Lifestyle|29.06.2024 12:41

Michael Jackson: Είχε χρέη άνω του μισού δισ. δολαρίων όταν πέθανε

Newsroom

Δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από τον ξαφνικό θάνατο του βασιλιά της ποπ Μαϊκλ Τζάκσον (Michael Jackson) και μέχρι και σήμερα η ζωή του συνεχίζει να μας απασχολεί.

Ο παγκοσμίου φήμης τραγουδιστής απεβίωσε σε ηλικία 50 ετών στις 25 Ιουνίου του 2009 απο ανακοπή καρδιάς στο Λος Αντζελες. Αφησε πίσω του μια παρακαταθήκη απο πολύ πετυχημένα τραγούδια και συγκλονιστικές εμφανίσεις, ωστόσο η πολυτάραχη ζωή του και οι φήμες που κυκλοφόρησαν έπειτα απο το θάνατο του αμαύρωσαν την εικόνα του στο κοινό που τον αγάπησε για χρόνια.

«Είχε ξεμείνει απο χρήματα»

Σύμφωνα με επίσημα δικαστικά έγγραφα που έφτασαν στην κατοχή του «People» ο σούπερσταρ της μουσικής σκηνής είχε χρέη πάνω απο 500 εκατομμύρια δολάρια την περίοδο του θανάτου του.

Το βράδυ πριν από τον θάνατό του, ο τραγουδιστής έκανε μια πολύωρη πρόβα στο «Staples Center» του Λος Άντζελες, καθώς προετοιμαζόταν για μία απο τις συναυλίες της περιοδείας του στην «02 Arena» του Λονδίνου. Ο Τζάκσον θέλοντας να κάνει ένα δυναμικό comeback στη μουσική βιομηχανία είχε ετοιμάσει πολλά νέα τραγούδια και ετοιμαζόταν για την περιοδεία του που θα κρατούσε απο τον Ιούλιο του 2009 έως τον Μάρτιο του 2010.

Ωστόσο, με δεδομένες τις υπερβολικές καταναλωτικές συνήθειες του Jackson, χρειαζόταν απεγνωσμένα χρήματα για να αποπληρώσει το χρέος του που έφτανε τα 30 εκατ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τους «Los Angeles Times». Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο ορκωτός λογιστής William R. Ackerman, που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης εκ μέρους της «AEG Live» στη δίκη για τον άδικο θάνατο τον Αύγουστο του 2013, προσέφερε μια λεπτομερή ματιά στα οικονομικά του τραγουδιστή, λέγοντας στους ενόρκους ότι ο Τζάκσον ξόδευε χρήματα για δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, δώρα, ταξίδια, έργα τέχνης και έπιπλα.

«Ξόδευε πολλά χρήματα σε κοσμήματα. Είχε ξεμείνει από χρήματα», δήλωσε τότε ο Ackerman στην αίθουσα του δικαστηρίου στο κέντρο του Λος Άντζελες. 

Από τον Ιούνιο του 2001 έως τον Ιούνιο του 2009, σημειώνεται ότι το χρέος του καλλιτέχνη αυξήθηκε κατά περίπου 170 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Τζάκσον χρησιμοποίησε τη συμμετοχή του σε έναν κατάλογο τραγουδιών που περιλάμβανε τις επιτυχίες των Beatles ως μέρος της εγγύησης για δάνεια ύψους περίπου 270 εκατομμυρίων δολαρίων από την Bank of America για να ξεχρεώσει.

«Ήθελε ο κόσμος να βλέπει τη δουλειά του και όχι να μιλάει μόνο για τον τρόπο ζωής του», δήλωσε το 2009 στο περιοδικό «Rolling Stone» ο Randy Phillips, πρώην διευθύνων σύμβουλος της AEG Live. «Ο Michael ήταν ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος του μάρκετινγκ. Οι άνθρωποι λένε ότι ήταν αδύναμος και χειραγωγημένος, αλλά ήταν ισχυρός και αυτός που καθοδηγούσε τις κινήσεις. Ήταν έτοιμος. Ήθελε να καθαρίσει τα οικονομικά του. Ήταν έτοιμος να σταματήσει να ζει σαν αλήτης και να νοικοκυρευτεί και να κερδίσει ξανά χρήματα» πρόσθεσε.

Οι εκτελεστές της περιουσίας, ο δικηγόρος John Branca και το στέλεχος της «A&R John McClain», μαζί με τους νομικούς τους συμβούλους, Jonathan Steinsapir και Saul Ewing, ισχυρίστηκαν στην αίτηση του Μαρτίου 2024 ότι η περιουσία του τραγουδιστή ήταν φορτωμένη με χρέη και στα πρόθυρα της πτώχευσης όταν πέθανε. Η περιουσία εκτιμάται πλέον σε περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τζάκσον είχε περισσότερες από μισή ντουζίνα αγωγές που εκκρεμούσαν παγκοσμίως και περισσότερες από 65 απαιτήσεις πιστωτών, οι οποίες αναμενόμενα κατατέθηκαν στην περιουσία του γεννώντας πρόσθετες αγωγές, εκ των οποίων αρκετές κατέληξαν σε δικαστική διαδικασία”, αναφέρεται στην αίτηση. Μετά τον θάνατό του, οι δικηγόροι του χειρίστηκαν 15 αγωγές στις ΗΠΑ και βοήθησαν σε ακόμη περισσότερες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, οι περισσότερες από τις οποίες, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, επιλύθηκαν ή διεκπεραιώθηκαν ευνοϊκά.

τραγουδιστήςΜάικλ ΤζάκσονχρέηΠΟΠβασιλιάς