Lifestyle|19.04.2019 18:58

Ζέτα Δούκα: «Σκέφτομαι να υιοθετήσω ένα παιδί»

Αλέξης Μίχας

Η Ζέτα Δούκα μιλά για την τηλεοπτική επιστροφή της με την εκπομπή «Thrive» του ANT1 και εξηγεί γιατί θεωρεί πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο τηλεοπτικό βήμα της. Επιβεβαιώνει πως έχει δεχθεί πρόταση για την επαναφορά της κωμωδίας του Χάρη Ρώμα, διευκρινίζει για ποιον ρόλο και αποκαλύπτει σημαντικές αποφάσεις που έχει πάρει στην προσωπική ζωή της.

Πώς προέκυψε η ιδέα του «Thrive»;

Ο ΑΝΤ1 μου πρότεινε την εκπομπή τον περασμένο Νοέμβριο. Ως γνωστόν, ο σταθμός έχει πάρει τα δικαιώματα για την Ελλάδα του «Thrive» και του «Thrive Global» από την Αριάνα Χάφινγκτον. Φέτος έγινε λοιπόν και η τηλεοπτική εκπομπή που στην Aμερική παρουσιάζει η Αριάνα Χάφινγκτον. Χαίρομαι που η πρώτη εκπομπή πήγε πολύ καλά.

Τι θέλεις να μεταδόσεις στους τηλεθεατές μέσα από την εκπομπή;

Υπάρχει κόσμος, και αυτό αποδείχθηκε νομίζω, που επιλέγει να βλέπει αυτού του είδους τα προγράμματα στην τηλεόραση. Το μήνυμα, λοιπόν, της εκπομπής είναι να βρεις τον εαυτό σου και να βρεις τρόπους να βελτιώσεις πράγματα στην καθημερινότητά σου. Η εκπομπή δεν έχει να κάνει μόνο με μακροπρόθεσμους στόχους ζωής που επιτυγχάνονται σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο. Κάθε μέρα μπορεί να φέρει την κατάκτηση ενός μικρού στόχου με απώτερο σκοπό την αυτοβελτίωση, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Όλα περνούν μέσα από την αυτογνωσία, που είναι το σημαντικότερο πράγμα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του και ταυτόχρονα το πιο δύσκολο. Στην εκπομπή, λοιπόν, δεν προβάλλουμε δράσεις ή προϊόντα που οδηγούν στην αυτοβελτίωση, αλλά ανθρώπους και το προφίλ τους. Είναι προσωποκεντρική η εκπομπή. Μέσα από τις συνεντεύξεις επιτυχημένων ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα δίνουμε το παράδειγμα πως «μπορείς να το κάνεις και εσύ».

Έμεινες ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα της πρώτης εκπομπής;

Ναι, έμεινα. Σίγουρα κάποια πράγματα επιδέχονται βελτίωση, άλλα είναι περισσότερο τεχνικά. Το περιεχόμενο, η σκηνοθεσία και η εικόνα ήταν άρτια.

Αυτογνωσία και αυτοβελτίωση. Όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στην κατάκτησή τους. Είναι αποτέλεσμα της κρίσης που περάσαμε;

Δεν είμαι σίγουρη... Δεν έχει «κάτσει» ακόμη η κατάσταση. Εγώ δεν βλέπω θετικά πράγματα ως απόρροια της κρίσης. Θα έπρεπε όλο αυτό να μας έχει ενώσει. Αντίθετα βλέπω ανθρώπους απομονωμένους που κοιτούν τον εαυτό τους και αδιαφορούν για το κοινωνικό σύνολο. Διαπιστώνω, επίσης, αύξηση της βίας κατά των «άμαχων» πληθυσμών, των αδύναμων. Για παράδειγμα, τα παιδιά. Πάντως η τάση που επικρατεί είναι προς την αυτοβελτίωση, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και των αξιών. Η Ελλάδα είναι ο τροχός μιας άμαξας που ακολουθεί την παγκόσμια τάση. Υπάρχουν δείγματα σε πολλούς τομείς τα οποία δείχνουν πως υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να γίνουν καλύτερα μέλη του κοινωνικού συνόλου. Όμως δεν μας οδήγησε η κρίση σε αυτό. Είναι η προσωπική μου άποψη. Δεν μας άφησε καλά πράγματα η κρίση. Ο άνθρωπος έγινε πιο σκληρός. 

«Check up» το 2013 στον Alpha, «Ζω καλύτερα» το 2015 στον ΣΚΑΪ, τώρα «Thrive» στον ΑΝΤ1. Αυτό είναι πια που θέλεις να κάνεις στην τηλεόραση; Εκπομπές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την ευεξία, την αυτοβελτίωση και όσα μου προανέφερες;

Ναι, μου αρέσουν πολύ αυτές οι εκπομπές. Δεν σου λέω πως με καλύπτουν, γιατί είμαι πολυπράγμων. Μου αρέσει και η μυθοπλασία αλλά και το θέατρο που έχω υπηρετήσει, και μπορώ ακόμη να υπηρετήσω εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. To είχα πάντα, τώρα όμως το έχω πιο έντονα: Οτιδήποτε κι αν κάνω δεν θέλω να είναι χάσιμο χρόνου σε ανούσια πράγματα. Θέλω να μαθαίνω πράγματα. Θέλω να γίνομαι καλύτερη. Στον πρώτο κύκλο του «Thrive» θα δούμε 20 πρόσωπα, εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν δικές μου επιλογές. Ο ΑΝΤ1 με άφησε ελεύθερη στο κομμάτι αυτό. Τα πρόσωπα λοιπόν αυτά τα επέλεξα γιατί ήθελα να μάθω πράγματα από αυτούς. Και να γίνω καλύτερη.

T

Έχεις γίνει καλύτερη;

Εννοείται! Έχω μάθει πολλά πράγματα. Για την υγεία, την πρόληψη, την ενημέρωση. Για αντιμετώπιση δυσκολιών. Για δράσεις, για τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών οργανώσεων.

Μια και το ανέφερες, πριν από μερικά χρόνια ίδρυσες την Anasa, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που στηρίζει ανθρώπους με διαταραχές πρόσληψης τροφής. Ήσουν από τις πρώτες Ελληνίδες που μίλησες ανοιχτά για το πρόβλημα της νευρικής ανορεξίας που αντιμετώπισες πριν από πολλά χρόνια. Από τη στιγμή που ξεπέρασες το πρόβλημα άλλαξαν τα πάντα στις καθημερινές σου συνήθειες;

Εννοείται! Ήμουν σοβαρά άρρωστη. Αυτές οι ασθένειες έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία του ατόμου. Οπότε καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι να θεραπευτούν. Στην Anasa γίνεται μια μεγάλη και πολύ σοβαρή προσπάθεια. Το Κέντρο Ημέρας μετράει δέκα χρόνια με σοκαριστικά στατιστικά. Αυτό που λέμε στους ανθρώπους είναι πως όταν ζητάς και παίρνεις τη βοήθεια που πρέπει, το πρόβλημα ξεπερνιέται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν δομές για την αντιμετώπιση αντίστοιχων προβλημάτων. Ντρέπομαι που δεν είναι λυμένα τα αυτονόητα. Μέσα στο 2020 στόχος μας είναι να ιδρυθεί ακόμη ένα Κέντρο Ημέρας στην Αττική και να δημιουργηθεί ακόμη ένα στη Βόρεια Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στο anasa.com.gr.

Αλλάζω θέμα. Σου λείπει η μυθοπλασία;

Για να είμαι ειλικρινής, όχι με την έννοια της έλλειψης. Μετά το «Arena» στο Star μού έγιναν κάποιες προτάσεις, όμως είτε δεν μπορούσα είτε δεν ήθελα να τις κάνω. Ωστόσο θέλω να κάνω μια καλή σειρά.

