Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ιστορία αγάπης με τον πρίγκιπα Φίλιππο που κράτησε 82 χρόνια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Στις 20 Νοεμβρίου 1997, το βράδυ της 50ής επετείου του γάμου της, η βασίλισσα Ελισάβετ εκφώνησε ομιλία ενώπιον του Τόνι Μπλερ και δεκάδων διακεκριμένων καλεσμένων στο Banqueting House του Λονδίνου. Ήταν σχετικά σύντομη και περιεκτική, όπως ήταν συνήθως οι ομιλίες της. Και πολλά από αυτά ήταν αρκετά συνηθισμένα: Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη φιλοξενία των εορταστικών εκδηλώσεων εκείνης της βραδιάς και τη χώρα στο σύνολό της για τη στήριξη του ζευγαριού κατά τη διάρκεια της βασιλείας της.
Αλλά, στο τέλος της ομιλίας της, μίλησε για τον σύζυγό της, τον πρίγκιπα Φίλιππο, με βαθιά συγκίνηση: «Είναι κάποιος που δεν δέχεται εύκολα κομπλιμέντα, αλλά, πολύ απλά, υπήρξε η δύναμη και η παραμονή μου όλα αυτά τα χρόνια», είπε. «Εγώ, και ολόκληρη η οικογένειά του και αυτή και πολλές άλλες χώρες, του χρωστάμε ένα χρέος μεγαλύτερο από όσο θα ισχυριζόταν ποτέ ο ίδιος ή θα μάθουμε ποτέ». Είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα, η βασιλική οικογένεια ανακοίνωσε ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος απεβίωσε ειρηνικά σε ηλικία 99 ετών το πρωί της 9ης Απριλίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022 θα ακολουθούσε η βασίλισσα Ελισάβετ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Vogue, η σχέση της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου ήταν μια σχέση αγάπης, σεβασμού και μακροχρόνιου θαυμασμού. Γνωρίστηκαν για πρώτη φορά στο Britannia Royal Naval College το 1939, όπου ο 18χρονος δόκιμος Φίλιππος συστήθηκε στην 13χρονη πριγκίπισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, ενώ εκείνη περιόδευε στους χώρους του. Από τότε, λέγεται, η νεαρή πριγκίπισσα δεν σκέφτηκε ποτέ κανέναν άλλον. Οι δυο τους άρχισαν να ανταλλάσσουν επιστολές καθ' όλη τη διάρκεια των χρόνων του πολέμου. Με την επιστροφή του από τον Ειρηνικό το 1946, η σχέση του με τη βασίλισσα Ελισάβετ άνθισε. Εικάζεται ότι της έκανε πρόταση γάμου εκείνον τον Ιούνιο, στους χώρους του Balmoral. «Το να έχεις γλιτώσει στον πόλεμο και να έχεις δει τη νίκη, το να σου δίνεται η ευκαιρία να ξεκουραστείς και να αναπροσαρμοστείς, το να έχεις ερωτευτεί ολοκληρωτικά και ανεπιφύλακτα κάνει όλα τα προσωπικά σου προβλήματα, ακόμη και τα προβλήματα του κόσμου, να φαίνονται μικρά και ασήμαντα», έγραφε σε επιστολή του εκείνης της χρονιάς.
Παρά τον αρχοντικό του τίτλο, υπήρξε αρχικά κάποια αντίσταση στο γάμο από το στέμμα. Πολλοί θεωρούσαν ότι ο Φίλιππος ήταν πολύ απότομος, πολύ αδόκιμος, πολύ Γερμανός, πολύ Έλληνας, πολύ... μη Αγγλος για να παντρευτεί την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ. Αλλά η Ελισάβετ επέμενε. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε τον Ιούλιο του 1947, με το νέο αγγλικό επίθετο του Φίλιππου: Mountbatten. Μήνες αργότερα, παραιτήθηκε από το δικαίωμά του στον ελληνικό και τον δανικό θρόνο.
Εκείνο το Νοέμβριο, παντρεύτηκαν μπροστά σε 2.000 άτομα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. «Αναρωτιέμαι αν ο Φίλιππος ξέρει τι αναλαμβάνει», ακούστηκε να λέει ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ', ο πατέρας της Ελισάβετ, σε έναν καλεσμένο. «Μια μέρα η Λίλιμπετ θα γίνει βασίλισσα και εκείνος θα είναι σύζυγος. Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο από το να είσαι βασιλιάς, αλλά νομίζω ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά». Μία ημέρα πριν από το γάμο ο βασιλιάς Γεώργιος έδωσε στον Φίλιππο τον τίτλο προσφώνησης Βασιλική Υψηλότητα και την ημέρα του γάμου, στις 20 Νοεμβρίου 1947, τον ονόμασε Δούκα του Εδιμβούργου, Κόμη του Μέριονεθ και Βαρώνο Γκρίνουιτς.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος, αναμφίβολα, πίστευε ότι είχε περισσότερο χρόνο προτού η σύζυγός του γίνει βασίλισσα και εκείνος σύζυγος. Το νεαρό ζευγάρι έζησε για λίγα χρόνια στη Μάλτα, όπου ο Φίλιππος. Αλλά ο βασιλιάς Γεώργιος αρρώστησε, στη συνέχεια επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του και πέθανε το 1952. Ο Φίλιππος ανακοίνωσε στη σύζυγό του ότι, μόλις πέντε χρόνια μετά τον γάμο τους, ήταν πλέον οι πιο διάσημοι άνθρωποι στον κόσμο. Κατά τη στέψη της βασίλισσας το 1953, γονάτισε μπροστά της και ορκίστηκε να είναι ο «πιστός της για τη ζωή και τη σωματική της ακεραιότητα».
Αυτό, για τον Φίλιππο, ήταν πιο εύκολο να το πει παρά να το κάνει. Οι αφηγήσεις κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1950 και του '60 παρουσιάζουν τον Φίλιππο ως έναν άνθρωπο που είχε θυμό και περιπλανιόταν σε υποτιθέμενες σχέσεις. Δεν ήταν σίγουρος για τη θέση του, το ρόλο του, τη ζωή του. Αλλά τελικά, βρήκε το δρόμο του, δημιουργώντας τη δική του κληρονομιά, ενώ στήριζε σταθερά τη σύζυγό του. Οι δυο τους απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, την Άνν, τον Άντριου και τον Έντουαρντ, στην πορεία ήρθαν αρκετά εγγόνια και δισέγγονα. Αποδείχθηκε ότι ο βασιλιάς Γεώργιος είχε δίκιο: ήταν, πράγματι, ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή τη δουλειά.
Στα 82 χρόνια της κοινής τους πορείας, από τη μέρα που γνωρίστηκαν μέχρι και τον θάνατο του Φίλιππου, οι δυο τους έμειναν αχώριστοι. Ο ένας στέκονταν πάντα στο πλευρό του άλλου και όταν πια ο Φίλιππος έφυγε από τη ζωή, τότε άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για την Ελισάβετ. Μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, η «Λίλιμπετ» κατέληξε και ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι προκειμένου να βρεθεί και πάλι κοντά στον δικό της Φίλιππο.
- Βασίλισσα Ελισάβετ: Πένθος στη Βρετανία - Πλήθος κόσμου με δάκρυα και λουλούδια έξω από Μπάκιγχαμ, Μπαλμόραλ και Ουίνδσορ
- Παρακολούθηση στο κινητό του Χρήστου Σπίρτζη κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ - Στον Άρειο Πάγο αντιπροσωπεία
- Κομοτηνή: Συνελήφθη ο άνδρας που περιέλουσε με βενζίνη και έβαλε φωτιά στη σύζυγό του - Νέα στοιχεία στο «φως»
- Ο Έλληνας σεφ της βασίλισσας Ελισάβετ αποκαλύπτει πώς ενημερώθηκε για τον θάνατό της
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ των ανεξαρτητοποιήσεων Τζάκρη και Πούλου και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr