Lifestyle|26.07.2024 12:05

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: 5+1 γυναικείες παρουσίες που τράβηξαν όλα τα βλέμματα σε Τελετές Έναρξης

Ανδρέας Καρακάσης

Λίγες ώρες μόνο μένουν μέχρι την επίσημη έναρξη των 34ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Με το πέρασμα των χρόνων οι Τελετές Έναρξης και Λήξης προσελκύουν δισεκατομμύρια τηλεθεατών σε ολόκληρο τον κόσμο με τους διοργανωτές κάθε φορά να παρουσιάζουν ένα μοναδικό θέαμα.

Πολλοί επιλέγουν να επικεντρωθούν στο πολιτισμικό κομμάτι παρουσιάζοντας βασικά στοιχεία της κουλτούρας τους, ενώ άλλοι δίνουν βάση στη διασκέδαση των θεατών και στο λαμπρό θέαμα.

Στην πάροδο των χρόνων, βέβαια, στο μυαλό των θεατών μένουν συγκεκριμένες στιγμές από αυτές τις τελετές που καθήλωσαν ή ξάφνιασαν το τηλεοπτικό κοινό. Στιγμές που μένουν ανεξίτηλες και καπελώνουν ακόμη και τα αθλητικά δρώμενα των εκάστοτε αγώνων.

Σε αυτές τις στιγμές φυσικά ξεχωρίζουν και οι γυναικείες παρουσίες παγκοσμίου φήμης που τραβάνε όλα τα βλέμματα είτε με τη φωνή τους, είτε με τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες είτε ακόμη και... με τις καμπύλες τους. Από αυτές, θα θυμηθούμε μαζί τις 5+1 εμφανίσεις που πραγματικά άφησαν ιστορία.

1) Celine Dion - Ατλάντα 1996

Δεν ξεκινάω τυχαία με τη συγκεκριμένη εμφάνιση. 1996 και 28 χρόνια πριν, η συγκλονιστική Σελίν Ντιόν (Celine Dion) χαρίζει σε 85.000 θεατές στο «Centennial Olympic Stadium» της Ατλάντα αλλά και σε εκατομμύρια τηλεθεατές μια μοναδική ερμηνεία του «Power of Love».  

Το τραγούδι περιέχει συγκλονιστικούς στίχους για τη «δύναμη του ονείρου που μας φέρνει εδώ» όπως αναφέρει, τραγούδι που έγραψαν οι David Foster, Linda Thompson και Babyface. Η Καναδή τραγουδίστρια δώρισε τα χρήματα που έλαβε για την περίσταση σε ένα ταμείο για τη στήριξη αθλητών από την πατρίδα της. Στη σκηνή μαζί της βρισκόταν ο πιανίστας Ντέιβιντ Φόστερ, μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ατλάντα και τη Χορωδία «Centennial».

Η εμφάνιση αυτή χαρακτηρίστηκε μία από τις καλύτερες μουσικές παραστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων και το τραγούδι έγινε ο ανεπίσημος ύμνος της Ατλάντα το 1996 και επαναλήφθηκε ακόμη και στην τελετή λήξης από μια χορωδία παιδιών. Η Ντιόν περιέγραψε την εμπειρία της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως «μία από τις συγκινήσεις της ζωής μου». 

Ερχόμενοι στο σήμερα και στην Τελετή Έναρξης του Παρισιού έντονες είναι οι φήμες που θέλουν την Σελίν Ντιόν να επιστρέφει 28 χρόνια μετά στη σκηνή των Ολυμπιακών Αγώνων για μία μοναδική εμφάνιση. Φημολογείται δε, ότι δε θα είναι μόνη της αλλά θα τραγουδήσει μαζί με την Lady Gaga το τραγούδι - ύμνο της Εντίθ Πιάφ «La Vie en Rose».

2) Annita - Ριο 2016

Ξεκινώντας με φυλετικά τύμπανα και μια πολύχρωμη παρέλαση με περίεργα παραδοσιακά κοστούμια, η τελετή έναρξης για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 έμοιαζε σαν ένα αδιάκοπο πάρτι σάμπα.

Ως μια ζωντανή γιορτή του μουσικού πλούτου της Βραζιλίας, οι θρύλοι της μουσικής σχολής των «Tropicalia», Gilberto Gil και Caetano Veloso, συνεργάστηκαν μοναδικά με τη σύγχρονη Λατίνα ποπ σταρ Anitta για μια από τις καλύτερες μουσικές παραστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων της δεκαετίας της περασμένης δεκαετίας.

Η μίξη αυτή του χθες με το σήμερα έδωσαν στην Τελετή Εναρξης μία ξεχωριστή στιγμή που έμεινε στην ιστορία κυρίως για τον εντυπωσιακό χορό της Βραζιλιάνας τραγουδίστριας και τις σαγηνευτικές καμπύλες της.

«Κατάγομαι από το γκέτο της Βραζιλίας όπου δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες καριέρας. Ετσι είμαι σίγουρη ότι η οικογένειά μου και οι άνθρωποι που ζουν εκεί δεν φανταζόντουσαν ότι μια μέρα θα γινόμουν τραγουδίστρια και θα μπορέσω να παίξω σε μια διοργάνωση όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες» είχε δηλώσει έπειτα η Βραζιλιάνα σούπερ σταρ. 

3) Sarah Brightman - Βαρκελώνη 1992, Πεκίνο 2008

Η Σάρα Μπράιτμαν (Sarah Brightman) είναι η μοναδική καλλιτέχνιδα που έχει εμφανιστεί δύο φορές σε Ολυμπιακόυς Αγώνες - μέχρι σήμερα τουλάχιστον.

Η ταλαντούχα σοπράνο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Τελετή Έναρξης της 25ης Ολυμπιάδας που πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη. Η αγγλίδα τραγουδίστρια ανέβηκε στη σκηνή του Ολυμπιακού Σταδίου της Βαρκελώνης μαζί με τον Καταλανό τενόρο Χοσέ Καρέρας (Jose Careras) ερμηνεύοντας το τραγούδι «Amigos Para Siempre».

Το άσμα αυτό γράφτηκε αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, σε μία δημιουργία του καταξιωμένου Άγγλου συνθέτη Andrew Lloyd Webber. Η φωνή αλλά και η σκηνική εμφάνιση της Μπράιτμαν έμειναν στην ιστορία ως μία από τις πιο εκλεπτυσμένες εμφανίσεις των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Μπράιτμαν έκανε ακόμη μια εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008. Η καλλιτέχνιδα επιλέχθηκε για να ερμηνεύσει το επίσημο τραγούδι της 29ης Ολυμπιάδας, με το οποίο ξεκίνησε μάλιστα και η Τελετή Έναρξης. To «You And Me» ταίριαζε απόλυτα στο logo της διοργάνωσης που ήταν «One World, One Dream», δηλαδή «Ενας κόσμος, ένα όνειρο».

Η Σάρα τράβηξε τα βλέμματα και με τη φωνή της, αλλά και με τη σκηνική της παρουσία επιλέγοντας ενα λευκό φόρεμα με στρας λεπτομέρειες. Ήταν κομψή αλλά και εκθαμβωτική.

4) Olivia Newton John - Σίδνεϊ 2000

Η Ολίβια Νιούτον Τζον (Olivia Newton-John) έγινε ευρύτερα γνωστή στον κόσμο ως μία από τις πρωταγωνίστριες της ταινίας «Grease» του 1978. Μεγάλωσε στην Αυστραλία, αν και στην πραγματικότητα γεννήθηκε στο Κέμπριτζ της Αγγλίας.

Οι Αυστραλοί διοργανωτές προσκάλεσαν την Τζον να ερμηνεύσει το τραγούδι «Dare To Dream» μαζί με τον John Farnham, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός από την παγκόσμια επιτυχία του 1986, «You're The Voice».

Η Τζον, η οποία επιλέχθηκε σοφά από τον Αυστραλό μουσικό, Rolf Harris, δήλωσε μετέπειτα ότι: «Ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές τιμές της ζωής μου να τραγουδήσω για όλο τον κόσμο στην πλούσια τελετή έναρξης του Σίδνεϊ το 2000». Η δημιουργός του κομματιού, Vanessa Corish, δήλωσε για αυτή την τιμή που ένιωσε: «Ήταν, και θα είναι πάντα, μια από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής μου».

5) Bjork - Αθήνα 2004

Σε μία από τις πιο εντυπωσιακές Τελετές Έναρξης της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, η Αθήνα 20 χρόνια πριν τράβηξε όλα τα βλέμματα σε μία μοναδική παράσταση πολιτισμού και καλαισθησίας

Η Ισλανδή σταρ Μπιόρκ (Bjork) έκλεψε την παράσταση στην Τελετή Έναρξης των Αθηναϊκών Αγώνων του 2004 με μια αξέχαστη, εντυπωσιακή ερμηνεία, καθώς έκανε το ντεμπούτο της το single «Oceania», ένα τραγούδι που είχε συνθέσει ειδικά για την εκδήλωση.

Εκτός από την εκπληκτική της ερμηνεία της παραδεισένιας μπαλάντας, δημιούργησε μια εκθαμβωτική αίσθηση με ένα γιγάντιο πορφυρό μεταξωτό φόρεμα που σιγά σιγά ξετυλίχθηκε και έγινε οθόνη προβολής. Καθώς το ύφασμα κυματιζόταν στο στάδιο, εμφάνιζε μια εικόνα του χάρτη του κόσμου, αφήνοντας άναυδους τους εκατομμύρια θεατές.

Η εμφάνιση αυτή έχει χαρακτηριστεί κατά καιρούς ως η καλύτερη παράσταση που έχει δοθεί ποτέ σε Τελετή Ολυμπιακών Αγώνων. Και δίκαια νομίζω αξίζει ένα χρυσό μετάλλιο!

+1) Gisele Bundchen - Ριο 2016

Μπορεί να μην τραγούδησε, μπορεί να μην έβγαλε καν λέξη από το στόμα της, όμως η εμφάνιση της έστω για 90 δευτερόλεπτα καθήλωσε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Ζιζέλ Μπούντχεν (Gisele Bundchen) έκανε μία εκθαμβωτική εμφάνιση στην Τελετή Εναρξης του Ρίο στην 31η Ολυμπιάδα.

Το σούπερμοντελ με καταγωγή από την Οριζοντίνα της Βραζιλίας έκανε αυτό που ήξερε να κάνει για χρόνια και την έκανε διάσημη. Περπάτησε οριζόντια σχεδόν ολόκληρο το στάδιο Μαρακανά κάνοντας πασαρέλα και «ζαλίζοντας»78.000 θεατές που βρισκόντουσαν εκεί.

Το πλήθος βρυχήθηκε όταν η Μπούντχεν πήγε από τη μια πλευρά του σταδίου στην άλλη, καθώς ο εγγονός του βραζιλιάνου συνθέτη Tom Jobim, Daniel, έπαιζε το διάσημο τραγούδι του παππού του «The Girl from Ipanema».

Η Ζιζέλ φόρεσε ένα μεταλλικό φόρεμα με παγιέτες του Βραζιλιάνου σχεδιαστή Alexandre Herchcovitch.

Ζιζέλ ΜπούντχενΟλίβια Νιούτον ΤζονBjorkΣελίν ΝτιόνΟλυμπιακοί Αγώνες 2024Χοσέ Καρέρας