Eurovision 2019: Η ευτραφής μπαλαρίνα της Γαλλίας που σπάει τα στερεότυπα (vid)
NewsroomΉταν ανάμεσα στα φαβορί της Eurovision 2019, αλλά τελικά το τραγούδι της Γαλλίας με τον Μπιλάλ Ασανί (Bilal Hassani) έφτασε να κατακτήσει την 14η θέση στον μουσικό διαγωνισμό που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου 18/5 στο Τελ Αβίβ. Το τραγούδι «Roi», σε σύνθεση και στίχους των Madame Monsieur (Emilie Satt και Jean-Karl Lucas), ερμήνευσε ο μόλις 19 ετών, Μπιλάλ που αν και κατάγεται από μια αυστηρή μουσουλμανική οικογένεια, με τη στήριξη της μητέρας του ακολούθησε το όνειρό του και έγινε τραγουδιστής.
Ο Μπιλάλ που είναι και δεινός youtuber και συμμετείχε στο παιδικό «The Voice» μπορεί να μην κατάφερε να μπει στη δεκάδα, αλλά σίγουρα η ερμηνεία του στη σκηνή της Eurovision έγραψε ιστορία και αυτό γιατί τον συνόδευσαν μια ευτραφής μπαλαρίνα και μια χορεύτρια με προβλήματα ακοής. Η εφημερίδα Le Monde είχε γράψει ότι ο Μπιλάλ Ασανί «δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο» και έτσι έγινε με την χορογραφία και το μήνυμα του τραγουδιού.
Η Λίζι Χάουελ ήθελε από μικρή να γίνει μπαλαρίνα, ωστόσο τα παραπάνω κιλά αποτελούσαν εμπόδιο στο όνειρό της. Πριν από δύο χρόνια έγινε viral, καθώς πόσταρε στον λογαριασμό της ένα βίντεο στο οποίο επιδίδεται σε γρήγορες περιστροφές και σήμερα είναι γνωστή η Λίζι.
«Αισθάνομαι ωραία που φέρνω μια διαφορετικότητα στον χορό» είχε δηλώσει η Λίζι στη Vogue αλλά ίσως τότε δεν φανταζόταν την αποδοχή που θα έβρισκε στη σκηνή του μουσικού διαγωνισμού στο Τελ Αβίβ.
Η Λίζι Χάουελ ξεκίνησε το μπαλέτο στην ηλικία των πέντε, αλλά διαγνώστηκε με μία ασθένεια που ονομάζεται pseudotumor cerebri και δημιουργεί πίεση γύρω από τον εγκέφαλο. Μέσω του χορού παλεύει με την ασθένειά της, ενώ τώρα χρησιμοποιεί την φήμη της ώστε να την κάνει γνωστή και να ευαισθητοποιήσει όσους περισσότερους μπορεί.
Και το δεύτερο πρόσωπο που η γαλλική αποστολή ζήτησε να είναι στη σκηνή είναι η κωφή χορεύτρια από την Ταϊβάν, Λιν Τζινγκ Λαν η οποία γεννήθηκε με σοβαρή βλάβη στην ακοή, κάτι που δεν την απέτρεψε από το να γίνει χορεύτρια. Διαγωνίστηκε το 2015 σε ειδικό διαγωνισμό χορού για κωφούς, όπου και κέρδισε τον τίτλο.
Eurovision 2019 - Νικητές και Live εμφανίσεις Φουρέιρα, Μαντόνα
Η Ολλανδία με τον Duncan Laurence και το τραγούδι «Arcade» των Wouter Hardy, Duncan Laurence και Joel Sjoo και με 492 βαθμούς κέρδισε τον 64ο διαγωνισμό της Eurovision και θα είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό του 2020.
Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Ιταλία με 465 βαθμούς και την τρίτη θέση η Ρωσία με 369 βαθμούς. Η Νορβηγία αν και κέρδισε τους τηλεθεατές με 291 βαθμούς δεν κατάφερε να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις καθώς είχε πολύ χαμηλή βαθμολογία από τις κριτικές επιτροπές. Η Ελλάδα με την Κατερίνα Ντούσκα και το «Better Love» βρέθηκε στην 21η θέση. Το τραγούδι έγραψε η ίδια μαζί με τον Έλληνα τραγουδοποιό Leon of Athens και τον τραγουδοποιό σκωτσέζικης καταγωγής David Sneddon.
Η Κύπρος με την Τάμτα και το «Repley» έφτασε στην 15η θέση. Το τραγούδι έγραψε ο συνθέτης 'Αλεξ Παπακωνσταντίνου, γνωστός ως Alex P. Ίσως η μεγαλύτερη στιγμή του 64ου διαγωνισμού της Eurovision, ακόμα μεγαλύτερη κι από αυτή της ανάδειξης της νικήτριας χώρας ήταν όταν, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στη σκηνή του Εκθεσιακού Κέντρου του Τελ Αβίβ ανέβηκε η Μαντόνα.
Η παγκόσμια ποπ σταρ ερμήνευσε τη διαχρονική επιτυχία της «Like a Prayer», που φέτος συμπλήρωσε 30 χρόνια από την ημερομηνία κυκλοφορία, και το νέο της single «Future» που συμπεριλαμβάνεται στο νέο της πολυαναμενόμενο άλμπουμ με τίτλο «MADAME X», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 14 Ιουνίου. «Χαίρομαι που είμαι εδώ», δήλωσε λίγο νωρίτερα η σούπερ σταρ από το green room και απευθυνόμενοι προς τους διαγωνιζόμενους είπε: «Είστε όλοι νικητές και ο λόγος που το πιστεύω αυτό είναι διότι για να φτάσετε μέχρι εδώ δεν ήταν καθόλου εύκολο».
«Είχατε ένα όνειρο, βάλατε έναν στόχο, δουλέψατε, κάνατε πολλές θυσίες για να πετύχετε τον στόχο σας», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας: «Όλοι αυτοί που βρίσκονται εδώ μέσα είναι από όλες τις χώρες του κόσμου που είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ και αυτό που έχω να πω είναι πως η δύναμη της μουσικής ενώνει τους ανθρώπους».
Την ολοκλήρωση του διαγωνιστικού μέρους ακολούθησε μία τραγουδιστική σκυταλοδρομία ανάμεσα στην Κοντσίτα Βρουστ, τον Μονς Σέλμερλοβ, την Ελένη Φουρέιρα και τον Βέρκα Σερντούσκα. Η Κοντσίτα τραγούδησε το «Heroes», με το οποίο ο Μονς κέρδισε τον διαγωνισμό το 2015, τη σκυτάλη πήρε ο Μονς που τραγούδησε το «Fuego», η Φουρέιρα με τη σειρά της τραγούδησε «Dancing Lasha Tumbai», με το οποίο ο Βέρκα εκπροσώπησε το 2007 την Ουκρανία και τέλος ο Βέρκα είπε το «Toy», με το οποίο η Νέτα κατάφερε πέρσι να κερδίσει τον διαγωνισμό.
Στο τέλος οι τέσσερις καλλιτέχνες, μαζί με την Γκάλι Ατάρι τραγούδησαν το «Αλληλούια», με το οποίο το Ισραήλ κέρδισε την Eurovision του 1979. Ακολούθησε η εμφάνιση της Νέτα, η οποία τραγούδησε το νέο της τραγούδι «Nana Banana».
Στον διαγωνισμό εμφανίστηκε επίσης ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας, Ζαν-Πολ Γκοτιέ, ενώ παρουσιάστηκε κι ένα βίντεο στο οποίο η ισραηλινή χολιγουντιανή σταρ Γκαλ Γκαντότ παρουσίασε τι μπορείς να κάνεις σε τρία λεπτά στο Τελ Αβίβ. Την βαθμολογία της ελληνικής επιτροπής ανακοίνωσε ο διεθνούς φήμης μέταλ κιθαρίστας Gus G.
Με βάση την ψηφοφορία των επιτροπών πρώτη αναδείχθηκε η Σουηδία με 239 βαθμούς, δεύτερη η Βόρεια Μακεδονία με 237 και τρίτη η Ολλανδία με 231 βαθμούς.
- Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
- Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: «Restart» και «αντεπίθεση» από Δευτέρα - Οι τοποθετήσεις τους για την επόμενη ημέρα
- Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
- Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης