Το Big Brother στη Βουλή: Στην Επιτροπή Ισότητας τα σχόλια περί βιασμού
Το θέμα έφερε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το ζήτημα του «Big Brother» και άλλων τηλεοπτικών προϊόντων έθεσε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, σε συνεδρίαση που αφορούσε στο ζήτημα της COVID-19 και την ενδοοικογενειακή βία.
Η πρόσφατη υπόθεση με τον παίκτη του δημοφιλούς reality του ΣΚΑΪ, Αντώνη Αλεξανδρίδη και τα χυδαία σχόλια για τις γυναίκες και τον βιασμό, έφτασε στη Βουλή, με την κυρία Τζούφη να αναφέρει στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενδοοικογενειακή βία: «Είχαμε, δυστυχώς, σ’ αυτό το χρονικό διάστημα μία στάση και συμπεριφορά, πάρα πολύ αρνητική, μέσω της κατασκευής μιας αρρενωπότητας και προφανώς αναφέρομαι στην ιστορία του "Big Brother" η οποία όμως δεν τελειώνει μόνο με την καταγγελία. Υπάρχουν κι άλλες τέτοιες εκπομπές και το ξέρετε – δεν θέλω να τις πω ονομαστικά - την έκθεση των γυναικών ως προϊόντων για να πετύχουν έναν καλό γάμο και μάλιστα επιλογές που γίνονται από τις εκπομπές, ακριβώς για να επιδεινώσουν τα πράγματα και να διαμορφώσουν ένα τελείως διαφορετικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία».
Η βουλευτής υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό ζήτημα για το οποίο «οφείλει και πρέπει η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων να κάνει - επιτρέψτε μου να πω - πιο κάθετες παρεμβάσεις σε τέτοιου τύπου θεάματα και μάλιστα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή». Μάλιστα, ακολούθησε διάλογος με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Σοφία Βούλτεψη, η οποία στο παρελθόν έχει διατελέσει και μέλος του ΕΣΡ.
Σοφία Βούλτεψη: Ναι, κυρία Τζούφη, πράγματι αυτές οι εκπομπές αυτή τη λογική έχουν. Θυμάμαι από το 2000 που ήμουν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να ασχολούμαι με αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι στα χρόνια που ακολούθησαν, μετά από πολλές προσπάθειες, ευαισθητοποιήθηκαν όλο και πιο πολλοί και δεν εκτραχύνθηκε το φαινόμενο. Ωστόσο, είναι ένα ζήτημα που αφορά στα πάντα, ακόμη και στις ειδήσεις, ακόμη και μια συνέντευξη που βάζεις και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεις έναν άνθρωπο. Είναι δύσκολο αυτό. Είναι ένας τομέας που πρέπει να παρεμβαίνουμε πάντα.
Μερόπη Τζούφη: Υπάρχει, όμως, επιδείνωση, κυρία Πρόεδρε. Υπάρχουν συγκεκριμένες - δεν θέλω να πω περισσότερα πράγματα, τα ξέρετε και εσείς τα ξέρουμε και όλοι - όπου οι γυναίκες παρουσιάζονται ως προϊόντα που αν συμπεριφερθούν και «φάνε» η μία την άλλη θα «πετύχουν» τον καλό γαμπρό -δεν λέω πράγματα απαράδεκτα - και μάλιστα στις συγκεκριμένες συνθήκες που είμαστε.
Σοφία Βούλτεψη: Ακούστε με. Δεν υπάρχει θέμα. Εδώ, αυτό το βλέπουμε και στη λογοτεχνία. Πώς να πω, αυτό είναι ένα πρότυπο που έχει δημιουργηθεί. Απλώς, λέω ότι με βάση αυτά που έβλεπα εγώ προ εικοσαετίας έχει κάπως ευαισθητοποιηθεί όλος ο κόσμος. Μπορεί να βρισκόμαστε κατά καιρούς σε εξάρσεις σε ένα φαινόμενο δηλαδή, αλλά πιστεύω εγώ, με βάση αυτά που έβλεπα σας λέω τότε, ότι αυτά τα 20 χρόνια αν δεν είχαμε κάνει όλοι μαζί προσπάθεια θα ήμασταν σε πάρα πολύ κακή κατάσταση σήμερα, γιατί είναι κάποια θέματα τα οποία καταλήγουν να γίνονται αποδεκτά από όλους και από γυναίκες και από γυναίκες υψηλά ιστάμενες. Υπάρχει πρόβλημα.
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr