article background image

Η ομάδα του ethnos.gr μοιράζεται με τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες γεγονότα/ καταστάσεις / πράγματα/ πρόσωπα που ξεχώρισε (με θετικό ή αρνητικό πρόσημο) αυτή την εβδομάδα.

Τι κρατάμε - τι πετάμε αυτή την εβδομάδα

Πασχάλης Γαγάνης

  • Κρατάω: Το ότι το euro 2024 επιτέλους  τελειώνει! Ξεζουμισμένοι ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν ελάχιστες ημέρες αφότου  τελείωσαν τις υποχρεώσεις με τις ομάδες τους σε ποδόσφαιρο τόσο φοβισμένο τακτικά που καταντά βαρετό και ξενέρωτο. Σε έναν μήνα δεν θα θυμόμαστε ούτε ένα ματς!
  • Πετάω: Την εξαήμερη εργασία που ήρθε στη χώρα μας. Την στιγμή που η μαύρη εργασία συνεχίζει να οργιάζει (όλοι ξέρουμε τη γίνεται με όσους δουλεύουν σεζόν), οι μισθοί δεν φτάνουν ούτε για το νοίκι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν να μειώσουν τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, εμείς κάνουμε ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα προς τον εργασιακό μεσαίωνα!

Αδάμος Ζαχαριάδης

  • Κρατάω: Τα πρωτοσέλιδα των ΤΙΜΕ και Economist για τον Τζο Μπάιντεν. Η έξυπνη, καυστική και στοχευμένη δημοσιογραφία είναι πάντα χρήσιμη και απολαυστική στις μέρες μας. Δυστυχώς το μήνυμα δεν φαίνεται να φτάνει στα αυτιά του Προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος επιμένει στην απόφασή του να διεκδικήσει την επανεκλογή του.
  • Πετάω: Την άνοδο των ακροδεξιών σε όλη την Ευρώπη. Ακόμα και στη Βρετανία, αν και πέρασε κάτω από το ραντάρ των ΜΜΕ, η αύξηση των ποσοστών του ακροδεξιού Reform είναι αξιοσημείωτη. Αν δεν αντιμετωπιστούν οι λόγοι και τα αίτια αυτής της ανόδου, πολύ φοβάμαι, ότι οι μελανοχίτωνες της Ευρώπης θα είναι σύντομα πρώτη δύναμη σε όλη την ήπειρο.

Κατερίνα Καραβία

  • Κρατάω: Τον αγώνα των συναδέλφων εργαζομένων της Αυγής (και όλων των εργαζομένων ) που παλεύουν όχι για κάποιο κομματικό συμφέρον αλλά για την ίδια τους την ζωή ενώ απειλούνται με απληρωσιά και απολύσεις.
  • Πετάω: Την επιστροφή στη δουλειά μετά από άδεια (μιας και αρχίζουν οι καλοκαιρινές διακοπές και είναι επίκαιρο)

Ανδρέας Καρακάσης

  • Κρατάω: Την επέτειο του Euro 2004
  • Πετάω: Την αυξηση τιμής του καφέ

Αναστασία Κιτσικώστα

  • Κρατάω: Το συγκινητικό σκηνικό στην Κω όπου κάτοικοι και τουρίστες υποδέχτηκαν θερμά, χειροκροτώντας, τους πυροσβέστες που έδωσαν μάχη με την μεγάλη φωτιά στα Καρδάμαινα. Να μην ξεχνάμε πως αυτοί είναι οι ήρωες κάθε καλοκαίρι. Ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και η ανταμοιβή τους είναι ένα ευχαριστώ.
  • Πετάω: Την επίθεση που εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης κατά ενός 23χρονου υπαλλήλου στο Ελ. Βενιζέλος επειδή έχασε την πτήση του. Εγώ, δεν ήξερα ότι είναι υποχρεωμένος ένας πιλότος να περιμένει, μαζί με όλους τους επιβάτες και το πλήρωμα πότε και αν εμφανιστεί ένας υπουργός την τελευταία στιγμή και θέλει να επιβιβαστεί. Και γενικά πως για γνωστά πρόσωπα είτε είναι της πολιτικής είτε της σόου μπιζ ισχύουν άλλοι κανόνες. Ο κ. Αυγενάκης κούνησε το δάχτυλο -και ορθώς- στην οπαδική βία αλλά ο ίδιος έκανε το ίδιο λίγους μήνες αργότερα. Άσκησε βία, λεκτική (ή σωματική) σε έναν άνθρωπο, σε ένα απλό εργαζόμενο που απλά έκανε τη δουλειά του.

Γρηγόρης Ραχωβίτσας

  • Κρατάω: Τις μικρές εξορμήσεις... Αποτελούν όαση στην "κόλαση" την καιρική και όχι μόνο, που ζούμε αυτό το διάστημα...
  • Πετάω: Τις συμπεριφορές που προσβάλλουν την ανθρώπινη φύση μας, σαν αυτή, στο πρόσφατο περιστατικό στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». «Αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία» είπε κάποτε ο Αβραάμ Λίνκολν. Ίσως είναι το μόνο απόφθεγμα περί εξουσίας που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. 

Γιάννης Σκόκας

  • Κρατάω: Τα καλοκαιρινά βράδια με Euro! Η ζωή μου όλη…
  • Πετάω: Τους… Αυγενάκηδες όλου του κόσμου και τις συμπεριφορές τους.