Eurovision 2022 – Kalush Orchestra: «Κάθε νίκη έχει σημασία για την Ουκρανία αυτές τις ημέρες»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Με το μότο «The Sound of Beauty» (Ο ήχος της ομορφιάς) πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (14/5) ο μεγάλος τελικός του 66ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, που φιλοξενήθηκε φέτος στο Pala Olimpico του Τορίνο, μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ1 και τον παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.
Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού καθορίστηκε από τον συνδυασμό των βαθμολογιών των κριτικών επιτροπών και των τηλεθεατών και από τις 40 χώρες, που πήραν φέτος συμμετοχή. Στον τελικό, διαγωνίστηκαν 25 φιναλίστ. Νικήτρια τού φετινού μουσικού διαγωνισμού τραγουδιού αναδείχθηκε η Ουκρανία με τους Kalush Orchestra με το τραγούδι «Stefania», ενώ η Ελλάδα και η Αμάντα Γεωργιάδη, με το «Die Together», κατέκτησε την 8η θέση.
«Κάθε νίκη έχει σημασία για την Ουκρανία αυτές τις ημέρες» υπογράμμισε ο frontman των Kalush Orchestra, Όλεγκ Ψίουκ στη συνέντευξη Τύπου των νικητών και ευχαρίστησε όλους όσοι τους ψήφισαν. «Η νίκη είναι πολύ σημαντική για την Ουκρανία, ιδιαίτερα φέτος. Για εμάς, αυτή η υποστήριξη στην Ουκρανία είναι ακόμη πιο σημαντική αυτές τις ημέρες» πρόσθεσε. Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως ο κόσμος τους ψήφισε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ή χάρη στο «Stefania», απάντησε: «Τελευταία το τραγούδι ήταν πρώτο στα στοιχήματα. Αλλά και πριν από τον πόλεμο, ήταν στα πρώτα πέντε για τις στοιχηματικές εταιρείες. Το έχουμε ακούσει πολύ ταξιδεύοντας στην Ευρώπη και το απολαύσαμε πραγματικά».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ρωτήθηκαν αν είχαν μιλήσει με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη νίκη. «Δεν είχαμε την ευκαιρία, όπως ξέρετε είναι απασχολημένος με άλλα σοβαρά προβλήματα αυτές τις ημέρες. Την επόμενη χρονιά θα χαρούμε να φιλοξενήσουμε τη Eurovision και όλη την Ευρώπη στη νέα, ενοποιημένη, χαρούμενη Ουκρανία. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει η Eurovision στη νέα, ειρηνική Ουκρανία».
Αναπόφευκτα, τα μέλη του συγκροτήματος ρωτήθηκαν και τι θα κάνουν επιστρέφοντας στην Ουκρανία. «Έχουμε προσωρινή άδεια για να είμαστε εδώ, που λήγει σε δύο ημέρες. Οπότε, σε δύο ημέρες θα επιστρέψουμε. Είναι δύσκολο να πούμε τι θα κάνουμε, γιατί είναι η πρώτη φορά που κερδίζουμε τη Eurovision. Αλλά όπως κάθε Ουκρανός, θα δώσουμε μάχη μέχρι τέλους» απάντησε ο frontman.
Σημειώνεται πως η Ουκρανία έχει κερδίσει τον διαγωνισμό δύο φορές στο παρελθόν. Το 2004 με τη Ρουσλάνα και το «Wild Dances» και το 2016 με το τραγούδι «1944» και τραγουδίστρια τη Τζαμάλα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Να φιλοξενήσουμε τον διαγωνισμό στην απελευθερωμένη Μαριούπολη»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τη νίκη της χώρας του, συνδέοντάς την με τη ρωσική εισβολή στην πατρίδα του, υπογραμμίζοντας σε ανάρτησή του στο Facebook: «Το θάρρος μας εντυπωσιάζει τον κόσμο, η μουσική μας κατακτά την Ευρώπη. Την επόμενη χρονιά η Ουκρανία θα φιλοξενήσει την Eurovision» ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος και εξέφρασε την ελπίδα κάποια ημέρα ο διαγωνισμός τραγουδιού να φιλοξενηθεί στην απελευθερωμένη Μαριούπολη.
Ποιοι είναι οι Kalush Orchestra που νίκησαν τη Eurovision 2022
Οι Kalush Orchestra δημιουργήθηκαν το 2019 και αποτελείται από τον ιδρυτή και ράπερ Όλεχ Πσιούκ, τον πολυοργανιστή Ιχόρ Ντιντεντσούκ και τον DJ MC Kilimmen. Πήραν τ' όνομά τους από τη γενέτειρα του Psiuk, Kalush, στην περιφέρεια Ivano-Frankivsk, η οποία δέχεται κύματα προσφύγων, ενώ παράλληλα οχυρώνεται για τον πόλεμο.
Στις 12 Φεβρουαρίου 2022, οι Kalush Orchestra διαγωνίστηκαν για το δικαίωμα να εκπροσωπήσουν την Ουκρανία στον 66ο διαγωνισμό της Eurovision, με το τραγούδι «Stefania». Στον τελικό της εθνικής επιλογής Vidbir, κατέλαβαν τη δεύτερη θέση με 14 βαθμούς (έξι από την κριτική επιτροπή και οκτώ από το κοινό). Ο Πσιούκ πίστευε ότι λόγω τεχνικών δυσκολιών που παρουσιάστηκαν κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, η Αλίνα Πας είχε επιλεγεί λανθασμένα ως νικήτρια. Παρά το γεγονός ότι ήρθε στη δεύτερη θέση, το συγκρότημα είχε την ευκαιρία να εκπροσωπήσει τη χώρα μετά την απόσυρση της Πας, λόγω διαμάχης σχετικά με την ιστορία του ταξιδιού της στην Κριμαία. Στις 22 Φεβρουαρίου, οι Kalush Orchestra αποδέχτηκαν την πρόταση. Την ίδια ημέρα, ο ουκρανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Suspilne δημοσίευσε τα επίσημα αποτελέσματα ψηφοφορίας του Vidbir 2022, επιβεβαιώνοντας ότι η Πας είχε επιλεγεί σωστά ως νικήτρια, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Πσιούκ.
Η ιστορία πίσω από τη «Stefania»
Η «Stefania» είναι μια ωδή στη μητέρα, με τον αφηγητή στο τραγούδι να μιλά για καλές αναμνήσεις από τη μητέρα του. Το κομμάτι αρχικά μιλάει για το πόσο έχει γεράσει η μητέρα του, επικαλούμενος ένα νοσταλγικό παρελθόν. Αργότερα, περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μητέρα του, με τον αφηγητή να συνειδητοποιεί πόσα έχει κάνει εκείνη γι' αυτόν. Ένα «νανούρισμα», το οποίο στο τέλος κάθε στίχου φέρνει τον καλλιτέχνη πίσω στα παιδικά του χρόνια.
«Το τραγούδι γράφτηκε πολύ πριν από τον πόλεμο και ήταν αφιερωμένο στη μητέρα μου. Μετά την εισβολή και τον πόλεμο, πήρε άλλες διαστάσεις και αρκετός κόσμος άρχισε να το ταυτίζει με την Ουκρανία ως μητέρα - πατρίδα. Είναι πια μέσα στην καρδιά πολλών Ουκρανών και έχει αυξηθεί σημαντικά η δημοφιλία και ο συμβολισμός του» έχει αναφέρει ο τραγουδιστής, Όλεχ Πσιουκ.
Είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που ένα τραγούδι ερμηνευμένο εξ ολοκλήρου στα Ουκρανικά επιλέγεται για να εκπροσωπήσει τη χώρα στη Eurovision, αλλά η δεύτερη στη σειρά που πραγματικά πηγαίνει μπροστά στην εκδήλωση. «Μερικοί άνθρωποι λένε ότι θα μπορούσαμε να νικήσουμε εξαιτίας του πολέμου, αλλά το τραγούδι μας ήταν ανάμεσα στα πέντε αγαπημένα πριν ξεκινήσει η σύγκρουση, γεγονός που σημαίνει ότι αρέσει, ανεξαρτήτως πολέμου» είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξη στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Και συμπλήρωσε: «Εκπροσωπούμε κάθε Ουκρανό πολίτη. Μετά τη Eurovision, θα επιστρέψουμε στην πατρίδα μας για να συνεισφέρουμε».
Αντιπολεμικός ύμνος η «Stefania»
Τα μέλη του συγκροτήματος έλαβαν ειδική άδεια για να μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα και να την εκπροσωπήσουν στον διαγωνισμό τραγουδιού τη στιγμή που από τις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα εισβολής της Ρωσίας, η Ουκρανία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Κατά τη διάρκεια των προβών, ο Όλεχ Πσιούκ ηγούνταν μιας ομάδας εθελοντών, που φτιάχνει μολότοφ, μοιράζει τρόφιμα και φάρμακα και μεταφέρει πρόσφυγες σε ασφαλείς τοποθεσίες. Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ανάμεσα στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Stefania», υπάρχουν εικόνες πολέμου, βομβαρδισμούς και στρατεύματα, υπό τους ήχους του νανουρίσματος.
Με την κοπέλα του χωρίστηκαν, εξαιτίας του πολέμου και κάθε ημέρα ζει με τον φόβο, αν θα την ξαναδεί. Και δεν είναι ο μόνος άνθρωπος για τον όποιο ανησυχεί ο Όλεχ Πσιουκ. «Δεν μπορώ να το χαρώ, καθώς ανησυχώ για τους αγαπημένους μου. Ο πόλεμος με χώρισε από τη σύντροφό μου. Εκείνη βρίσκεται 300 χιλιόμετρα μακριά από εμένα. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε, διότι είναι πολύ επικίνδυνο» είχε πει στο Reuters. Το τραγούδι «Stefania» έχει γίνει αντιπολεμικός ύμνος στην Ουκρανία και στους φανς της Eurovision, με όλους να θεωρούν ότι ήδη έχει κερδίσει την πρωτιά.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι - Αγνοούνται και τα οικονομικά αρχεία
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr