Lifestyle|28.08.2019 15:16

Στινγκ: «Φώναζε» χρόνια για τον Αμαζόνιο - Ξυπνήστε, καίγεται ο κόσμος

Χριστίνα Τσατσαράγκου

Ο 67χρονος πρώην frontman των «The Police»Στινγκ με δήλωσή του καταδικάζει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της Βραζιλίας διαχειρίζεται τις καταστροφικές πυρκαγιές στο δάσος του Αμαζονίου. Με μία δημοσίευσή του στο Facebook, ο διάσημος Βρετανός μουσικός επέκρινε έντονα τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, και τον κατηγορεί ότι τηρεί αρνητική στάση απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Επίσης, τον καταγγέλλει ότι με τη στάση του και τις πολιτικές του αποφάσεις ανοίγει τον δρόμο της αποψίλωσης του Αμαζονίου και της εμπορικής εκμετάλλευσης της περιοχής. Ο διάσημος μουσικός λέει ακόμα στη δημόσια επιστολή του ότι είναι γνωστό σε όλους πως ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν συμπαθεί και μιλάει απαξιωτικά για τους ιθαγενείς της Αμαζονίας και καλεί την κυβέρνηση της χώρας να αλλάξει πολιτική, καθώς αμέτρητα είδη που ζουν στην περιοχή κινδυνεύουν να εξαφανιστούν άμεσα.

Η ανάρτησή του τελειώνει με μια φράση για τον Μπολσονάρου: «Τον παρακαλούμε να ξανασκεφτεί τις πολιτικές του και να αλλάξει τις πράξεις και την εμπρηστική ρητορική του, πριν να είναι πολύ αργά. Δεν υπάρχει χρόνος για αστειότητες, ο κόσμος φλέγεται».

Ο Στινγκ, σύμφωνα με το περιοδικό «The Rolling Stone», εδώ και χρόνια είναι υποστηρικτής της διατήρησης του τροπικού δάσους, έχοντας ξεκινήσει το Rainforest Foundation Fund το 1987, το οποίο συνεργάστηκε στενά με αυτόχθονες κοινότητες στη Βραζιλία και τη Νότια Αμερική για να προστατεύσει τα σπίτια τους. Το 1989, με τη συνεργασία της γυναίκας του Trudie Styler ίδρυσε το Ίδρυμα Rainforest, για την προστασία των τοπικών δασών του κόσμου. Με συναυλίες και αρκετές καμπάνιες ευαισθητοποίησης των πολιτών κατάφεραν να μαζέψουν γύρω στα 20 εκατομμύρια δολάρια. Από την έναρξη του, το Ίδρυμα Rainforest έχει επεκταθεί σε ένα δίκτυο οργανισμών που αυτήν την στιγμή λειτουργούν σε 18 χώρες του κόσμου.

Στην πρόσφατη επιστολή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι ηγέτες που επικαλούνται εθνικιστικές ατζέντες ή ισχυρίζονται ότι η αλλαγή του κλίματος και όσοι μιλούν για αυτή είναι μια φάρσα, είναι ένοχοι πολύ περισσότερο από όλους όσοι κοιτάζουν και δεν κάνουν τίποτα. Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια σε παγκόσμια κλίμακα».

(copyright: AP images)

Ο Στινγκ έχει συνεργαστεί επανειλημμένως με τον εμβληματικό ινδιάνο αρχηγό Ραόνι Μετουκτίρε, ο οποίος κατηγόρησε πρόσφατα τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ότι θέλει να καταστρέψει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την απομάκρυνσή του από την εξουσία το συντομότερο δυνατό.

(copyright: AP images)

Καλλιτέχνης διεθνούς ακτινοβολίας, ο Στινγκ είναι ένας μουσικός στρατευμένος σε πολλούς πολιτικούς και οικολογικούς σκοπούς και είναι φανατικός θιασώτης και γνώστης της γιόγκα. Μετά την πορεία του με τους Police, ο Στινγκ έχει Βραβευθεί με 12 βραβεία Γκράμμι, ένα Emmy, είχε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, ενώ ψηφίστηκε και Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2004 από το MusiCares. Είναι πατέρας 6 παιδιών και έχει εκδώσει την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Βroken Μusic».

ΑμαζονίαΡαόνι ΜετουκτίρεΣτινγκΖαΐχ Μπολσονάρουκλιματική αλλαγήΑμαζόνιος