Lifestyle|25.09.2024 18:38

Δημοσκόπηση για το... στέμμα: Τι πιστεύουν οι Βρετανοί για την βασιλική οικογένεια και πόσο δημοφιλή είναι τα μέλη της

Newsroom

Το πιο δημοφιλές μέλος της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας είναι η Κέιτ Μίντλετον (Kate Middleton). Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos, η πριγκίπισσα της Ουαλίας είναι πρώτη στις καρδιές των Βρετανών με ποσοστό 66% και την ακολουθεί ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με ποσοστό 65%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 6 έως τις 9 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν την ανακοίνωση της Μίντλετον για την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας της. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο βασιλιάς Κάρολος, που δίνει μάχη με τον καρκίνο, ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας και γενικότερα η βασιλική οικογένεια, εξακολουθούν να έχουν την στήριξη της πλειοψηφίας των Βρετανών.

Το 56% των Βρετανών θεωρεί πως ο βασιλιάς Κάρολος είναι αποτελεσματικός στο έργο του, παρά την απουσία του σχεδόν επί δύο μήνες από τα επίσημα καθήκοντα, μετά την ανακοίνωση πως διαγνώστηκε με καρκίνο. Ο Βρετανός μονάρχης διαγνώστηκε με καρκίνο τον περασμένο Φεβρουάριο και απείχε από τις δημόσιες εμφανίσεις μέχρι τις 30 Απριλίου. Τον βασιλιά στα επίσημα καθήκοντά του αντικαθιστούσαν η 73χρονη πριγκίπισσα Άννα, η 76χρονη σύζυγός του βασίλισσα Καμίλα, ο 60χρονος πρίγκιπας Εδουάρδος και η σύζυγός του, η 59χρονη Σόφη, δούκισσα του Εδιμβούργου. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ συμμετείχε στα βασιλικά καθήκοντα εν μέρει αφού η Κέιτ Μίντλετον διαγνώστηκε με καρκίνο σχεδόν παράλληλα με τον Βρετανό μονάρχη.

Η εικόνα της βασιλικής οικογένειας παραμένει θετική για το 53% των Βρετανών ενώ το 13% έχει αρνητική εικόνα. Το 44% θεωρεί πως η κατάσταση στη χώρα θα είναι χειρότερη αν η μοναρχία καταργηθεί σε αντίθεση με το 23%, που πιστεύει πως χωρίς την μοναρχία θα ήταν καλύτερη η κατάσταση ενώ το 27% δήλωσε πως δεν υπάρχει διαφορά.

Θέλουν ή όχι οι Βρετανοί την επιστροφή του Χάρι;

Οι Βρετανοί, σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos, είναι διχασμένοι για την επιστροφή του πρίγκιπα Χάρι στα βασιλικά καθήκοντα. Ο πρίγκιπας Χάρι, μετά το «Megxit» το 2020, έχει εγκατασταθεί μόνιμα στις ΗΠΑ με τη Μέγκαν Μαρκλ και τα δύο παιδιά τους. Πρόσφατα, ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα στα βρετανικά ταμπλόιντ ανέφεραν πως ο Βρετανός γαλαζοαίματος επιθυμεί να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη και στα δημόσια καθήκοντα, αν και ο ίδιος δεν έχει δηλώσει κάτι ανάλογο.

Το 34% των Βρετανών βλέπει θετικά την ενδεχόμενη μόνιμη επιστροφή του πρίγκιπα Χάρι στα βασιλικά καθήκοντα ενώ το 37% είναι αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η στήριξη των Βρετανών απέναντι στον πέμπτο στη διαδοχή του θρόνου είναι ελαφρώς μεγαλύτερη σε σύγκριση με δημοσκόπηση του περασμένου Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία μόνο το 25% συμφωνούσε με την επιστροφή του στον βασιλικό οίκο.

Όπως φαίνεται ο πρίγκιπας Χάρι είναι πιο δημοφιλείς στους νέους Βρετανούς. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, οι Βρετανοί ηλικίας από 18 έως 34 ετών συμφωνούν με την επιστροφή του σε ποσοστό 46%. Αντίθετα, μόνο το 19% των Βρετανών από 55 μέχρι 75 ετών βλέπει θετικά αυτή την προοπτική.

Στο ερώτημα αν οι Βρετανοί προτιμούν τα αδέλφια Ουίλιαμ και Χάρι ή τους Λίαμ και Νόελ Γκάλαχερ (των Oasis), το 36% δήλωσε υπέρ των δύο γαλαζοαίματων, το 43% κανέναν και το 17% τάχθηκε υπέρ των αδελφών Γκάλαχερ.

Ιδιαίτερα αγαπητή η πριγκίπισσα Άννα

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Ipsos, το 66% των Βρετανών έχει θετική άποψη για την Κέιτ Μίντλετον και το 65% για τον διάδοχο του θρόνου. Το 56% βλέπει θετικά τον βασιλιά Κάρολο, το 41% την βασίλισσα Καμίλα, το 28% τον πρίγκιπα Χάρι και μόνο το 21% των Βρετανών έχει θετική άποψη για την Μέγκαν Μαρκλ.

Η αδελφή του βασιλιά, η 73χρονη πριγκίπισσα Άννα, βρίσκεται πάντα στις δημοσκοπήσεις ψηλά στις προτιμήσεις των Βρετανών αφού θεωρείται ανέκαθεν το πιο σκληρά εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας.Έτσι και σε αυτή την δημοσκόπηση η μοναχοκόρη της βασίλισσας Ελισάβετ απολαμβάνει της αποδοχής του 62% των Βρετανών ενώ αντίθετα, ο 64χρονος πρίγκιπας Άντριου έχει την πιο χαμηλή αποδοχή από όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, μόλις 11%.

Η αποκάλυψη της εμπλοκής του στο σκάνδαλο του Αμερικανού παιδόφιλου Επστάιν το 2019 τον «έριξε» στα μάτια των Βρετανών ενώ ο βασιλιάς Κάρολος είχε ζητήσει από τη βασίλισσα Ελισάβετ να πάψει ο αδελφός του να αποτελεί εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας, όπως και έγινε, παρά την αδυναμία που έτρεφε η μονάρχης για τον δευτερότοκο γιο της.

Η δημοσκόπηση της Ipsos διενεργήθηκε από τις 6 μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.097 ενηλίκων ηλικίας από 18 μέχρι 75 ετών σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Πρίγκιπας ΧάριΜέγκαν Μαρκλπριγκίπισσα ΆνναΒασιλιάς Κάρολοςπρίγκιπας Ουίλιαμπρίγκιπας ΆντριουΚαμίλαΚέιτ Μίντλετον