Λεπτό προς λεπτό η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων

To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
27.06.2023 17:29

Το live blog του ethnos.gr ολοκληρώθηκε

Σας ευχαριστούμε που μείνατε συντονισμένοι!

27.06.2023 17:21

Ταγαράς: «Στόχος να κλείσουμε οριστικά τις εκκρεμότητες με το παρελθόν»

«Λύθηκαν πολλά προβλήματα αυτή την τετρατετία, ο στόχος είναι να κλείσουμε οριστικά τις εκκρεμότητες με το παρελθόν». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο ΥΠΕΝ.

Την ανάγκη «να αφήσουμε επιτέλους και για πρώτη φορά το παρελθόν πίσω μας» επεσήμανε ο κ. Ταγαράς. «Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που αναλαμβάνουμε» τόνισε και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι είναι πολλά και δύσκολα τα ζητήματα αλλά η ευθύνη επιβάλλει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά».

Ο κ. Ταγαράς εξέφρασε την τιμή που αισθάνθηκε χάρη στην εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού καθώς επίσης και τη χαρά για τη συνεργασία με τον νέο υπουργό ΠΕΝ Θοδωρή Σκυλακάκη με τον οποίο, όπως είπε, έχει άριστη συνεργασία.

«Είναι μία καλή ομάδα. Πρέπει να κερδίσουμε από κοινού το στοίχημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταγαράς και εξήρε την προσφορά του απερχόμενου υπηρεσιακύ υπουργού ΠΕΝ, καθηγητή Παντελή Κάπρου.

27.06.2023 17:19

Βαρβιτσιώτης: Να διευκολύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε την ελληνική ναυτιλία

Τις προτεραιότητες του για το επόμενο διάστημα παρουσίασε το μεσημέρι ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Ναυτιλίας από τον υπηρεσιακό υπουργό Θ. Κλιάρη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων της ελληνικής ναυτιλίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι θα πρέπει πάνω απ΄ όλα να καταστήσουμε την ελληνική ναυτιλία ως έναν από τους πιο παραγωγικούς τομείς της χώρας μας, με αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Όπως έχει γράψει εύστοχα ο Στρατής Μυριβήλης, όλες οι θάλασσες του κόσμου είναι Ελλάδα, όλα τα κύματα ξέρουν τις καρίνες των ελληνικών πλοίων και γι΄ αυτό για μένα είναι ιδιαίτερα συγκίνηση που επιστρέφω εδώ στον Πειραιά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του διοικητικού φορέα της ελληνικής ναυτιλίας, με στόχο και όραμα να διευκολύνω και να διευκολύνουμε όσο μπορούμε την ελληνική ναυτιλία» δήλωσε ο ίδιος.

Είπε επίσης ότι το υπουργείο Ναυτιλίας παίζει και έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διασύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας και την ανάπτυξή της, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του που μαζί του, ως υφυπουργός Ναυτιλίας, αναλαμβάνει ένας εκλεκτός εκπρόσωπος της Δωδεκανήσου, ο Γιάννης Παπάς. 

«Διαβεβαιώνω τις τοπικές κοινωνίες των νησιών ότι σε αυτό το υπουργείο θα έχουν το υπουργείο τους. Θα είμαστε δίπλα τους για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζωντανά προβλήματα που έχουν οι νησιώτες», ανέφερε.

Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας είπε θα πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος του θαλάσσιου τουρισμού, προσθέτοντας ότι σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους και θα πρέπει να αισθάνονται ότι είναι ασφαλείς σε ξηρά και θάλασσα και θέλουμε να λαμβάνουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Για την ανάπτυξη των λιμανιών είπε ότι πρέπει να αναπτυχθεί μία σύγχρονη νησιωτική πολιτική που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέλλοντος και θα δείχνει ακριβώς αυτόν τον αναπτυξιακό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα λιμάνια για τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας.

Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα μας γίνεται ο ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης, καθώς τα ελληνόκτητα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου αποτέλεσαν την απάντηση στους πρόσφατους εκβιασμούς της Ρωσίας προς την Ευρώπη και βέβαια στη μεγάλη πρόκληση που έχουμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη ΑΟΖ σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στο Λιμενικό Σώμα, εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του, προσθέτοντας ότι στο πρόσωπο του πρέπει να βλέπουν ένα άνθρωπο που έχει αγκαλιάσει το έργο τους, έχει εμπιστευτεί τις ικανότητές τους και έναν άνθρωπο που θα τους στηρίζει σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα, πέρα από τη διοίκηση του υπουργείου, να σώσουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα.

Για μένα η προστασία των θαλάσσιων συνόρων από κάθε λογής επιβουλή είναι σαφέστατα μία προτεραιότητα, παράλληλα με τη διασφάλιση ότι δεν θα βρεθεί ούτε ένας να σηκώσει αρνητικά το δάχτυλο δείχνοντας προς τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και ρίχνοντας την οποιαδήποτε μομφή, συμπλήρωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Το μεταναστευτικό πρέπει να γίνει κατανοητό και αποδεκτό ότι αποτελεί ευθύνη της Ευρώπης συνολικά, που θα πρέπει να το διαχειριστεί με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Κλιάρης.

Με αποκορύφωμα το τραγικό συμβάν της βύθισης του αλιευτικού σκάφους μεταφοράς μεταναστών, 47 μίλια ΝΔ της Πύλου, ο κ. Κλιάρης εξέφρασε την αμέριστη λύπη του στις οικογένειες των θυμάτων και των αγνοουμένων, προσθέτοντας ότι το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή κλήθηκε να διαχειριστεί μία από τις δυσκολότερες επιχειρήσεις του.

Πρόσθεσε ότι μετά από 37 έτη θητείας στο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, μπορεί να διαβεβαίωσε ότι όλες οι επιχειρησιακές δράσεις του Σώματος διεξάγονται με πλήρη σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Αναφερόμενος στο δύσκολο έργων των λιμενικών, είπε ότι δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας του σώματος. Τόνισε ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διασώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές τα τελευταία χρόνια στις θάλασσα και υπάρχει η ευγνωμοσύνη στα μάτια των διασωθέντων όταν πατούν στη στεριά.

27.06.2023 17:18

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου

Την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία ως υπουργός Εξωτερικών είχε, λίγο μετά την τελετή παράδοσης και παραλαβής, ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών είχε θερμή συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο, ο οποίος τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η συζήτηση εστιάστηκε στον στενό και συνεχή συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, τις κοινές προκλήσεις, καθώς και σε σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

27.06.2023 17:13

Την Τετάρτη η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει αύριο (Τετάρτη) στις 11:00 σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 17:00 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

27.06.2023 17:12

Σταϊκούρας: Στόχος μας η ενίσχυση υποδομών και μεταφορών, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Ιωάννη Γκόλια, στο νέο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τους υφυπουργούς Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκο Ταχιάο. Ο κ. Ιωάννης Γκόλιας, αφού καλωσόρισε τη νέα ηγεσία του υπουργείου και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της, σημείωσε πως «το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι ένα υπουργείο το οποίο έχει πληθώρα αρμοδιοτήτων με σημαντική συνεισφορά, αφ' ενός στην ανάπτυξη της χώρας και αφ' ετέρου στην ποιότητα της καθημερινότητας του πολίτη».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη μεγάλη τιμή και ευθύνη να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο και υπογράμμισε: «Δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ έντιμα. Οδηγός στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μου θα είναι το συμφέρον της χώρας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει αρκετά. Θα κρατήσουμε τα πολλά θετικά και θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά. Είναι, όμως, γεγονός ότι υπάρχουν και ζητήματα ανοιχτά, σημαντικά και μεγάλα. Στρατηγική μας είναι η αξιοκρατική αξιοποίηση του πλούσιου και έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου και η επιδίωξη των μέγιστων δυνατών πολιτικών, κοινωνικών και κοινοβουλευτικών συγκλίσεων και συναινέσεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε τόσο τα υφιστάμενα όσο και προκύπτοντα προβλήματα». Συνεχάρη τον απερχόμενο υπουργό, Ιωάννη Γκόλια και την προηγούμενη πολιτική ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και συγκεκριμένα τους Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Καραγιάννη, Μιχάλη Παπαδόπουλο και Γιάννη Κεφαλογιάννη. Στόχος της νέας ηγεσίας, όπως είπε ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ο βέλτιστος σχεδιασμός και η περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών και μεταφορών στη χώρα μας, αξιοποιώντας, αποτελεσματικά, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι άλλωστε γνωστό πως οι υποδομές και οι μεταφορές συνιστούν βασικούς πυλώνες βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενίσχυσης της παραγωγικότητας, αύξησης της ανταγωνιστικότητας, μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων και τόνωσης της οικονομικής μεγέθυνσης, της αειφόρου ανάπτυξης και της ευημερίας της χώρας. «Και όλα αυτά, σε πλαίσιο διαφάνειας, δικαιοσύνης, εντιμότητας και σεβασμού στο κάθε ευρώ των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η νέα υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της και σημείωσε πως «ο ελληνικός λαός δικαίωσε ήδη δύο φορές την επιλογή του για προσήλωση στο κυβερνητικό έργο, για υψηλούς στόχους και για δουλειά με αποτελέσματα, χωρίς πολλά λόγια. Αυτή η εργατικότητα και η αποτελεσματικότητα αποτελούν και δική μου φιλοσοφία, που θα με καθοδηγεί κατά τη θητεία μου στη θέση ευθύνης, την οποία σήμερα αναλαμβάνω». Υπογράμμισε πως θα αξιοποιήσει τις γνώσεις της ως πολιτικός μηχανικός, στα μεγάλα έργα με τα οποία ασχολήθηκε στην επαγγελματική της σταδιοδρομία, ώστε να φέρει εις πέρας την αποστολή που της ανατέθηκε.«Είμαστε στρατιώτες μιας λαϊκής εντολής» σημείωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό που τον ενέταξε σε μια ομάδα της οποίας ηγείται ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Θα λειτουργήσουμε ως ομάδα. Ο βραχίονας του κράτους είναι η δημόσια διοίκηση. Ο ελληνικός λαός περιμένει από εμάς ό,τι καλύτερο».

27.06.2023 17:02

Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπ. Εθνικής Άμυνας

«Δεν είναι απλό καθήκον, αλλά συνταγματική υποχρέωση η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Σε μια κρίσιμη συγκυρία η Ελλάδα έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών, να εδραιώσει με αυτοπεποίθηση τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον ως παράγων ασφάλειας και σταθερότητας. Να έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις που την αφορούν».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο νέος υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας.

Υπογράμμισε «την πάγια ελληνική θέση ότι η Ελλάδα επιζητά αρμονική σχέση με τις γειτονικές χώρες» και «ιστορικά κρατά κλάδο ελαίας, επιζητά την ειρηνική συνύπαρξη με κάθε λαό, ταυτοχρόνως όμως, διατηρεί ξίφος δικαίου, μην επιτρέποντας σε οιονδήποτε να επιβουλευθεί την εδαφική μας ακεραιότητα, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Ευελπιστούμε σε μια ειλικρινή σχέση με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας και όλου του κόσμου, με ιδιαίτερη σημασία στις χώρες με τις οποίες διατηρούμε συμμαχικές θέσεις» πρόσθεσε.

«Όσο αφορά ειδικά τη γειτονική Τουρκία θα ήταν καλό να αξιοποιηθεί η βελτίωση του μεταξύ μας κλίματος τους τελευταίους μήνες προς όφελος των λαών μας. Στην κατεύθυνση αυτή προσδοκώ ότι θα αποφευχθούν κατά το δυνατόν ενέργειες που θα αλλάξουν αυτό το κλίμα και θα οδηγήσουν σε παλινδρόμηση, σε καταστάσεις του όχι πολύ μακρινού παρελθόντος. Μόνο να ωφεληθούν έχουν οι δύο χώρες από την εμπέδωση θετικού κλίματος στη σχέση μας» επισήμανε.

Δεσμεύτηκε ότι θα επιτελεί τα καθήκοντά του «επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, τη μέγιστη δυνατή ομοψυχία στα ζητήματα της Εθνικής ‘Αμυνας. Στον κομβικό αυτό τομέα για την εθνική μας ύπαρξη, δεν χωρούν κομματικοί διαγκωνισμοί και δεν επιτρέπονται μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει τον προκάτοχό του Αλκιβιάδη Στεφανή και τον προηγούμενο υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο καθώς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για το έργο τους.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής ευχαρίστησε όσους τον εμπιστεύθηκαν ενώ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι παρέλαβε το υπουργείο σε εξαιρετικό επίπεδο και την περίοδο αυτή διατηρήθηκε το όραμα της αποστολής του.

«Μεγάλη χαρά να παραδίδουμε σε άνθρωπο που έχει ξαναπεράσει από αυτό το πόστο και επί τέσσερα χρόνια ασχολούταν με τον δεύτερο πυλώνα της εθνικής ασφαλείας, αυτόν του υπουργείου Εξωτερικών» συμπλήρωσε ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τη σειρά του αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό, καλωσόρισε τον Νίκο Δένδια και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην υψηλή αποστολή του.

27.06.2023 16:51

Σκρέκας: Προτεραιότητα η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού και αύξηση των επενδύσεων

Η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως σημείωσε ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Σε ό,τι αφορά στο καλάθι του νοικοκυριού είπε ότι το εργαλείο αυτό βοήθησε στην τιθάσευση του πληθωρισμού και προσέθεσε ότι μέτρα όπως αυτό θα συνεχιστούν αλλά πιο αναλυτικά οι ανακοινώσεις, συμπλήρωσε ο ίδιος, θα γίνουν αύριο από τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι ήταν υφυπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο το 2014, σε δύσκολες συνθήκες όπως είπε, και προσέθεσε ότι πάντα υπάρχουν θέματα να επιλυθούν, αν και η χώρα είναι σε τροχιά ανάπτυξης όπως φαίνεται από το πρώτο τρίμηνο που η χώρα βρίσκεται στις πρώτες χώρες μεγέθυνσης της οικονομίας της στην ΕΕ. Αυτό όμως, συμπλήρωσε, πρέπει να συνεχιστεί για να προσεγγίσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

«Έχουμε πολλά θέματα να προωθήσουμε, όπως προσέλκυση νέων επενδύσεων, να επιλύσουμε προβλήματα στον πληθωρισμό και την ακρίβεια και να ενισχυθεί η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία» σημείωσε και προσέθεσε ότι η διευκόλυνση του επιχειρείν με τη μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας είναι ο δεύτερος στόχος και η ενίσχυση της βιομηχανίας, η τριπλή προτεραιότητα.

«Η Ελλάδα έχει βιομηχανία και ιστορία στη βιομηχανία και πρέπει να την βοηθήσουνε να επεκταθεί και να μεγαλουργήσει γιατί χωρίς παραγωγή στην χώρα δεν θα διασφαλίσουμε βιώσιμους όρους ανάπτυξης στο μέλλον» κατέληξε ο υπουργός.

Η απερχόμενη υπουργός Ελένη Λουρή ανέφερε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι στον πυρήνα της ανάπτυξης αλά και της προστασίας του καθημερινότητας του πολίτη και στην πρώτη γραμμή για τη μετάβαση της οικονομίας.

Οι υφυπουργοί Μάξιμος Σενετάκης κι η Μαρία Μάνη δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά για την αποστολή που έχουν αναλάβει και αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών με νέες θέσεις εργασίας μέσα από νέες επενδύσεις.

27.06.2023 16:38

Τι ακολουθεί μετά την ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, πλέον τη σκυτάλη παίρνει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών και φυσικά η εκλογή του Προέδρου της Βουλής. Για το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η Ολομέλεια θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου. Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει τον νυν ΠτΒ, Κώστα Τασούλα. 

Ακολούθως θα ξεκινήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Δύο είναι τα σενάρια που ακούγονται: είτε να ξεκινήσουν την Πέμπτη και να ολοκληρωθούν το Σάββατο, είτε την Παρασκευή και η τριήμερη διαδικασία να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής.  Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων.  

Κατόπιν τούτων η Βουλή θα εκκινήσει κανονικά τις διαδικασίες της, με τη διαμόρφωση του τελικού αριθμού της Διάσκεψης των Προέδρων, τα μέλη της οποίας θα ξεπεράσουν τα 30. Στη συνέχεια η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φέρει τα πρώτα τρία νομοσχέδια. Κοινοβουλευτικές πηγές εκτιμούσαν ότι στο τέλος της μεθεπόμενης εβδομάδας είναι πιθανό να ξεκινήσει το νομοθετικό έργο, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις Αρχές Αυγούστου. 

27.06.2023 16:27

Χατζηδάκης: «Έξι μεγάλοι στόχοι για τη νέα τετραετία»

Τους έξι στόχους για την οικονομία την επόμενη τετραετία ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Πελαγίδη.

Ειδικότερα, οι στόχοι έχουν ως εξής:

1. Να επιτευχθεί μέσος όρος ανόδου του ΑΕΠ 3% την τετραετία, που θα βοηθήσει και στην αύξηση των μισθών κατά 25%. Να συνεχιστούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Θα βοηθήσει σημαντικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.

2. Οι προσαρμογές στο παραγωγικό μοντέλο και η αντιμετώπιση των αδυναμιών και των δομικών στρεβλώσεων 10 ετών σε εξαγωγές και εισαγωγές. Ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με την ενίσχυση των καινοτόμων κλάδων και των εξαγωγών και η συνέχιση της μείωσης του δημοσίου χρέους.

3. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς η περαιτέρω πρόοδος θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της φορολογίας.

4. Η υγεία του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η συνέχιση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

5. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων.

6. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα και περισσότερες επενδύσεις.

27.06.2023 16:06

Γιάννης Οικονόμου: Πιστεύω περισσότερο στις πράξεις από τα λόγια

Στη μεγάλη σημασία του αθλητισμού, καθώς απευθύνεται στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, και τη σύνδεσή του με τομείς όπως η παιδεία, η μόρφωση, η προαγωγή της υγείας, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, στάθηκε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής που έγινε το μεσημέρι στο Υπουργείο Παιδείας.

«Πιστεύω περισσότερο στις πράξεις από τα λόγια... Ο αθλητισμός είναι δείκτης ποιότητας ζωής και ευημερίας... Πιστεύω βαθιά ότι είμαι υποχρεωμένος να ξεπεράσω και να βελτιώσω τον εαυτό μου, ώστε να προσφέρουμε στους αθλητές και τις αθλήτριές μας τις βέλτιστες συνθήκες, ενόψει μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024... Η Ελλάδα, ως το λίκνο του αθλητισμού, έδωσε και έχει ακόμη πολλά να δώσει στον τομέα αυτό διεθνώς και χρειάζεται να κάνουμε το παν ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς του παγκόσμιου αθλητικού κινήματος», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού για αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου του αθλητισμού και υπαγωγή του στο Υπουργείο Παιδείας, «είναι δηλωτική στη στόχευσή της».

27.06.2023 16:01

Φλωρίδης: Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά στη Δικαιοσύνη

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης βρέθηκε ο νέος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης προκειμένου να παραλάβει το χαρτοφυλάκιό του από τον Φίλιππο Σπυρόπουλο. Ο κ. Φλωρίδης δήλωσε:

«Εύχομαι να έχουμε καλή συνεργασία και σε ό,τι με αφορά θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά». 


27.06.2023 15:58

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Καιρίδη από το υπουργείο Μετανάστευσης

Ο νέο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης είπε στις πρώτες του δηλώσεις:

«Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον απερχόμενο υπουργό για την μεγάλη του προσφορά να βρίσκεται εδώ στο τιμόνι της πολιτικής αυτές τις τελευταίες πέντε εβδομάδες σε μια περίοδο πραγματικά πολλή πυκνή από γεγονότα. Να ευχαριστήσω και τα στελέχη του υπουργείου γιατί αποδείξατε πως υπάρχει συνέχεια στο κράτος και η δημόσια διοίκηση με όλα της τα προβλήματα είναι εδώ σταθερά να κρατά την χώρα όρθια στις μεγάλες της προκλήσεις». 

27.06.2023 15:52

Σκρέκας: Συνεχίζεται το καλάθι του νοικοκυριού

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας είπε πως «το καλάθι του νοικοκυριού ήταν ένα από τα εργαλεία για να τιθασεύσουμε τον εισαγόμενο πληθωρισμό» και πως θα συνεχιστεί. 

«Βασική προτεραιότητα ήταν και θα είναι να διευκολύνουμε το επιχειρήν στη χώρα μας, δηλαδή τους επενδυτές εγχώριους και ξένους οι οποίοι θέλουν να έρθουν και να επενδύσουν», τόνισε ακόμη. 

27.06.2023 15:46

Μενδώνη: Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν

Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού, εκεί όπου παραμένει η Λίνα Μενδώνη. Στην ανανέωση της θητείας της στο υπουργείο η κα Μενδώνη δήλωσε: «Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση δουλειάς και μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον πολιτισμό και υπάρχουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες έγιναν και δεν έχουν εφαρμοστεί απολύτως. Αυτά πρέπει να γίνουν και να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς.


27.06.2023 15:45

Εικόνες από τις τελετές παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων

Τελετή παράδοσης - παραλαβής (gallery)

Τελετή παράδοσης - παραλαβής (gallery)

Τελετή παράδοσης - παραλαβής (gallery)

Τελετή παράδοσης - παραλαβής (gallery)

Τελετή παράδοσης - παραλαβής (gallery)

Τελετή παράδοσης - παραλαβής (gallery)

Τελετή παράδοσης - παραλαβής (gallery)

Τελετή παράδοσης - παραλαβής (gallery)

Τελετή παράδοσης - παραλαβής (gallery)

Τελετή παράδοσης - παραλαβής (gallery)

Τελετή παράδοσης - παραλαβής (gallery)

27.06.2023 15:42

Γεωργιάδης: Εδώ είμαστε να κάνουμε την ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη

Ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του είπε ότι με τον κ. Τσακλόγλου και τον κ. Σπανάκη θα δώσουν μαζί μάχη.

«Εδώ είμαστε να κάνουμε την ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη. Εδώ είμαστε να κάνουμε σκληρά τη δουλειά μας, όσες ώρες μια να χρειαστεί την ημέρα, χωρίς να σκεφτόμαστε καθόλου προσωπικό χρόνο και ξεκούραση».


27.06.2023 15:38

Σκυλακάκης: Στις προτεραιότητες το «Εξοικονομώ» και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Την ευχή να μην χρειαστεί στο μέλλον η δημοσιονομική πολιτική να συνδράμει την ενεργειακή, όπως συνέβη στο παρελθόν λόγω της ενεργειακής κρίσης, εξέφρασε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκυλακάκης περιέγραψε τις προτεραιότητες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική κρίση η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στην πρώτη της φάση και τις επόμενες δεκαετίες θα χειροτερέψει, και την ανάγκη «να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές υποχρεώσεις της χώρας στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος» αλλά και να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση σε ασταθές και μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον».

27.06.2023 15:34

Η δήλωση του νέου υπ. Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: Nα επαναθεμελιώσουμε όλοι μαζί το νέο ΕΣΥ

Το όραμα του για το «αναμορφωμένο ΕΣΥ» παρουσίασε κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Παραλαμβάνοντας από την υπηρεσιακή υπουργό καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, τόνισε πως για τον ίδιο είναι «ύψιστη τιμή και μεγάλη ευθύνη η ανάθεση του υπουργείου Υγείας σε εμένα, από τον πρωθυπουργό Κυριακή Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός σε όλες του τις ομιλίες ανέδειξε το ζήτημα της δημόσιας Υγείας, συνέχισε ο νέος υπουργός Υγείας, τονίζοντας πως η υγεία «είναι το μεγαλύτερο στοίχημα στη δεύτερη θητεία μας».

Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες , ανεξαρτήτως του εισοδήματος τους, είναι ο στόχος μας σε αυτή τη νέα θητεία συμπλήρωσε και ανέφερε πως οι πολίτες μπαίνουν σε προτεραιότητα, από την πρόσβαση τους, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση τους. Στις προτεραιότητες είναι και ανασύνταξη των νοσοκομείων. «Με πείσμα, αφοσίωση σκληρή δουλειά θα υπηρετήσουμε το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την υγεία» , ανέφερε επισημαίνοντας πως «σύμμαχοι μου ήταν πάντα οι άνθρωποι, μαζί με τους εργαζόμενους θα επαναθεμελιώσουμε το ΕΣΥ».

Ο νέος υπουργός επισήμανε ωστόσο πως «πολλά και κρίσιμα ζητήματα στο χώρο της Υγείας παραμένουν ανεπίλυτα», μιλώντας για τις αναμονές στα χειρουργεία και τις καθυστερήσεις στο ΕΚΑΒ. 

Στόχος όπως είπε είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η συνοχή του συστήματος «που αποτελεί για μας προτεραιότητα». Δυστυχώς η πανδημία δοκίμασε το ΕΣΥ, αναδείχθηκαν οι δυνατότητες του αλλά φάνηκαν και οι αδυναμίες του, εξήγησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης προσθέτοντας πως σήμερα οι δαπάνες για το ΕΣΥ αγγίζουν τα 5.2 δις ευρώ. Όπως είπε έρχεται αναβάθμιση 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων Υγείας μέσω του ταμείου ανάκαμψης, 10.000 προσλήψεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού και επέκταση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων «Η πρόληψη πρέπει να αφορά όλους όπου κι αν βρίσκονται να γίνεται ηλεκτρονικά και χωρίς κανένα κόστος για τους πολίτες», είπε.

Ακόμα μίλησε για αναβάθμιση του ΕΚΑΒ και ασφαλέστερες ταχύτερες διακομιδές με νέα εναέρια μέσα.

Ο νέος υπουργός αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια τόσο στη νέα αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπιδάκη που απουσίαζε, καθώς εμφάνισε covid, όσο και στον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους, αποκαλύπτοντας πως θα αναλάβει τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κομμάτι της ψυχικής Υγείας και στο νέο υφυπουργό Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

«Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί εργαζόμενοι και ηγεσία γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε» κατέληξε.

27.06.2023 15:30

«Βιάζεται να πιάσει δουλειά» ο Χρυσοχοϊδης - Το σχόλιο Μητσοτάκη για τον νέο υπουργό Υγείας που δεν έκατσε να βγάλει την καθιερωμένη φωτογραφία

Ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης δεν έμεινε να βγάλει την καθιερωμένη φωτογραφία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να γελά και να λέει στους φωτορεπόρτερ: «βιάζεται να πιάσει δουλειά». 

27.06.2023 15:24

Δένδιας: Συνταγματική υποχρέωση η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Υπουργού Άμυνας ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι δεν συνιστά απλό καθήκον, αλλά συνταγματική υποχρέωση η προάσπισηv της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.



27.06.2023 15:21

Οι προτεραιότητες Πιερρακάκη στην Παιδεία

Ο νέος υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης στις δηλώσεις του ανέφερε:

«Mπορείτε να θεωρήσετε δεδομένο πως αυτό θα γίνει το πρώτο πλήρες ψηφιακό υπουργείο, με απλούστευση γραφειοκρατικών υπηρεσιών, που δεν θα σας ταλαιπωρεί. Προτεραιότητα είναι και οι ΕΛΚΕ των πανεπιστημίων που ταλαιπωρούν την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Πρέπει να αναβαθμίσουμε τα πάντα με ταχύτητα, όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την προσχολική μέχρι το πανεπιστήμιο. Έμφασή μας είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, ασφαλές, λειτουργικό και ελεύθερο. Ένα πανεπιστήμιο που συνομιλεί με το μέλλον».


27.06.2023 15:15

Η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη από το υπουργείο Εξωτερικών

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε κοινές του δηλώσεις με τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Βασίλη Κασκαρέλη ανέφερε πως: «Χρέος μας να υπερασπιζόμαστε καθημερινά και αδιαπραγμάτευτα την κυριαρχία και την εθνική μας υπόσταση».

27.06.2023 15:02

Η ανάρτηση της Μαρέβας Γκραμπόβσκι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ανάρτηση για την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αξίωμα του πρωθυπουργού και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας έκανε η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη στον λογαριασμό της στο instagram.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

27.06.2023 14:54

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέλαβε το υπ. Πολιτικής Προστασίας

«Έχω την απαίτηση για επαγγελματισμό και δουλειά (...). Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό και ιερό από την προστασία των πολιτών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας.

Παράλληλα, ο Βασίλης Κικίλιας έδωσε υπόσχεση για «πολλή και σκληρή δουλειά και λίγα λόγια».

27.06.2023 14:49

Νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Λευτέρης Αυγενάκης

«Μια εντολή ευθύνης αλλά και μια εντολή τιμής για να υλοποιούμε το σχέδιο για το οποίο δεσμευτήκαμε (...). Αποτελεί χρέος μας να δικαιώσουμε απόλυτα την εντολή να συνεχίσει η χώρα σταθερά (...)», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Όλοι μαζί θα εργαστούμε για την αναγέννηση του αγροτοδιατροφικού μας τομέα. Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο», τόνισε.

27.06.2023 14:43

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης νέος υπουργός Εξωτερικών

Τελετή παράδοσης - παραλαβής (gallery)

27.06.2023 14:40

Υπουργείο Τουρισμού-Κεφαλογιάννη: Ο τουρισμός θέλει να κρατάς γερά το τιμόνι

Το υπουργείο Τουρισμού παρέδωσε στην Όλγα Κεφαλογιάννη και την Έλενα Ράπτη η Ιωάννα Δρέττα.

«Επιστρέφω σε ένα χώρο για να υπηρετήσω με όλες τις δυνάμεις τον πιο κρίσιμο, παραγωγικό και δημιουργικό τομέα της ελληνικής οικονομίας», είπε μεταξύ άλλων η νέα υπουργός Τουρισμού.

27.06.2023 14:38

Η δήλωση της νέας υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως

«Θερμά συγχαρητήρια για την υποδειγματική λειτουργία του υπουργείου. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που ο πρωθυπουργός μού εμπιστεύτηκε το ΥΠΕΣ, αφετέρου μεγάλη ευθύνη (...)», δήλωσε αρχικά η Νίκη Κεραμέως που αναλαμβάνει υπουργός Εσωτερικών.

Όπως πρόσθεσε, «στόχος μας ένα πιο σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη».

Στο τέλος τόνισε πως «θα έχω τη χαρά και την τιμή να συνεργαστώ με τρεις εξαιρετικούς συναδέλφους. Έχουν κερδίσει την εκτίμηση όλων μας με το έργο τους. Κάθε μεγάλο στοίχημα κρίνεται στην πράξη. Ξεκινούμε αμέσως χωρίς καμία καθυστέρηση να κάνουμε όλα όσα έχουμε να κάνουμε».

Τελετή παράδοσης - παραλαβής (gallery)

27.06.2023 14:36

Η παράδοση - παραλαβή στο ΥΠΕΣ

«Οι εκλογές είναι μια κρίσιμη στιγμή στην πολιτική ζωή και είναι σημαντικό να τρέξουν όλα ομαλά και ήρεμα, πιστεύω το πετύχαμε και για μένα εδώ σταματάει αυτή η περίοδος. Εύχομαι ό,τι καλύτερο», δήλωσε η Καλλιόπη Σπανού.

27.06.2023 14:28

Τελετή παράδοσης-παραλαβής στο ΥΠΕΞ: Η δήλωση Γεραπετρίτη

Ο Βασίλης Κασκαρέλης παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών στον Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Έχετε κληθεί να αναλάβετε το ΥΠΕΞ σε μια κρίσιμη περίοδο, είμαι βέβαιος ότι με τις ικανότητες σας θα προάγετε τα συμφέροντά μας και θα αναβαθμίσετε τον ρόλο της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κασκαρέλης.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κασκαρέλη για την υποδοχή και για το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην πατρίδα, είναι από τους σοφότερους διπλωμάτες που διαθέτει η χώρα», είπε από πλευράς του ο κ. Γεραπετρίτης. 

«Θα θέσουμε εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας», κατέληξε.

27.06.2023 14:04

Το πρόγραμμα παράδοσης - παραλαβής

Στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής, στο Υπουργείο Τουρισμού.

Στις 14:00 στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Βασίλης Κασκαρέλης θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του στον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Στις 14:00 θα γίνει η τελετή στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Στις 14:30 θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Νίκος Ταγαράς ως υφυπουργός.

Στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείο Οικονομικών.

Στις 14:30 θα γίνει η αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στις 14:30 πραγματοποιείται και η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Την ίδια ώρα θα αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας ο νέος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης θα βρεθεί στις 14:30 ο νέος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης για την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στις 14:30 θα γίνει η τελετή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στις 15:00 στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα βρεθεί ως νέος υπουργός ο Άδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί του.

Στις 15:00 είναι προγραμματισμένη η τελετή παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στις 15:00 στο Υπουργείο Ανάπτυξης θα παραδοθεί το χαρτοφυλάκιο στον νέο Υπουργό Ανάπτυξης.

Στις 15:00 θα γίνει η τελετή στο Υπουργείο Υγείας.

Το ίδιο και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στις 15:00 η Σοφία Ζαχαράκη ως υπουργός και η Μαρία Κεφάλα ως υφυπουργός θα «εγκαινιάσουν» το νέο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Στις 15:30 στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο νέος υπουργός Δημήτρης Καιρίδης και η νέα υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη θα παραλάβουν το χαρτοφυλάκιο.

Στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στις 16:00 αναμένεται και η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

27.06.2023 13:59

Οι πρώτες αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα κυβέρνηση

Επικριτικά έχουν υποδεχθεί στην Κουμουνδούρου το νέο κυβερνητικό σχήμα, σημειώνοντας πως έχει τόσους υπουργούς «για να βρεθεί μία θέση για όλους», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή για το OPEN. Η πιο σκληρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τη Χριστίνα Αλεξοπούλου, με αφορμή θέσεις που είχε διατυπώσει παλιότερα για τα αγέννητα παιδιά.

27.06.2023 13:57

«Καλή αρχή στους υπουργούς» το σύντομο μήνυμα Μητσοτάκη

«Καλή αρχή στους υπουργούς, θα τα πούμε αύριο», ήταν η σύντομη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους δημοσιογράφους, καθώς αποχωρούσε από το Προεδρικό Μέγαρο

27.06.2023 13:56

Η δήλωση του Χάρη Θεοχάρη

«Είναι ένας τομέας που έχω ξαναθητεύσει, όχι με την ίδια ακριβώς ιδιότητα, αλλά νιώθω οικεία και το καλύτερο είναι πως θα δω παλιά πρόσωπα που είχαμε συνεργαστεί πολύ καλά», δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης

27.06.2023 13:54

Η νέα κυβέρνηση

Κυβέρνηση

27.06.2023 13:51

Άρχισαν οι αποχωρήσεις από το Προεδρικό

Αποχωρούν σταδιακά υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί από το Προεδρικό Μέγαρο

27.06.2023 13:50

Επισκέψεις Μητσοτάκη στα υπουργεία

Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα αρχίσει και ο ίδιος τις επισκέψεις στα υπουργεία, όπως μεταδίδει η Σοφία Φασουλάκη στο OPEN

27.06.2023 13:41

Τι ακολουθεί

Οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί αναμένεται τώρα να κατευθυνθούν στα υπουργεία που αναλαμβάνουν για τις τελετές παράδοσης - παραλαβής

27.06.2023 13:39

Εικόνες από την ορκωμοσία

Ορκωμοσία
Ορκωμοσία

27.06.2023 13:15

Υπογράφουν υπουργοί και υφυπουργοί

Υπογράφουν οι υπουργοί και υφυπουργοί της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ορκωμοσία

27.06.2023 13:12

Πολιτικός όρκος για τον Παναγιώτη Τσακλόγλου

Μόνο ο κ. Τσακλόγλου, ο νέος υφυπουργός Εργασίας, έδωσε πολιτικό όρκο

27.06.2023 13:10

Ολοκληρώθηκε το τελετουργικό κομμάτι

Ολοκληρώθηκε το τελετουργικό κομμάτι της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης

27.06.2023 13:06

Οι πρώτες εικόνες από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Ορκωμοσία κυβέρνησης
Ορκωμοσία κυβέρνησης
Ορκωμοσία κυβέρνησης

27.06.2023 13:05

Με την οικογένειά του ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Προεδρικό

Ορκωμοσία κυβέρνησης

27.06.2023 13:02

Στο Προεδρικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Προεδρικό Μέγαρο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

27.06.2023 13:00

Δόμνα Μιχαηλίδου: Χαρτοφυλάκιο με «πολλές προκλήσεις»

Η Δόμνα Μιχαηλίδου που θα είναι υφυπουργός στο υπουργείο Παιδείας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο πρωθυπουργός μας έκανε ένα γερό επιτελείο (...). Η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει» και, όπως είπε, το χαρτοφυλάκιο έχει «πολλές προκλήσεις»

27.06.2023 12:58

«Σηκωμένα μανίκια», λέει ο Κυριάκος Πιερρακάκης

«Σηκωμένα μανίκια και πολλή δουλειά» ήταν η σύντομη δήλωση του Κυριάκου Πιερρακάκη, που αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας

27.06.2023 12:55

Δήλωση και από τον πατέρα της Σοφίας Ζαχαράκη

«Δεν μπορεί να περιγράφει αυτό που μπορεί να νιώθει ένας πατέρας όταν η κόρη του αξιώνεται να υπηρετήσει (...). Συγκινηθήκαμε όλοι ιδιαίτερα», είπε στους δημοσιογράφους ο πατέρας της κα Ζαχαράκη

27.06.2023 12:54

Για «μεγάλη πρόκληση» κάνει λόγο η Σοφία Ζαχαράκη

«Είναι μεγάλη πρόκληση το να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε πολιτικές και να είμαστε ουσιαστικοί για κάθε πολίτη, ό,τι και αν έχει ψηφίσει», δήλωσε μεταξύ άλλων η Σοφία Ζαχαράκη, που θα αναλάβει το υπουργείο Οικογένειας

27.06.2023 12:52

Στο Προεδρικό ο Κωστής Χατζηδάκης

Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε στους δημοσιογράφους πως θα προχωρήσει σε δήλωση μετά την ορκωμοσία

27.06.2023 12:51

Σκρέκας: «Να συνεχίσουμε την ανάπτυξη»

«Να συνεχίσουμε την ανάπτυξη που έχει έρθει (...). Είναι μία νέα πρόκληση, αλλά η ομάδα είναι ισχυρή και ο προπονητής ο καλύτερος που υπάρχει», είπε νωρίτερα ο Κώστας Σκρέκας, νέος υπουργός Ανάπτυξης

27.06.2023 12:49

Τι δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως η επόμενη μέρα «είναι γεμάτη πολλά στοιχήματα»

27.06.2023 12:48

Η δήλωση Σκυλακάκη

«Καινούριο ξεκίνημα, πολλή δουλειά και ευθύνες», ήταν η δήλωση του Κυριάκου Σκυλακάκη που έφτασε στο Μέγαρο και αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος

27.06.2023 12:47

Οι προσελεύσεις για την τελετή ορκωμοσίας

Σύντομες δηλώσεις έξω από το Προεδρικό Μέγαρο κάνουν οι νέοι υπουργοί που καταφθάνουν

27.06.2023 12:44

Το πρόγραμμα παράδοσης - παραλαβής

Στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής, στο Υπουργείο Τουρισμού.

Στις 14:00 στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Βασίλης Κασκαρέλης θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του στον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Στις 14:00 θα γίνει η τελετή στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Στις 14:30 θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Νίκος Ταγαράς ως υφυπουργός.

Στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείο Οικονομικών.

Στις 14:30 θα γίνει η αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στις 14:30 πραγματοποιείται και η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Την ίδια ώρα θα αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας ο νέος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης θα βρεθεί στις 14:30 ο νέος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης για την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στις 14:30 θα γίνει η τελετή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στις 15:00 στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα βρεθεί ως νέος υπουργός ο Άδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί του.

Στις 15:00 είναι προγραμματισμένη η τελετή παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στις 15:00 στο Υπουργείο Ανάπτυξης θα παραδοθεί το χαρτοφυλάκιο στον νέο Υπουργό Ανάπτυξης.

Στις 15:00 θα γίνει η τελετή στο Υπουργείο Υγείας.

Το ίδιο και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στις 15:00 η Σοφία Ζαχαράκη ως υπουργός και η Μαρία Κεφάλα ως υφυπουργός θα «εγκαινιάσουν» το νέο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Στις 15:30 στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο νέος υπουργός Δημήτρης Καιρίδης και η νέα υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη θα παραλάβουν το χαρτοφυλάκιο.

Στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στις 16:00 αναμένεται και η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

27.06.2023 17:43

Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση που αναδείχθηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής όλων των υπουργείων. Αύριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.