Lifestyle|12.07.2024 10:38

Μέγας Δούκας Henri του Λουξεμβούργου: Αποσύρεται από το θρόνο και αφήνει τη θέση στον γιο του

Newsroom

Επειτα από 24 χρόνια στον θρόνο ο Μέγας Δούκας Henri του Λουξεμβούργου αποφάσισε ν' αποσυρθεί από τα καθήκοντά του σε ηλικία 69 χρονών.

Ο μονάρχης έπειτα από μία πετυχημένη πορεία στη βασιλεία του κράτους ετοιμάζεται να αποσυρθεί και να παραδώσει τη θέση του στο γιό του, πρίγκηπα Guillaume. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ανήμερα της Εθνικής επετείου του κράτους.

Η επίσημη ανακοίνωση και η ημερομηνία αλλαγής του θρόνου

Στις 9 Ιουλίου, η Μεγάλη Αυλή του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε ότι ο μέγας δούκας θα μεταβιβάσει επίσημα τα καθήκοντα στον μεγαλύτερο γιο του, τον πρίγκιπα Guillaume, στις 8 Οκτωβρίου, την επομένη της 24ης επετείου της δικής του ενθρόνισης. Η κίνηση αυτή ξεκινά τη διαδικασία για τον ίδιο για να παραιτηθεί τελικά.

 

Η ενθρόνιση θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης, 8 Οκτωβρίου 2024, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αυλής. Μετά την υπογραφή του διατάγματος για τον διορισμό του πρίγκηπα Guillaume θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του γιου του μεγάλου δούκα, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

 

Η ενημέρωση συνοδεύτηκε από μια φωτογραφία του πατέρα και του γιου που χαμογελούν καθώς στέκονται μαζί. Ο μέγας δούκας Henri είχε προηγουμένως ανακοινώσει στην εθνική γιορτή του Λουξεμβούργου, στις 23 Ιουνίου, ότι σκόπευε να διορίσει τον μεγαλύτερο γιο του και αναμενόμενο διάδοχό του πρίγκιπα Guillaume, 42 ετών, ως αντισυνταγματάρχη το φθινόπωρο. «Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αποφάσισα να διορίσω τον πρίγκιπα Guillaume ως αντισυνταγματάρχη τον Οκτώβριο» δήλωσε ο Henri. «Με όλη μου την αγάπη και την εμπιστοσύνη του εύχομαι καλή τύχη».

Λουξεμβούργο