Το live blog του ethnos.gr ολοκληρώθηκε
Σας ευχαριστούμε που μείνατε συντονισμένοι
Σας ευχαριστούμε που μείνατε συντονισμένοι
Ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη που θα διεξαχθεί αύριο, στο Κάιρο, ανακοινώθηκε από το κράτος του Κατάρ.
Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το χτύπημα στη μονή του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, ζητά με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.
Στην δήλωσή του αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ότι έχει ζητήσει από το Ισραήλ την προστασία από ισραηλινούς βομβαρδισμούς της μονής του Αγ. Πορφυρίου στη Γάζα. 19 Οκτωβρίου: Η ιστορική ελληνορθόδοξη μονή υφίσταται σοβαρές ζημιές. Ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος δηλώνει στην ΕΡΤ: ‘Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν και κατέρρευσε όλο το κτίριο. Πολλοί Χριστιανοί έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς'. Ρωτώ τον Πρωθυπουργό:
1. Τι συνεννοήσεις έκανε και γιατί αγνοήθηκε το αίτημά του;
2. Πώς μπορεί να εκφράζει απλώς τη λύπη του και να μην προβαίνει σε σφοδρή διαμαρτυρία προς την ισραηλινή κυβέρνηση, τόσο για το γεγονός του βομβαρδισμού όσο και για την απαξίωση της χώρας μας;».
Tην παραίτησή του ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν, μετά από νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως για τον τρομοκράτη των Βρυξελλών.
Όπως σημείωσε, «σήμερα το πρωί στις 9 π.μ., παρατήρησα το εξής: στις 15 Αυγούστου 2022, υπήρξε αίτημα έκδοσης από την Τυνησία για αυτόν τον άνδρα. Το αίτημα αυτό διαβιβάστηκε την 1η Σεπτεμβρίου, όπως όφειλε, από τον νομικό πραγματογνώμονα στην εισαγγελία των Βρυξελλών. Ο αρμόδιος δικαστής δεν απάντησε σε αυτό το αίτημα έκδοσης και ο φάκελος δεν διεκπεραιώθηκε». Τόνισε ότι πρόκειται «ατομικό λάθος. Ένα μνημειώδες λάθος. Ένα απαράδεκτο λάθος. Ένα λάθος με δραματικές συνέπειες. Η ανεξαρτησία ενός δικαστή είναι το θεμέλιο του κράτους δικαίου μας. Πάντα υπερασπιζόμουν αυτήν την αρχή και θα συνεχίσω να την υπερασπίζομαι. Ως υπουργός δικαιοσύνης, δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να παρέμβω στις αποφάσεις ενός δικαστή».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως τα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα μπουν στη Λωρίδα της Γάζας «εντός των επόμενων 24 έως 48 ωρών», αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του δρόμου στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα.
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι έλαβε προειδοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις να εκκενώσει αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κοντς της Γάζας.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι δύο Αμερικανοί όμηροι θα απελευθερωθούν από τη Χαμάς, γράφει ο Barak Ravid του Axios.
BREAKING: Two American hostages are going to be released by Hamas, two Israeli officials confirm
— Barak Ravid (@BarakRavid) October 20, 2023
Οι IDF σκότωσαν το ανώτερο μέλος της Χαμάς, Muhammad Tzviach, ανώτερο μηχανικό που επέβλεπε το τμήμα έργων και τις εξελίξεις στην οργάνωση.
Ο Tviach ήταν υπεύθυνος για τη βελτίωση των όπλων της Χαμάς και την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή.
Στη «Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη» που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, θα συμμετάσχει αύριο Σάββατο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα μεταφέρει στο Κάιρο τις θέσεις της Ελλάδας και τις θέσεις της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σημειώνεται ότι παρών στη Διάσκεψη θα είναι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
Η Ελλάδα καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ανέφεραν ο ίδιες πηγές και τόνιζαν πως ο πρωθυπουργός, αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και διάνοιξης διαδρόμου για την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για την αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους βρίσκονται στη Γάζα αποτελεί "άμεση προτεραιότητα" και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συζητά με την Αίγυπτο για το πώς θα παράσχει "πρακτική βοήθεια επί τόπου".
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δήλωσε ότι το συνοριακό πέρασμα της Ράφα θα πρέπει να ανοίξει ξανά "αμέσως".
Όταν εκτυλίχθηκε αυτή η κρίση, ένα πράγμα στο οποίο δώσαμε σταθερά προτεραιότητα είναι να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα. Ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά όλων των συνομιλιών μου, και είμαι πολύ ικανοποιημένος που αυτό θα συμβεί τώρα άμεσα.
Ζήτησε επίσης την ανάγκη "να εντατικοποιηθεί ο διάλογος, διότι όλοι έχουμε κοινό συμφέρον για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτή την περιοχή".
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε απόψε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, πριν από τη σύνοδο των ηγετών στο Κάιρο αύριο Σάββατο.
Σύμφωνα με τη διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκαν η ολοένα και πιο δεινή κατάσταση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει το Ισραήλ κατά αθώων πολιτών στη Γάζα και τα βήματα που θα μπορούσαν να ληφθούν για λύση.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι βαθαίνει σταδιακά η βαρβαρότητα κατά των παλαιστινιακών εδαφών και ότι η σιωπή των δυτικών χωρών σχετικά με τους βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία, σχολεία και χώρους λατρείας έχει αυξήσει τη φωτιά στη Γάζα.
Ανέφερε επίσης ότι είναι απαράδεκτο οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα να αναγκάζονται να μεταναστεύσουν από την πατρίδα τους και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ειρήνη και να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και υπηρεσίες υγείας στη Γάζα το συντομότερο δυνατό.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ συναντήθηκε σήμερα στο Κάιρο με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και, παράλληλα, να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων στον πόλεμο της Χαμάς με το Ισραήλ.
«Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα (…) Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο όλες οι πλευρές να λάβουν μέτρα για να προστατευθούν οι άμαχοι», ανέφερε το γραφείο του Σούνακ στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Επίσης «καταδίκασαν την τρομοκρατία της Χαμάς και τόνισαν ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό.
Νωρίτερα ο Σούνακ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και συμφώνησαν ότι οι ηγέτες όλων των χωρών θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί η διάχυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Αίτημα για χρήση ακόμη μίας αεροπορικής βάσης εκτός της Σούδας κατέθεσαν στην ελληνική πλευρά οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Γεωργία Γαραντζιώτη, κι ενώ αναμένεται η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε ανακοίνωση προέβη η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά τον βομβαρδισμό της μονής του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα από το Ισραήλ, με την οποία εκφράζει τη συμπαράσταση και την αγάπη της στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, τον Αρχιεπίσκοπο Τιβεριουπόλεως Αλέξιο και την Αγιοταφιτική Αδελφότητα. Παράλληλα επισημαίνει, ότι «εύχεται και προσεύχεται στον πανοικτίρμονα Θεό να επικρατήσει η σύνεση στις αντιμαχόμενες πλευρές και να σταματήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα οι εχθροπραξίες και η αιματοχυσία».
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι η περιοχή πρέπει να σωθεί από τη «φρενίτιδα» που υποστηρίζεται από τα δυτικά κράτη, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.
Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις που ισοδυναμούν με γενοκτονία. Δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ προκαλεί τις περιφερειακές χώρες αντί να κάνει πίσω από τα λάθη του στη Γάζα.
Δύο από τις σημαντικότερες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο τις τελευταίες 48 ώρες κατηγόρησαν τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ ότι κρατούν Ισραηλινούς και άλλους ως ομήρους. "Οι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων, δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζονται ως διαπραγματευτικό χαρτί. Κανένα παράπονο δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ομηρία οποιουδήποτε", δήλωσε το HRW.
Από το Κάιρο μέχρι τη Βαγδάτη, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στις αραβικές πρωτεύουσες σε υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζονται από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς
Στο Κάιρο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, μερικές χιλιάδες από τους οποίους στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ, φώναξαν "Ψωμί, ελευθερία, αραβική Παλαιστίνη" και "Ο λαός θέλει την πτώση του Ισραήλ", παραφράζοντας τα δύο κυριότερα συνθήματα της "επανάστασης" του 2011 που ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.
Κατά τη 14η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς που ασκεί την εξουσία στη Γάζα, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στις περισσότερες πόλεις της Αιγύπτου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Στη Βαγδάτη, μερικές χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, μεταξύ των οποίων πολλοί υποστηρικτές του Χασντ αλ-Σάαμπι, ενός συνασπισμού ένοπλων παρατάξεων που πρόσκεινται στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ και υποστηρικτή της Χαμάς.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από μία γέφυρα που οδηγεί στην Πράσινη Ζώνη, την οχυρωμένη συνοικία όπου βρίσκεται κυρίως η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Υποστηρίζουμε τον παλαιστινιακό λαό ενάντια στην κατοχική ισραηλινή οντότητα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλι Χουσέιν, ένας 45χρονος οδηγός ταξί.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στις ιρακινές επαρχίες Νινευή (βόρεια) και Ντι Καρ (νότια).
Στο δυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, μερικές εκατοντάδες οπαδοί του Χασντ αλ-Σάαμπι ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία "σε υποστήριξη στη Γάζα".
Η οργή ήταν επίσης μεγάλη στην Ιορδανία, μια χώρα γειτονική με το Ισραήλ με το οποίο έχει υπογράψει συμφωνία ειρήνης. Στην πρωτεύουσα Αμάν, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο μεγάλο τέμενος Χουσεϊνί φωνάζοντας "Σώστε τη Γάζα!" και "Ανοίξτε τα σύνορα για να υποστηρίξετε τον παλαιστινιακό λαό".
Στην Τύνιδα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία της Γαλλίας.
Σε νέα ανάρτηση προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν: «Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι όταν οι τρομοκράτες δεν πληρώνουν το τίμημα για την τρομοκρατία τους ή όταν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα για την επιθετικότητά τους, προκαλούν περισσότερο χάος, θάνατο και καταστροφή. Και το κόστος και οι απειλές για την Αμερική και τον κόσμο συνεχίζουν να αυξάνονται»
History has taught us that when terrorists don’t pay the price for their terror or when dictators don’t pay a price for their aggression, they cause more chaos, death, and destruction.
— President Biden (@POTUS) October 20, 2023
And the costs and threats to America and to the world keep rising.
We must not walk away.
Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα, 20 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις με τις IDF σε όλη τη Δυτική Όχθη. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της απογευματινής προσευχής της Παρασκευής σε μερικές περιοχές κατά μήκος της Δυτικής Όχθης.
«Στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και Τούρκοι πολίτες πήγαν στην πρεσβευτική κατοικία του Ισραήλ στην Άγκυρα και εναπόθεσαν μπροστά στην πόρτα παιχνίδια. Κούκλες ματωμένες και παιδικά ρούχα», μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr και του OPEN Μαρία Ζαχαράκη.
Δηλώνοντας ότι έγιναν μάρτυρες μιας ανθρώπινης θηριωδίας και γενοκτονίας μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, ο έπαρχος Άγκυρας είπε: «Όσοι παραδίδονται στον Αλλάχ δεν χάνουν την ελπίδα τους. Οι αδελφοί μας στη Γάζα δεν χάνουν την ελπίδα τους, εμείς δεν χάνουμε την ελπίδα μας, ο Αλλάχ σίγουρα θα επιληφθεί και αυτοί που σήμερα σφάζουν μωρά θα εξαφανιστούν μια μέρα».
Ο Λευκός Οίκος ζήτησε την Παρασκευή από το Κογκρέσο σχεδόν 106 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση φιλόδοξων σχεδίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων, αλλά δεν προσέφερε καμία στρατηγική για την εξασφάλιση των χρημάτων από ένα σπασμένο Κογκρέσο.
30 of our children are currently being held in the Gaza Strip by Hamas terrorists.
— Israel ישראל (@Israel) October 20, 2023
They are alone and afraid.
We will continue to make sure that their voices are heard by millions around the world. pic.twitter.com/BtO60xj7QW
Η ισραηλινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στο προσωρινό κλείσιμο του Al Jazeera και άλλων ΜΜΕ, των οποίων οι πληροφορίες «βλάπτουν την εθνική ασφάλεια» στον πόλεμο με τις πολιτοφυλακές της Γάζας, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, που εδρεύει στο Κατάρ.
Ο Ισραηλινός απόστρατος στρατηγός, Γκαλ Χιρς, που διορίστηκε πρόσφατα συντονιστής του Ισραήλ για τους ομήρους και τους αγνοούμενους από τις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς, έβαλε τις φωνές σε πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια συνάντηση που έγινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λόγω των υποστήριξης ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις διαδικασίες που απορρέουν από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
Η Ρωσία είναι σε επαφή με την Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν από την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση κατά την διάρκεια της επίθεσης στο Ισραήλ και τώρα βρίσκονται στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Ισραήλ.
Το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς, πριν από 14 μέρες, το υπουργείο έχει λάβει περίπου 100.000 αιτήσεις από πολίτες στη χώρα για να λάβουν ιδιωτικές άδειας οπλοκατοχής, σε μια ραγδαία αύξηση του αριθμού αυτού.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας λέει ότι οι υποστηρικτές της Χαμάς θα πρέπει να απελαθούν από τη χώρα, όπου είναι δυνατόν, προσθέτοντας ότι οι αρχές θα παρακολουθούν στενά τους πιθανούς ισλαμιστές επιτιθέμενους.
Η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την ευθύνη και για τους πέντε αντιαρματικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν σήμερα στο βόρειο Ισραήλ
Η Ρωσία προειδοποιεί τους πολίτες της να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο Ισραήλ, στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στον Λίβανο ή στην Ιορδανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της ιστοσελίδας του.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε σήμερα τα πολεμικά σχέδια και τους στόχους της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πολεμικοί ισραηλινοί στόχοι περιλαμβάνουν την εξόντωση της Χαμάς, μέσω της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών της δυνατοτήτων, την πλήρη παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη στη Γάζα και τη δημιουργία ενός νέου «καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Γκάλαντ ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι ο πόλεμος θα έχει τρεις κύριες φάσεις.
«Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, στην οποία διεξάγεται μια στρατιωτική εκστρατεία με (αεροπορικές επιδρομές) και αργότερα με (χερσαίους) ελιγμούς με στόχο (...) την καταστροφή της Χαμάς», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.
Η δεύτερη φάση, τόνισε, θα συνεχιστεί με μάχες αλλά χαμηλότερης έντασης καθώς τα στρατεύματα εργάζονται για να «εξαλείψουν θύλακες αντίστασης».
«Η τρίτη φάση θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ και τους κατοίκους της περιοχής που περιβάλλει τη Γάζα», τόνισε.
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις οποίες συνέκρινε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με την παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς είναι «απαράδεκτες».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η παρούσα στιγμή είναι δυνητικά επικίνδυνη και ότι η απειλή για τους Ρώσους πολίτες θα αυξηθεί σημαντικά μόλις το Ισραήλ αρχίσει την αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση στην Γάζα.
Σε δηλώσεις που έκανε χθες ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπάθησε να συγκρίνει τις ενέργειες της Χαμάς με εκείνες του Πούτιν, οι δυνάμεις του οποίου εξαπέλυσαν μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ θα λάβει μέρος στη «Σύνοδο για την Ειρήνη» που θα διοργανωθεί το Σάββατο στο Κάιρο.
Περισσότεροι από 4.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο ανέφερε ότι 4.137 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η πλειονότητα των 200 ανθρώπων που κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς είναι ακόμη ζωντανοί.
«Η πλειονότητα των ομήρων είναι ζωντανοί. Υπήρχαν πτώματα που μεταφέρθηκαν ... στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ανακοίνωση του στρατού.
Ισραηλινοί πολιτικοί ξεκαθάρισαν ότι το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για τον συνεχιζόμενο πόλεμο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Κάιρο, σύμφωνα με τη Haaretz.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέβασαν βίντεο από τη στιγμή που χτύπησαν μαχητές της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο.
שלושה מחבלים של ארגון הטרור חזבאללה זוהו לפני זמן קצר במרחב הגדר בגבול לבנון. כלי טיס של צה״ל שפעל במרחב תקף את המחבלים.
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 20, 2023
בנוסף, צלפים של צה"ל ירו לפני זמן קצר לעבר חמושים שזוהו פועלים במרחב גבול לבנון>> pic.twitter.com/xPEFAZ14sS
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η σύγκρουση αποτελείται από τρία στάδια που ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου όταν η Χαμάς επιτέθηκε.
Το πρώτο στάδιο, είπε, ήταν η ήττα της Χαμάς και η επίθεση στις υποδομές. Μέχρι το δεύτερο στάδιο, οι μάχες θα είναι λιγότερο έντονες και το Ισραήλ θα αποβάλει την ευθύνη του για τη Λωρίδα της Γάζας.
Πρόσθεσε ότι το τελευταίο στάδιο της σύγκρουσης θα είναι η δημιουργία ενός νέου συστήματος ασφαλείας για την προστασία των Ισραηλινών.
Ισραηλινό αεροσκάφος χτύπησε τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν ανθρώπους που πλησίαζαν τα σύνορα, λέει ο στρατός, σύμφωνα με τη Haaretz.
To BBC μεταδίδει ότι η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει ορισμένους με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για την απελευθέρωση πολλών από τους περίπου 203 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.
Το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής σε αυτό.
Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για την έκρηξη στο νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα.
Μέχρι στιγμής, οκτώ χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, όπως μεταδίδει το Al Jazeera:
Αίγυπτος
Γερμανία
Νότια Αφρική
Ιταλία
Ιαπωνία
Κύπρος
Μπαχρέιν
Κουβέιτ
Παγκόσμιοι ηγέτες θα μεταβούν στην Αίγυπτο για να συμμετάσχουν στη διεθνή σύνοδο κορυφής στο Κάιρο για την ειρήνη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, καθώς οι ανησυχίες αυξάνονται εν μέσω κλιμάκωσης του πολέμου.
Το νοσοκομείο της Γάζας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Λειτουργεί στο ελάχιστο δυνατό αυτή τη στιγμή, 10 φορές κάτω από τη δυναμικότητά του, σύμφωνα με έναν από τους γιατρούς του.
Η έλλειψη καυσίμων δυσκολεύει τους γιατρούς να λειτουργήσουν και να συντηρήσουν τον εξοπλισμό, όπως γράφει το Al Jazeera.
Παράλληλα, υπάρχει και σοβαρή έλλειψη ιατρικών προμηθειών. Σε μια περίπτωση, οι γιατροί αναγκάστηκαν να πάνε σε ένα κατάστημα της τοπικής αγοράς για να αγοράσουν ξύδι για να θεραπεύσουν τις πληγές λόγω έλλειψης ιατρικών υλικών.
Το Ισραήλ γνωρίζει ότι η απάντησή του στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει «μια τεράστια πρόκληση», δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας.
Οι IDF πρέπει «να είναι προετοιμασμένες γι' αυτό», δήλωσε στο CNN ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ. Σημείωσε ότι ο στρατός έχει καλέσει «περίπου 300.000 εφέδρους προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ευρύτερη σύγκρουση».
Η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, δηλώνει ότι ακόμη δύο εργαζόμενοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 16 από την έναρξη του πολέμου.
Ο αριθμός των νεκρών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου έχει ανέλθει στους 81, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Οι Ισραηλινοί πολίτες και υπήκοοι που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν πλέον να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για έως και 90 ημέρες χωρίς βίζα, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS).
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Γάζας, 4.137 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από τις ισραηλινές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων 1.661 παιδιά.
Επίσης, 13.260 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και υπάρχουν περισσότεροι από 4.000 αγνοούμενοι.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έξω από το νοσοκομείο Shifa στην πόλη της Γάζας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Ashraf al-Qudra, αναφέρει ότι επτά κύρια νοσοκομεία και 21 κέντρα υγείας είναι πλέον εκτός λειτουργίας.
H ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να απομακρύνει Παλαιστίνιους που ήθελαν να προσευχηθούν στην περιοχή Wadi al-Joz, ακριβώς έξω από την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, μεταδίδει το Al Jazeera.
Το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας αναφέρει ότι 18 χριστιανοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε τώρα ότι η εκκένωση της πόλης Kiryat Shmona στο βόρειο Ισραήλ δεν είναι υποχρεωτική.
Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι περισσότεροι από 20 άνθρωποι συνελήφθησαν και 12 «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στο πλαίσιο επιχείρησής του στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η υπουργός Υγείας της Παλαιστίνης, Mai al-Kaila δήλωσε την Παρασκευή ότι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση στο συγκρότημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Γάζα.
Νωρίτερα, ο υπουργός Πληροφοριών της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε πλήξει την εκκλησία και ότι δεκάδες οικογένειες χριστιανών και μουσουλμάνων που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους είχαν βρει καταφύγιο εκεί.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ' είχε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας.
Ο κ. Κώτσηρας εξέφρασε, εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, τη βαθιά ανησυχία του για την κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή και υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας προς το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα, «θα καθοριστεί».
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν ότι ένας «τρομοκράτης» σκοτώθηκε στον Λίβανο κατά τη διάρκεια επιθέσεων των IDF σε στόχους της Χεζμπολάχ ως απάντηση σε επιθέσεις με ρουκέτες στο Βόρειο Ισραήλ.
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δηλώνει ότι «συνεχίζουν να ζητούν πρόσβαση για να παραδώσουν ζωτικής σημασίας προμήθειες» στη Γάζα και «ελπίζουν ότι το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει σήμερα».
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ πλήττει τη Λωρίδα της Γάζας «με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες», προσθέτοντας ότι ο στρατός προετοιμάζεται για τα επόμενα στάδια της μάχης, μεταδίδει η Haaretz.
Δύο απευθείας χτυπήματα με ρουκέτες στη νότια πόλη Σντερότ, όπου νωρίτερα ήχησαν σειρήνες. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.
Άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά του ισραηλινού στρατού κοντά στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χασάν Γιούσεφ, συνελήφθη την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επιδρομών που πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Αλλά χθες, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ διέταξε τα χερσαία στρατεύματα να προετοιμαστούν για να δουν τη Γάζα «από μέσα», υπονοώντας μια χερσαία επίθεση.
Πόσο κοντά βρισκόμαστε λοιπόν σε μια χερσαία επιχείρηση;
Ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή λέει ότι «όλες οι ενδείξεις χθες έδειξαν ότι είναι κοντά».
Ο Alistair Bunkall λέει ότι αν οι Ισραηλινοί πίστευαν ότι θα μπορούσαν απλά να διεξάγουν μια εκστρατεία βομβαρδισμών, αυτό θα έκαναν, αλλά «θα έρθει μια στιγμή που θα θελήσουν να κυνηγήσουν την ανώτερη ηγεσία».
«Τότε, μια χερσαία εισβολή είναι πιθανότατα ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό» προσθέτει.
Μάρτυρες στη Ραμάλα λένε ότι είδαν ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα να εισέρχονται στην πόλη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, μεταδίδει το Al Jazeera.
Η Αίγυπτος αρχίζει τις προετοιμασίες για το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα με τη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδει η Haaretz.
Ο αριθμός των νεκρών από τον ισραηλινό βομβαρδισμό μιας ελληνορθόδοξης εκκλησίας στη Γάζα αυξήθηκε σε οκτώ, ενώ δεκάδες άλλοι αναφέρθηκαν ως τραυματίες, μεταδίδει το Al Jazeera.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε κατά τη διάρκεια της νύχτας τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.
Σε ανακοίνωσή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter), ο στρατός πρόσθεσε ότι επλήγησαν επίσης στρατιωτικές υποδομές που ανήκουν στην «τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ».
Ο Mohammed Abu Selmia, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου Shifa, δήλωσε στο Sky News ότι δεκάδες τραυματίστηκαν στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, αλλά δεν μπορεί να αναφέρει ακριβή αριθμό νεκρών καθώς τα πτώματα βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.
Το πέρασμα της Ράφα -που συνδέει την Αίγυπτο με τη Γάζα- δεν αναμένεται να ανοίξει σήμερα, δήλωσαν πηγές στο CNN. Υπήρχαν αναφορές ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να ανοίξει το ζωτικής σημασίας πέρασμα σήμερα για να περάσει βοήθεια στην πολιορκημένη περιοχή.
Ωστόσο, πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις αμφισβήτησε αυτό το ενδεχόμενο και δήλωσε ότι πρόκειται για μια «πραγματικά ασταθή κατάσταση»
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Carney, αναχαίτισε τρεις πυραύλους κρουζ χερσαίας επίθεσης και αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από τις δυνάμεις των Χούτι στην Υεμένη.
Οι πύραυλοι κατευθύνονταν «ενδεχομένως» προς το Ισραήλ, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς ανακοίνωσε ότι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης.
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα.
Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Οι κάτοικοι της Kiryat Shmona στο βόρειο Ισραήλ διατάχθηκαν να εκκενώσουν την πόλη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ την Παρασκευή.
Η Kiryat Shmona, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, φιλοξενεί 23.000 κατοίκους, δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «υποχρεωτική εκκένωση».
Το Ισραήλ έπληξε περισσότερους από 100 επιχειρησιακούς στόχους που ανήκουν στη Χαμάς, αναφέρουν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).
Το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι πολλοί εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στον χώρο μιας εκκλησίας στην πόλη της Γάζας, σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα επισκεφθεί σήμερα την Αίγυπτο όπου θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους για την κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα, ανακοίνωσε το γραφείο του.
Στις συνομιλίες ο Σούνακ θα υπογραμμίσει «την ανάγκη να αποτραπεί η περιφερειακή κλιμάκωση και να αποφευχθεί η περαιτέρω μη απαραίτητη απώλεια ζωών αμάχων», πρόσθεσε το γραφείο του.
Μια επίθεση με ρουκέτες κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης προστίθεται στον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων με στόχο τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν μια ευρύτερη σύγκρουση που απορρέει από τον πόλεμο στη Γάζα.
Δύο ρουκέτες στόχευσαν το Κέντρο Διπλωματικής Υποστήριξης της Βαγδάτης κοντά στο αεροδρόμιο, όπου στεγάζεται αμερικανικό στρατιωτικό, διπλωματικό και πολιτικό προσωπικό, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής άμυνας.
Το πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας αναμένεται να ανοίξει για την παράδοση περιορισμένων ποσοτήτων βοήθειας με περίπου 20 φορτηγά από σήμερα.
Μέχρι στιγμής, τα φορτηγά με τα απαραίτητα για τους Παλαιστίνιους, τρόφιμα, φάρμακα, συσκευές καθαρισμού νερού και κουβέρτες, έχουν «κολλήσει» στην Αίγυπτο, μεταδίδει το Al Jazeera.
Ο στρατός του Λιβάνου κατηγόρησε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή αυτόν του Ισραήλ ότι σκότωσε μέλος «ομάδας δημοσιογράφων» που κάλυπτε τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στο νότιο τμήμα της χώρας ανάμεσα στον δεύτερο και τη Χεζμπολάχ και παλαιστινιακές οργανώσεις.
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν το «κοινό» πως θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες, δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ ο Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς, αναγγέλλοντας πως θα ζητήσει σήμερα το Κογκρέσο να εγκρίνει «κατεπειγόντως» τη χρηματοδότηση βοήθειας των ΗΠΑ στο Ισραήλ και την Ουκρανία.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Το Ισραήλ ανακοίνωσε σχέδιο εκκένωσης της Kiryat Shmona, μιας πόλης στη βόρεια περιοχή του Ισραήλ που συνορεύει με τον Λίβανο.
Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται στη «σκιά» των δηλώσεων του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας σε στρατιώτες πως «σύντομα θα δείτε τη Γάζα από μέσα». Μάλιστα, το Ισραήλ νωρίς το πρωί της Παρασκευής ανακοίνωσε σχέδιο εκκένωσης για πόλη κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν -σε διάγγελμά του στους Αμερικανούς πολίτες- τόνισε πως Χαμάς και Πούτιν θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες και ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει «με κατεπείγουσα διαδικασία» χρηματοδότηση γα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε Ισραήλ και Ουκρανία.