Eurovision 2023: Με φεμινιστικά και αντιπολεμικά μηνύματα ο Α' Ημιτελικός - Οι χώρες που πέρασαν στον τελικό και η Loreen το μεγάλο φαβορί
NewsroomΔεκαπέντε χώρες διαγωνίστηκαν το βράδυ της Τρίτης (9/5) στον Α' Ημιτελικό της Eurovision 2023, διεκδικώντας το εισιτήριο για το βράδυ του τελικού που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο (13/5). Φέτος, ο παλμός του θεσμού χτυπάει στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στη Μ&S Bank Arena του Λίβερπουλ, αν και πέρυσι είχε νικήσει η Ουκρανία, η οποία λόγω του πολέμου δεν μπόρεσε να διοργανώσει τον διαγωνισμό.
Η μετάδοση ξεκίνησε μ' ένα αφηγηματικό βίντεο, που έδειχνε τις προετοιμασίες των Βρετανών ν' αναλάβουν τη φετινή διοργάνωση απ’ άκρη σε άκρη του Λίβερπουλ. Κατά τη διάρκεια του κλιπ είδαμε τον βασιλιά Κάρολο και την Καμίλα, αλλά και εικόνες από την πόλη. Στη συνέχεια, στη σκηνή της Eurovision εμφανίστηκαν ένα αγόρι και ένα κορίτσι - που συμβολίζουν τις δύο χώρες - να χορεύουν το συγκινητικό «Electric Dreams», ενώ τη σκυτάλη πήραν οι HardKiss, το ουκρανικό συγκρότημα που διαγωνίστηκε στον εθνικό τελικό της χώρας το 2016.
Η Julia Sanina, η frontwoman του συγκροτήματος και η μία εκ των τριών παρουσιαστριών της φετινής Eurovision, ερμήνευσε ένα κομμάτι αφιερωμένο στην πατρίδα της. Αμέσως μετά, οι Alesha Dixon, Hannah Waddingham και Julia Sanina εμφανίστηκαν μαζί στη σκηνή, καλωσορίζοντας την Ευρώπη στον μεγαλύτερο μουσικό διαγωνισμό παγκοσμίως.
Έναρξη με φεμινιστικά και αντιπολεμικά μηνύματα
Τη βραδιά του Α' Ημιτελικού άνοιξε το φεμινιστικό τραγούδι «Queen of Kings» της Νορβηγίας που τραγούδησε η 20χρονη Alessandra Mele. Σε συνέντευξή της, η ίδια είχε δηλώσει ότι το κομμάτι στοχεύει να δείξει «τη δύναμη των γυναικών, αλλά και τη δύναμη όλων των ανθρώπων. Είναι τόσο σημαντικό είναι να νιώθεις ο εαυτός σου».
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή της Κροατίας. Συγκεκριμένα, το σατιρικό, ανδρικό συγκρότημα Let 3 ανέβηκε στη σκηνή, ερμηνεύοντας το αντιπολεμικό τραγούδι «Mama SC!» και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Μάλιστα, κάποια στιγμή τα μέλη της μπάντας έμειναν κυριολεκτικά με τα εσώρουχα. Ένα κομμάτι, το οποίο «επιτίθεται» με ωμό τρόπο στον Πούτιν.
Με το «Ai Coracao», το ελληνικό Twitter θυμήθηκε την Κορίνα από τα «Εγκλήματα»
Η εμφάνιση της Πορτογαλίας με το τραγούδι «Ai Coracao» της Mimicat έγινε viral στο ελληνικό Twitter, καθώς αρκετοί θυμήθηκαν την Κορίνα από τα «Εγκλήματα» σε μία παρόμοια εμφάνιση που είχε κάνει στη κωμική σειρά του ΑΝΤ1.
Μετά το τέλος του διαγωνιστικού μέρους, το κοινό απόλαυσε την Ουκρανή Alyosha, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα της στην Eurovision του 2010. Μαζί με τη Rebecca Ferguson από το Λίβερπουλ, ερμήνευσαν το συγκινητικό «Ordinary World» των Duran Duran, μέσα από το οποίο αφηγήθηκαν μία ιστορία ελπίδας, κουράγιου και υποστήριξης σε όλο τον λαό της Ουκρανίας.
Αργότερα, εμφανίστηκε η Ρίτα Όρα, η οποία ξεκίνησε με μία μείξη μουσικών επιτυχιών της, πριν ερμηνεύσει, σε παγκόσμια πρώτη, το νέο της τραγούδι «Praising You».
Οι χώρες που πέρασαν στον τελικό
- Νορβηγία - Queen of Kings (Alessandra)
- Μάλτα - Dance [Our Own Party] (The Busker)
- Σερβία - Samo mi se spava (Luke Black)
- Λετονία - Aija (Sudden Lights)
- Πορτογαλία - Ai Coracao (Mimicat)
- Ιρλανδία - We Are One (Wild Youth)
- Κροατία - Mama SC! (Let 3)
- Ελβετία - Watergun (Remo Forrer)
- Ισραήλ - Unicorn (Noa Kirel)
- Μολδαβία - Soarele si Luna (Pasha Parfeni)
- Σουηδία - Tattoo (Loreen)
- Αζερμπαϊτζάν - Tell Me More (TuralTuranX)
- Τσεχία - My Sister's Crown (Vesna)
- Ολλανδία - Burning Daylight (Mia Nicolai & Dion Cooper)
- Φινλανδία - Cha Cha Cha (Kaarija)
Το σλόγκαν, φέτος, είναι «Ενωμένοι για τη Μουσική» και το λογότυπό του εμφανίζει σημαίες και των δύο χωρών (Ουκρανίας - Ηνωμένου Βασιλείου) μέσα στην καρδιά. Στον σχολιασμό των δύο ημιτελικών, καθώς και του τελικού της Eurovison 2023, είναι η Μαρία Κοζάκου και η Τζένη Μελιτά. Η Ελλάδα και η Κύπρος ανήκουν στις χώρες του Β' Ημιτελικού που θα παρακολουθήσουμε την Πέμπτη, 11 Μαΐου. Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, στον τελικό της 67ης Eurovision στις 13 Μαΐου θα ανακοινώσει ο Φώτης Σεργουλόπουλος.
Loreen: «Νομίζω ότι είμαι Ελληνίδα, μάλλον δε μου το ‘χει πει η μητέρα μου… »
Η Loreen συμμετέχει φέτος στη Eurovision με το τραγούδι «Tattoo». Η τραγουδίστρια από τη Σουηδία αποθεώθηκε από τον κόσμο στο στάδιο, αλλά και στα social media, τα οποία υπενθύμισαν πως πρόκειται για το μεγάλο φαβορί του φετινού διαγωνισμού.
Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η ίδια δήλωσε λάτρης της χώρας μας και προσπάθησε να μάθει… ελληνικά. Έμαθε σχετικά εύκολα τη φράση «Σ' αγαπώ, είσαι τα πάντα για εμένα».
H Loreen μίλησε στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα και τραγούδησε λίγο από το ρεφρέν του αγαπημένου τραγουδιού «Σ’ Αγαπώ» από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Αντώνη Ρέμο. Για την επιστροφή της στη Eurovision, μετά από τόσα χρόνια, η Loreen σχολίασε: «Νιώθω φανταστικά, πάρα πολύ καλά. Είμαι τόσο χαρούμενη και ειλικρινά δεν ήξερα ότι ο κόσμος ήθελε να επιστρέψω στον διαγωνισμό. Δεν το γνώριζα, αν το ήξερα νωρίτερα θα ερχόμουν νωρίτερα», ανέφερε η ίδια. «Θα κάνω σίγουρα αλλαγές, είναι μία διαδικασία βήμα – βήμα. Η ομάδα μου δουλεύει πολύ σκληρά. Είναι δύσκολη η παρουσίαση, είναι πολλά τα πράγματα, ο καπνός, τα χρώματα… Θέλει χρόνο. Πρέπει να είναι τέλειο».
Η αγάπη της Loreen για τη φέτα σχολιάστηκε από τον δημοσιογράφο, κάτι στο οποίο η ίδια απάντησε πως «αγαπώ τη φέτα! Το ψυγείο είναι γεμάτο φέτα. Σας το υπόσχομαι, ήμουν από την Ελλάδα στην προηγούμενη ζωή μου. Νομίζω ότι είμαι Ελληνίδα, μάλλον δε μου το ‘χει πει η μητέρα μου… ίσως είμαι Ελληνίδα. Ελλάδα σ ’αγαπώ» είπε κλείνοντας στα ελληνικά, η 39χρονη τραγουδίστρια.
Ποια είναι η Loreen που «φλερτάρει» με την πρωτιά στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision
Η Loreen (γεννημένη ως Lorine Zineb Nora Talhaoui στις 16 Οκτωβρίου 1983 στο Vasteras της Σουηδίας) είναι τραγουδίστρια και μουσικός παραγωγός μαροκινο-μπεριανής καταγωγής, η οποία απέκτησε διεθνή φήμη μετά τη νίκη της στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2012 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν με το τραγούδι «Euphoria». Το Euphoria έφτασε στο νούμερο ένα σε 18 χώρες μετά τη νίκη της.
Η Loreen ηθελε από μικρή ηλικία ν' ασχοληθεί με τη μουσική και έτσι σε ηλικία 21 ετών πήρε μέρος στον τηλεοπτικό διαγωνισμό Idol 2004, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο της single, «The Snake» μαζί με τον Rob 'n' Raz. Εργάστηκε επίσης πίσω από την κάμερα σε σουηδικές τηλεοπτικές εκπομπές όπως το «Matakuten» και το «Familjen annorlunda».
Το 2010, η Loreen υπέγραψε συμβόλαιο με μια νέα δισκογραφική εταιρεία, τη «Mohito Music» (υπάγεται στη Warner Music Sweden) που ίδρυσε ο διάσημος Σουηδός τραγουδιστής Mans Zelmerlow. Στα τέλη του 2010, ανακοινώθηκε ότι η Loreen θα συμμετάσχει στο Melodifestivalen 2011, τη σουηδική επιλογή για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2011, με τη συμμετοχή της «My Heart Is Refusing Me». Το τραγούδι ψηφίστηκε στη 2η επιλογή (σουηδικά: Andra chansen), αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό.
Η Loreen συμμετείχε ξανά την επόμενη χρονιά και κέρδισε το Melodifestivalen 2012 με το τραγούδι «Euphoria». Εκπροσώπησε τη Σουηδία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2012 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Το τραγούδι κέρδισε τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2012 με συνολικά 372 βαθμούς. Οι 114 βαθμοί προήλθαν από τη διεθνή κριτική επιτροπή και το 32,7%, δηλαδή 154 βαθμοί, προήλθαν από τους τηλεθεατές, και ήταν έτσι η Νο1 επιλογή τόσο από την κριτική επιτροπή όσο και από τους τηλεθεατές. Το τραγούδι είναι γραμμένο από τους Thomas G:son και Peter Bostrom, οι οποίοι είναι δύο γνωστοί Σουηδοί τραγουδοποιοί στο Melodifestivalen.
Πώς προέκυψε το τραγούδι «Tattoo»
«Έχω κάποιους φίλους με τους οποίους γράφω μαζί - τους ανθρώπους που έγραψαν το "Euphoria" - και κάθε τόσο μου στέλνουν μελωδίες, στίχους ή απλά έναν ήχο. Θυμάμαι καθαρά - αυτό ήταν πέρυσι και ήταν αργά το βράδυ - ένα email ήρθε και είπα, "Τι είναι αυτό;". Το άκουσα για 30 δευτερόλεπτα. Έπρεπε να κλείσω το τραγούδι γιατί ήταν τόσο συγκλονιστικό!» είπε η Loreen σε συνέντευξή της στο vice.com.
«Διαισθάνθηκα κάτι πολύ οικείο. Έλεγα: "Έχω ξανανιώσει αυτή την ενέργεια". Αυτό είναι το πνευματικό κομμάτι του εαυτού μου - και με τρόμαξε, γιατί τώρα ξέρω ότι αυτό που ένιωσα ήταν ότι επρόκειτο να κάνω κάτι με αυτό το τραγούδι. Ορισμένα πράγματα συμβαίνουν όταν έχεις μια σύνδεση. Ακούς το τραγούδι δύο ή τρεις φορές και είναι δικό σου - η διαδικασία ηχογράφησης του τραγουδιού είναι σχεδόν μία λήψη.
Έχουμε αυτή την ιδέα ότι η δημιουργική διαδικασία υποτίθεται ότι είναι ένας αγώνας, αλλά συμβαίνει το αντίθετο. Δεν βρίσκεσαι στο σωστό χώρο αν παλεύεις με τη δημιουργικότητα. Όταν έχω ανθρώπους που μπαίνουν στο στούντιο σαν να λένε "θα κάνουμε μια επιτυχία", το κλίμα σκοτώνεται! Όταν κάτι είναι σωστό , απλά ρέει. Αν κοιτάξετε τις μεγαλύτερες επιτυχίες, η πλειοψηφία τους γράφτηκε πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε.
To...τελετουργικό που ακολουθεί πριν από μια live εμφανιση
Απαντώντας στην ερώτηση αν έχει κάποια συγκεκριμένη ιεροτελεστία πριν από μια live εμφάνιση, η Loreen σχολίασε: «Έχω δύο πράγματα που κάνω - αρκετά εύκολα! Το ένα είναι να είμαι τελείως μόνη μου, εντελώς σιωπηλή με τα ακουστικά μου στα αυτιά, κάτι που με βάζει σε μια κατάσταση διαλογισμού. Έχω ανάγκη να βρίσκομαι εντελώς στο σώμα μου πριν βγω έξω. Και υπάρχουν ορισμένα πνευματικά τραγούδια που ακούω, επειδή είμαι νομάς από τα βουνά του Άτλαντα [στο Μαρόκο] και έχουμε τραγούδια που ονομάζονται gnawa. Ακούω το ίδιο τραγούδι ξανά και ξανά... Πρέπει να ρωτήσετε την ομάδα μου! Λένε: "Πόση ώρα θα ακούει αυτό το τραγούδι;". Το ακούω για 45 λεπτά».
Με πληροφορίες από vice.com, thevogue.com
- Πώς ξεκίνησαν τα άγρια επεισόδια στο Άμστερνταμ: Βουτούσαν στα κανάλια για να σωθούν οι οπαδοί της Μακάμπι
- Ο Κασσελάκης αν αποκλειστεί θα αποχωρήσει: «Προφανώς δεν πρόκειται να μείνω σε αντιδημοκρατικό κόμμα»
- Αμαλιάδα: Έρευνα για τυχόν ανθρωποκτονία του Παναγιωτάκη, του γιου της φίλης της Ειρήνης, ζήτησε ο εισαγγελέας
- Έχεις λογαριασμό Gmail; Τότε πρέπει να ανοίξεις άμεσα και έναν δεύτερο!