article background image

Η ομάδα του ethnos.gr μοιράζεται με τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες γεγονότα/ καταστάσεις / πράγματα/ πρόσωπα που ξεχώρισε (με θετικό ή αρνητικό πρόσημο) αυτή την εβδομάδα.

Τι κρατάμε - τι πετάμε αυτή την εβδομάδα

Κυριακή Αξιώτη

  • Κρατάω: Την αισθητά μειωμένη κίνηση στους δρόμους και το εύκολο πια πάρκινγκ. Απίστευτο! Ειδικά αν μένεις στο κέντρο, απολαμβάνεις την πιο όμορφη εποχή του χρόνου, από αυτή την άποψη.
  • Πετάω: Την είδηση ότι ο υπάλληλος του αεροδρομίου στο Ελευθέριος Βενιζέλος απέσυρε τη μήνυση στον Λευτέρη Αυγενάκη. Η δυστοπία είναι όλο και πιο κοντά μας. Δε χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός.

Πασχάλης Γαγάνης

  • Κρατάω: Το tweet του Αυγενάκη μετά την ανάκληση της μήνυσης από τον υπάλληλο του αεροδρομίου. Από το «δεν έχω χτυπήσει κανέναν» περάσαμε στο «ατυχές περιστατικό που εργαλειοποίησαν οι άλλοι οι τοξικοί». Την ίδια ώρα που γίνεται μία ολόκληρη κοινωνική προσπάθεια να πειστούν τα θύματα βίας (σωματικής, λεκτικής και ψυχικής» να μιλήσουν, ο πρώην υπουργός συγχαίρει τον Παναγιώτη που «είχε το θάρρος» (sic) να πάρει πίσω την μήνυση. Το κρατάω γιατί μερικές φορές πρέπει να θυμόμαστε ποιους βάζουμε στη Βουλή, ποιοι αναλαμβάνουν υπουργεία και ποιοι «μπαίνουν στον πάγκο» μέχρι να επιστρέψουν δριμύτεροι καβάλα στο άλογο!
  • Πετάω: Τις παραινέσεις και συμβουλές των γκουρού της ενέργειας που λίγο - πολύ πανηγύριζαν που επιτέλους οι Έλληνες ιθαγενείς μπήκαν στο χρηματιστήριο ενέργειας και διαβεβαίωναν πως το «πράσινο» είναι η ασφαλής επιλογή. Μάλλον όμως ξεχάσαμε να «τετραγωνίσουμε» που έλεγε και ο Φώτης από το «Ευτυχισμένοι Μαζί» και βρεθήκαμε πάλι να μην μπορούμε να πληρώσουμε το ρεύμα. Οι δικαιολογία μας είναι κάτι μουρμούρες για ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, περιορισμένα εργαλεία και παρατεταμένη ζέστη (όντως τώρα;). Αλλά η κυβέρνηση θα παρέμβει να μας σώσει με… επιδοτήση (καλά πώς το μαντέψατε;).

Αφροδίτη Γκόγκογλου

  • Κρατάω: Την άκρως πολιτική συναυλία των Massive Attack στο Release και το ανατριχιαστικό visual show που έπαιζε τον ρόλο background στα εμβληματικά κομμάτια τους στην πλατεία Νερού, σε ένα live αφιερωμένο στον λαό της Παλαιστίνης.
  • Πετάω: Το αφήγημα της κυβέρνησης που, ενώ το επίπεδο ζωής της πλειοψηφίας ολοένα και περισσότερο πέφτει (στα τάρταρα), επιχειρεί να παρουσιάσει μία άλλη εικόνα. Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία αλλά «5+1», τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι «μη κρατικά», το ξέφρενο ράλι στις τιμές του ρεύματος, οφείλεται στον καύσωνα. Επίσης, δεν υπάρχει ακρίβεια, αρκεί να αγοράζουμε καλλυντικά που είναι φθηνά. 

Κατερίνα Καραβία

Κρατάω: Το τραγούδι της Μαρίνας Σάττι Αχ Θάλασσα γιατί ακόμα και δεν σ’ αρέσει η Μαρίνα (συγγνώμη Μαρίνα δεν είμαι φαν) το τραγούδι και το βίντεο όπως και το ότι επέλεξε να το κάνει συγκινούν.

Πετάω: Το ότι ενώ βιώνουμε ένα ακόμη ιστορικά θερμό καλοκαίρι, η αντίληψη «ό, τι αρπάξουμε τώρα» βασιλεύει. Από το ότι κόβουν τα ελάχιστα εναπομείναντα δέντρα, σε τσιμεντοποιημένες περιοχές όπως τα Εξάρχεια και το Παγκράτι γιατί κάποιον ενόχλησαν ή γιατί θέλουμε να χτίσουμε πολυκατοικίες και μετρό έως ότι τα ελληνικά νησιά έχουν γίνει ένα ατέλειωτο εργοτάξιο την ώρα που έχουν στεγνώσει από νερό.

Ανδρέας Καρακάσης

  • Κρατάω: Το απίστευτο βίντεο κλιπ της Μαρίνας Σαττι για το «Αχ Θάλασσα» που έχει γράψει για τον μπαμπά της και για το ότι όλα τα έσοδα θα πάνε για τη στήριξη των παιδιών που είναι πρόσφυγες.
  • Πετάω: Την εμετική αντίδραση των Τούρκων στην απόφαση της Δέσποινας Βανδή να μην ανεβεί στη σκηνή μετά την προκλητική αφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ.

Αναστασία Κιτσικώστα

  • Κρατάω: Τη σταδιακή αποσυμφόρηση της Αθήνας. Επιτέλους έφτασε η εποχή που δεν κάνεις 1 ώρα για μια απόσταση 30 λεπτών. Και βρίσκεις και πάρκινγκ στη γειτονιά σου! Η Αθήνα στα καλύτερά της μέχρι τον 15 Αύγουστο.
  • Πετάω: Το παρατεταμένο κύμα καύσωνα και την αφόρητη ζέστη που επιμένει μέχρι και το βράδυ, καθιστώντας το κλιματιστικό το πιο απαραίτητο εργαλείο. Επίσης, πετάω το γεγονός πως πολλά νοικοκυριά τρέμουν για τον λογαριασμό του ρεύματος, καθώς οι τιμές έχουν εκτοξευτεί, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό, οι κρατικές επιδοτήσεις για τον Αύγουστο θα είναι μέχρι τις 500 μεγαβατώρες για τα νοικοκυριά. Και αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν μια οικογένεια να καταναλώνει τόσο λίγο ρεύμα εν μέσω καύσωνα; Πόσα νοικοκυριά θα καλύψει η επιδότηση που είναι μόνο για έναν μήνα;

Γρηγόρης Ραχωβίτσας

  • Κρατάω: Την καλοκαιρινή διάθεση, την ανεμελιά, τα μπάνια, τα τσίπουρακια με καλή παρέα... Καλοκαίρι για πάντα!!
  • Πετάω: Τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Μισός αιώνας δυστυχία, μισός αιώνας πόνος... Μισός αιώνας ανοιχτή πληγή.