Lifestyle|11.07.2024 14:00

Alec Baldwin: Ξεκίνησε η δίκη για τη θανάσιμη βολή στα γυρίσματα του «Rust» - Μαζί του η 19 μηνών κόρη του

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

O ηθοποιός Αλεκ Μπάλντουιν (Alec Baldwin) βρίσκεται στο δικαστήριο της Σάντα Φε, στο Νέο Μεξικό, για τη δίκη του με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, στα γύρισμα της ταινίας του «Rust» τον Οκτώβριο του 2021.

Οι ακροαματικές διαδικασίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 10 ημέρες, προκειμένου να καθοριστεί η ευθύνη που τυχόν έφερε ο διάσημος πρωταγωνιστής στον πυροβολισμό, ο οποίος σκότωσε τη διευθύντρια φωτογραφίας της ταινίας, Χαλίνα Χάτσινς (Halyna Hutchins) και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του σκηνοθέτη Τζόελ Σόουζα.

Αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 18 μηνών

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων σ' ένα ράντσο στο Νέο Μεξικό, ο Μπάλντουιν κρατούσε ένα όπλο που υποτίθεται είχε άσφαιρα, ωστόσο έριξε μια πραγματική σφαίρα.

Ο Άλεκ Μπάλντουιν υποστηρίζει ότι τον είχαν διαβεβαιώσει πως το όπλο ήταν ακίνδυνο και αρνείται ότι τράβηξε τη σκανδάλη. Οι δικηγόροι του κατέθεσαν σειρά προσφυγών σε μια προσπάθεια ν' ακυρώσουν τις κατηγορίες, μάταια. Η εισαγγελία τον κατηγορεί ότι είχε μια απρόβλεπτη συμπεριφορά στο πλατό, αψηφώντας τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας.

Τη δίκη παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον το Χόλιγουντ, με τη συνδικαλιστική ένωση των ηθοποιών να φοβάται ότι η υπόθεση θα δημιουργήσει ιστορικό προηγούμενο. Ήδη λόγω της υπόθεσης αυτής έχουν διατυπωθεί εκκλήσεις για την απαγόρευση των πυροβόλων όπλων στα πλατό.

Νωρίτερα, ο Μπάλντουιν εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου της Σάντα Φε για μια προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία. Φορώντας σκούρο κοστούμι, κρατούσε σημειώσεις σ' ένα μικρό σημειωματάριο.

Ο ηθοποιός θεωρήθηκε στο Χόλιγουντ ως ο αποδιοπομπαίος τράγος ενός δυστυχήματος, στο οποίο ενεπλάκη όλη η παραγωγή, ο οποίος, όμως, διώκεται λόγω του στάτους του ως διάσημος αστέρας.

Ωστόσο, οι επικριτές του υπενθυμίζουν ότι ήταν εκτελεστικός παραγωγός σε αυτήν την ταινία, χαμηλού προϋπολογισμού, ακόμα κι αν διώκεται με την ιδιότητα του ηθοποιού και επικεντρώνονται στην αλαζονική συμπεριφορά του στο πλατό.

«Η πίεση του Μπάλντουιν απέναντι στην ομάδα στο πλατό των γυρισμάτων συχνά έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια», επισημαίνουν οι εισαγγελείς σε δικαστικά έγγραφα, καταγγέλλοντας τον ηθοποιό που «ούρλιαζε συχνά» σε όλους και ήθελε να τελειώσει την ταινία όσο το δυνατόν συντομότερα.

Αν και ο ηθοποιός διαβεβαιώνει πως δεν πάτησε ποτέ τη σκανδάλη, μια θέση που κρίνεται «παράλογη» από την εισαγγελία, η ομάδα υπεράσπισής του υποστηρίζει ότι εκείνος δεν ήταν υπεύθυνος να επαληθεύσει εάν το όπλο ήταν γεμάτο.

