Lifestyle|20.07.2024 19:35

Σάλος: Η Adidas έκοψε από διαφημιστική καμπάνια τη Bella Hadid μετά από διαμαρτυρία του Ισραήλ

Newsroom

Η Adidas απέσυρε το supermodel Bella Hadid (Μπέλα Χαντίντ), από μια διαφημιστική καμπάνια για ρετρό παπούτσια που αναφέρονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.

Το Ισραήλ είχε επικρίνει την επιλογή της Hadid, καθώς την κατηγόρησε για εχθρότητα προς τη χώρα και σημείωσε ότι 11 Ισραηλινοί αθλητές είχαν σκοτωθεί από Παλαιστίνιους επιτιθέμενους στους Αγώνες του Μονάχου.

Η Adidas ζήτησε στη συνέχεια συγγνώμη και δήλωσε ότι θα «αναθεωρήσει» την καμπάνια της. Το γνωστό μοντέλο έχει υποστηρίξει ένθερμα τους Παλαιστίνιους και νωρίτερα φέτος έκανε δωρεά χρημάτων για να στηρίξει τις προσπάθειες αρωγής για τον πόλεμο στη Γάζα.

Το BBC News επικοινώνησε με τους εκπροσώπους της Hadid για σχόλια. Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών είχε επιλέξει τη Hadid για να προωθήσει τα αθλητικά της παπούτσια SL72, τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972. Η Adidas επαναλανσάρισε πρόσφατα τα παπούτσια SL72 στο πλαίσιο μιας σειράς αναβίωσης κλασικών αθλητικών παπουτσιών.

Ωστόσο, οι εικόνες του μοντέλου που φορούσε τα παπούτσια προκάλεσαν επικρίσεις, μεταξύ άλλων στον επίσημο λογαριασμό του Ισραήλ στο X (πρώην Twitter). «Μαντέψτε ποιος είναι το πρόσωπο της καμπάνιας τους; Η Bella Hadid, μια μισή Παλαιστίνια», ανέφερε μια ανάρτηση την Πέμπτη.

Αναφερόταν στην επίθεση στους αγώνες του 1972, η οποία συνέβη όταν μέλη της παλαιστινιακής ομάδας Μαύρος Σεπτέμβρης εισέβαλαν στο Ολυμπιακό χωριό. Εκτός από τους Ισραηλινούς αθλητές, σκοτώθηκε και ένας Γερμανός αστυνομικός.

Άλλοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπερασπίστηκαν την Hadid και κάλεσαν σε μποϊκοτάζ της Adidas μετά την κίνηση να αποσυρθεί η καμπάνια. Η Adidas επιβεβαίωσε στο AFP ότι η Hadid απομακρύνθηκε από την καμπάνια. Σε δήλωση που δόθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων, η εταιρεία δήλωσε ότι θα "αναθεωρήσει το υπόλοιπο της καμπάνιας" με άμεση ισχύ.

«Έχουμε επίγνωση ότι έχουν γίνει συνδέσεις με τραγικά ιστορικά γεγονότα - αν και αυτές είναι εντελώς ακούσιες - και ζητάμε συγγνώμη για οποιαδήποτε αναστάτωση ή αγωνία προκλήθηκε», ανέφερε η Adidas.

Λωρίδα της Γάζαςειδήσεις τώραΜπέλα ΧαντίντΙσραήλAdidas