Χωριό του 12ου αι. απέκτησε ζωή χάρις στον Μπρουνέλο Κουτσινέλι (pics)
Είναι ένα χωριό που προβάλλει τις αξίες του διάσημου σχεδιαστή μόδας «ομορφιά, ανθρωπισμός και αλήθεια»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το χωριό, Σολομέο, βρίσκεται σε απόσταση 2,5 ωρών από τη Ρώμη, στην κορυφή ενός λόφου. Έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για τον Μπρουνέλο Κουτσινέλι καθώς εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε η σύζυγός του, αλλά και εκείνος. Παράλληλα, αντιπροσωπεύει την ανησυχία του σχεδιαστήγια μία Ιταλία που εξαφανίζεται, όπου ο παλιός τρόπος ζωής διατηρείται ανενόχλητος από τις ψηφιακές επιδρομές.
Σύμφωνα με το γυναικείο περιοδικό Elle, σκοπός του Μπρουνέλο Κουτσινέλι είναι να αναζωογονήσει την περιοχή στο σύνολό της, όχι μόνο να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην εταιρεία του που εδρεύει στην Ούμπρια και τα γύρω εργαστήρια σε όλη την Ιταλία, αλλά και να ανυψώσει την πνευματική ζωή ολόκληρης της περιοχής.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο διάσημος σχεδιαστής μόδας έχει κάνει σημαντικές παρεμβάσεις, δημιουργώντας ένα καινούργιο θέατρο και ιδρύοντας μία Σχολή Τεχνών.
Η πιο πρόσφατη προσθήκη είναι ένα μνημείο από τραβερτίνη αφιερωμένο «στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια» που ανεγέρθηκε με πρωτοβουλία του στην κοιλάδα έξω από το Σολομέο, όπου επίσης κατεδαφίστηκαν βιομηχανικά κτίρια και τα αντικατέστησε με ελαιόδεντρα, οπωρώνες και οινοποιείο. Τα αποκαλυπτήριά του συνέπεσαν με την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου του και τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυσή της εταιρείας του.
Το βιβλίο «The Dream of Solomeo» περικλείει την προσωπική φιλοσοφία του Κουτσινέλι, την οποία ονομάζει «ανθρωπιστικό καπιταλισμό». Ο πυρήνας αυτής της άποψης, εξηγεί ο σχεδιαστής, είναι ότι «είναι σημαντικό οι άνθρωποι να εργάζονται σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, να πληρώνονται με ελαφρώς καλύτερους μισθούς, και να μοιράζονται ένα κοινό αίσθημα ευθύνης και σεβασμού». Έτσι πιστεύει ότι οι συνήθως περιφρονημένες περιφέρειες των πόλεων μπορούν να μετατραπούν σε παραγωγικούς, ευχάριστους κόμβους - κάτι που αποδεικνύει το Σολομέο.
Ο Κουτσινέλι αποκαλεί την πρωτοβουλία του «Ένα έργο για την ομορφιά» που αντιπροσωπεύει τη δέσμευσή του «να δίνει πίσω», αυτή που τον καθορίζει σχεδόν όσο και τα πολυτελή κασμίρ είδη του. «Είναι βαθιά μέσα μου», αναφέρει. «Μεγαλώνοντας στην ύπαιθρο, δεν είχαμε πολλά, αλλά μας απασχολούσαν οι άνθρωποι που είχαν λιγότερα απ' όσα εμείς», συμπληρώνει.
Το 20% των κερδών του πηγαίνει σε φιλανθρωπικές προσπάθειες και όλοι όσοι εργάζονται γι εκείνον, απολαμβάνουν γεύμα τριών πιάτων, που παρασκευάζεται με προϊόντα από τοπικά αγροκτήματα (όπως το ελαιόλαδο Cucinelli), για μόνο τρία ευρώ. «Ό,τι αγοράζω, ένα τυρί ή ένα ρολόι, θα ήθελα να παράγεται με σεβασμό στον άνθρωπο, στη γη και στα ζώα», τονίζει.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο επηρεάζει τις σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών με το Κίεβο η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο – Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται
Καζακστάν: Ο δραματικός διάλογος πιλότου και πύργου ελέγχου - «Δεν μπορώ να εκτελέσω αριστερή στροφή, ο έλεγχος χάθηκε»
Πώς συνέβη το μποτιλιάρισμα των πέντε χιλιομέτρων στην Αράχωβα - Τι λέει ο Δήμαρχος
Πλημμύρισε το ΣΕΦ: Τεράστιες ζημιές σε cube και γυμναστήριο - Στον «αέρα» το ματς του Ολυμπιακού απέναντι στο Λαύριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr