Lifestyle|14.05.2023 02:00

Eurovision 2023 - Τελικός: Νικήτρια η Σουηδία με τη Loreen και το «Tattoo» - Στην 12η θέση ο Andrew Lambrou και η Κύπρος

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΑP photo
ΑP photo
ΑP photo
ΑP photo
ΑP photo
ΑP photo
Copyright: (AP Photo/Martin Meissner)

Με το μότο «Ενωμένοι για τη Μουσική» πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (13/5) ο μεγάλος τελικός του 67ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, που φιλοξενήθηκε φέτος στη σκηνή του M&S Bank Arena στο Λίβερπουλ, μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ1 και τον παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Φέτος, ο παλμός του θεσμού της Eurovision χτυπούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και πέρυσι είχε νικήσει η Ουκρανία, η οποία λόγω του πολέμου δεν μπόρεσε να διοργανώσει τον διαγωνισμό. Το λογότυπό του φετινού μουσικού διαγωνισμού εμφανίζει σημαίες και των δύο χωρών (Ουκρανίας - Ηνωμένου Βασιλείου) μέσα στην καρδιά. 

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού καθορίστηκε από τον συνδυασμό των βαθμολογιών των κριτικών επιτροπών και των τηλεθεατών και από τις 37 χώρες, που πήραν φέτος συμμετοχή. Στον τελικό, διαγωνίστηκαν 26 φιναλίστ. Νικήτρια τού φετινού μουσικού διαγωνισμού τραγουδιού αναδείχθηκε η Σουηδία και η εντυπωσιακή Loreen με το τραγούδι «Tattoo», ενώ η Κύπρος και ο Andrew Lambrou, με το «Break a broken heart», κατέκτησε την 12η θέση. 

Στον σχολιασμό των δύο ημιτελικών, καθώς και του τελικού της Eurovison 2023 ήταν η Μαρία Κοζάκου και η Τζένη Μελιτά, ενώ το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, στον τελικό της 67ης Eurovision στις 13 Μαΐου ανακοίνωσε ο Φώτης Σεργουλόπουλος το οποίο πήρε το Βέλγιο.

H εμφάνιση της Loreen με το «Tattoo»

Έντεκα χρόνια μετά τη νίκη της Loreen με το Euphoria, η Σουηδή τραγουδίστρια επέστρεψε στον μουσικό διαγωνισμό με αρκετά δυναμική παρουσία αλλά και ένα τραγούδι το οποίο από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στη λίστα με τα μεγάλα φαβορί της Eurovision.

Το βράδυ του Σαββάτου 13 Μάϊου η Loreen καταχειροκροτήθηκε στο M&S Bank Arena με την εμφάνισή της στον μεγάλο τελικό.

H εκρηκτική εμφάνιση του Andrew Lambrou και της Κύπρου στον τελικό

Το βράδυ του Σαββάτου 13 Μαΐου η κυπριακή αποστολή διαγωνίστηκε στην 7η θέση σειρά εμφάνισης, έχοντας προηγηθεί η εμφάνιση στον Β’ Ημιτελικό.

Ο Andrew Lambrou έδωσε τον καλύτερό του εαυτό στη σκηνή του M&S Bank Arena στο Λίβερπουλ. Το «Break a broken heart» υπογράφουν οι Jimmy Jansson και Thomas Stengaard (στίχοι και μουσική), οι οποίοι έχουν υπογράψει στο παρελθόν και άλλα τραγούδια της Eurovision.

Ο νεαρός εκπρόσωπος της Κύπρου εμφανίστηκε μόνος στη σκηνή. Κατά την διάρκεια της ερμηνείας του στο φόντο LED είδαμε να εναλλάσσεται ένας καταρράκτης και ένα πύρινο τοπίο με τεράστιες φλόγες. Φυσικά την εμφάνισή του απογείωσαν τα πυροτεχνήματα, και οι φλόγες με τις οποίες ολοκληρώθηκε η ερμηνεία του.

Ο Ιταλός Marco Mengoni αποθεώθηκε με την εμφάνισή του

Ο 34χρονος ερμηνευτής διαγωνίστηκε για πρώτη φορά στον μεγάλο τελικό της Eurovision, αφού η Ιταλία βρίσκεται στις Big Five χώρες που δεν συμμετείχαν στους Ημιτελικούς.

O Marco Mengoni «μάγεψε» με την ερμηνεία του στη σκηνή, στην πολυαναμενόμενη εμφάνισή του, καθώς από την άφιξή του στο Λίβερπουλ και τις πρόβες στο M&S Bank Arena ο γοητευτικός 34χρονος γνώρισε μεγάλη επιτυχία στα social media, με σχόλια τόσο για την ερμηνεία του, όσο και για την εμφάνισή του.

Αμέσως μετά το τέλος της ερμηνείας του, ο Marco Mengoni γονάτισε στη σκηνή της Eurovision με την Τζένη Μελιτά και την Μαρία Κοζάκου να αναφέρουν το υπερβολικό άγχος που είχε ο εκπρόσωπος της Ιταλίας.

Ποιος είναι ο Μάρκο Μενγκόνι

Ο 34χρονος καλλιτέχνης ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική από τα 14 σε ένα συγκρότημα. Συστήθηκε στο ευρύ κοινό, όταν κέρδισε την τρίτη σεζόν του ιταλικού «X Factor». Ωστόσο, δεν είναι άγνωστος στον μουσικό διαγωνισμό, καθώς, το 2013 είχε εκπροσωπήσει και πάλι την Ιταλία με το «L’essenziale»

Ο Marco Mengoni συμμετείχε πρώτη φορά στην μεγάλη κατηγορία του Φεστιβάλ του San Remo το 2010, με το τραγούδι «Credimi ancora» καταλαμβάνοντας της 3η θέση.

Η εμφάνιση της Φινλανδίας ξεσήκωσε το στάδιο με το «Cha Cha Cha»

Δυναμική εμφάνιση για τη Φινλανδία με τον Kaarija ο οποίος ξεσήκωσε με το «Cha Cha Cha» στον τελικό της Eurovision 2023. Η Φινλανδική συμμετοχή διαγωνίσθηκε στην βραδιά του Α’ Ημιτελικού, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό. Το πραγματικό όνομα του Kaarija είναι Jere Poyhonen και γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1993 στο Ελσίνκι.

Ο Jere Poyhonen μεγάλωσε στη συνοικία Ruskeasanta της Vantaa, στην ευρύτερη περιοχή του Ελσίνκι, ενώ σε σχετική συνέντευξή του στoυς «Wiwibloggs», ο Kaarija δήλωσε έτοιμος για τη νίκη λέγοντας πως θα ήθελε ο διαγωνισμός του 2024 να γίνει στο Τάμπερε. Ο Kaarija ξεσήκωσε με το «Cha Cha Cha» στην μεγάλη βραδιά του τελικού της Eurovision.

Η Noa Kirel από το Ισραήλ εντυπωσίασε με τον εκρηκτικό χορό της

Με την εντυπωσιακή Noa Kirel και το «Unicorn» το Ισραήλ στη σκηνή της Eurovision 2023. Το βράδυ του Σαββάτου 13 Μάϊου στον μεγάλο τελικό της Eurovision το Ισραήλ διαγωνίστηκε στην 23η θέση με την νεαρή τραγουδίστρια να ξεσηκώνει το κοινό στο M&S Bank Arena με την εκρηκτική της εμφάνιση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

ΚύπροςΣουηδίαEurovisionειδήσεις τώραeurovision 2023Eurovision τελικός