Lifestyle|14.05.2023 02:17

Eurovision 2023: Ποια είναι η Loreen από τη Σουηδία που κέρδισε για δεύτερη φορά στον μουσικό διαγωνισμό

Newsroom

Με το μότο «Ενωμένοι για τη Μουσική» πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (13/5) ο μεγάλος τελικός του 67ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, που φιλοξενήθηκε φέτος στη σκηνή του M&S Bank Arena στο Λίβερπουλ, μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ1 και τον παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Φέτος, ο παλμός του θεσμού της Eurovision χτυπούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και πέρυσι είχε νικήσει η Ουκρανία, η οποία λόγω του πολέμου δεν μπόρεσε να διοργανώσει τον διαγωνισμό. Το λογότυπό του φετινού μουσικού διαγωνισμού εμφανίζει σημαίες και των δύο χωρών (Ουκρανίας - Ηνωμένου Βασιλείου) μέσα στην καρδιά. 

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού καθορίστηκε από τον συνδυασμό των βαθμολογιών των κριτικών επιτροπών και των τηλεθεατών και από τις 37 χώρες, που πήραν φέτος συμμετοχή. Στον τελικό, διαγωνίστηκαν 26 φιναλίστ. Νικήτρια τού φετινού μουσικού διαγωνισμού τραγουδιού αναδείχθηκε η Σουηδία και η εντυπωσιακή Loreen με το τραγούδι «Tattoo», ενώ η Κύπρος και ο Andrew Lambrou, με το «Break a broken heart», κατέκτησε την 12η θέση. 

H εμφάνιση της Loreen με το «Tattoo»

Έντεκα χρόνια μετά τη νίκη της Loreen με το Euphoria, η Σουηδή τραγουδίστρια επέστρεψε στον μουσικό διαγωνισμό με μια δυναμική παρουσία αλλά και ένα τραγούδι το οποίο από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στη λίστα με τα μεγάλα φαβορί της Eurovision. Το βράδυ του Σαββάτου 13 Μάϊου η Loreen καταχειροκροτήθηκε στο M&S Bank Arena με την εμφάνισή της στον μεγάλο τελικό.

Loreen: «Νομίζω ότι είμαι Ελληνίδα, μάλλον δε μου το ‘χει πει η μητέρα μου… »

Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η Loreen δήλωσε λάτρης της χώρας μας και προσπάθησε να μάθει… ελληνικά. Έμαθε σχετικά εύκολα τη φράση «Σ' αγαπώ, είσαι τα πάντα για εμένα».

H Loreen μίλησε στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα και τραγούδησε λίγο από το ρεφρέν του αγαπημένου τραγουδιού «Σ’ Αγαπώ» από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Αντώνη Ρέμο. Για την επιστροφή της στη Eurovision, μετά από τόσα χρόνια, η Loreen σχολίασε:  «Νιώθω φανταστικά, πάρα πολύ καλά. Είμαι τόσο χαρούμενη και ειλικρινά δεν ήξερα ότι ο κόσμος ήθελε να επιστρέψω στον διαγωνισμό. Δεν το γνώριζα, αν το ήξερα νωρίτερα θα ερχόμουν νωρίτερα», ανέφερε η ίδια. «Θα κάνω σίγουρα αλλαγές, είναι μία διαδικασία βήμα – βήμα. Η ομάδα μου δουλεύει πολύ σκληρά. Είναι δύσκολη η παρουσίαση, είναι πολλά τα πράγματα, ο καπνός, τα χρώματα… Θέλει χρόνο. Πρέπει να είναι τέλειο».

Η αγάπη της Loreen για τη φέτα σχολιάστηκε από τον δημοσιογράφο, κάτι στο οποίο η ίδια απάντησε πως «αγαπώ τη φέτα! Το ψυγείο είναι γεμάτο φέτα. Σας το υπόσχομαι, ήμουν από την Ελλάδα στην προηγούμενη ζωή μου. Νομίζω ότι είμαι Ελληνίδα, μάλλον δε μου το ‘χει πει η μητέρα μου… ίσως είμαι Ελληνίδα. Ελλάδα σ ’αγαπώ» είπε κλείνοντας στα ελληνικά, η 39χρονη τραγουδίστρια.

Ποια είναι η Loreen που κέρδισε για δεύτερη φορά στον διαγωνισμό της Eurovision

Η Loreen (γεννημένη ως Lorine Zineb Nora Talhaoui στις 16 Οκτωβρίου 1983 στο Vasteras της Σουηδίας) είναι τραγουδίστρια και μουσικός παραγωγός μαροκινο-μπεριανής καταγωγής, η οποία απέκτησε διεθνή φήμη μετά τη νίκη της στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2012 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν με το τραγούδι «Euphoria». Το Euphoria έφτασε στο νούμερο ένα σε 18 χώρες μετά τη νίκη της.

Η Loreen ηθελε από μικρή ηλικία ν' ασχοληθεί με τη μουσική και έτσι σε ηλικία 21 ετών πήρε μέρος στον τηλεοπτικό διαγωνισμό Idol 2004, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο της single, «The Snake» μαζί με τον Rob 'n' Raz. Εργάστηκε επίσης πίσω από την κάμερα σε σουηδικές τηλεοπτικές εκπομπές όπως το «Matakuten» και το «Familjen annorlunda».

Το 2010, η Loreen υπέγραψε συμβόλαιο με μια νέα δισκογραφική εταιρεία, τη «Mohito Music» (υπάγεται στη Warner Music Sweden) που ίδρυσε ο διάσημος Σουηδός τραγουδιστής Mans Zelmerlow. Στα τέλη του 2010, ανακοινώθηκε ότι η Loreen θα συμμετάσχει στο Melodifestivalen 2011, τη σουηδική επιλογή για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2011, με τη συμμετοχή της «My Heart Is Refusing Me». Το τραγούδι ψηφίστηκε στη 2η επιλογή (σουηδικά: Andra chansen), αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό.

Η Loreen συμμετείχε ξανά την επόμενη χρονιά και κέρδισε το Melodifestivalen 2012 με το τραγούδι «Euphoria». Εκπροσώπησε τη Σουηδία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2012 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Το τραγούδι κέρδισε τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2012 με συνολικά 372 βαθμούς. Οι 114 βαθμοί προήλθαν από τη διεθνή κριτική επιτροπή και το 32,7%, δηλαδή 154 βαθμοί, προήλθαν από τους τηλεθεατές, και ήταν έτσι η Νο1 επιλογή τόσο από την κριτική επιτροπή όσο και από τους τηλεθεατές. Το τραγούδι είναι γραμμένο από τους Thomas G:son και Peter Bostrom, οι οποίοι είναι δύο γνωστοί Σουηδοί τραγουδοποιοί στο Melodifestivalen.

Πώς προέκυψε το τραγούδι «Tattoo» 

«Έχω κάποιους φίλους με τους οποίους γράφω μαζί - τους ανθρώπους που έγραψαν το "Euphoria" - και κάθε τόσο μου στέλνουν μελωδίες, στίχους ή απλά έναν ήχο. Θυμάμαι καθαρά - αυτό ήταν πέρυσι και ήταν αργά το βράδυ - ένα email ήρθε και είπα, "Τι είναι αυτό;". Το άκουσα για 30 δευτερόλεπτα. Έπρεπε να κλείσω το τραγούδι γιατί ήταν τόσο συγκλονιστικό!» είπε η Loreen σε συνέντευξή της στο vice.com.

«Διαισθάνθηκα κάτι πολύ οικείο. Έλεγα: "Έχω ξανανιώσει αυτή την ενέργεια". Αυτό είναι το πνευματικό κομμάτι του εαυτού μου - και με τρόμαξε, γιατί τώρα ξέρω ότι αυτό που ένιωσα ήταν ότι επρόκειτο να κάνω κάτι με αυτό το τραγούδι. Ορισμένα πράγματα συμβαίνουν όταν έχεις μια σύνδεση. Ακούς το τραγούδι δύο ή τρεις φορές και είναι δικό σου - η διαδικασία ηχογράφησης του τραγουδιού είναι σχεδόν μία λήψη.

Έχουμε αυτή την ιδέα ότι η δημιουργική διαδικασία υποτίθεται ότι είναι ένας αγώνας, αλλά συμβαίνει το αντίθετο. Δεν βρίσκεσαι στο σωστό χώρο αν παλεύεις με τη δημιουργικότητα. Όταν έχω ανθρώπους που μπαίνουν στο στούντιο σαν να λένε "θα κάνουμε μια επιτυχία", το κλίμα σκοτώνεται! Όταν κάτι είναι σωστό , απλά ρέει. Αν κοιτάξετε τις μεγαλύτερες επιτυχίες, η πλειοψηφία τους γράφτηκε πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε.

To...τελετουργικό που ακολουθεί πριν από μια live εμφανιση

Απαντώντας στην ερώτηση αν έχει κάποια συγκεκριμένη ιεροτελεστία πριν από μια live εμφάνιση, η Loreen σχολίασε: «Έχω δύο πράγματα που κάνω - αρκετά εύκολα! Το ένα είναι να είμαι τελείως μόνη μου, εντελώς σιωπηλή με τα ακουστικά μου στα αυτιά, κάτι που με βάζει σε μια κατάσταση διαλογισμού. Έχω ανάγκη να βρίσκομαι εντελώς στο σώμα μου πριν βγω έξω. Και υπάρχουν ορισμένα πνευματικά τραγούδια που ακούω, επειδή είμαι νομάς από τα βουνά του Άτλαντα [στο Μαρόκο] και έχουμε τραγούδια που ονομάζονται gnawa. Ακούω το ίδιο τραγούδι ξανά και ξανά... Πρέπει να ρωτήσετε την ομάδα μου! Λένε: "Πόση ώρα θα ακούει αυτό το τραγούδι;". Το ακούω για 45 λεπτά».

Με πληροφορίες από vice.com, thevogue.com

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:


EurovisionEurovision τελικόςειδήσεις τώραeurovision 2023