Καίτη Γκραμμά: Το transgender μοντέλο για τη διαφήμιση της Pantene - «Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται ρατσιστές»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Μετά τον μεγάλο ντόρο που προκάλεσε η διαφήμιση της Pantene, το trangender μοντέλο, Καίτη Γκραμμά, βρέθηκε καλεσμένο στην εκπομπή «Love it» και μίλησε για το πώς βίωσε όλη αυτή την εμπειρία αλλά και το πώς αντιμετώπισε τα αρνητικά σχόλια που δέχτηκε τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι που συμμετείχαν στο σποτ.
«Σε κάθε διαφήμιση υπάρχουν και θετικά και αρνητικά σχόλια. Ειδικά όταν συμβαίνει κάτι πρωτοφανές και μία διαφήμιση ξεφεύγει από τα συγκεκριμένα στερεότυπα και φέρνει γενικά στο προσκήνιο ένα κοινωνικό θέμα. Τη σεξουαλικότητα και τις έμφυλες ταυτότητες δεν τις πολυσυζητάμε» δήλωσε, αρχικά, η ίδια.
Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στην πρόοδο που έχει κάνει πάνω σε θέματα lgbtq, ωστόσο, τόνισε ό,τι είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες. «Πρέπει ν' αντιληφθούμε ότι αυτό που εισπράττετε εσείς μία εβδομάδα, για τα lgbtq άτομα είναι καθημερινότητα. Εμείς το εισπράττουμε από την πρώτη στιγμή που γεννιόμαστε ή από την πρώτη στιγμή που κάνουμε coming out και όχι από έναν άσχετο άνθρωπο που θα κάτσει στον υπολογιστή και θα γράψει κάτι, αλλά από δικά μας άτομα, από ανθρώπους που έχουν ορκιστεί και υποσχεθεί να μας αγαπάνε, όπως η οικογένειά μας, από ανθρώπους που έχουμε αφήσει να μπούνε στην ζωή μας και τελικά μπορεί να έχουμε εισπράξει κάποια προδοσία ή οτιδήποτε. Απλά τώρα αυτό το κομμάτι, με αφορμή αυτό το διαφημιστικό έρχεται στο προσκήνιο και καλείστε και εσείς να το αντιληφθείτε που είστε έξω από αυτόν τον κόσμο».
Παράλληλα, η Καίτη Γκραμμά μίλησε στην εκπομπή «Studio 4» και τόνισε πως «ο ρατσισμός είναι ανθρώπινη εφεύρεση, δεν πιστεύω πως οι άνθρωποι γεννιούνται ρατσιστές. Επομένως, πιστεύω πως η κοινωνία έχει αλλάξει, αλλά έχει αλλάξει και ο ρατσισμός μαζί. Εννοώ, ότι πριν από μερικές δεκαετίες θ' άκουγες κάποιον ολοφάνερα να τάσσεται κατά των ομοφυλοφίλων, να βγαίνει και να λέει δημόσια: "Να πεθάνουν". Αυτό τώρα ευτυχώς δεν γίνεται, πέρα κάποιων εξαιρέσεων. Αλλά υπάρχει κεκαλυμμένος ρατσισμός. Δηλαδή θα κάνει κάποιος ρατσιστικές δηλώσεις που θα λένε: "Να μην πεθάνουν, αλλά όχι να υιοθετήσουν και παιδί" ή "Αρκεί να μην προκαλούΑυτό τώρα ευτυχώς δεν γίνεται, πέρα κάποιων εξαιρέσεων. Αλλά υπάρχει κεκαλυμμένος ρατσισμός.ν". Για κάποιο λόγο μας έχει φυτευτεί στο μυαλό πως αν έχεις μια διαφορετική σεξουαλικότητα, θα πρέπει να την εκδηλώσεις κεκλεισμένων των θυρών» πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στον λόγο που θεωρεί πως υπάρχει αυτός ο ρατσισμός, δήλωσε: «Έχουν αίσθημα υπεροχής και εξουσίας, έχουν προνόμια. Βλέπουν ότι σιγά σιγά αυτό το πράγμα εξασθενεί. Κανένας δε θέλει όταν είναι ισχυρός ν' αρχίσει ν' αποδυναμώνεται. Δεν θέλει να βλέπει ότι κι άλλοι άνθρωποι αποκτούν προνόμια, φωνή και είναι μέρος της πραγματικότητας και της καθημερινότητας».
Η Καίτη Γκραμμά στο σποτ της Pantene
Μόνο αισιόδοξο μπορεί να θεωρηθεί πως τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερα mainstream brands στηρίζουν τη διαφορετικότητα και τη συμπεριληπτικότητα. Από τα πιο συγκινητικά και θετικά πράγματα που είδαμε στην τηλεόραση και στο Διαδίκτυο είναι η καμπάνια #HairHasNoGender, που έφερε και στη χώρα μας η Pantene.
Φέρνοντας στο προσκήνιο πέντε queer άτομα, αληθινά μέλη της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, το brand στηρίζει την ενδυνάμωση και την ορατότητα, ζητώντας να μοιραστούν τα ίδια, περήφανα, τις δικές τους ιστορίες αναφερόμενα στα εντυπωσιακά, λαμπερά μαλλιά τους. «Πρώτα μάκρυνα τα μαλλιά μου και μετά είπα στους δικούς μου: "Αισθάνομαι. Είμαι γυναίκα". Τώρα ξέρω ότι είναι περήφανοι για μένα» λέει η Καίτη Γκραμμά, καθώς κινείται με βάδισμα και αέρα μοντέλου πάνω σε πασαρέλα.
Καίτη Γκραμμά: «Η ανάρρωση είναι μια αρκετά επώδυνη και πολύμηνη διαδικασία»
Η Καίτη Γκραμμά, που έγινε ευρέως γνωστή από τη συμμετοχή της στο «GNTΜ», όπου τελικά δεν κατάφερε να μπει στο σπίτι λόγω νομικών προβλημάτων. Το μοντέλο δεν είχε προλάβει ακόμα ν' αλλάξει φύλο στην ταυτότητά του. Το 2018, η 24χρονη υποβλήθηκε σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου και πλέον η Καίτη είναι επίσημα γυναίκα.
Η ξανθιά καλλονή, που έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, είχε δώσει στην Ελεονώρα Μελέτη την πρώτη της συνέντευξη μετά την εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου. «Είμαι καλά. Δεν μπορώ να σου πω ότι έχω αναρρώσει 100%. Δηλαδή πήρα δύο παυσίπονα για να έρθω, αλλά είμαι καλά. Έχω αρχίσει να πατάω στα πόδια μου, να περπατάω κανονικά. Έχω βγάλει τις γάζες, τα σωληνάκια και είμαι πολύ καλά. Έχω αρχίσει να ξαναδουλεύω. Δεν έχω κλείσει ούτε μήνα ακόμα, αλλά έχω ξαναρχίσει. Η ανάρρωση είναι μια αρκετά επώδυνη και πολύμηνη διαδικασία. Η όλη αποκατάσταση κρατάει περίπου έξι μήνες. Δεν είναι ότι δεν μπορείς να περπατάς ή να δουλεύεις, απλά θέλει προσοχή και αποχή από κάποιες δραστηριότητες».
Η παρουσιάστρια είχε ρωτήσει τη Γκραμμά πώς ένιωθε το προηγούμενο βράδυ της επέμβασης. «Το βράδυ πριν το χειρουργείο ένιωθα ανυπομονησία. Από τα 15 μου δεν υπήρχε αμφιβολία. Μέχρι όταν τελείωσα το γυμνάσιο δεν ήξερα ότι έχει τη δυνατότητα ένας άνθρωπος να υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία και να επαναπροσδιορίσει το φύλο του, δεν ήξερα καν τι είναι τρανς. Μόλις το έμαθα είπα ότι είναι η μόνη μου λύση, η μόνη μου ελπίδα» απάντησε σχετικά με το χειρουργείο.
Η Γκραμμά, επίσης, αναφέρθηκε στους γονείς της, οποίοι στην αρχή ήταν αρνητικοί, αλλά μετά άλλαξαν γνώμη. «Όταν με έβλεπαν να τρυπάω το σώμα μου με ενέσεις οιστρογόνων και να πνίγομαι στους εμετούς, προφανώς και αισθάνονταν άσχημα, αλλά δεν τους ένοιαζε τι θα πει ο τάδε, αλλά ότι πονούσα, ότι έλεγα ότι δεν θα τα καταφέρω και στεναχωριούνταν».
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr