Eurovision flashback: 8+1 φορές που η Κύπρος εντυπωσίασε και μπήκε στη δεκάδα - Από τη Βίσση και την Αλέξια μέχρι τη Φουρέιρα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η ώρα του Β' Ημιτελικού έφτασε και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Τορίνο της Ιταλίας, όπου διεξάγεται ο 66ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision. Μετά την πρόκριση της ελληνικής συμμετοχής, με την Αμάντα Γεωργιάδη και το «Die Together», στον τελικό του Σαββάτου (14/5), τώρα σειρά έχει να διαγωνιστεί η Κύπρος με την Ανδρομάχη και το «Ela», η οποία θα εμφανιστεί στην 9η θέση, αμέσως μετά την Αυστραλία και ακριβώς πριν από τη Ιρλανδία.
Η 27χρονη τραγουδίστρια εμφανίζεται σ' ένα από τα μεγαλύτερα σκηνικά για φέτος στη Eurovision, έναν συνδυασμό πελώριων κυμάτων και ενός κοχυλιού που θυμίζει πολύ τον διάσημο πίνακα με την αναδυόμενη Αφροδίτη του Σάντρο Μποτιτσέλι. Το ρούχο της, το οποίο έχει την υπογραφή του Στέλιου Κουδουνάρη, είναι σχεδιασμένο από μεταξωτό ζέρσεϊ ύφασμα με έντονες λάμψεις, ενώ διαθέτει και ένα αφαιρετικό μπούστο που προσδίδει ένα αναγεννησιακό στοιχείο στην συνολική εικόνα. Η επιμέλεια της σκηνικής παρουσίας ανήκει στους art director Marvin Dietmann και Dan Shipton.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Eurovision ήταν ανέκαθεν μία αγαπημένη τηλεοπτική συνήθεια των Κυπρίων. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν πρωτοεμφανίστηκε στον μουσικό διαγωνισμό, η Κύπρος συμμετέχει κάθε χρόνο εκτός από τα έτη 1988, 2001 και 2014. Οι περισσότερες από τις κυπριακές συμμετοχές έχουν τραγουδήσει στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Εξαίρεση έγινε μονάχα το 2000, όπου το τραγούδι «Νόμιζα» περιελάμβανε τόσο ελληνικά όσο και ιταλικά, αλλά και το 2007, όπου η Ευρυδίκη ερμήνευσε το «Comme Ci, Comme Ca» εξ ολοκλήρου στα γαλλικά.
Η Ελένη Φουρέιρα έβαλε «φωτιά» στη Eurovision
Όλα αυτά τα χρόνια, η Κύπρος έχει ένα μείγμα καλών και κακών αποτελεσμάτων. Το 2018, η Ελένη Φουρέιρα κατάφερε να κατακτήσει την υψηλότερη θέση που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Κύπρος στον διαγωνισμό και να συνδέσει αμέσως το όνομά της με τη Eurovision. Αν και το «Fuego» τερμάτισε στη δεύτερη θέση, πολλοί την χαρακτήρισαν ως ουσιαστική νικήτρια της διοργάνωσης, με το τραγούδι να «σαρώνει» ανά την Ευρώπη και την ίδια να κάνει μια πολύμηνη sold out περιοδεία σε πολλές χώρες. «Το άγχος μπορεί να σου κόψει ακόμα και την ανάσα. Την ώρα που με έπαιρνε ο floor manager για ν' ανέβω στη σκηνή, έλεγα στον εαυτό μου: "Έχεις γεννηθεί γι' αυτό, έχεις παλέψει, το αντέχεις και θα το κάνεις καλά"» είχε δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της, λίγες μέρες μετά τον διαγωνισμό.
Η Eurovision των 80s είχε έναν άλλο αέρα, ζωντανή ορχήστρα, άλλο ηχόχρωμα και φυσικά διαφορετική μόδα. Το ντεμπούτο της Κύπρου στον διαγωνισμό έγινε με το συγκρότημα Island -Αλέξια Βασιλείου, Αρετή Κασάπη Χαραλαμπίδου, Άριστο Μοσχοβάκη, Roger Lee και Δώρο Γεωργίαδη- και το τραγούδι «Μοnica» που τερμάτισε στην έκτη θέση. Μερικά χρόνια μετά, η Αλέξια πήρε μέρος ξανά στη Eurovision, αυτή τη φορά όμως σε σόλο εμφάνιση με το τραγούδι «Άσπρο Μαύρο», καταφέρνοντας να κερδίσει την έβδομη θέση, ενώ μετά τον διαγωνισμό η καριέρα της απογειώθηκε.
Το 1982, το 1997 και το 2004, η Κύπρος κατάφερε να κερδίσει την πέμπτη θέση. Στην αρχή, με το κομμάτι «Μόνο η αγάπη» της ανερχόμενης τότε τραγουδίστριας Άννας Βίσση, ενώ τη δεύτερη φορά με το τραγούδι «Μάνα μου» του Ανδρέα Κωνσταντίνου και της Χαράς, οι οποίοι είναι τα δύο αδέρφια της Κωνσταντίνας.
Η Κύπρος και η Τουρκία δεν αντάλλαξαν ποτέ βαθμούς μέχρι το 2004
Η νεαρή Λίζα Αντρέας, το 2004, κατάφερε να εντυπωσιάσει τους eurofans με το τραγούδι «Stronger every minute» του Mike Konnaris, κερδίζοντας 170 βαθμούς. Εκείνη τη χρονιά, μάλιστα, η Τουρκία ψήφισε για πρώτη φορά την Κύπρο.
Μετά την απουσία της Κύπρου το 2001, λόγω κάποιων νέων κανονισμών του θεσμού, επέστρεψε δυναμικά το 2002 με τους ONE. Το «Gimme», τo oποίο ήταν το πρώτο τραγούδι κυπριακής συμμετοχής που ήταν εξολοκλήρου στα Αγγλικά, κατάφερε να κερδίσει την έκτη θέση. Σημειώνεται, ωστόσο, πως ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου συμμετείχε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό το 1996, με το «Μόνο για μας», φτάνοντας την ένατη θέση.
Τέλος, ο Άλεξ Παναγή είναι ένας καλλιτέχνης που έχει πάρει μέρος αρκετές φορές στη Eurovision, όχι μόνο ως σόλο αλλά και ως δάσκαλος φωνητικής για διάφορες χώρες που λαμβάνουν συμμετοχή κάθε χρόνο στον διαγωνισμό. Το 1995, έλαβε μέρος με το κομμάτι «Στη φωτιά», όπου κέρδισε την ένατη θέση.
Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr