Πόλεμος στο Ισραήλ: «Χλωμό» το σενάριο για προσωρινή εκεχειρία - Εχθροπραξίες για 10η μέρα και αγωνία για τα νοσοκομεία της Γάζας

-
To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
16.10.2023 23:49

Το liveblog του ethnos.gr ολοκληρώθηκε

Ευχαριστούμε που μείνατε μαζί μας

16.10.2023 23:41

Ιράν για Γάζα: «O χρόνος πιέζει για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων»

O Ιρανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα ότι ο χρόνος πιέζει “για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων” ώστε “η εξάπλωση” του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να μην γίνει “αναπόφευκτη“.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τυνησίας, της Μαλαισίας και του Πακιστάν, ο Χοσεϊν Αμίρ-Αμπντολαχιάν “επέμεινε στο γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων, η πιθανή εξάπλωση του πολέμου σε άλλα μέτωπα προσεγγίζει ένα αναπόφευκτο στάδιο”, σύμφωνα με μήνυμα που ανάρτησε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Για τον λόγο αυτό, υπογράμμισε “την ανάγκη να σταματήσουν αμέσως τα εγκλήματα και οι φόνοι του σιωνιστικού καθεστώτος και να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια” στη Γάζα.

16.10.2023 23:35

Ο στρατός των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή

Περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες ετοιμάζονται να αναπτυχθούν στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον αμερικανικό εταίρο του Sky, το NBC News.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη (ενώ ακόμα δεν είναι σίγουρο πως αυτό θα συμβεί ). Ο ίδιος επεσήμανε ότι μπορεί να μην σταλούν στο Ισραήλ ή στη Γάζα και θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε άλλη κοντινή χώρα.

Τα στρατεύματα που θα σταλούν στην περιοχή θα έχουν πληθώρα ειδικοτήτων - όπως ιατρική υποστήριξη και αντιμετώπιση εκρηκτικών μηχανισμών.

16.10.2023 23:33

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεταβαίνει αύριο στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς θα μεταβεί αύριο στο Ισραήλ και ακολούθως στην Αίγυπτο, προκειμένου αφενός να εκφράσει την στήριξή του στο Ισραήλ και αφετέρου να προωθήσει την προσπάθεια αποτροπής επέκτασης της κρίσης. Θα είναι ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης που επισκέπτεται το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς.

16.10.2023 23:06

Αξιωματούχος των ΗΠΑ: Δε γνωρίζουμε τίποτα για την κατάσταση των Αμερικανών ομήρων

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι, οι ΗΠΑ, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ένας αριθμός Αμερικανών πολιτών κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, ωστόσο, καμία πληροφορία σχετικά με την κατάστασή τους δεν έχει γίνει γνωστή.

Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της κυβέρνησης για την εξακρίβωση πληροφοριών σχετικά με τους εν λόγω Αμερικανούς ομήρους παραμένουν στο "ίδιο σημείο", δήλωσε ο αξιωματούχος και οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους στην περιοχή συνεχίζονται.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν επίσης τις διαβουλεύσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι, οι Αμερικανοί μπορεί να μην είναι συγκεντρωμένοι σε ένα μέρος, πρόσθεσε.

Από το περασμένο Σββατοκύριακο, όταν η Χαμάς πραγματοποίησε την αιφνιδιαστική επίθεσή της στο Ισραήλ, η κυβέρνηση είχε ελάχιστες πληροφορίες για τους Αμερικανούς που κρατούνται όμηροι από την παλαιστινιακή οργάνωση. Στην πραγματικότητα, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ χρειάστηκαν αρκετές ημέρες για να επιβεβαιώσουν ότι υπήρχαν Αμερικανοί πολίτες μεταξύ των ομήρων.

Την Παρασκευή (13/10), πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε με μέλη των οικογενειών των Αμερικανών που "αγνοούνται" στο Ισραήλ και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή τους.

16.10.2023 22:51

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με 21χρονη Ισραηλινή όμηρο στη Γάζα

Στη δημοσιότητα έδωσε η Χαμάς βίντεο όπου απεικονίζεται 21χρονη όμηρος της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Γάζα. 

Στο βίντεο, η νεαρή Ισραηλινή λέει: «Είμαι η Μάγια Σαμ, 21 ετών από τη Σοχάμ. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Γάζα. Επέστρεφα νωρίς το πρωί του Σαββάτου από ένα πάρτι στο Σντερότ. Τραυματίστηκα σοβαρά στο χέρι. Με έφεραν στη Γάζα και με πήγαν στο νοσοκομείο εδώ. Με φροντίζουν και μου παρέχουν φαρμακευτική αγωγή. Σας ζητώ απλώς να με φέρετε πίσω στο σπίτι μου το συντομότερο δυνατό, στην οικογένειά μου, στους γονείς μου, στα αδέλφια μου.  Σας παρακαλώ πάρτε με από εδώ το συντομότερο δυνατό».

https://twitter.com/JasonMBrodsky/status/1714005364209750070

16.10.2023 22:45

Εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού: «Η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ θα μπορούσε να είναι στρατηγικής σημασίας για όλη τη Μέση Ανατολή»

Ενδεχόμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν στο Ισραήλ, θα μπορούσε να είναι  "στρατηγικής σημασίας" για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, τόνισε ότι, "ο πιο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος των ΗΠΑ έρχεται στο Ισραήλ για πλήρη ενημέρωση σχετικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και όλα τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε". Ο Χαγκάρι πρόσθεσε πως, η τρέχουσα εστίαση του Ισραήλ είναι στη Γάζα, "και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να προετοιμαστούμε για πόλεμο". "Θα πολεμήσουμε με υπεύθυνο και μετρημένο τρόπο", υπογράμμισε.

16.10.2023 22:37

ΟΗΕ: Κανένα όχημα μεταφοράς καυσίμων του οργανισμού δεν πέρασε στη Γάζα τη Δευτέρα

Κανένα φορτηγό καυσίμων των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει εισέλθει στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Η UNRWA έχει μεταφέρει την περιορισμένη ποσότητα καυσίμων της εντός της Γάζας και σχεδιάζει να τα διαθέσει στους παρόχους υγείας, δήλωσε στους δημοσιογράφους η διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA, Juliette Touma.

Η UNRWA δεν μπορεί να μεταφέρει προμήθειες στη Γάζα από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και η Τούμα κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει την πολιορκία του παλαιστινιακού θύλακα.

Εν τω μεταξύ, ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Γάζας και εξακολουθεί να μην υπάρχει νερό για τη συντριπτική πλειοψηφία των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στον θύλακα.

Οι περισσότεροι από τους 14 υπαλλήλους της UNWRA που έχουν σκοτωθεί ήταν δάσκαλοι, δήλωσε ο Touma. Οι υπάλληλοι που παραμένουν στη Γάζα ζουν υπό το φόβο ότι θέλουν να τους πάρουν από αυτή την "τρύπα της κόλασης" και το επίπεδο της απελπισίας ανεβαίνει, δήλωσε ο Touma.

16.10.2023 22:33

Απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα ζητά ο Τζαστίν Τριντό

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζαστίν Τριντό δήλωσε πως, η χώρα του, κάνει έκκληση για ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα και έναν ανθρωπιστικό διάδρομο.

Όπως τόνισε, η ανησυχία στον Καναδά είναι βαθύτατη για την τρομερή και επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

16.10.2023 22:26

Χαμάς (Ταξιαρχίες Κασάμ): Κρατάμε 200 – 250 αιχμαλώτους

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κασάμ της Χαμάς Αμπού Ομπέιντα δήλωσε ότι η οργάνωση αιχμαλώτισε 200 έως 250 άτομα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 200 κρατούνται από την ομάδα του και οι υπόλοιποι από διάφορους άλλους μαχητές.

Όπως τόνισε, οι αιχμάλωτοι αντιμετωπίζονται καλά και σύμφωνα με την "ισλαμική πίστη". Πρόσθεσε ότι, "επιβεβαιώνουμε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ οδήγησαν στη θανάτωση 22 αιχμαλώτων".

16.10.2023 22:13

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ εντείνει την ανθρωπιστική βοήθειά της προς τον παλαιστινιακό λαό

Ανάρτηση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ στη Λωρίδα της Γάζας μποράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει πως, «μετά τη φρικτή επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς κατά του Ισραήλ και όσα ακολούθησαν, η κατάσταση για τον λαό της Γάζας είναι απελπιστική. Η ΕΕ εντείνει την επείγουσα βοήθειά της προς τον παλαιστινιακό λαό».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δρομολογεί μια επιχείρηση ανθρωπιστικής αερογέφυρας στην Αίγυπτο που θα μεταφέρει προμήθειες στη Γάζα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

16.10.2023 22:00

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι μεταξύ των ομήρων της περιλαμβάνονται «υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Μεραρχίας Γάζας του IDF»

Σύμφωνα με το Sky News, η Χαμάς ισχυρίζεται ότι, μεταξύ των ομήρων που κρατάει, είναι και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Μεραρχίας Γάζας του IDF.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η παλαιστινιακή οργάνωση, έχει τουλάχιστον 199 ομήρους από την αιφνιδιαστική επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου. Η Μεραρχία της Γάζας είναι μια μεραρχία των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρεί στη Λωρίδα της Γάζας και στις γύρω περιοχές.

16.10.2023 21:52

Στη Μέση Ανατολή ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, αναμένεται να μεταβεί στη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα, εν μέσω συνεχών εκκλήσεων του Οργανισμού για πρόσβαση αποστολών ανθρωπιστική βοήθειας στη Γάζα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, ο Γκρίφιθς, την Τρίτη, αναμένεται να ταξιδέψει στην Αίγυπτο για «πολυήμερη αποστολή» ενώ σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ. Σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του, ο αξιωματούχος σημείωσε πως, «χρειαζόμαστε πρόσβαση για να παράσχουμε βοήθεια».

16.10.2023 21:40

«Ντροπή σας» - Διαδηλωτές έξω από το BBC γιατί αρνείται να χαρακτηρίσει «τρομοκράτες» τη Χαμάς

Διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία του BBC στο Λονδίνο το απόγευμα της Δευτέρας, με αφορμή την απόφαση του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου να μην αποκαλεί την Χαμάς «τρομοκρατική ομάδα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16.10.2023 21:38

Αναφορές για νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην συνοριακή περιοχή της Ράφα

Όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mada Masr, επικαλούμενο δύο ανώνυμες πηγές, οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν, για τέταρτη φορά, αεροπορική επιδρομή σε περιοχή μεταξύ της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Το αιγυπτιακό πρακτορείο επικαλείται έναν Παλαιστίνιο δημοσιογράφο και έναν Αιγύπτιο αξιωματούχο, την ώρα που τα μέλη του ΟΗΕ ζητούν επειγόντως πρόσβαση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα εν μέσω των βομβαρδισμών του Ισραήλ.

 

Σύμφωνα με το Mada Masr, η επίθεση του Ισραήλ στην περιοχή σημειώθηκε «μεταξύ του αιγυπτιακού και του παλαιστινιακού τερματικού σταθμού» στο πέρασμα της Ράφα. Και ανταποκριτές του AFP, όμως, ανέφεραν ότι το πέρασμα επλήγη τη Δευτέρα.

Η περιοχή του κλειστού σημείου διέλευσης στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ελπίζοντας να περάσουν στην Αίγυπτο, έχει πληγεί τουλάχιστον τρεις φορές από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

16.10.2023 21:32

Προειδοποίηση UNICEF: Χωρίς πόσιμο νερό τα παιδιά στη Γάζα και οι οικογένειές τους

Προειδοποίηση εξέδωσε η UNICEF για τα παιδιά της Γάζας και τις οικογένειές τους ότι «έχουν σχεδόν ξεμείνει από πόσιμο νερό».

«Αυτή τη στιγμή αναγκάζονται να χρησιμοποιούν βρώμικο νερό από πηγάδια, αυξάνοντας τις πιθανότητες μολυσματικών επιδημιών», ανέφερε το Ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά σε ανακοίνωσή του, ζητώντας παύση των εχθροπραξιών «προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση στα παιδιά και τις οικογένειες στη Γάζα σε νερό».

Λωρίδα της Γάζας - νερό - λειψυδρία - παιδιά

16.10.2023 21:25

Για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα ενημερώθηκε ο Τζο Μπάιντεν

Για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα ενημερώθηκε ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, τη διευθύντρια Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Άβριλ Χέινς και τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς, καθώς και τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζεφ Ζιέντς.

16.10.2023 21:16

ΠΟΥ: Πάνω από 110 επιθέσεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 110 επιθέσεις έχουν σημειωθεί σε νοσηλευτικά ιδρύματα σε Γάζα και Δυτική Όχθη από τις  7 έως τις 15 Οκτωβρίου.

Επιθέσεις σε παλαιστινιακά νοσοκομεία

16.10.2023 21:03

Επικοινωνία Φιντάν – Χανίγια για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς

Σύμφωνα με πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Φιντάν και Χανίγια συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στις μάχες μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων, καθώς και την απελευθέρωση των αμάχων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, σημείωσαν οι πηγές του τουρκικού υπουργείου.

16.10.2023 20:58

Σε καταφύγιο στο Τελ Αβίβ Μπλίνκεν και Νετανιάχου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν σε ένα καταφύγιο όταν οι σειρήνες των αεροπορικών δυνάμεων διέκοψαν τη συνάντησή τους στο Τελ Αβίβ.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι ο συναγερμός έκτακτης ανάγκης διήρκεσε πέντε λεπτά - και οι δύο αξιωματούχοι μπόρεσαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους στη συνέχεια.

16.10.2023 20:55

Σχεδόν 200 Αμερικανοί Εβραίοι σε πορεία διαμαρτυρίας στην Ουάσινγκτον κατά της στήριξης της κυβέρνησης στο Ισραήλ

 

Σχεδόν 200 Αμερικανοεβραίοι ακτιβιστές έκλεισαν το δρόμο μπροστά από το Λευκό Οίκο, διαμαρτυρόμενοι για την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, κρατώντας ένα πανό που έγραφε "κατάπαυση του πυρός".

"Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει μια επιλογή: είτε να υποστηρίξει την παραδοχή ότι κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη, είτε να αφήσει την ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου να θέσει σε εφαρμογή μια γενοκτονική εκστρατεία θανάτου και καταστροφής κατά των Παλαιστινίων, η οποία θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή και θα καταστήσει την ειρήνη αδύνατη για άλλη μια γενιά. Τον καλούμε να κάνει τη σωστή επιλογή", δήλωσε η Eva Borgwardt, πολιτική διευθύντρια του IfNotNow.

"Ως ραβίνος, έχω βρεθεί με πολλούς ανθρώπους στις τελευταίες στιγμές της ζωής τους και με οικογένειες στις πρώτες στιγμές μετά. Η θλίψη είναι ιερή. Σήμερα είμαστε συντετριμμένοι, θρηνούμε και πρέπει να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε τον θάνατο πολλών άλλων ανθρώπων. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη θλίψη μας να μετατραπεί σε όπλο μαζικής αδιανόητης βίας", δήλωσε η ραβίνος Miriam Grossman, από το Μπρούκλιν.

16.10.2023 20:45

Ταξίδι στο Ισραήλ σχεδιάζει ο Μητσοτάκης

Το αμέσως επόμενο διάστημα στο Ισραήλ αναμένεται να βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να αποφευχθεί η διαφαινόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύντομα θα οριστεί η ημερομηνία του ταξιδιού του πρωθυπουργού, που νωρίτερα είχε επαφή και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον οποίο και έθεσε το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή.

16.10.2023 20:43

Η ΕΕ δρομολογεί αερογέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα

Την επιχείρηση ανθρωπιστικής αερογέφυρας που θα αποτελείται από «αρκετές πτήσεις» προς την Αίγυπτο με στόχο τη μεταφορά προμηθειών πρώτης ανάγκης σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα.

«Οι δύο πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, και θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από τη UNICEF, συμπεριλαμβανομένων ειδών στέγασης, φαρμάκων και κιτ υγιεινής», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΕ.

16.10.2023 20:33

Ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς δηλώνει ότι «δεν γνωρίζει» αν οι ιραηλινοί όμηροι της οργάνωσης είναι εν ζωή

Στο Sky News μίλησε ο επικεφαλής των πολιτικών και διεθνών σχέσεων της Χαμάς, Δρ Μπασέμ Ναΐμ, ο οποίος και σημείωσε ότι δεν γνωρίζει εάν οι 199 Ισραηλινοί πολίτες που κρατούνται όμηροι είναι ακόμη ζωντανοί.

Όπως είπε, είναι «αδύνατο» να εξακριβωθεί, με δεδομένο ότι, η Γάζα, βρίσκεται υπό συνεχείς, σφοδρούς βομβαρδισμούς. «Έχουμε διαμηνύσει σε όλες τις πλευρές ότι είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε όλους τους άμαχους ομήρους τη στιγμή που θα σταματήσει η επίθεση εναντίον του λαού μας», δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο.

16.10.2023 20:25

ΟΗΕ: «Καμία πρόοδος» στο άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα

Το πέρασμα της Ράφα -που συνδέει τη νότια Γάζα με την Αίγυπτο- επρόκειτο να ανοίξει στις 9 π.μ. τοπική ώρα σήμερα (16/10) το πρωί, επιτρέποντας στους πολίτες με μη παλαιστινιακά διαβατήρια να απομακρυνθούν.

Ράφα - Παλαιστίνιοι - Λωρίδα της Γάζας

Όμως, 11 ώρες μετά, ο ΟΗΕ τονίζει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος όσον αφορά το πλήρες άνοιγμα του συνοριακού περάσματος, το οποίο θα επέτρεπε επίσης την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ράφα - Παλαιστίνιοι - Λωρίδα της Γάζας

Όταν ρωτήθηκε τι προκαλεί την καθυστέρηση, εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος δυσκόλεψε την επίτευξη του στόχου. Το Sky News επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι υπήρξε άλλη μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην περιοχή χωρίς να έχουν καταγραφεί θύματα.

16.10.2023 20:13

Ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός καταθέτουν στο Κογκρέσο αμερικανοί βουλευτές των Δημοκρατικών

Ψήφισμα με το οποίο ζητούν "άμεση αποκλιμάκωση και κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Παλαιστίνη" κατέθεσαν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ αμερικανοί Δημοκρατικοί βουλευτές.

Περισσότερα από 12 μέλη του Κογκρέσου, μεταξύ των οποίων οι Κόρι Μπους, Ρασίντα Τλάιμπ, Σάμερ Λι, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ και Ιλχάν Ομάρ, κατέθεσαν το ψήφισμα που είναι απίθανο να ψηφιστεί, ωστόσο είναι μία ακόμα έκκληση προς την Ουάσινγκτον για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τερματίσουμε τον κύκλο της βίας», ανέφερε ο βουλευτής Τζαμάαλ Μπάουμαν που συνυπογράφει το ψήφισμα.

16.10.2023 20:08

Σειρήνες στο Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ

Επίθεση με ρουκέτες δέχεται, τα τελευταία λεπτά, το Τελ Αβίβ σύμφωνα με αναφορές

16.10.2023 19:57

Νεκρός 19χρονος Παλαιστίνιος από πυρά Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν 19χρονο Παλαιστίνιο στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ο Anas Manasra πυροβολήθηκε στο κεφάλι και το στήθος κοντά στο στρατιωτικό σημείο ελέγχου Salem. 

Η δολοφονία του αυξάνει τον αριθμό των νεκρών στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου σε 59, σημειώνει το υπουργείο. 

16.10.2023 19:51

Εξακολουθεί να πιέζει ο ΟΗΕ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Εντείνουν, τα τελευταία 24ωρα τις εγκλίσεις τους, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς η ανθρωπιστική κρίση στο σημείο βαθαίνει.

Οι ζωτικής σημασίας προμήθειες, όπως τα τρόφιμα, το νερό, τα φάρμακα και τα καύσιμα  στη Γάζα εξαντλούνται.

Σύμφωνα με την ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, τα καύσιμα έχουν τέτοια ζήτηση που το ρεύμα που παρέχουν στα νοσοκομεία οι γεννήτριες μπορεί να διακοπεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

16.10.2023 19:46

Δεν μπορούμε να παράσχουμε βοήθεια στη Γάζα, λέει ο IDF

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να παράσχει βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας. Ο αντισυνταγματάρχης Peter Lerner συνέχισε υποστηρίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν αρκετά τρόφιμα για εβδομάδες - καθώς και καταφύγιο.

Μιλώντας στο Sky News, είπε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση επανέλαβε χθες την παροχή νερού στις νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, από όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν κληθεί να φύγουν.

Ο αντισυνταγματάρχης Λέρνερ κατηγόρησε επίσης τη Χαμάς ότι έκλεψε ιατρικές προμήθειες και καύσιμα από ένα συγκρότημα του ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας.

Δήλωσε στο Mark Austin: "Η Χαμάς δε σέβεται την ανθρώπινη ζωή και θα θυσιάσει όλο τον πληθυσμό της Γάζας".

Ο εκπρόσωπος των IDF συνέχισε να προειδοποιεί: "Η Γάζα είναι η μόνη χώρα που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο" - "Η Χαμάς είναι η οργάνωση που δολοφόνησε βάναυσα Ισραηλινούς και είμαστε αποφασισμένοι να την εξουδετερώσουμε".

16.10.2023 19:41

Η «Σιδερένια Ακτίνα» το νέο όπλο στη φαρέτρα του Ισραήλ

Σε χρήση της «Σιδερένιας Ακτίνας», του νέου πυραυλικού συστήματος για βολή στόχων με τεχνολογία λέιζερ πιέζουν το Ισραήλ οι ραγδαίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Το σύστημα αεράμυνας με την ονομασία  «Iron Beam» βρίσκεται στα τελικά στάδια δοκιμών. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό που εξουδετερώνει τις εξουδετερώνει εναέριες απειλές, στοχεύοντας με ακτίνες λέιζερ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, η «Σιδερένια Ακτίνα» είναι ήδη λειτουργική και χρησιμοποιείται.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16.10.2023 19:38

Στην Χαν Γιουνίς βρίσκουν καταφύγιο οι Παλαιστίνιοι άμαχοι που εγκαταλείπουν τη Γάζα

Η πόλη Χαν Γιουνίς έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο καταφύγιο για τους Παλαιστίνιους που εγκαταλείπουν τη βόρεια και κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Τα ιατρικά κέντρα προετοιμάζονται για την αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών και αεροπορικών επιδρομών. Η πίεση στα νοσοκομεία της πόλης αναμένεται να είναι μεγάλη.

16.10.2023 19:32

Επικοινωνία Νετανιάχου - Πούτιν

Με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμιν Νετανιάχου, με θέμα τον πόλεμο στο Ισραήλ. 

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ένας από τους συνεργάτες του Πούτιν σημείωσε σε συνομιλία με δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος είχε ήδη συνομιλίες με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι.

16.10.2023 19:29

Συνομιλίες Μπλίνκεν – Χέρτσογκ για την άμεση απελευθέρωση ομήρων από τη Γάζα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλλερ, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, και ο ισραηλινός πρόεδρος Χέρτσογκ συνομίλησαν για την ασφαλή και γρήγορη απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Κατά τη συνάντησή τους στην κατοικία του προέδρου στην Ιερουσαλήμ, ο Μπλίνκεν είπε στον Χέρτσογκ ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς και ότι οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να παρέχουν στο Ισραήλ όλη τη βοήθεια που χρειάζεται για να προστατεύσει τους πολίτες του.

16.10.2023 19:25

«Δεν πιστεύω ότι θα τους ξαναδώ»: Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας λέει ότι οι γονείς της συζύγου του κινδυνεύουν να ξεμείνουν από τρόφιμα στη Γάζα

Ο ηγέτης της Σκωτίας Humza Yousaf δήλωσε ότι οι γονείς της συζύγου του ξεμένουν γρήγορα από τρόφιμα και πόσιμο νερό στη Γάζα και μπορεί να πεθάνουν αν δεν μπορέσουν να φύγουν σύντομα.

 

Οι πεθεροί του Yousaf ζουν στη Σκωτία αλλά επισκέπτονταν συγγενείς στη Γάζα όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ και σκότωσαν 1.300 ανθρώπους το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο 38χρονος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Elizabeth και ο Maged El-Nakla έχουν περιοριστεί σε ένα αυγό την ημέρα και μερικές γουλιές πόσιμου νερού, καθώς κατανάλωναν με μέτρο τα τρόφιμα ώστε να υπάρχουν αρκετά για τα εγγόνια τους.

 

«Οι προμήθειές τους θα εξαντληθούν πολύ σύντομα. Τους έχουν μείνει οι τελευταίες τους μερίδες... Προφανώς σκέφτονται τα παιδιά», δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του, επικαλούμενος πληροφορίες που αντλήθηκαν από σύντομες κλήσεις μέσω χαλασμένων τηλεφωνικών γραμμών.

 

«Αν δεν ανοίξουν ξανά τα σύνορα και δεν υπάρχει διέξοδος, οι άνθρωποι θα πεθάνουν... Οι γονείς μου  - δεν πιστεύω ότι θα τους ξαναδώ». Ο Γιουσάφ, ο πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης δυτικοευρωπαϊκής χώρας στη σύγχρονη εποχή, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί και εξέφρασε την «απόλυτη» συμπάθειά του για τα θύματα της Χαμάς.

Την περασμένη εβδομάδα, επισκέφθηκε μια συναγωγή στη Σκωτία για να παρηγορήσει την οικογένεια ενός Εβραίου που πέθανε στο Ισραήλ, λέγοντάς τους: «Η θλίψη σας είναι και δική μου θλίψη».

16.10.2023 19:17

Το Βερολίνο προειδοποίησε το Ιράν να μην αναμιχθεί

Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα το Ιράν να μην αναμιχθεί στη διένεξη μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

«Όποιος παίζει με τη φωτιά σε αυτήν την κατάσταση, ρίχνει λάδι στη φωτιά ή την ανάβει με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, θα πρέπει να το σκεφτεί προσεκτικά. Σας συμβουλεύουμε να μην το κάνετε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

16.10.2023 19:08

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του κύριο Ριάντ Αλ Μαλίκι.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο πέντε σημείων για τη διαχείριση της κρίσης, που παρουσίασε στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ και κρατών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με το οποίο συντάχθηκε ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων και προστασίας των αμάχων.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν για την ανάγκη να αποτραπεί κλιμάκωση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο και συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

16.10.2023 19:06

Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ: Αποτύχαμε να αποτρέψουμε την επίθεση της Χαμάς

Ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Shin Bet δήλωσε ότι είναι προσωπικά υπεύθυνος για την παροχή ανεπαρκούς προειδοποίησης ότι επίκειται επίθεση μαχητών της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, είχαν εντοπιστεί ασυνήθιστες κινήσεις στη Λωρίδα της Γάζας λίγες ώρες πριν την έναρξη της επίθεσης -αλλά οι ενδείξεις αυτές απορρίφθηκαν.

16.10.2023 19:04

Η Κνεσέτ δίνει πράσινο φως σε πρόταση για αναβολή των ισραηλινών εκλογών

Εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση από την Κνεσέτ το νομοσχέδιο για την αναβολή των τοπικών και δημοτικών εκλογών κατά τρεις μήνες, μεταδίδει η εφημερίδα Haaretz.

16.10.2023 18:53

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός θανάτων το 2023 είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 2 δεκαετιών

Περισσότεροι από 3.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του έτους, το 90% αυτών στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα, αναφέρει η Παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία.

Σε δελτίο Τύπου, το ίδρυμα αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι ο υψηλότερος εδώ και περίπου δύο δεκαετίες.

16.10.2023 18:42

Η Βρετανία ανακοίνωσε αύξηση βοήθειας στους Παλαιστινίους

Η βρετανική κυβέρνηση αυξάνει το ύψος της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό κατά το ένα τρίτο με 10 εκατομμύρια λίρες (11,5 εκατομμύρια ευρώ).

«Αυξάνουμε τη βοήθειά μας κατά ένα τρίτο με επιπλέον υποστήριξη 10 εκατομμυρίων λιρών. Μια οξεία ανθρωπιστική κρίση εξελίσσεται στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε», είπε ο Σούνακ στη Βουλή.

16.10.2023 18:40

«Αυτός θα είναι ένας μακροχρόνιος πόλεμος»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προειδοποίησε ότι «ένας μακροχρόνιος πόλεμος» βρίσκεται μπροστά μας, καθώς συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

16.10.2023 18:35

344 άτομα νοσηλεύονται, 4.121 τραυματίστηκαν από την αρχή του πολέμου, λέει το ισραηλινό υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα νοσηλεύονται 344 τραυματίες, εκ των οποίων 82 σε κρίσιμη κατάσταση, 178 σε μέτρια κατάσταση και 81 σε ελαφριά κατάσταση.

Από την έναρξη του πολέμου, συνολικά 4.121 άτομα έχουν ζητήσει ιατρική περίθαλψη, με 26 σε κρίσιμη κατάσταση, 311 σε σοβαρή κατάσταση, 720 σε μέτρια κατάσταση και 2.724 σε ελαφριά κατάσταση. Μεταξύ των τραυματιών, 212 έχουν προβλήματα άγχους και 128 βρίσκονται υπό ιατρική αξιολόγηση.

16.10.2023 18:30

Νέα ανταλλαγή πυρών ισραηλινού στρατού και Λιβάνου

Πυρά στράφηκαν εναντίον αρκετών θέσεων των IDF. Σε απάντηση, οι IDF στόχευσαν τις εστίες των πυροβολισμών στο λιβανέζικο έδαφος.

16.10.2023 18:27

Παλαιστίνιος γιατρός είδε νεκρή την οικογένειά του στο νοσοκομείο - Βίντεο-«γροθιά» στο στομάχι

Συνταρακτικό είναι το βίντεο που δείχνει τον πόνο ενός Παλαιστίνιου γιατρού, ο οποίος ενώ εργαζόταν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη Γάζα, είδε νεκρούς τον πατέρα του και τον αδερφό του.

Δείτε εδώ τη συγκλονιστική στιγμή

16.10.2023 18:21

«Τα πιόνια τοποθετούνται για την επόμενη φάση των επιχειρήσεων»

Ο απεσταλμένος του OPEN, Σωτήρης Δανέζης, βρέθηκε σε ένα από τα σημεία όπου συγκεντρώνεται ο ισραηλινός στρατός που συνεχίζει την ανάπτυξη των δυνάμεών του, με φορτηγά με χιλιάδες οβίδες του πυροβολικού. Όπως μετέδωσε, όλα δείχνουν πως τα πιόνια τοποθετούνται στη σκακιέρα για την επόμενη φάση των επιχειρήσεων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16.10.2023 18:03

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16.10.2023 18:01

«Προετοιμαζόμαστε για τη συνέχιση του πολέμου»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κνεσέτ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα «προετοιμάζεται για τη συνέχιση του πολέμου» σε βορρά και νότο.

16.10.2023 17:52

Ο μέχρι τώρα απολογισμός του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ο μέχρι τώρα απολογισμός του πολέμου στη Μέση Ανατολή

16.10.2023 17:49

6 Βρετανοί σκοτώθηκαν και 10 αγνοούνται, λέει ο Σουνάκ

Έξι Βρετανοί έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Άλλοι 10 αγνοούνται, πρόσθεσε.

16.10.2023 17:43

Η Χαμάς εκτοξεύει «μπαράζ ρουκετών» κατά της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ

«Καταιγισμό ρουκετών» εκτόξευσε προς την Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ η Χαμάς.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ δήλωσαν ότι η επίθεση ήταν απάντηση στη «στοχοποίηση αμάχων» από το Ισραήλ.

16.10.2023 17:28

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανήλθε σε 2.808

Τουλάχιστον 2.808 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 10.859 έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

16.10.2023 17:23

Σειρήνες και πάλι στην Κνεσέτ

Διεκόπη ξανά η συνεδρίαση στο κοινοβούλιο του Ισραήλ, λόγω σειρήνων για ρουκέτες.

16.10.2023 17:20

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον πρόεδρο

Ο Άντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ.

Κατά τη διάρκεια και των δύο συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του - και θα παράσχει υποστήριξη ώστε να προστατευθούν οι πολίτες του.

16.10.2023 17:19

Τραυματίας από ρουκέτα στο κεντρικό Ισραήλ

54χρονη γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα ρουκέτας στο κεντρικό Ισραήλ, μεταδίδει η Haaretz.

16.10.2023 17:06

Οι IDF πλήττουν στόχους στον Λίβανο

Οι IDF πλήττουν στόχους στο Λίβανο ως απάντηση σε πυροβολισμούς κατά ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα, μεταδίδει η Haaretz.

16.10.2023 17:03

Τουλάχιστον 5 νεκροί και 15 τραυματίες σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο πολυώροφη κατοικία στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε χωρίς προειδοποίηση από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, όπως μεταδίδει το CNN.

16.10.2023 17:01

Το μεγαλύτερο μπαράζ ρουκετών σε πόλεις του Ισραήλ από την έναρξη τωβν εχθροπραξιών

Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, καθώς η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς εναντίον των μεγαλύτερων πόλεων του Ισραήλ, στο μεγαλύτερο ίσως μπαράζ από την αρχική ομοβροντία της 7ης Οκτωβρίου.

Αρκετές δυνατές εκρήξεις ακούγονται πάνω από τις περιοχές, αλλά δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Οι ρουκέτες εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης της Κνέσετ, στέλνοντας τους νομοθέτες και άλλους παρευρισκόμενους σε καταφύγιο βομβών και καθυστερώντας τη συνεδρίαση.

16.10.2023 16:51

Συναγερμός στην Κνεσέτ

Η συνεδρίαση του ισραηλινού κοινοβουλίου διακόπτεται καθώς ηχούν σειρήνες στην Ιερουσαλήμ.

16.10.2023 16:45

Σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ και στο Τελ Αβίβ

16.10.2023 16:44

Ο Μπάιντεν στο Ισραήλ; Ακύρωσε ταξίδι του και οι φήμες «φουντώνουν»

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναβάλλει το προγραμματισμένο ταξίδι του για το Κολοράντο των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος θέλοντας να επικεντρωθεί στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μείνει στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει συναντήσεις υψηλού επιπέδου για το Ισραήλ και την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα, ωστόσο οι εικασίες για ενδεχόμενη επίσκεψή του στο Ισραήλ, ολοένα και «φουντώνουν».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16.10.2023 16:42

Ο Νετανιάχου προειδοποιεί το Ιράν και τη Χεζμπολάχ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου προειδοποίησε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου να μην «δοκιμάσουν τη θέλησή μας».

«Μην κάνετε τα ίδια λάθη, απλά και μόνο επειδή το τίμημα που θα πληρώσετε αυτή τη φορά θα είναι πολύ μεγαλύτερο», είπε σε ομιλία του στην Κνεσέτ.

16.10.2023 16:40

Η σύνοδος στην Αίγυπτο για τους Παλαιστίνιους θα διεξαχθεί το Σάββατο

Η σύνοδος για το παλαιστινιακό ζήτημα που πρότεινε η Αίγυπτος εν μέσω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα διεξαχθεί το Σάββατο, μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία των χωρών του Κόλπου, ανακοινώνοντας ότι οι ηγέτες των χωρών αυτών έλαβαν πρόσκληση.

16.10.2023 16:38

Στο νοσοκομείο Νάσερ στη Γάζα, οι γιατροί λένε ότι έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα φάρμακα και ότι οι συνθήκες είναι καταστροφικές

16.10.2023 16:37

Oι βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει

Οι βομβαρδισμοί στη βόρεια Γάζα και στον νότο, στο Χαν Γιουνίς και στη Ράφα, είναι συνεχείς -από το πρωί.

Τις τελευταίες ώρες, ασθενοφόρα με δεκάδες τραυματίες, κυρίως παιδιά, φτάνουν στο νοσοκομείο Nasser στο Χαν Γιουνίς, μεταδίδει το Al Jazeera.

16.10.2023 16:36

«Όχι» από Ισραήλ στο αίτημα Ζελένσκι για επίσκεψη στη χώρα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ, ως ένδειξη αλληλεγγύης στο εβραϊκό κράτος, στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς, αλλά του ειπώθηκε από την ισραηλινή πλευρά ότι τώρα «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για μια τέτοια επίσκεψη, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16.10.2023 16:33

Νέες δηλώσεις Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μίλησε κατά την έναρξη της χειμερινής συνόδου της Κνεσέτ και αναγνώρισε ότι «υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από την καταστροφή που μας συνέβη πριν από 10 ημέρες. Θα ερευνήσουμε κάθε πτυχή σε βάθος».

16.10.2023 21:14

Για 10η ημέρα η Μέση Ανατολή φλέγεται, με το Ισραήλ να μην έχει δείξει -προς το παρόν- κάποια πρόθεση για εκεχειρία, παρά τους ισχυρισμούς της Αιγύπτου για συμφωνία προσωρινής κατάπαυσης του πυρός. Μεγάλη είναι και η αγωνία για τα νοσοκομεία της Γάζας, καθώς η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τα τελευταία αποθέματα καυσίμων θα εξαντληθούν πιθανότατα σε λίγες ώρες. Την ίδια ώρα, αγωνία και φόβος επικρατούν και για τους αιχμαλώτους της Χαμάς καθώς και για τους εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια της Γάζας.