Φώτης Σεργουλόπουλος: Ήταν κοινή απόφαση ο τηλεοπτικός χωρισμός με τη Μπακοδήμου
Η εκ βαθέων συνέντευξη του παρουσιαστή και ηθοποιού στο «TV Έθνος»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
O Φώτης Σεργουλόπουλος, σε µια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, μίλησε για την πολύχρονη διαδροµή του στη µικρή οθόνη, τον τηλεοπτικό χωρισµό µε τη Μαρία Μπακοδήµου, το τηλεπαιχνίδι που παρουσιάζει φέτος στον Alpha, το «Divided», και εξηγεί πόσο τον άλλαξε ο ερχοµός του γιου του, Γιώργου.
Να ξεκινήσουμε με τα τηλεοπτικά. Τηλεπαιχνίδι έπειτα από πολλά χρόνια, το «Divided». Πώς ήρθε η πρόταση και πώς αποφάσισες να πεις το «ναι»;
Με τον Alpha συζητούσα. Κάποια στιγμή με κάλεσαν και μου πρότειναν μια διαφορετική συνεργασία. Μου είπαν «τι θα έλεγες για ένα τηλεπαιχνίδι;». Τους απάντησα πως μου αρέσουν πολύ.
Είχες πολλά χρόνια να κάνεις...
Ναι, από το «Σόου των εκατομυρίων» το 2003. Εγώ ξέρεις κάθομαι σπίτι και τα παρακολουθώ, μου αρέσουν. Ηταν πολύ ευχάριστη η πρόταση και θετική η αντίδρασή μου αμέσως. Μου έστειλαν στη συνέχεια το «Divived». Με ενθουσίασε γιατί δεν είναι ένα κλασικό τηλεπαιχνίδι. Δεν αμφιταλαντεύτηκα καθόλου να το κάνω.
Βλέπουμε πολλά παιχνίδια φέτος, άλλα κάνουν επιτυχία, άλλα όχι. Πιστεύεις ότι υπάρχει υπερπληθώρα του συγκεκριμένου τηλεοπτικού προϊόντος και ενδεχομένως να κούρασαν το κοινό;
Σίγουρα δεν είναι λίγα. Αλλά σε πολλά προγράμματα βλέπουμε αντίστοιχες τάσεις. Για παράδειγμα στα τάλεντ σόου. Υπάρχουν «κύματα» στην τηλεόραση. Οπως και με τα ριάλιτι επιβίωσης που είναι πολύ ακριβά τηλεοπτικά προϊόντα. Τα τηλεπαιχνίδια μπορούν να διασκεδάσουν τον κόσμο, τα παρακολουθεί εύκολα ο τηλεθεατής ανεξαρτήτως ώρας. Ναι, είναι αλήθεια πως υπάρχουν αρκετά φέτος στην τηλεόραση.
Τα νούμερα τηλεθέασης τα παρακολουθείς;
Πάντα τα παρακολουθούσα, αλλά θα σου πω το εξής: Δεν είναι για μένα γνώμονας αποφάσεων ή αλλαγή γνώμης η τηλεθέαση. Το έχω επανειλημμένως πει στην 20ετή καριέρα μου στην τηλεόραση: Ο γνώμονας που με έκανε να βρίσκομαι στην τηλεόραση ήταν πάντα και είναι καθαρά η ίδια μου η δουλειά. Εάν με ευχαριστεί και εμένα και τους συνεργάτες μου και φυσικά και το κανάλι.
Δηλαδή δεν έχεις αλλάξει τηλεοπτική συμπεριφορά βάσει των ποσοστών τηλεθέασης...
Οχι. Η μόνη φορά που αλλάξαμε ορισμένα πράγματα ήταν στο πρωινό του Mega, όταν βγήκε στον ΑΝΤ1 το «Big Brother». Και βέβαια για να μπορέσει τότε το Mega να σταθεί στον ανταγωνισμό έβγαλε το «Bar». Οχι, σε άλλη περίπτωση δεν έχει συμβεί και σε εκπομπές που είχα εγώ την επιμέλεια. Οταν πρόκειται βέβαια για συγκεκριμένο ξένο φορμάτ, δεν αλλάζεις κάτι.
Υπήρξαν φήμες για «κόψιμο» του «Divived». Τι απαντάς;
Η επίσημη ενημέρωση από το κανάλι είναι πως το παιχνίδι συνεχίζει. Ολα τα άλλα είναι παραφιλολογίες.
Εχετε συζητήσει με τον Alpha και για κάτι άλλο εκτός από το παιχνίδι;
Προς το παρόν όχι. Υπήρξε η δική μου πρόταση για κάτι άλλο στην αρχή, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη η στιγμή του. Συνεχίζουμε το παιχνίδι. Εχουμε προγραμματίσει αρκετά γυρίσματα.
Λοιπόν θα γυρίσω τον χρόνο πίσω. Αν έκανες μια γρήγορη αναδρομή, ποια θεωρείς πως ήταν η καλύτερη τηλεοπτική σου στιγμή;
Το «TV Tiglon» στον Alpha. Μια ομάδα με έμπνευση, μια παραγωγή που στήριξε πολύ την εκπομπή, με αποτέλεσμα να βγαίνουν πολύ ωραία και πρωτότυπα θέματα. Συγκλονιστικό σκηνικό. Ξέραμε από την αρχή μαζί με το κανάλι τι θέλουμε να κάνουμε.
Και η χειρότερη;
Επίσης στον Alpha με την απογευματινή εκπομπή «Σιγά μην κάτσω να σκάσω». Εμείς εγκαινιάσαμε τότε την απογευματινή ζώνη με εκπομπή. Μέχρι τότε έπαιζαν σαπούνια, τηλενουβέλες... Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα απογευματινό πρόγραμμα, που όμως είχε πρόβλημα. Και εμείς φταίγαμε γιατί δεν ξέραμε καλά το προϊόν. Αμφιταλαντευόμασταν. Αυτό πιστεύω πως είναι το μεγάλο λάθος. Οταν κοιτάς την τηλεθέαση, αλληθωρίζεις. Δεν βλέπεις μπροστά. Δεν βλέπεις τι σου κάνει εσένα κέφι, τι σου ταιριάζει. Βέβαια υπήρξε τότε και η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Alpha με την είσοδο του RTL. Οι Γερμανοί δεν γνώριζαν καθόλου την ελληνική πραγματικότητα στην τηλεόραση. Ημασταν λοιπόν σε ένα πρόγραμμα που είχε ήδη στηθεί, οι Γερμανοί ήθελαν κάτι άλλο και μπλεχτήκαμε πολλά πρόσωπα με διαφορετικές φιλοσοφίες. Μας κούρασε όλο αυτό. Αυτός ήταν και ο λόγος που φύγαμε από το κανάλι. Δεν μπορούσαμε να συννενοηθούμε.
Με τη Μαρία υπήρξατε τηλεοπτικό δίδυμο για πολλά χρόνια. Ηταν δύσκολος αυτός ο τηλεοπτικός χωρισμός;
Οχι, γιατί εγώ έκανα μια παύση. Δεν ήταν ότι την επόμενη τηλεοπτική χρονιά βρέθηκα μόνος μου σε κάποιο πρόγραμμα και δεν ήξερα πώς να συμπεριφερθώ. Είχα τον χρόνο να το συνειδητοποιήσω. Οταν δουλεύεις με συγκεκριμένο τρόπο για πολλά χρόνια υπάρχει ένα ωστικό κύμα. Και αυτό σε παίρνει... Είχα λοιπόν τον χρόνο να το σκεφτώ και να το χωνέψω.
Ηταν κοινή και συνειδητή αυτή η απόφαση;
Ναι, βέβαια.
Είναι και οριστικός ο τηλεοπτικός χωρισμός;
Εγώ ποτέ δεν μιλάω για το μέλλον. Εάν υπάρξει κάτι το οποίο είναι δελεαστικό σε οποιονδήποτε τομέα, τότε θα το σκεφτώ. Για παράδειγμα και φέτος θα μπορούσα να μην κάνω τηλεόραση. Ομως και το πρότζεκτ μου άρεσε και ήμουν κι εγώ στην κατάλληλη διάθεση. Και το έκανα.
Είσαι και ως άνθρωπος έτσι; Δεν κάνεις μακροπρόθεσμα σχέδια;
Οχι, δεν κάνω. Αλλά κάποια πράγματα τα προγραμματίζω. Τα ταξίδια μου για παράδειγμα. Δεν μπορώ να αντέξω άλλα πράγματα του τύπου «κλείνοντας τα 30 πρέπει να έχω κάνει αυτό» ή που γράφουν σε ένα χαρτί την Πρωτοχρονιά τον στόχο τους για το νέο έτος. Συνειδητά δεν το κάνω. Θέλω να αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο να μπορεί να αποφασίζει και να αλλάζει γνώμη.
Δεν είσαι ισχυρογνώμων;
Οχι, αν ο άλλος έχει καλά επιχειρήματα με πείθει. Το λέω και στους παίκτες του «Divided». Μιλήστε, εξηγήστε το και πείστε τον άλλον.
Ο ερχομός του γιου σου δεν σε έβαλε λίγο στο καλούπι του προγραμματισμού;
Και ναι και όχι. Για παράδειγμα το σχολείο. Είναι πολύ σημαντικό πράγμα για έναν γονιό να αποφασίσει τις σπουδές του παιδιού του και θα το σκεφτεί καλά. Τρία χρόνια το σκεφτόμουν αυτό. Αυτός είναι ένας οικογενειακός προγραμματισμός.
Θέλω να έρθω στο κομμάτι οικογένεια. Πότε ένιωσες την ανάγκη να γίνεις πατέρας;
Δεν υπάρχουν αυτά στη ζωή ενός ανθρώπου. Οι συνθήκες της ζωής μου ήταν τη συγκεκριμένη στιγμή έτσι που έφεραν στη ζωή μου τον γιο μου.
Σε τι σε άλλαξε ο ερχομός του Γιώργου;
Τον ρόλο μου στη ζωή.
Νιώθεις πιο υπεύθυνος;
Οχι, δεν είναι αυτό. Πάντα ήμουν υπεύθυνος. Αισθάνομαι μπαμπάς. Τι σημαίνει αυτό; Οταν είσαι γιος, η δεδομένη αγάπη που έχεις στους γονείς σου κάποια στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε αμφισβήτηση. Είναι λογικό. Ολα τα παιδιά στην εφηβεία αμφισβητούν τους γονείς και θέλουν να γίνουν πια νέοι άντρες ή νέες γυναίκες. Εκεί ψάχνουν έναν τρόπο να σπάσουν τον δεσμό με τους γονείς τους. Οχι γιατί δεν αγαπούν τους γονείς τους, αλλά γιατί έτσι πρέπει να γίνει. Οταν είσαι γονιός όσα χρόνια και να περάσουν, ό,τι και να συμβεί, όσο μακριά και αν φύγει, θα είσαι εκεί ανά πάσα στιγμή. Αυτό ως σκέψη σε κάνει να αλλάζεις. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή. Η αγάπη προς το παδί δεν αλλάζει ποτέ.
Την περίοδο της αμφισβήτησης εσύ την πέρασες;
Ναι, για όλα έφταιγαν οι γονείς μου. Αλλά δεν κράτησε πολύ αυτή η περίοδος.
Είσαι αυστηρός με τον Γιώργο;
Αυστηρότητα είναι οι τιμωρίες που βλέπουμε στις ταινίες στη δεκαετία του ’50. Εγώ στον μικρό βάζω όρια και παράλληλα του μαθαίνω πράγματα. Ορισμένα πράγματα δεν γίνονται όχι γιατί εγώ δεν θέλω, αλλά γιατί υπάρχουν κανόνες.
Φώτη, ήσουν από τους πρώτους που μίλησες ανοιχτά για τις επιλογές σου στην προσωπική σου ζωή και έχεις πει επίσης πολλές φορές «δεν φοβάμαι». Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πεις κάποια πράγματα με το όνομά τους και μάλιστα σε μια περίοδο που ίσως ήταν ακόμη ταμπού κάποια πράγματα;
Εχω μιλήσει ανοιχτά για τις συμπεριφορές των ανθρώπων και τη διαφορετική άποψη και οπτική στα πράγματα. Για την προσωπική μου ζωή δεν έχω μιλήσει ποτέ. Σε καμία περίοδο τα θέματα δεν είναι ταμπού. Οταν ένας άνθρωπος ζει ελεύθερα, ζει ελεύθερα. Δεν ζούμε ούτε στον Μεσαίωνα, ούτε σε μια υπανάπτυκτη χώρα. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα ανά πάσα στιγμή.
Είναι συντηρητική η ελληνική κοινωνία;
Οχι, δεν νομίζω. Στον κόσμο αρέσει η αλήθεια.
Εσύ πώς διαχειρίζεται το θέμα του ψέματος και της αλήθειας; Προτιμάς, για παράδειγμα, κάποιος φίλος σου να σου πει ένα αθώο ψέμα για να μη σε πληγώσει;
Εγώ δεν μπορώ να πω ψέματα. Ισως αναγκάστηκα ορισμένες φορές να κρύψω κάποια πράγματα γιατί έπρεπε να είμαι διπλωμάτης ή να κρύψω καταστάσεις. Εάν δεν είναι αλήθεια αυτό που λέω, ξεχνάω τι έχω πει. Οπότε εκτίθεμαι. Προτιμώ λοιπόν πάντα να λέω την αλήθεια.
Εργασιακό μπούλινγκ στον χώρο της τηλεόρασης έχεις δεχθεί;
Οχι, ποτέ.
Εχεις δει να συμβαίνει γύρω σου;
Στις δουλειές συνήθως ήμουν επικεφαλής της ομάδας. Οπότε κάτι τέτοιο δεν θα επέτρεπα να συμβεί. Αλλά δεν συνέβη κιόλας.
Ασχολήθηκες από πολύ μικρός με την υποκριτική, αλλά πέρασες στην παρουσίαση. Πιστεύεις ότι έπραξες σωστά;
Απ’ ό,τι φαίνεται ναι. Ετσι έδειξε η ιστορία. Είναι βέβαια πολύ όμορφο το θέατρο, αλλά πολύ απαιτητικό. Πρέπει να είσαι αφοσιωμένος 100% σε αυτό. Μου αρέσει το θέατρο, αλλά δεν θα μου άρεσε να ασχολούμαι κάθε σεζόν.
Στο κομμάτι του επιχειρείν πώς αποφάσισες να μπεις;
Ηρθαν έτσι οι συγκυρίες. Μπήκα δημιουργικά σε αυτήν τη φάση. Μου αρέσει πάρα πολύ. Ετοιμάζουμε και ένα καινούργιο μαγαζί. Το μικρό παιδί της «Shamone», τη «Shamonette». Είναι ένα νέο μαγαζί στο Σύνταγμα που θα είναι ανοιχτό και τις καθημερινές.
Εχεις χάσει χρήματα από την ενασχόληση με τα μαγαζιά;
Οχι. Οταν βάλεις χρήματα σε μια επιχείρηση έχεις την απόλυτη ευθύνη. Πρέπει λοιπόν εφόσον έχεις πελάτες-αποδέκτες να αφουγκράζεσαι τις ανάγκες τους. Σε οποιονδήποτε εμπορικό τομέα. Αυτό κάναμε στα χρόνια της κρίσης και βγήκε σε καλό. Τα μαγαζιά άλλωστε άνοιξαν στα χρόνια της κρίσης.
Είχα διαβάσει σε μια παλαιότερη συνέντευξή σου πως είσαι σχετικά σπάταλος. Αυτό σου κόστισε τα χρόνια της κρίσης;
Οχι. Ημουν σπάταλος χωρίς να δανείζομαι. Δεν είχα δημιουργήσει υποχρεώσεις. Πέρασα πολύ όμορφα, αλλά δεν μου κόστισε. Δεν δημιούργησα υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούσα να αντεπεξέλθω. Καλό είναι να μην ξεφεύγεις από αυτό που μπορείς να κάνεις.
Εχει αλλάξει δραματικά το τοπίο στις αμοιβές της τηλεόρασης;
Αλλαξαν τα πράγματα, σίγουρα. Βέβαια η τηλεόραση δεν είναι οι παρουσιαστές, είναι τα προγράμματα. Τελευταία δεν έπεσαν και λίγα χρήματα.
Τι παρακολουθείς στην τηλεόραση;
Μου αρέσουν τα live προγράμματα. Και τα παιχνίδια μου αρέσουν. Και οι εκπομπές συνεντεύξεων.
Στην πρωινή ζώνη θα ήθελες να επιστρέψεις;
Ανάλογα. Δεν είναι πια θέμα ζώνης, αλλά τι θα είναι αυτό και με ποιες συνθήκες.
«Βουτιά στη Βυθούπολη» στο «Παλλάς». Πες μου λίγο για την παράσταση...
Είναι από τις πιο χαρούμενες στιγμές μου. Από την αρχή των προβών. Με διασκεδάζει αφάνταστα. Ενα καινούργιο έργο, μια εξαιρετική παραγωγή, με πολύ ωραία μουσική. Με τη σκηνοθεσία του Φωκά Ευαγγελινού και τη θετική αύρα που μεταδίδει. Είπα «ναι» γιατί είναι το συγκεκριμένο πράγμα που ήρθε τη συγκεκριμένη στιγμή.
Είναι παιδική παράσταση. Ο Γιώργος την είδε;
Βεβαίως, και του άρεσε.
Τι σου είπε;
Ηξερε καλά την ιστορία. Ξέρεις, τα παιδικά έχουν τον καλό και τον κακό. Οταν ο κακός νικιέται ή αλλάζει, είναι νίκη και στα ίδια τα μάτια των παιδιών. Και αυτό τα ενθουσιάζει.
Στην πραγματική ζωή νικά το καλό στο τέλος;
Δεν ξέρω. Ολοι για το καλό προσπαθούμε, αλλά βλέπουμε σε παγκόσμιο επίπεδο πως δεν είναι πάντα έτσι. Υπάρχει μεγάλος πόνος τριγύρω μας.
Πώς θα περάσεις τις φετινές γιορτές;
Εδώ, οικογενειακά. Αλλωστε θα δουλεύω. Τα Χριστούγεννα για μένα ήταν πάντα δουλειά. Μετά θα ξεκουραστώ ίσως με κάποιο ταξίδι.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr