Lifestyle|29.06.2023 11:37

Κωνσταντίνος Μωραΐτης: Αποχώρησε από τη θεατρική παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» - «Δεν είμαστε τσαντάκια»

Newsroom

Με μία ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μωραΐτης αποκάλυψε ότι αποχωρεί από τη θεατρική παράσταση «Οιδίπους Τύραννος». Όπως ανέφερε ο ίδιος, κάποιοι αποφάσισαν να μην τον συμπεριλάβουν στους συντελεστές, επειδή δεν ήταν… τηλεοπτικός.

«Θα ήθελα επίσημα να σας ενημερώσω ότι έχω αποχωρήσει από την παράσταση "Οιδίπους Τύραννος" εδώ και 10 μέρες. Οι ηθοποιοί δεν είμαστε τσαντάκια αναλόγως με τους followers μας να πιάνουμε την ανάλογη θέση στη βιτρίνα. "Δεν είσαι τηλεοπτικός και δεν θα προσελκύσεις κόσμο, οπότε δεν θα σε συμπεριλάβουμε σε προωθητικό υλικό", μου είπε η παραγωγή. Όπως και πολλά άλλα που δεν θα ήθελα ν' αναφέρω.

Σε μια εποχή που η τέχνη και οι άνθρωποι της είναι αποδέκτες απαξιωτικών συμπεριφορών, είναι χρέος μας να αντιστεκόμαστε. "Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μην με αλλάξει αυτό. Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη. Να μπορείς να αποφύγεις τη βαρβαρότητα αυτής της εποχής", Χρόνης Μίσσιος. Καλή επιτυχία και καλή δύναμη ολόψυχα στους συναδέλφους μου».

 

«Οιδίπους Τύραννος» με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου

Ωστόσο, στο δελτίο τύπου και στο φωτογραφικό υλικό της παράστασης βρίσκεται κανονικά ανάμεσα στους συντελεστές ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης. Συγκεκριμένα αναφέρει το κείμενο: 

«Μία από τις κορυφαίες αρχαίες τραγωδίες, ο "Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 25 και 26 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου, και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και στο ρόλο της Ιοκάστης τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου. Παραγωγή Θεατρικά Δρώμενα Ίασμος.

Μαζί τους ένα σύνολο σημαντικών ηθοποιών: Γιάννης Νταλιάνης, Χρήστος Μαλάκης, Γιώργος Αμούτζας, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Πανάγος Ιωακείμ και άλλοι πέντε ηθοποιοί. Μουσικός επί σκηνής ο Φώτης Σιώτας, ο οποίος έχει συνθέσει και τη μουσική της παράστασης.

Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, τα σκηνικά του Γιάννη Κατρανίτσα, την κίνηση υπογράφει η Σοφία Πάσχου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Γιάνναρος και ο σχεδιασμός των μασκών, που αποτελούν δομικό στοιχείο της παράστασης, είναι της Μάρθας Φωκά.

Ο Οιδίπους βρίσκεται αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του, από το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει από τότε που γεννήθηκε. Ο χρησμός που έλαβε ο πατέρας του, βασιλιάς της Θήβας, Λάιος, επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Ο Οιδίπους γίνεται εν αγνοία του πατροκτόνος, παντρεύεται τη μητέρα του Ιοκάστη και ανεβαίνει ο ίδιος στον θρόνο της Θήβας. Η τραγική αλήθεια δεν αργεί να αποκαλυφθεί, επιβεβαιώνοντας ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του.

Ο "Οιδίπους Τύραννος" θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυπαιγμένα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, ταξιδεύοντας το ελληνικό πνεύμα και τα διαχρονικά του μηνύματα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

θεατρική παράστασηηθοποιόςΓιάννης Στάνκογλουειδήσεις τώρααποχώρηση