίκες στράφηκαν στη συνέχεια κατά της Google, απειλώντας με αγωγή ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων αν δεν ενεργήσει πιο γρήγορα για να κατεβάσει τις εικόνες από όλους τους ιστότοπους που ανήκουν και φιλοξενούνται στην Google.

Με πληροφορίες από sheknows.com

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκουίνεθ ΠάλτροουΑντζελίνα ΤζολίcelebritiesΑμπερ ΧερντΧάρβεϊ ΓουάινστινΤζόνι ΝτεπΧόλιγουντΤέιλορ ΣουίφτΜπρίτνεϊ Σπίαρςειδήσεις τώραδίκηΈντ ΣίρανΜπραντ Πιτ