Lifestyle|16.11.2024 01:29
Από το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης στην «τυραννία της μειοψηφίας»: Τι κρατάμε και τι πετάμε αυτή την εβδομάδα
NewsroomΗ ομάδα του ethnos.gr μοιράζεται με τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες γεγονότα/ καταστάσεις / πράγματα/ πρόσωπα που ξεχώρισε (με θετικό ή αρνητικό πρόσημο) αυτή την εβδομάδα.
Τι κρατάμε - τι πετάμε αυτή την εβδομάδα
Αφροδίτη Γκόγκογλου
- Κρατάω: Την απόφαση του βρετανικού Guardian να αναστείλει τη λειτουργία των λογαριασμών του στο Χ (πρώην Twitter) του Έλον Μασκ. Το βρετανικό μέσο επικαλείται την ακροδεξιά ρητορική της social media πλατφόρμας που έχει εξελιχθεί σε μέσο διάδοσης της alt – right προπαγάνδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (ρητορική μίσους, fake news κ.ο.κ.). Είναι, ωστόσο, άξια αναφοράς η ανακοίνωση του Guardian επειδή ακριβώς, ενέχει ένα κόστος - η αποχή από την πολυπληθέστατη πλατφόρμα ενδεχομένως συνεπάγεται και (κατά τι) μειωμένη επισκεψιμότητα.
- Πετάω: Τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί «woke κουλτούρας». Είναι ντροπή ο -σύμφωνα με δική του δήλωση- «φιλελεύθερος» πρωθυπουργός να κλείνει το μάτι τόσο απροκάλυπτα στην ακροδεξιά κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «τυραννία της μειοψηφίας». Αυτό που οι (ακρο)δεξιοί χαρακτηρίζουν «woke ατζέντα» δεν είναι τίποτα άλλο από τον διαφορετικό λόγο και τις πρακτικές αποδοχής της διαφορετικότητας- κατά των νισοτήτων, του ρατσισμού, του σεξισμού. Ο πολιτικός καιροσκοπισμός (πόσο μάλλον μετά τη σαρωτική νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ και τα ακροδεξιά κόμματα στο ελληνικό κοινοβούλιο να απειλούν τη ΝΔ με σοβαρές διαρροές) καταλήγει να νομιμοποιεί όλα τα παραπάνω. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας έχει πρόβλημα με αυτό (ή νιώθει ότι απειλείται εκ δεξιών), καλό θα είναι να βγει να το πει ανοιχτά. Από κοντά (φυσικά) και ο (ανεκδιήγητος) Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να υπερασπιστεί τις δηλώσεις (η υπογράφουσα δεν περίμενε τίποτα λιγότερο) με ευθείες αναφορές στον Ντόναλντ Τραμπ.
Ανδρέας Καρακάσης
- Κρατάω: Την ξεχωριστή και άκρως συγκινητική στιγμή με την αγκαλιά του Σταύρου Ξαρχάκου στο μουσικό του δρόμου. Φαίνεται ότι οι αξίες δε χάνονται εύκολα
- Πετάω: Ακόμη μια γυναικοκτονία! Πότε θα σταματήσει πια; Ντρέπομαι για το αντρικό φύλο!
Αναστασία Κιτσικώστα
- Κρατάω: Το γεγονός πως επιτέλους βρέχει στη χώρα μετά την παρατεταμένη ανομβρία. Το φθινόπωρο το έχουμε συνδυάσει με τις βροχές, την ψύχρα, τη φύση που κάνει ένα διάλειμμα από την παραγωγή και προετοιμάζεται για τον χειμώνα. Η Γη έχει ανάγκη τη βροχή και όταν δε βρέχει οι επιπτώσεις είναι πολλές και σοβαρές.
- Πετάω: Το ότι θρηνούμε τον χαμό ακόμη μιας γυναίκας. Της Δώρας από το Αγρίνιο. Ακόμα μια γυναικοκτονία στη χώρα, ακόμη ένα θύμα έμφυλης βίας σε μια λίστα που δεν έχει τελειωμό.
Νάνσυ Μαχλή
- Κρατάω: Η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ που έχει αναλάβει να ερευνήσει τις ισραηλινές πρακτικές στη Λωρίδα της Γάζας εκτίμησε ότι «αντιστοιχούν στα χαρακτηριστικά γενοκτονίας». Γενοκτονία, λοιπόν, και με υπογραφή ΟΗΕ.
- Πετάω: Το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης, και όχι για την απευθείας ανάθεση- κακώς, αλλά έχουμε αρχίσει και συνηθίζουμε πλέον σε αυτές τις τακτικές, αλλά, ρε παιδί μου, 30.000 ευρώ είναι αυτά…. Λιγότερο χρόνο θα έπαιρνε να κάνουν δυο πινελιές από το να αντιγράψουν…. Οκ, παρθενογένεση δεν υπάρχει, αλλά κάπου φτάνει.
Γρηγόρης Ραχωβίτσας
- Κρατάω: Την κίνηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών η οποία αποχαρακτήρισε και έδωσε στη δημοσιότητα απόρρητα αρχεία του καλοκαιριού του 1974 για όσα μοιραία συνέβησαν στην Κύπρο εκκινώντας από την 1η Ιουλίου και φθάνοντας έως τις 31 Αυγούστου.
- Πετάω: Το ότι χρειάστηκαν 50 χρόνια για να δουν το φως τα αρχεία που «μαρτυρούν» τα όσα έγιναν εκείνο το «μαύρο» καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό… Ακόμα και μετά την απόφαση της ΕΥΠ να τα δώσει στη δημοσιότητα, εμπεριέχονται σημεία που παραμένουν υπό μαύρη σκίαση… Ένα μεγάλο κρίμα για τους εκατοντάδες συγγενείς σε Ελλάδα και Κύπρο που περιμένουν καρτερικά ένα νέο για τους αγνοούμενούς τους. Και ένα πιο μεγάλο κρίμα για αυτούς που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Γιατί όπως φαίνεται, τους ξέχασε!