Mahmood: Ο Ιταλο-αιγύπτιος με το Soldi κέρδισε τους φανς της Eurovision 2019 (vid)
Ένα από τα μεγάλα φαβορί της Eurovision 2019 είναι ο Ιταλο-αιγύπτιος Μαχμούντ (Mahmood) με το Soldi («Χρήματα»)🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο Αλεσάντρο Μαχμούντ ή απλώς Mahmood (Μahmoud + mood) είναι ο φετινός εκπρόσωπος της Ιταλίας στη Γιουροβίζον με το τραγούδι «Soldi». Ένα κομμάτι με στοιχεία trap και R&B, έντονο ρυθμό και ανατολίτικη μελωδία. Με στίχους που περιλαμβάνουν «διεθνείς» λέξεις με πολλά συμπαραδηλούμενα όπως: ναργιλές, Ραμαζάνι, σαμπάνια και Τζάκι Τσαν, ο Mahmood έχει γίνει μια από τις αγαπημένες συμμετοχές του αποψινού τελικού της Eurovision.
Η φετινή επιλογή της Ιταλίας παρουσιάζει ενδιαφέρον και πολλοί λένε ότι έχει όλα τα φόντα να φέρει τη νίκη στην Ιταλία έπειτα από 29 χρόνια (τελευταία φορά το σήκωσε το 1990 με τον Toto Cutugno). Το βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι ο Mahmood έχει μουσουλμανικές καταβολές.
Ο Αλεσάντρο Μαχμούντ γεννημένος στις 12 Σεπτεμβρίου 1992 στο Μιλάνο, γνωστός ευρέως με το καλλιτεχνικό Μαχμούντ, είναι Ιταλός τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Η μητέρα του είναι Ιταλίδα ενώ ο πατέρας του είναι Αιγύπτιος. Κέρδισε το Φεστιβάλ Μουσικής του Sanremo 2019 στις 9 Φεβρουαρίου 2019 με το τραγούδι «Soldi» (που σημαίνει χρήματα). Ο νεαρός Ιταλο-αιγύπτιος που μοιάζει λίγο με τον Έρος Ραματζότι, είχε κερδίσει μια θέση στο φεστιβάλ μουσικής του Sanremo κερδίζοντας τη δεύτερη νύχτα του διαγωνισμού Sanremo Giovani 2018, στις 21 Δεκεμβρίου 2018 με το τραγούδι «Gioventù bruciata». Προηγουμένως συμμετείχε στην έκτη σεζόν του ριάλιτι σόου της ιταλικής τηλεόρασης X Factor.
Πολύ γρήγορα κατέκτησε την 40ή θέση στο top 200 του Spotify, τη δεύτερη καλύτερη που κατέκτησε Ιταλός καλλιτέχνης στη συγκεκριμένη εφαρμογή και 81 εκατομμύρια συνολικές προβολές του τραγουδιού στο YouTube μέχρι στιγμής. Στο μεγάλο πάρτι – υποδοχής όλων των αποστολών και των καλεσμένων που διοργάνωσαν οι παραγωγοί της Eurovision στο τελ Αβίβ, η Ελένη Φουρέιρα μίλησε στις κάμερες και τόνισε το αγαπημένο της τραγούδι φέτος δεν είναι άλλο από το τραγούδι της Ιταλίας.
Οι στίχοι του τραγουδιού είναι αυτοβιογραφικοί και αναφέρονται στον Αιγύπτιο πατέρα του ερμηνευτή που τον εγκατέλειψε στην ηλικία των έξι ετών. Το τραγούδι, λοιπόν, κάνει λόγο για μια διαλυμένη οικογένεια κι έναν ανεύθυνο πατέρα που έθεσε ως προτεραιότητά του τα χρήματα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την οικογένειά του. Το τραγούδι αν και αναφέρει τη λέξη «χρήματα» ουσιαστικά την απαξιώνει. Ο Mahmood έχει μια πολύ μινιμαλιστική προσέγγιση στην σκηνική παρουσίαση του τραγουδιού. Δεν υπάρχουν τρομερά οπτικά εφέ, εντυπωσιακές χορογραφίες κλπ γεγονός που ίσως «αδικήσει» το τραγούδι στην τελική ευθεία του διαγωνισμού.
Ο ίδιος ο Alessandro Mahmood βέβαια είναι ένας όμορφος 27χρονος, γεννημένος στο Μιλάνο, με μητέρα από τη Σαρδηνία και πατέρα από την Αίγυπτο.
Ο Mahmood κέρδισε στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο και εξόργισε τον Σαλβίνι
Ο Αλεσάντρο Μαχμούντ ήταν ο νικητής του φεστιβάλ τραγουδιού του Σαν Ρέμο. Στο φεστιβάλ ο νικητής κρίνεται από ψηφοφορία στην οποία κατά 60% υπολογίζεται η άποψη κριτικής επιτροπής που αποτελείται από ειδικούς και δημοσιογράφους και κατά 40% από ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού.
Ο Αλεσάντρο Μαχμουντ συγκέντρωσε την προτίμηση της επιτροπής ενώ το κοινό προτίμησε τον τραγουδιστή Ultimo, ψευδώνυμο του Νικολό Μορικόνι. Ο Μahmood είπε στους δημοσιογράφους πως είναι «100% Ιταλός» και πως με το τραγούδι ήθελε να πει μία ιστορία, παρά να περάσει πολιτικό μήνυμα. Όταν έγινε γνωστή η νίκη του Μαχμούντ, ο Σαλβίνι έγραψε στο Twitter.
«Ο Mahmood... το πιο όμορφο ιταλικό τραγούδι; Εγώ θα είχα διαλέξει τον #Ultimo». Αργότερα πρόσθεσε πως κρίνοντας από τις αντιδράσεις του κοινού «το 90% είναι σαστισμένοι». Ο Σαλβίνι δεν ήταν ο μόνος πολιτικός που «ενοχλήθηκε» με τη νίκη του Mahmood.
Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έγραψε στο Facebook πως η νίκη του Ιταλοαιγύπτιου τραγουδιστή δείχνει «την χαώδη διαφορά ανάμεσα στο λαό και τις "ελίτ". Η νίκη του Mahmood αντιπροσωπεύει τις επιθυμίες μιας επιτροπής που ήταν μειοψηφία και αποτελούνταν κυρίως από δημοσιογράφους και τους "ριζοσπάστες του σικ", σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων που ήταν σπίτι».
Ο πρόεδρος της Rai, o Μαρσέλο Φόα, ζήτησε να αλλάξει το σύστημα ψηφοφορίας γιατί οι εδικοί «είναι όλο και περισσότερο απομακρυσμένοι από το λαϊκό αίσθημα. Του χρόνου ο νικητής θα πρέπει να αποφασίζεται μόνο μέσω της ψηφοφορίας του κοινού, ειδικά αν σκεφθεί κανείς πως κάθε Ιταλός πληρώνει 0,51 ευρώ για να μπορεί να ψηφίσει». Το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον κάθε χρόνο στην Ιταλία, όμως είναι ασυνήθιστο να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση. «Κάθε χρόνο θα συμβεί κάτι, όμως με την κυβέρνηση που έχουμε τώρα και τις θέσεις του Σαλβίνι για τη μετανάστευση, υπάρχει πάντα αφορμή» λέει ο μουσικοκριτικός και δημοσιογράφος της La Repubblica, Φρεντερίκο Καπιτόνι.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr