Lifestyle|30.09.2024 11:00

Φορολογικές ατασθαλίες για πρίγκιπα Harry και Meghan Markle: Άφαντα 4 εκατ. από το ίδρυμα τους

Newsroom

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχουν δημιουργήσει ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ (Meghan Markle), «Archewell», έλαβε δύο επιχορηγήσεις άνω των 6 εκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και οι δύο λείπουν από την τελευταία φορολογική δήλωση 990 της φιλανθρωπικής οργάνωσης, όπως αποκαλύπτει η MailOnline.

Η αποκάλυψη έχει προκαλέσει εικασίες για το τι συνέβη με τα εξαφανισμένα εκατομμύρια των Σάσεξ, αν και είναι κατανοητό ότι το «Archewell» θεωρεί ότι τα αρχεία του, στα οποία δηλώθηκαν μόνο 2.000.911 δολ., είναι σωστά και η MailOnline μπορεί να επιβεβαιώσει ότι είναι νόμιμο και ότι τα χρήματα θα εμφανιστούν στην επόμενη επιστροφή.

Ακόμη ένα πρόβλημα για το ζεύγος

Η προφανής ασυμφωνία δε θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για το βαλλόμενο αυτήν την εποχή ίδρυμα του δούκα και της δούκισσας, καθώς του δόθηκε το πράσινο φως να ξοδέψει και να συγκεντρώσει χρήματα και πάλι νωρίτερα φέτος, αφού αξιωματούχοι που ασχολούνται με φιλανθρωπικά ιδρύματα, το χαρακτήρισαν ως «παραβατικό» και «μη σε καλή» θέση.

Τώρα, το «Archewell» θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άλλους μερικούς έντονους μήνες καθώς η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS) περιμένει την επόμενη φορολογική δήλωση της φιλανθρωπικής οργάνωσης – κάτι που μπορεί να εξηγήσει τα «χαμένα» εκατομμύρια που δόθηκαν στο ίδρυμα του ζευγαριού.

Ακόμη κι έτσι, αυτή η τελευταία αποκάλυψη θα προσθέσει τις εικασίες ότι η φιλανθρωπική οργάνωση του Χάρι και της Μέγκαν υποστηρίζεται από μια χούφτα πλούσιους δωρητές.

Οι δύο τελευταίες επιχορηγήσεις δόθηκαν το οικονομικό έτος 2022/23 – η μία συνολικού ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων από τη «Fidelity Charitable» και η άλλη 10.050 δολαρίων από την «Tisbet Philanthropy», σύμφωνα με τις φόρμες 990.

Είναι πιθανό ότι μεμονωμένοι δωρητές θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει τις εταιρείες για να δωρίσουν τα χρήματα ανώνυμα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με μεγάλες δωρεές στην «Archewell».

Το 2021, πραγματοποιήθηκε μια ανώνυμη δωρεά 10 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω του «Silicon Valley Community Foundation», ενός πολύ πλούσιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού και ενός μέσου για εξαιρετικά πλούσιους φιλάνθρωπους να χορηγούν αφορολόγητες επιχορηγήσεις ανώνυμα.

Το 2022, η «Archewell» είπε ότι έλαβε μόνο δύο επιχορηγήσεις ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων η καθεμία από ανώνυμους δωρητές.

Πρίγκιπας ΧάριΜέγκαν Μαρκλ