Lifestyle|16.09.2024 13:06

Emmy 2024: Ο Ιθαγενής D’Pharaoh Woon-A-Tai εμφανίστηκε με κόκκινη παλάμη στο πρόσωπο του

Newsroom

Όλα τα βλέμματα τράβηξε στα 76α βραβεία Emmy ο Ιθαγενής ηθοποιός του «Reservation Dogs», Ντι Φαραώ Γουν-Α-Τάι (D'Pharaoh Woon-A-Tai), ο οποίος εμφανίστηκε με ένα κόκκινο αποτύπωμα στο πρόσωπό του.

Αρχικά, οι περισσότεροι θεώρησαν ότι ο ηθοποιός θέλει να περάσει το δικό του μήνυμα για την ινδιάνικη καταγωγή του και τον ξεριζωμό των προγόνων του από τα εδάφη τους λίγο μετά την ανακάλυψη των εδαφών εκείνων από τους Ευρωπαίους, με αφορμή την πρώτη υποψηφιότητα Ιθαγενή για βραβείο που αφορά πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σύμβολο για τις δολοφονημένες Ιθαγενείς γυναίκες

Ωστόσο, λίγο μετά ξεκαθαρίστηκε πως η κίνησή του είχε ακόμη πιο σπουδαίο χαρακτήρα, μιας και το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί το σύμβολο καμπάνιας που έχει στόχο να επιστήσει την προσοχή για την πανεθνική μάστιγα των αγνοούμενων και δολοφονημένων Ιθαγενών γυναικών (MMIW). Με άλλα λόγια, όπως αναγράφεται και στην ιστοσελίδα του κινήματος, «είναι για όλες τις αγνοούμενες αδερφές των οποίων οι φωνές δεν ακούγονται».

«Το κόκκινο χέρι στο στόμα έγινε σύμβολο ενός κινήματος που μεγαλώνει. Είναι για όλες τις αγνοούμενες αδερφές των οποίων οι φωνές δεν ακούγονται. Υπάρχει για τη σιωπή των ΜΜΕ και των αρχών επιβολής του νόμου, εν μέσω αυτής της κρίσης. Αντιπροσωπεύει την καταπίεση και την υποταγή των Ιθαγενών γυναικών που τώρα ξεσηκώνονται για να πουν #NoMoreStolenSisters», σημειώνεται συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα.

Σοκάρουν τα στοιχεία

Μελέτη του 2016 από το Εθνικό Ινστιτούτο Δικαιοσύνης σημειώνει ότι περισσότερες από 4 στις 5 Αμερικανίδες Ινδιάνες και Ιθαγενείς της Αλάσκας έχουν αντιμετωπίσει βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Παράλληλα, σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη μελέτη από το Αστικό Ινδικό Ινστιτούτο Υγείας, η ανθρωποκτονία (γυναικοκτονία) είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των Αμερικανών Ινδιάνων και των Ιθαγενών της Αλάσκας ηλικίας 10 έως 24 ετών. Όσον αφορά τη σεξουαλική βία το ποσοστό των γυναικών που έχουν υπάρξει θύματα ανέρχεται στο ανατριχιαστικό 56.1%.

Τα κοσμήματα που φόρεσε ο Γουν-Α-Τάι ήταν επίσης από Ιθαγενή σχεδιαστή, τον Λιονέλ Θάντερκλαουντ, ενώ τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν για το αποτύπωμα προέρχονται και αυτά από εταιρεία Ιθαγενών, την Cheekbone Beauty.

ηθοποιόςΒραβεία Emmyιθαγενείς