Η ζωή της φεμινίστριας Γκλόρια Στάινεμ μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη
Η Τζούλιαν Μουρ αναλαμβάνει τον ρόλο την περίοδο που η Στάινεμ είναι επικεφαλής του γυναικείου κινήματος και δίνει αγώνες για ίσα δικαιώματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στην ταινία «The Glorias» παρουσιάζεται το πορτρέτο της Γκλόρια Στάινεμ, της διάσημης Αμερικανίδας φεμινίστριας, δημοσιογράφου και ακτιβίστριας για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, αλλά φωτίζονται και άλλες λιγότερο γνωστές προσωπικότητες που τη βοήθησαν να διαμορφώσει τη δράση της. Η Γκλόρια Στάινεμ και η Τζούλι Τέιμορ, η οποία σκηνοθέτησε την ταινία, τόνισαν στην πρεμιέρα του «The Glorias» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς ότι ελπίζουν να στραφεί μεγαλύτερη προσοχή σε ακτιβίστριες για πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όπως η Ντόροθι Πίτμαν Χιουζ (Τζανέλ Μονά) η Φλο Κένεντι (Λορέιν Τουσάντ) και να τις γνωρίσει το σημερινό κοινό.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Μπέτι Μίντλερ υποδύεται στην ταινία την επικεφαλής του γυναικείου κινήματος, Μπέλα Άμπζουγκ και η Κίμπερλι Γκερέρο ενσαρκώνει τη Βίλμα Μανκίλερ, την πρώτη γυναίκα αρχηγό των Ινδιάνων Τσερόκι. «Αν αυτή η ταινία οδηγήσει σε αναζητήσεις στο Google στα ονόματα Φλο Κένεντι ή Βίλμα Μανκίλερ θα είμαστε πολύ ικανοποιημένες» είπε η Τζούλι Τέιμορ. «Οι γυναίκες αυτές δικαιούνται τις δικές τους ταινίες, τις δικές τους βιβλιοθήκες, τα πάντα. Αν υπήρχε υπότιτλος θα ήταν: "Συναντήσεις με Σπουδαίες Γυναίκες"».
Τέσσερις ηθοποιοί (Τζούλιαν Μουρ, Αλίσια Βικάντερ, Λούλου Ουίλσον και Ράιαν Κίρα Άρμστρονγκ) υποδύονται την Γκλόρια Στάινεμ σε διαφορετικές ηλικίες. Η Τζούλιαν Μουρ αναλαμβάνει τον ρόλο την περίοδο που η Στάινεμ είναι επικεφαλής του γυναικείου κινήματος και δίνει αγώνες για ίσα δικαιώματα. Σε μια σκηνή, η Στάινεμ αρνείται το Newsweek να καλύψει ρεπορτάζ, επειδή το περιοδικό επιμένει να βάλει φωτογραφία της στο εξώφυλλο. Η Στάινεμ θέλει οι γυναίκες που διαδηλώνουν και οι συνεργάτιδές της να συμπεριληφθούν, αν και το Newsweek στέλνει έναν φωτογράφο για να καταγράψει στιγμιότυπα.
Η Γκλόρια Στάινεμ 85 ετών σήμερα, τονίζει ότι οφείλει πολλά στις Αφρο-Αμερικανίδες και στις ιθαγενείς γυναίκες που την καθοδήγησαν. «Έμαθα τον φεμινισμό, όπως μπορείτε να δείτε, από μαύρες γυναίκες» είπε. «Είναι τόσο σημαντικό οι νεαρές γυναίκες και οι μεγαλύτερες, γενιές, άνδρες και γυναίκες να συνεργάζονται, επειδή όλοι έχουμε κάτι διαφορετικό να φέρουμε» τόνισε.
Καλύπτοντας 80 χρόνια της ζωής και του έργου μιας από τις βασικές προσωπικότητες του αμερικανικού φεμινιστικού κινήματος, η βιογραφική ταινία «The Glorias» είναι βασισμένη στα απομνημονεύματα της Στάινεμ του 2015 «My Life on the Road». Από αρχειακό υλικό στην ταινία έχουν συμπεριληφθεί εικόνες από την «Πορεία των Γυναικών» το 2017, τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και σε όλο τον κόσμο, με εκτεταμένα αποσπάσματα από τη χαρακτηριστική αισιόδοξη ομιλία της Στάινεμ που πρόσφερε ελπίδα στην αυγή μιας νέας σκοτεινής εποχής.
Η Τζούλι Τέιμορ είπε ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα road story με γυναίκες, επειδή «σπάνια βλέπουμε γυναίκες». «Και αν υπάρχει κάποιο road story με γυναίκες στο τέλος πεθαίνουν» πρόσθεσε. Η ταινία, σύμφωνα με το Deadline, εστιάζει στις σχέσεις μεταξύ των γυναικών και πολύ περισσότερο δείχνει πως ο φεμινισμός είναι ανθρωπισμός. «Δεν είναι μία ταινία για γυναίκες» υπογράμμισε η Τέιμορ. «Είναι μία ανθρώπινη ταινία».
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr