Lifestyle|20.06.2024 10:00

Λένα Διβάνη: Μιλά πρώτη φορά για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε στο πανεπιστήμιο - «Αναγκάστηκα να αλλάξω σχολή»

Newsroom

Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Για την καρδιά και το συκώτι του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, η Λένα Διβάνη βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «EQ». Μεταξύ άλλων, η συγγραφέας αποκάλυψε οτι δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση τα χρόνια που ήταν στο πανεπιστήμιο, ενώ μίλησε και για το κίνημα #MeToo.

«Σε όλους τους χώρους συμβαίνουν σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο λεωφορείο να ανεβείς συμβαίνει. Κι εγώ είχα, όποιος λέει δεν είχε λέει ψέματα. Στο πανεπιστήμιο που είναι ένας εξουσιαστικός χώρος όπως στην πολιτική και τη δημοσιογραφία γίνονται τέρατα είναι γνωστό αυτό. Θυμίζω την περίπτωση του καθηγητή στην Πάτρα που κλείδωνε την πόρτα και κυνηγούσε φοιτήτριες», δήλωσε αρχικά η Λένα Διβάνη.

«Δε με ρώτησε κανείς ούτε και από το περιβάλλον μου, ποιός το έκανε»

Εν συνεχεία δήλωσε: «έχω υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και αναγκάστηκα να αλλάξω σχολή γιατί δεν επρόκειτο ποτέ να ανεβώ. Όταν δημοσιεύθηκε η συνέντευξη που το είπα, δεν με ρώτησε κανείς, ούτε και από το περιβάλλον μου, ποιος το έκανε. Γιατί μετά θα άνοιγε συζήτηση».

«Πιο ανόητη ερώτηση από το "γιατί δεν το είπες τότε;" δεν υπάρχει. Γιατί τι ήθελες να καταστρέψω την καριέρα μου επειδή κάποιος είχε πάρει φαλάγγι όλο το γυναικείο προσωπικό; Το είπα τώρα καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας και δεν έγινε τότε. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει τότε», εξομολογήθηκε.

«Το MeToo ήταν μεγάλο όφελος για τις γυναίκες γιατί τώρα όλοι προσέχουν. Ξαφνικά οι γυναικείες φωνές αξιοποιήθηκαν περισσότερο, βγήκαν μπροστά οι LBGTQ από το γουρούνι του Χόλιγουντ, τον Γουάινσταϊν, οπότε τον αγαπάμε». Ενώ ολοκλήρωσε λέγοντας: «Τώρα γίνονται πολλά πράγματα και τα παιδιά έχουν αρχίσει να κάνουν καταγγελίες. Γίνεται κάτι; Είδατε να έχει φύγει κανείς; Όχι. Διεξάγονται υπηρεσιακές έρευνες που δεν ερευνούν. Όμως το metoo βγήκε στα πρωινάδικα, για ιδιοτελούς σκοπούς, γιατί πούλαγαν οι ηθοποιοί και έπιασαν μόνο αυτούς. Τους εξουσιαστικούς τομείς τους άφησε ανέγγιχτους . Αλλά, επειδή τα πρωινάδικα το εκλαϊκεύσαν και πήγε παντού, φοβούνται τώρα, το έχουν στο μυαλό τους. Αυτό ήταν μεγάλο όφελος για τις γυναίκες, παντού».

Λένα Διβάνησυνέντευξησεξουαλική παρενόχλησησυγγραφέαςMeToo