Έχει ακουστεί έντονα πως θα είσαι στον νέο κύκλο του «Καφέ της Χαράς» και μάλιστα στον ρόλο της «Χαράς». Και οι φήμες εντάθηκαν με την παρουσία του Χάρη Ρώμα στην πρεμιέρα του «Thrive». Τι θα γίνει τελικά; Θα σε δούμε;

Μου έχει γίνει πρόταση. Όλο αυτό όμως έχει πρώτα να κάνει με τον Χάρη και τον ΑΝΤ1. Τον Χάρη τον θαυμάζω πολλά χρόνια. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές προκειμένου να συνεργαστούμε, αλλά δεν έχει προχωρήσει. Ελπίζω να υπάρχουν οι συνθήκες και να είμαι στο νέο «Καφέ». Είναι μια σειρά που την περιμένει ο κόσμος και θέλω να συνεργαστώ με τον Χάρη.

Εφόσον προχωρήσει η συνεργασία θα υποδυθείς τη Χαρά;

Τη Χαρά ως ρόλο και ως συνέχεια της ηρωίδας που γνωρίζουμε, όχι. Δεν γίνεται μια ηθοποιός να υποδυθεί έναν ρόλο με τέτοια επιτυχία και τόσο ταυτισμένο με μια άλλη ηθοποιό. Είναι ένας άλλος ρόλος, μια άλλη γυναικεία περσόνα που θα μπει στη σειρά.

Θα δούμε και άλλες σειρές να επιστρέφουν την επόμενη σεζόν. Δημιουργείται μια νέα τάση. Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;

Στα χρόνια της κρίσης οι παραγωγοί ήθελαν να παράγουν σειρές χαμηλότερου κόστους και έτσι κατέφυγαν στις επιλογές σεναρίων από το εξωτερικό, που γυρίστηκαν στην ελληνική εκδοχή τους. Ήθελαν ολοκληρωμένη την πρόταση. Όσον αφορά στην επαναφορά παλιών μυθοπλασιών, νομίζω πως και πάλι ξεκινά αυτό από τους παραγωγούς. Με επιτυχημένο υλικό που έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και επιστρέφει με φρέσκια άποψη. Οι σειρές αυτές αγαπήθηκαν πολύ. Δεν ξέρω αν το «Λόγω τιμής» ή το «Καφέ της Χαράς» θα μπορούσαν να γίνουν αν οι συντελεστές τους δεν ήταν τόσο αγαπητοί και επίκαιροι στις δουλειές τους μέχρι και σήμερα. Θα δούμε πώς θα πάει η τάση αυτή που διαμορφώνεται. Τελικός κριτής είναι και πάλι το κοινό.

Τι παρακολουθείς στην τηλεόραση;

Γενικά δεν παρακολουθώ τηλεόραση εδώ και πολλά χρόνια. Προτιμώ να κάνω άλλα πράγματα όταν είμαι στο σπίτι. Να διαβάζω, να ακούω μουσική, να παίζω με την κόρη μου. Παρακολουθώ το «Your Face Sounds Familiar». Μου αρέσει όλο αυτό το κέφι που βγάζει.

Θα έπαιρνες μέρος;

Σε κάθε κύκλο μού έχει γίνει πρόταση. Είναι πολύ δύσκολο, έχει πολλή δουλειά. Από το ένα live στο άλλο απαιτείται εντατική και πολύωρη προετοιμασία. Θαυμάζω τα παιδιά που παίρνουν μέρος, τους βγάζω το καπέλο. Θα ήθελα πολύ να λάβω μέρος. Να έχω τον χρόνο να το κάνω, γιατί εάν το αποφασίσεις πρέπει να αφοσιωθείς ολοκληρωτικά σε αυτό. Εξαιρετικά ωραίο σόου.

