Χέδερ Άρμστρονγκ: Σοκ στο διαδίκτυο από την αυτοκτονία της «βασίλισσας των blog για μαμάδες»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Τέλος στη ζωή της έδωσε, σύμφωνα με τον σύντροφό της, η «βασίλισσα των μπλογκ για μαμάδες», Χέδερ Άρμστρονγκ. Η διάσημη μπλόγκερ του Dooce ήταν 47 ετών.
Ο θάνατός της ανακοινώθηκε με μία ανάρτηση στα social media. «Χέδερ Μπρουκ Χάμιλτον ή αλλιώς Χέδερ Άρμστρονγκ ή αλλιώς dooce ή αλλιώς αγάπη της ζωής μου. 19 Ιουλίου 1975 - 9 Μαΐου 2023. ‘Χρειάζεται ένας ωκεανός για να μην σπάσεις’. Κρατήστε τους αγαπημένους σας κοντά και αγαπήστε όλους τους άλλους», αναφέρεται.
Σύμφωνα με τον σύντροφό της, «η Χέδερ Χάμιλτον (Αρμστρονγκ) ήταν μια λαμπρή, αστεία, συμπονετική συγγραφέας που πάλευε με την ψυχική υγεία και τον αλκοολισμό. Έσωσε πολλές ζωές μέσω της συγγραφής της για την κατάθλιψη, αλλά στο τέλος δεν μπόρεσε να σώσει τον εαυτό της. Ήταν μια στοργική σύντροφος και μητέρα που ήταν πάντα ανοιχτή για μια νέα περιπέτεια ή συναυλία. Η Χέδερ πίστευε ότι το να βάλει τέλος στη ζωή της ήταν λάθος, αλλά τελικά η κρίση της θόλωσε από το αλκοόλ. Την αγαπούσαμε και θα μας λείψει βαθιά».
Από μέλος της εκκλησίας των μορμόνων, ψηφιακό φαινόμενο
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Άρμστρονγκ ίδρυσε το μπλογκ Dooce. Σκοπός της ήταν αυτό να αποτελέσει έναν διαδικτυακό τόπο όπου θα μπορούσε να συζητά για τη δουλειά, το σεξ και την αποχώρηση από την εκκλησία των Μορμόνων. Σύμφωνα με το Associated Press και τους New York Times, το Dooce πήρε το όνομά του, από ένα αστείο της Άρμστρονγκ ότι δεν μπορούσε να συλλαβίσει γρήγορα της λέξη «dude» σε διαδικτυακές συζητήσεις.
Σε πρώτη φάση, αυτό που έκανε η Άρμστρονγκ ήταν να γράφει τα παράπονά της από τη δουλειά και τη ζωή της, μετά την αποχώρηση από την εκκλησία της, καθώς και άλλες καθημερινές σκέψεις της. Το hobby της Άρμστρονγκ, όμως, υπήρξε και λόγος για να απολυθεί από τη δουλειά όπου εργαζόταν ως web designer όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν δικό της το μπλογκ, όπου έγραφε για τους συναδέρφους της χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα, όπως ο «Συνάδερφος που Καταφέρνει να λέει Κάτι Ηλίθιο Κάθε Φορά που Ανοίγει το Στόμα του».
Το περιστατικό της απόλυσής της κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και έγινε viral. Σύμφωνα με τους New York Times, εκείνη την εποχή, το Dooce είχε περίπου 25.000 επισκέψεις την ημέρα, και το μπλογκ της όδευε για να γίνει ψηφιακό φαινόμενο. Μάλιστα, η λέξη «dooce» μπήκε και σε διάφορα ψηφιακά λεξικά- σύμφωνα με αυτό του Cambridge, το να γίνει κανείς «dooced», σημαίνει ότι έχασε τη δουλειά του επειδή έγραψε κάτι κακό γι’ αυτήν σε ένα μπλογκ.
Το πρώτο μπλογκ με πληρωμένο περιεχόμενο
Το μπλογκ της Άρμστρονγκ, τα χρόνια μετά την απόλυση, εκτοξεύτηκε όταν άρχισε να κάνει αναρτήσεις σχετικά με τη Λέτα και το Μάρλο, τα δύο παιδιά της. Σε αυτές, κατέγραφε τις εμπειρίες της, ως νέα μητέρα αλλά και τα συμπεράσματα από την ανατροφή δύο παιδιών. Το 2004, υπήρξε το πρώτο προσωπικό μπλογκ που έκανε αναρτήσεις με αξιοσημείωτο αριθμό πληρωμένου περιεχομένου (διαφημίσεις). Μέχρι το 2009, οι αναγνώστες του Dooce έφταναν τα 8,5 εκατομμύρια το μήνα, όπως έγραφε το Vox το 2019. Η Άρμστρονγκ κέρδισε μέχρι και μία θέση στη λίστα του Forbes με τις 30 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης.
Η ίδια ποτέ δεν απέφυγε να μοιραστεί τη σκληρή αλήθεια με τους αναγνώστες της, είτε επρόκειτο για τα ξεσπάσματα των παιδιών της είτε για τις προκλήσεις της ψυχικής της υγείας. Στα απομνημονεύματά της, «It Sucked and Then I Cried», αναφέρθηκε ανοιχτά στην εμπειρία της με την επιλόχεια κατάθλιψη μετά τη γέννηση του μεγαλύτερου παιδιού της. Αυτό ήταν το ένα από τα τέσσερα συνολικά βιβλία που εξέδωσε.
Μέρος των πραγμάτων που την έκαναν ελκυστική στους αναγνώστες της, υπήρξε και η ειλικρίνειά της. Ακόμα και -φαινομενικά- ασήμαντα γεγονότα της καθημερινότητάς της, καθήλωναν το κοινό της. Ο πρώην σύζυγός της, Τζον Άρμστρονγκ, το 2011, δήλωσε στους Times: «Έχει την ικανότητα να παίρνει ένα και μόνο επεισόδιο και να το μετατρέπει σε έπος, και στη συνέχεια, αν το ξαναδιαβάσετε, θα αναρωτηθείτε: ‘Τι αποκάλυψε; Σχεδόν τίποτα’». Το 2021 το ζευγάρι ανακοίνωσε το χωρισμό του, κάνοντας σχετικά ξεχωριστές αναρτήσεις στα μπλογκ του.
Η κατάθλιψη και η εξάρτηση από το αλκοόλ
Από το 2015 έως το 2017, όταν η κατάθλιψη με την οποία έδινε μάχη επιδεινώθηκε, σταμάτησε να γράφει στο Dooce. Εκείνη την περίοδο γνωρίστηκε με τον πρώην υποψήφιο των Δημοκρατικών για τη Γερουσία των ΗΠΑ, Ashdown. Το ζευγάρι συγκατοίκησε άμεσα και, συχνά, ο Ashdown, αναφερόταν ονομαστικά στο Dooce.
Ο σύντροφός της ανέφερε στο Associated Press, ότι, η Άρμστρονγκ, που μιλούσε στους αναγνώστες της με χαρακτηριστική ειλικρίνεια για την εξάρτησή της από το αλκοόλ, ήταν νηφάλια για περισσότερους από 18 μήνες. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, είχε υποτροπιάσει.
Μετά τη μάχη της με τις αυτοκτονικές τάσεις, την οποία μοιράστηκε στο διαδίκτυο, το 2016, έλαβε μέρος σε μια κλινική δοκιμή του Πανεπιστημίου της Γιούτα. Το -διάρκειας τριών εβδομάδων- πρόγραμμα απαιτούσε την εισαγωγή της σε κώμα διάρκειας κάποιων λεπτών τρεις ημέρες την εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών υπήρξαν αισιόδοξα – από τους δέκα ασθενείς που συμμετείχαν, οι έξι ανέφεραν ότι η ψυχική τους υγεία βελτιώθηκε και συνέχισε να βελτιώνεται, τρεις μήνες μετά τις δοκιμές. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν η θεραπεία πήρε ποτέ έγκριση, ωστόσο, η Άρμστρονγκ αναφέρθηκε σε αυτήν στο βιβλίο της, «The Valedictorian of Death».
Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκε αναισθησία με προποφόλη για να πέσει σε κώμα για 15 λεπτά. Ήταν το τρίτο άτομο που το δοκίμασε.Σε συνέντευξή της στη New York Post σχετικά με τη θεραπεία, είπε ότι δεν φοβόταν καθόλου ότι μπορεί να τη σκότωνε. Την έκανε δέκα φορές και παρατήρησε μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά της μετά τις αρχικές εξάρσεις ναυτίας. «Ήταν μετά τη δεύτερη θεραπεία όταν ξαφνικά συνειδητοποίησα: 'Ω, έκανα ντους χωρίς καν να το σκεφτώ. Μετά την τρίτη θεραπεία... άρχισα να φτιάχνω τα μαλλιά μου και να φοράω πιο καθαρά ρούχα'», είπε.
Η τελευταία της ανάρτηση
Στις 6 Απριλίου, στην τελευταία της ανάρτηση στο Dooce, η Άρμστρονγκ μίλησε ανοπιχτά και για τη μάχη της να διατηρήσει τη νηφαλιότητά της. «Στις 8 Οκτωβρίου 2021 γιόρτασα έξι μήνες νηφαλιότητας μόνη μου στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι μου, νιώθοντας σαν να ήμουν ένα πληγωμένο ζώο που ήθελε να μείνει μόνο του να πεθάνει. Δεν υπήρχε κανείς στη ζωή μου που θα μπορούσε να καταλάβει πόσο συμβολική νίκη ήταν για μένα, αν και ήταν γεμάτη δάκρυα και λυγμούς τόσο βίαιους που κάποια στιγμή νόμιζα ότι το σώμα μου θα χωριζόταν στα δύο. Η θλίψη με βύθισε σε παλιρροϊκά κύματα πόνου. Για λίγες ώρες δυσκολευόμουν να αναπνεύσω», έγραψε.
- Ραγδαίες εξελίξεις την Τουρκία: Απέσυρε την υποψηφιότητά του από τις εκλογές ο Ιντζέ
- Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε σκάνδαλο υποκλοπών - μόνο με προοδευτική κυβέρνηση θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι
- Τόρι Σπέλινγκ: Στο νοσοκομείο με τα παιδιά της η ηθοποιός - Εκτέθηκαν σε μούχλα και ήταν συνεχώς άρρωστοι
- Μεγάλη έκρηξη σε πόλη της Γερμανίας: Πολλοί τραυματίες – Αναφορές για εκρηκτικό μηχανισμό
- «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Άνοιξε η πλατφόρμα - Ποιοι μπορούν να κάνουν πρώτοι αίτηση
- ΤτΕ: Συστάσεις στις τράπεζες να μειώσουν κι άλλο τα NPEs - Οι νέοι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι
Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr