Στην υγειά μας - Χαράλαμπος Βασιλειάδης: Λαϊκό γλέντι-αφιέρωμα στον μεγάλο στιχουργό (vid)
NewsroomΣτον κορυφαίο στιχουργό Χαράλαμπο Βασιλειάδη είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Στην Υγειά μας ρε παιδιά» με τον Σπύρο Παπαδόπουλο το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 22.00 στον ΣΚΑΪ. Ένα αφιέρωμα μνήμης και τιμής στον Χαράλαμπο Βασιλειάδη, τον περίφημο «Τσάντα», με τραγούδια αξέχαστα που παραμένουν φρέσκα και «ζωντανά» μέχρι σήμερα.
Αγαπημένα, λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια, που φέρνουν την υπογραφή του όπως: «Τα δειλινά», «Ένας μάγκας στο Βοτανικό», «Πριν το χάραμα», «Που ‘σαι Θανάση», «Αγωνία», «Οι γλάροι», «Ο πιο καλός ο μαθητής», «Άναψε το τσιγάρο», «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου» ερμηνεύουν: ο Γιώργος Ξηντάρης με τους γιούς του Αντώνη και Θοδωρή και η Κατερίνα Τσιρίδου.
Οι δύο ερμηνευτές στήνουν ένα ρεμπέτικο πάλκο στο πλατό της εκπομπής, και μαζί με τους: Μπάμπη Βελισσάριο, Ειρήνη Τουμπάκη, Άγγελο Ανδριανό, Πάνο Παπαϊωάννου, Βιολέτα Ίκαρη, Μυρτώ Καμβυσίδη και Άννα Μπαλάσκα.
Ξεχωριστό μελωδικό στιγμιότυπο και έκπληξη της βραδιάς ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος που αναλαμβάνει ρόλο τραγουδιστή. Την παρέα συμπληρώνουν οι: Σπύρος Ορνεράκης, Τάκης Χρυσικάκος, Τένια Μακρή, Αντώνης Αλαφογιώργος, Γιώργος Καραμέρος, Σπήλιος Ζαχαρόπουλος, Κώστας Μπαλαχούτης, Ιφιγένεια Κολλάρου, Ελένη Ορνεράκη, Μαριλένα Ράδου, Δήμητρα Λημνιού και Στέλλα Κοσμοπούλου.
Χαράλαμπος Βασιλειάδης - Ο «Τσάντας» του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού
«Πριν το χάραμα», «Άνοιξε γιατί δεν αντέχω», «Ο πιο καλός ο μαθητής», «Τα δειλινά», «Που 'σαι Θανάση», «Αγωνία», «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου», «Δεν πουλάω την καρδιά μου», «Σβήσε το φως να κοιμηθούμε», «Η άμαξα μες τη βροχή», «Γιατί να φύγεις μακριά», «Γλάροι», «Σιγανοψιχάλισμα», «Βρε ζωή φαρμάκια στάζεις», «Άναψε το τσιγάρο»... Αυτά τα τραγούδια είναι ένα μικρό κομμάτι της δημιουργίας του Χαράλαμπου Βασιλειάδη, ενός από τους κορυφαίους στιχουργούς του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού - αν και αδικαίωτος για τη μεγάλη προσφορά του.
Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης έμεινε γνωστός στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού, ως «Τσάντας», παρατσούκλι που του «κόλλησε» ο Στράτος Παγιουμτζής, καθώς ο Βασιλειάδης γύριζε στα στέκια των μουσικών στην οδό Ίωνος, στην Ομόνοια, με ένα χαρτοφύλακα γεμάτο στίχους. Μερικές φορές χάριζε τους στίχους του σε άλλους στιχουργούς κι άλλοτε πάλι διόρθωνε ή συμπλήρωνε τους στίχους συναδέλφων του.
Γεννήθηκε στο Ρένκιοϊ της Τρωάδας το 1907. Σε ηλικία επτά ετών ήλθε στην Αθήνα και μαθήτευσε στην Λεόντειο Σχολή. Ήξερε να μιλά και να μεταφράζει σε πολλές γλώσσες, όπως αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά. Υπήρξε επαγγελματίας μεταφραστής, ενώ εργάστηκε και στο Υπουργείο Ναυτικών. Στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο τα τελευταία χρόνια του 30΄, γνώρισε τον στιχουργό Κώστα Κοφινιώτη και σε αυτόν εμπιστεύτηκε τους πρώτους του στίχους. Αργότερα πέρασε στο χώρο των δισκογραφικών εταιρειών. Η πρώτη επίσημη δισκογραφική του παρουσία χρονολογείται το Δεκέμβρη του 1946 με το «Δυο καρπούζια σ’ ένα χέρι σε μουσική του Στελλάκη Περπινιάδη, ωστόσο είχε κιόλας ξεχωρίσει προπολεμικά με το «Μπρος στον Άγιο Σπυρίδωνα», που έγινε μεγάλη επιτυχία με την Ιωάννα Γεωργακοπούλου.
Συνεργάστηκε με συνθέτες όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας και ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Στίχους του ερμήνευσαν μεταξύ άλλων οι: Τόλης Βοσκόπουλος, Βασίλης Τσιτσάνης, ο Πάνος Γαβαλάς, η Πόλυ Πάνου.
Πέθανε στις 16 Μαΐου 1972 στη Νέα Φιλαδέλφεια.
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο επηρεάζει τις σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών με το Κίεβο η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο
- Καζακστάν: Ο δραματικός διάλογος πιλότου και πύργου ελέγχου - «Δεν μπορώ να εκτελέσω αριστερή στροφή, ο έλεγχος χάθηκε»
- Πώς συνέβη το μποτιλιάρισμα των πέντε χιλιομέτρων στην Αράχωβα - Τι λέει ο Δήμαρχος
- Πλημμύρισε το ΣΕΦ: Τεράστιες ζημιές σε cube και γυμναστήριο - Στον «αέρα» το ματς του Ολυμπιακού απέναντι στο Λαύριο