Η έρευνα δεν καθόρισε ποτέ πώς αληθινές σφαίρες, που καταρχήν απαγορεύονται, βρέθηκαν στο πλατό. Όμως, η υπεύθυνη για τα όπλα του «Rust», Χάνα Γκουτιέρεζ Ριντ, καταδικάστηκε ήδη σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών τον Απρίλιο για τον ρόλο της στην υπόθεση.

Στο δικαστήριο η 19 μηνών κόρη του

Δώδεκα ένορκοι από το Νέο Μεξικό, μεταξύ των οποίων και τέσσερις αναπληρωματικοί ορίστηκαν για τη δίκη του Αλεκ Μπάλντουιν.

Σύμφωνα με το Deadline, ανάμεσα σε 80 πολίτες του Νέου Μεξικού επιλέχθηκαν για το σώμα των ενόρκων έντεκα γυναίκες και πέντε άνδρες. Οι εναρκτήριες αγορεύσεις των δικηγόρων έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιουλίου.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο πλάι του ηθοποιού βρέθηκε η σύζυγός του, Χιλάρια και ο μικρότερος αδελφός του, Στίβεν Μπάλντουιν (Stephen Baldwin) οι οποίοι επέλεξαν να καθίσουν στις πίσω σειρές της αίθουσας σύμφωνα με το ΑP.

Το ζευγάρι, που είναι παντρεμένο από το 2012 και έχουν αποκτήσει επτά παιδιά, έφτασαν με ξεχωριστά αυτοκίνητα στο δικαστήριο και σύμφωνα με την New York Post, ο σταρ του «30 Rock», φορώντας ένα σκούρο κοστούμι και γυαλιά ηλίου, κατά την άφιξη έσπευσε να βοηθήσει τη σύζυγό του, η οποία είχε μαζί της την 19 μηνών κόρη τους.

Κατά την είσοδό του στην αίθουσα ο βραβευμένος με Emmy ηθοποιός απέφυγε ν' απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο πρώτος μάρτυρας

Ο πρώτος μάρτυρας που ανέβηκε στο εδώλιο ήταν ο πρώτος αστυνομικός που έφτασε στο σημείο μετά τους πυροβολισμούς. Βίντεο που προβλήθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου από την κάμερα σώματος του Nicholas LeFleur κατέγραψε τις αγωνιώδεις προσπάθειες να σωθεί η Χάτσινς, η οποία φαινόταν αναίσθητη και της είχαν φορέσει μάσκα οξυγόνου.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Μπάλντουιν κοίταξε την οθόνη με μελαγχολία, καθώς έπαιζε το βίντεο. Στη συνέχεια, ακούγεται ο LeFleur να λέει στον ηθοποιό να μην μιλάει με τους υπόλοιπους μάρτυρες, κάτι που ο ηθοποιός αγνόησε συνεχώς.

O δικηγόρος του Μπάλντουιν, είπε, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του, ότι οι μάρτυρες θα βεβαιώσουν ότι «κανένας ηθοποιός στην ιστορία» δεν έχει «αναχαιτίσει μια αληθινή σφαίρα από ένα όπλο-υποκατάστατο».

«Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ή να περιμένει από έναν ηθοποιό να το κάνει αυτό», είπε ο δικηγόρος. Σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, η μαρτυρία στη δίκη θα εμβαθύνει στους μηχανισμούς του όπλου και στο κατά πόσον θα μπορούσε να πυροδοτήσει χωρίς να τραβηχτεί η σκανδάλη.

Οι εισαγγελείς λένε ότι δεν θα μπορούσε. «Αυτό το όπλο που ο κατηγορούμενος είχε ζητήσει να του ανατεθεί λειτουργούσε άψογα όπως είχε σχεδιαστεί» ανέφερε η εισαγγελέας.

ηθοποιόςγυρίσματαδίκηΑλεκ Μπάλντουινδολοφονίαμάρτυρας