Έρχομαι στα προσωπικά. Πόσο άλλαξε η ζωή σου με τον ερχομό της κόρης σου, Θάλειας;

Πάρα πολύ. Όταν γίνεσαι γονιός το καταλαβαίνεις. Η Θάλεια είναι ένα υπέροχο δώρο. Ο ερχομός του παιδιού φέρνει στην επιφάνεια όλα τα βαθύτερα ένστικτα του ανθρώπου. Τα καλά και τα κακά. Οφείλεις να έχεις προετοιμαστεί καλά σε προσωπικό και υπαρξιακό επίπεδο για να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο. Όμως και πάλι μπαίνεις σε ένα άγνωστο πεδίο. Κάθε μέρα ανακαλύπτεις πράγματα. Η Θάλεια είναι χαρισματικό παιδί. Το παιδί που πάντα ήθελα να έχω. Ανεξάρτητη, δυναμική, έξυπνη. Είναι ευλογία να την παρακολουθώ να μεγαλώνει. Μου δίνει τη χαρά και την αυτοπεποίθηση ότι έκανα κάτι πολύ ωραίο στη ζωή μου.

T

Ως χαρακτήρας μοιάζει περισσότερο σε εσένα ή στον Μιχάλη;

Μοιάζουμε πολύ με τον Μιχάλη ως χαρακτήρες. Έχουμε πολλά κοινά. Ίσως ο Μιχάλης είναι περισσότερο της ανάλυσης και του λόγου, εγώ είμαι της ανάλυσης μέχρι να το κάνω πράξη. Ίσως ο Μιχάλης θέλει περισσότερο χρόνο στις αποφάσεις. Είμαστε όμως και οι δύο άνθρωποι που παλεύουμε για τη ζωή, την «πιάνουμε απ’ τα μαλλιά». Θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι, έχουμε κοινή οπτική στα περισσότερα θέματα. Έχει πάρει λοιπόν πολλά και από τους δυο μας η Θάλεια.

Θα ήθελες ακόμη ένα παιδί;

Θα ήθελα δέκα παιδιά, αλλά δεν μου φτάνουν ο χρόνος και οι δυνάμεις μου. Μάλλον θα μείνω στο ένα, εκτός εάν καταφέρω και υιοθετήσω ένα παιδί. Τώρα που έχει αλλάξει η νομοθεσία.

Το σκέφτεσαι;

Ναι, βέβαια. Αυτό έχει να κάνει με το πώς σκέφτεσαι τον άνθρωπο. Κάθε άνθρωπος έχει αξίες και ταλέντα που είναι σημαντικό να αναδειχθούν από άλλους ανθρώπους. Τα βιολογικά παιδιά δεν έχουν καμία διαφορά από τα υιοθετημένα. Εγώ τη Θάλεια τη ζω τώρα. Εχω ξεχάσει πώς ήταν η εγκυμοσύνη μου και όλη εκείνη η υπέροχη περίοδος τότε. Ζω το παρόν και το ίδιο παρόν μπορεί να το ζήσω και με ένα παιδί που θα με επιλέξει και θα το επιλέξω για να ζήσουμε μια ζωή μαζί. Και πριν αποκτήσω τη Θάλεια σκεφτόμουν πως θα ήθελα πολύ να υιοθετήσω ένα παιδί. Ευτυχώς που έχει γίνει πιο ελαστική η νομοθεσία σε αυτό το θέμα.

Ήταν συνειδητή επιλογή να μην προχωρήσετε σε τυπική επισημοποίηση της σχέσης σας με τον Μιχάλη; Δεν νιώσατε την ανάγκη ενός γάμου;

Ποτέ δεν νιώσαμε και δεν θα νιώσουμε. Δεν έχει καμία αξία στα μυαλά και στις καρδιές μας. Είμαστε ενωμένοι ούτως ή άλλως για όλη μας τη ζωή. Οπότε δεν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο θα μας ενώσει περισσότερο.

T
TV ΈθνοςΖέτα Δούκα