Lifestyle|18.01.2024 09:57

Θανάσης Αλευράς: «Πάσχω από αυτοάνοσο που με ταλαιπωρεί χρόνια» - Τι δήλωσε για το νομοσχέδιο περί τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια

Newsroom

Στην πρώτη «Μεγάλη Εικόνα» για το 2024, η Νίκη Λυμπεράκη υποδέχτηκε τον Θανάση Αλευρά. Η κουβέντα τους ξεκίνησε στη σκηνή του Vox, εκεί όπου για δεύτερη χρονιά μέσα από την παράσταση «40+ και ξανα βγαίνω» ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης επιχείρησε μια απολαυστική αναδρομή στις ρίζες της αντιφατικής γενιάς του '80.

Φτάνοντας στο σήμερα, ο Θανάσης Αλευράς ξεναγεί τη δημοσιογράφο του MEGA στην αγαπημένη του γειτονιά, στην παραλιακή του Αλίμου, όπου συζητούν για τις προκλήσεις που αυτή η γενιά καλείται να αντιμετωπίσει στις μέρες μας. Ομοφοβία, ρατσισμός, αυτοάνοσα νοσήματα, η στάση απέναντι στη ζωή αλλά και μια ανατρεπτική οπτική απέναντι στο θάνατο, σε μια συνέντευξη με ισχυρές δόσεις νοσταλγίας και χιούμορ.

«Έχω μιλήσει για το δικό μου αυτοάνοσο, ναι, την ψωρίαση που με ταλαιπωρεί αρκετά χρόνια. Φαίνεται, είναι πάνω στο δέρμα σου. Μπορεί δηλαδή να ντρέπεσαι να εκθέσεις το σώμα σου, μπορεί να πονάνε τα κόκαλα ή οι αρθρώσεις σου και να έχεις αφόρητους πόνους. Ευτυχώς εγώ έχω μια πολύ πιο ήπια μορφή, η οποία όμως σε περιόδους με έχει φέρει σε μεγάλη αμηχανία» δήλωσε, αρχικά, ο ηθοποιός. «Μου έχει φέρει όμως και μια μεγάλη σκέψη όσον αφορά στο τι έκανα εγώ και τρέλανα τα κύτταρα μου. Όλες αυτές οι ασθένειες είναι ψυχογενείς. Νομίζω ότι ασθενούμε, νοσούμε, όταν κάτι δεν κάνουμε καλά ή δεν είναι κάτι σε αρμονία» πρόσθεσε.

«Είμαστε χρόνια υποχρεωμένοι από την Ευρώπη για γάμο ομοφυλόφιλων»

Αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο περι τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, ο Θανάσης Αλευράς δήλωσε τα εξής: «Ολα τα μεγάλα κείμενα, οι μεγάλοι συγγραφείς που παίζουμε και ξαναπαίζουμε, δίνουν ορατότητα σε έναν άλλον τρόπο ζωής. Το θέατρο είναι θεραπευτικό, όπως όλες οι Τέχνες. Δεν γίνεται να συζητάω το 2024 για ομοφοβία και ρατσισμό. Είμαστε χρόνια υποχρεωμένοι από την Ευρώπη για γάμο ομοφυλόφιλων. Υπάρχουν ομόφυλοι γονείς που αν πάθει ο ένας κάτι, δεν αναγνωρίζεται σαν οικογένεια. Είμαστε ή δεν είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα; Η υιοθεσία… πεταμένα παιδάκια, παρατημένα σε ορφανοτροφεία. Θα μπορούσα να υιοθετήσω και θεωρώ θα ήμουν ωραίος μπαμπάς. Αλλά είναι κάτι που τα χρόνια που μου δίνονται είναι λίγα να ξεπεράσω τα δικά μου προβλήματα και άλλα τόσα να τα αφιερώσω στερώντας από τη δική μου ζωή στο παιδί μου. Δεν είμαι ο άνθρωπος που θέλω να πεθάνω στο σανίδι. Θέλω ή στον ύπνο μου να μην καταλάβω αλλά δεν είμαι και σίγουρος γιατί θα ήθελα να δω πώς είναι το τελευταίο αγνάντεμα στη ζωή. Ή στη θάλασσα, όχι να πνιγώ. Δεν ξέρω, με τους φίλους μου, με δικούς μου ανθρώπους». 

«Βλέπεις παιδιά να βγάζουν μαχαίρια στο σχολείο»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Θανάσης Αλευράς μίλησε για το μπούλιγνκ που υφίστανται πολλά παιδιά, λέγοντας ότι: «Το μπούλινγκ όσοι το έχουν βιώσει αφήνει τραύματα σοβαρά που μπορεί να σου πάρει μια ζωή να τρέχεις στους ψυχολόγους να τα λύσεις. Ειδικά στην τρυφερή ηλικία! Πάντα γινόταν μπούλινγκ αλλά αυτό που βλέπω στις ειδήσεις είναι πολύ παραπάνω. Βλέπεις παιδιά να βγάζουν μαχαίρια στο σχολείο. Εμείς τα βλέπαμε στα αμερικάνικα σχολεία και λέγαμε "γιατί κάνουν έτσι;"».

«Παρακαλούσαμε για 500 ευρώ»

Τέλος, ο ηθοποιός μίλησε για την περίοδο που όλα τα θέατρα ήταν κλειστά αλλά και που γενικά η Τέχνη περνούσε κρίση με τα μαγαζιά να είναι κλειστά. «Έχω περάσει πολύ στα down μου τα χρόνια του εγκλεισμού στα σπίτια. Δεν ήταν έτσι άιντε και πέρασε. Έχει καταγραφεί! Τα τελευταία χρόνια ζορίστηκα πολύ γιατί σαν κλάδος ήμασταν εκτεθειμένοι στον αέρα και για την πολιτεία ήμασταν ανύπαρκτοι. Και τα πτυχία και για το εάν παράγουμε πολιτισμό. Δεν είναι μόνο οι Καρυάτιδες και τα μουσεία. Μας έκλεισαν τα μαγαζιά και δεν φώναξε κάποιος να πει "τώρα τι θα κάνουμε;". Και παρακαλούσαμε για 500 ευρώ και δεν έχουν όλοι οι ηθοποιοί καβάτζες. 

Κι αυτό ήταν δύο χρόνια και κάτι. Κάτι το απόλαυσαν πολύ αλλά δεν ήμουν από αυτούς. Πήρα δύναμη πολλή. Δεν μπορεί κανείς να σου εγγυηθεί ασφάλεια. Καμιά φορά θες να πιάσεις πάτο, να πάρεις φόρα και να ανέβεις. Ν' αναλάβεις την ευθύνη των επιθυμιών σου, δεν χρειάζεται να φας "ξύλο" για ν' αλλάξεις. Δεν μου αρέσει πολύ να βγαίνω στις συνεντεύξεις γιατί μου ζητάνε να λέω τη γνώμη μου σε όλα. Ούτε μου αρέσει ούτε χρειάζεται να ξέρει ο κόσμος τα πάντα για μένα».

ψωρίασηαυτοάνοσονομοσχέδιοΝίκη ΛυμπεράκηΘανάσης Αλευράςηθοποιόςομόφυλα ζευγάριαbullyingMEGA