Πόλεμος στο Ισραήλ: Προετοιμασία για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και κλιμάκωση με τη Χαζμπολάχ - Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

-
To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
22.10.2023 16:38

Ισραήλ: Αντιαρματικός πύραυλος φέρεται να εκτοξεύθηκε από τη Γάζα προς το Κισουφίμ - Αναφορές για αρκετούς τραυματίες

22.10.2023 16:30

Σύγχιση με το αν μεταφέρθηκαν καύσιμα στη Γάζα με τα φορτηγά

Ένας αξιωματούχος στο πέρασμα της Ράφα και ένας δημοσιογράφος του AFP ισχυρίζονται ότι φορτηγά με καύσιμα εισήλθαν στη Γάζα μέσω του περάσματος από την Αίγυπτο για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, ενώ το Ισραήλ αρνείται ότι αυτό συμβαίνει.

22.10.2023 16:28

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναφέρει πως 29 εργαζόμενοί της σκοτώθηκαν στη Γάζα από την αρχή των ισραηλινών βομβαρδισμών.

22.10.2023 15:56

Νέες προειδοποιήσεις από Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα την Χεζμπολάχ κατά του ανοίγματος ενός δεύτερου πολεμικού μετώπου με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι αν αυτό συμβεί, θα επιφέρει ισραηλινές επιδρομές ως αντίποινα με “ασύλληπτο” μέγεθος, που θα προκαλέσουν “καταστροφή” στο Λίβανο.

Σε ένα επίσημο αντίγραφο της ενημέρωσης που έκανε ο Νετανιάχου σε άντρες των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, ο ίδιος τόνισε: “Δεν μπορώ να σας πω τώρα αν η Χεζμπολάχ θα αποφασίσει να εισέλθει πλήρως στον πόλεμο της Γάζας”.

Ο πόλεμος αυτός άρχισε μετά από μία καταστροφική συνοριακή επίθεση που έκανε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, ενώ είναι ζήτημα “ζωής ή θανάτου” για το Ισραήλ, πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

22.10.2023 15:39

Στους 4.741 αυξήθηκαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Στους 4.741 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων, ενώ οι τραυματίες έφτασαν στους 15.898 από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

22.10.2023 15:29

Μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου για τη Μέση Ανατολή

Ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος σήμερα στους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Πιο αναλυτικά, ο ποντίφικας υπογράμμισε:

«Παρακολουθώ τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. Εκφράζω τον ιδιαίτερο πόνο και την ανησυχία μου, προσεύχομαι και είμαι στο πλευρό των ομήρων, των θυμάτων και των οικογενειών τους. Σκέφτομαι την σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα. Με πληγώνει το ότι, τις περασμένες ημέρες επλήγησαν το αγγλικανικό νοσοκομείο και η ελληνορθόδοξη ενορία. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για την απελευθέρωση των ομήρων. Ο πόλεμος αποτελεί πάντα μια ήττα, αναφέρομαι και στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αποτελεί καταστροφή της ανθρώπινης αδελφοσύνης, σταματήστε, αδέλφια».

Ο πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε ότι η επόμενη Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου, για την Καθολική Εκκλησία θα είναι ημέρα νηστείας, μετάνοιας και προσευχής, υπέρ της ειρήνης.

Στις 6 το απόγευμα, στον 'Αγιο Πέτρο, θα πραγματοποιηθεί προσευχή, η οποία θα είναι και έκκληση για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

22.10.2023 15:26

Διαμαρτυρίες για τον παλαιστινιακό λαό παγκοσμίως

22.10.2023 14:50

Ισραηλινός στρατός: Στρατιωτικό αεροσκάφος έπληξε θέση της Χεζμπολάχ ως απάντηση σε χτύπημα αντιαρματικού πυραύλου κατά του Ισραήλ

22.10.2023 14:44

Δεύτερο κομβόι 17 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται στο πέρασμα της Ράφα

22.10.2023 14:34

Προειδοποίηση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ «παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι» και «παρασύρει το Λίβανο σε έναν πόλεμο από τον οποίο δεν θα κερδίσει τίποτα, αλλά θα χάσει πολλά».

22.10.2023 14:28

Γνωστός δημοσιογράφος σκοτώθηκε στη Γάζα

Ο Roshdi Sarraj, ιδρυτής του Ain Media, σκοτώθηκε στο σπίτι του από ισραηλινό πλήγμα.

Ο κ. Sarraj ήταν ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους στη Γάζα τις τελευταίες δύο εβδομάδες συνεργαζόταν με διεθνή μέσα ενημέρωσης για να προσπαθήσει να μεταφέρει υλικό.

Πρόσφατο tweet του από την εμπόλεμη ζώνη:

22.10.2023 14:18

Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

22.10.2023 14:11

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα αυξήθηκε σε 1.873

22.10.2023 14:07

4.561 νεκροί Παλαιστίνιοι και 14.245 τραυματίες από την 7η Οκτωβρίου

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έφτασε στους 4.561 και των τραυματιών στους 14.245 από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με του παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

22.10.2023 13:55

Τουλάχιστον 120 μωρά σε θερμοκοιτίδα κινδυνεύουν μετά τη διακοπή των καυσίμων στη Γάζα από το Ισραήλ

Η ζωή τουλάχιστον 120 νεογέννητων μωρών που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες στα νοσοκομεία της Γάζας κινδυνεύει καθώς τα καύσιμα τελειώνουν στον πολιορκημένο θύλακα, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 120 νεογνά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες, εκ των οποίων 70 νεογνά με μηχανικό αερισμό, και φυσικά εδώ είναι που ανησυχούμε εξαιρετικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζόναθαν Κρικξ.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, περισσότερα από 1.700 παιδιά έχουν ήδη σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις που έχουν εξαπολυθεί εναντίον της Λωρίδας της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου.

22.10.2023 13:37

«Αν η Χεζμπολάχ ανοίξει μέτωπο θα επιτεθούμε και στο Ιράν»

Ο υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας Nir Barkat, δήλωσε ότι αν η Χεζμπολάχ επιλέξει να ανοίξει μέτωπο στο βορρά, το Ισραήλ θα επιτεθεί και στο Ιράν. «Το σχέδιο του Ιράν είναι να επιτεθεί στο Ισραήλ σε όλα τα μέτωπα. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι σκοπεύουν να επιτεθούν στο Ισραήλ, όχι μόνο σε όλα τα μέτωπα μας, οπότε θα χτυπήσουμε και το κεφάλι του φιδιού, το Ιράν», δήλωσε ο Barkat σε συνέντευξή του στην Daily Mail.

Ο Barkat απείλησε επίσης ότι το άνοιγμα ενός μετώπου από την πλευρά της Χεζμπολάχ θα έχει ως αποτέλεσμα το Ισραήλ «να την εξαφανίσει από προσώπου γης».

22.10.2023 13:26

Haaretz: Εκστρατεία Νετανιάχου για να κατηγορήσει τον ισραηλινό στρατό για την αποτυχία του να προβλέψει την επίθεση της Χαμάς

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στήνει τον στρατό να αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία να προβλέψει την επίθεση της Χαμάς πριν από δύο εβδομάδες, λένε αμυντικές πηγές που επικαλείται η Haaretz, λαμβάνοντας μέτρα όπως ο διορισμός ενός νέου εκπροσώπου στο γραφείο του για να επικοινωνεί με τους στρατιωτικούς ανταποκριτές μόλις τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου.

«Ο Νετανιάχου κάνει προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε μια πηγή. «Συλλέγει στοιχεία εναντίον του στρατού, εξηγώντας σε κατ' ιδίαν συζητήσεις γιατί δεν φταίει ο ίδιος και ότι δεν πήρε τις πληροφορίες», προσθέτει. Σύμφωνα με έναν άλλο αξιωματούχο, «είναι σαφές τι κάνει ο Νετανιάχου: Έχω ήδη ακούσει για τον διασυρμό αξιωματικών από έναν στρατιωτικό ανταποκριτή. Είναι ντροπιαστικό».

Ο νέος εκπρόσωπος, Eli Feldstein, έχει υπηρετήσει ως εκπρόσωπος του τμήματος Ιουδαίας και Σαμαριάς των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, γεγονός που τον καθιστά καλά εξοικειωμένο με τους στρατιωτικούς ανταποκριτές. Αργότερα ήταν εκπρόσωπος του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir.

Αρκετές πηγές που επικαλείται το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης περιέγραψαν τον διορισμό ως ασυνήθιστο, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, καθώς ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του επιτελείου των IDF συνήθως διατηρούν συνεχή επικοινωνία με τους στρατιωτικούς ανταποκριτές. «Απλά για να καταλάβετε», είπε μια πηγή του υπουργείου Άμυνας, «ο αρχηγός του επιτελείου δεν έχει συναντήσει ούτε έναν ανταποκριτή. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δει αρκετούς από αυτούς δύο φορές».

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla ανέφερε την Παρασκευή ότι ο Νετανιάχου εργαζόταν ενεργά για να χτίσει την υπόθεσή του εναντίον του στρατού. Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό, η ιστοσελίδα ανέφερε ότι η σύζυγός του, Σάρα, του είχε πει να συλλέξει όλες τις δημόσιες ανακοινώσεις και τα απόρρητα πρακτικά από τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας και τις συζητήσεις για θέματα άμυνας. Επίσης, φέρεται να του είπε να συγκεντρώσει όλα τα αποσπάσματα από παλαιότερους και νυν ανώτερους αξιωματούχους της άμυνας στα οποία αποτυπώνονται εσφαλμένες εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τις δυνατότητες και τις προθέσεις της Χαμάς.

22.10.2023 13:21

Οι σειρήνες για ρουκέτες ηχούν στο Beit Shemesh, στο Kiryat Gat και στις γύρω περιοχές

Οι σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες ηχούν στο Μπέιτ Σέμεχ και το Κιριάτ Γκατ, καθώς και σε διάφορες άλλες περιοχές.

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

22.10.2023 13:13

Μαχητής της Χαμάς συνελήφθη 15 ημέρες μετά τη διείσδυσή του στο ισραηλινό έδαφος

22.10.2023 13:02

Σειρήνες ηχούν στο νότιο Ισραήλ, στην ευρύτερη περιοχή της Ιερουσαλήμ

22.10.2023 12:55

Γαλλίδα ΥΠΕΞ: Ο ισραηλινός στρατός «πρέπει να στοχεύει τη Χαμάς, όχι τους Παλαιστίνιους»

Ο ισραηλινός στρατός «πρέπει να στοχεύει τη Χαμάς, όχι τους Παλαιστίνιους», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα La Tribune με αφορμή τη «σύσκεψη κορυφής για την Ειρήνη» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Κάιρο.

Υπενθυμίζοντας τις «κτηνωδίες» που διέπραξαν στις 7 Οκτωβρίου οι μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος, η Κολονά υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ «έχει προφανώς το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», αλλά έχει επίσης «το καθήκον να σέβεται το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας τόνισε ότι στην παρούσα φάση πρέπει να εξασφαλιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα. Μεταξύ των βασικών ανθρωπιστικών προτεραιοτήτων είναι η πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα» είπε η υπουργός.

22.10.2023 12:42

Ισραήλ: Οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι 212 άνθρωποι κρατούνται όμηροι στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει ότι 212 άνθρωποι κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ενώ πρόσθεσε ότι από τα ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι μαχητές, περιλαμβανομένου του αναπληρωτή επικεφαλής των δυνάμεων εκτόξευσης ρουκετών της Χαμάς.

22.10.2023 12:20

Το βρετανικό Channel 4 καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι δεν ευθύνεται για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Channel 4, οι πληροφορίες του οποίου κάνουν τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ, ο διάλογος που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισραήλ και ισχυριζόταν ότι ανήκει σε «τρομοκράτες της Χαμάς» είναι τελικά συρραφή από δύο άλλα γεγονότα.

22.10.2023 12:14

Ισραήλ: Στρατός και αστυνομία ταυτοποίησαν τις σορούς 1.075 ατόμων που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς

Η αστυνομία του Ισραήλ και οι IDF ενημέρωσαν το πρωί της Κυριακής ότι έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιήσει τις σορούς 1075 από τους νεκρούς της επίθεσης που πραγματοποίησε η Χαμάς πριν από δύο εβδομάδες. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 769 πολίτες και 307 στρατιώτες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει άλλες 200 σορούς πολιτών των οποίων η ταυτότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

22.10.2023 12:11

Το υπουργείο επικοινωνιών της Χαμάς αναφέρει ότι 31 τζαμιά έχουν καταστραφεί στη Γάζα, ενώ 3 εκκλησίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές

22.10.2023 12:04

Επίσκεψη Λαβρόφ στην Τεχεράνη

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Τεχεράνη τη Δευτέρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης.

22.10.2023 11:50

Drone που πλησίαζε τα ισραηλινά σύνορα από τον Λίβανο καταρρίφθηκε από τον ισραηλινό στρατό

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε drone που πετούσε πάνω από τον Λίβανο και πλησίαζε το Ισραήλ.

22.10.2023 11:37

Η σειρήνες για ρουκέτες στην κοινότητα Nahal Oz στα σύνορα με τη Γάζα

22.10.2023 11:16

Ρουκέτες ακούγονται στο συνοριακό κιμπούτς της Γάζας Κερέμ Σαλόμ

22.10.2023 11:16

Οι IDF έπληξαν αντιαρματική μονάδα στα σύνορα με τον Λίβανο

22.10.2023 10:56

Δύο νεκροί από την πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στο αεροδρόμιο της Δαμασκού

22.10.2023 10:51

Το Ισραήλ κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα του θύλακα

Οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι έλαβαν νέες προειδοποιήσεις από τον στρατό του Ισραήλ να απομακρυνθούν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το νότιο, με την προσθετη προειδοποίηση ότι αν δεν το πράξουν, ενδέχεται να θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατικής οργάνωσης».

Το μήνυμα αυτό μεταδόθηκε με φυλλάδια τα οποία έφεραν το όνομα και τον λογότυπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και εστάλη μέσω ηχητικών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων στη Γάζα.

«Επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Γάζας. Η παρουσία σας βόρεια της Γουάντι Γάζα θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο. Όποιος επιλέξει να μην φύγει από τη βόρεια Γάζα (προς τις περιοχές) νότια της Γουάντι Γάζα ενδέχεται να ταυτοποιηθεί ως συνεργός τρομοκρατικής οργάνωσης», αναφέρει το φυλλάδιο.

22.10.2023 10:31

Κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ

22.10.2023 10:11

Σειρήνες ηχούν σε κοινότητα στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα

Σειρήνες ρουκετών χτύπησαν στην κοινότητα Κίμπουτζ Κισουφίμ, στα σύνορα με τη Γάζα.

22.10.2023 10:09

Πληροφορίες για επίθεση με ρουκέτα στη βάση Ain al-Asad στο Ιράκ όπου στεγάζονται αμερικανικά στρατεύματα

22.10.2023 10:06

Το Ισραήλ συνέλαβε τουλάχιστον 42 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 42 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως στη Ραμάλα, τη Χεβρώνα και την Τζενίν, μεταξύ άλλων περιοχών, ανέφερε το παλαιστινιακό πρακτορείο.

22.10.2023 09:58

Το Ισραήλ κλείνει το υπουργείο Δημόσιας Διπλωματίας, μεταφέρει τον προϋπολογισμό για την αποκατάσταση των κοινοτήτων στα σύνορα με τη Γάζα

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε μέσω τηλεφωνικού δημοψηφίσματος την κατάργηση του υπουργείου Δημόσιας Διπλωματίας και τη διάθεση του προϋπολογισμού του για την αποκατάσταση των κοινοτήτων κοντά στη Λωρίδα της Γάζας που επλήγησαν κατά τη διάρκεια της σφαγής της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός του υπουργείου, ο οποίος δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί φέτος, καθώς και ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, ανέρχονται σε περίπου 23,8 εκατομμύρια σέκελ (6,9 εκατομμύρια δολάρια). Η απόφαση για την κατάργηση του υπουργείου ακολουθεί την παραίτηση του υπουργού του, Galit Distal Atbaryan, πριν από περίπου μιάμιση εβδομάδα.

22.10.2023 09:58

Ισραηλινή πυραυλική επίθεση έθεσε εκτός λειτουργίας τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν τα διεθνή αεροδρόμια Δαμασκού και του Χαλεπιού στη Συρία, ενώ ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε από την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ νωρίς σήμερα το πρωί, μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα στρατιωτική πηγή.

«Περίπου στις 05:25 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με στόχο τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού, προκαλώντας τον θάνατο ενός εργαζομένου στο αεροδρόμιο της Δαμασκού και τραυματίζοντας έναν άλλο», δήλωσε η στρατιωτική πηγή.

Η πηγή έκανε λόγο για «ταυτόχρονα» πλήγματα που προήλθαν «από τη Μεσόγειο, δυτικά της Λατάκειας, και από το κατεχόμενο συριακό Γκολάν».

«Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στις πίστες προσγείωσης των αεροδρομίων τα έχουν θέσει εκτός λειτουργίας», πρόσθεσε.

Οι προγραμματισμένες πτήσεις από και προς τα δύο αεροδρόμια μεταφέρονται στο αεροδρόμιο της Λατάκειας, επεσήμανε το συριακό υπουργείο Μεταφορών.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, που ταυτόχρονα πλήγματα έχουν στόχο τα δύο αεροδρόμια. Στις 12 Οκτωβρίου πλήγματα είχαν θέσει και πάλι εκτός λειτουργίας τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού.

22.10.2023 09:32

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες αναφέρουν περιορισμένη πρόσβαση σε ψυχική υποστήριξη εντός των ενόπλων δυνάμεων

Ισραηλινοί στρατιώτες κληρωτοί και έφεδροι αναφέρουν έλλειψη επαρκούς πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχολογικής πρώτης βοήθειας που παρέχονται από επαγγελματίες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων. Στον απόηχο αυτών των αναφορών, τις τελευταίες ημέρες παρέχονται διευρυμένες υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονται ανεπίσημα από πολιτικούς ψυχολόγους, ψυχιάτρους και κοινωνικούς λειτουργούς σε στρατιώτες και διοικητές.

22.10.2023 09:27

Οι IDF λένε ότι σκότωσαν 2 μαχητές της Χαμάς σε ολονύκτια επίθεση στα σύνορα με τη Γάζα

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δηλώνουν ότι σκότωσαν δύο μέλη των δυνάμεων κομάντος Nukhba της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή κοντά στον συνοριακό φράχτη της Γάζας χθες το βράδυ.

Ο στρατός λέει ότι άλλοι μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν επίσης στο ίδιο περιστατικό, αλλά δεν διευκρινίζει περαιτέρω.

22.10.2023 09:18

Οι ΗΠΑ πρότειναν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο οποίο τονίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα

Οι ΗΠΑ πρότειναν χθες Σάββατο σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο αναφέρεται ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ζητεί από το Ιράν να σταματήσει να εξάγει όπλα «σε πολιτοφυλακές και τρομοκρατικές οργανώσεις απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Το προσχέδιο, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters, ζητεί επίσης την προστασία των αμάχων –περιλαμβανομένων αυτών που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο-- , επισημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο όταν απαντούν σε «τρομοκρατικές επιθέσεις» και καλεί σε «συνεχή, αποτελεσματική και χωρίς εμπόδια» παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο αν και πότε οι ΗΠΑ σκοπεύουν να υποβάλλουν το προσχέδιο σε ψηφοφορία. Για να υιοθετηθεί μια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους και κανένα βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη – τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

22.10.2023 09:07

Ο ισραηλινός στρατός διατάσσει την εκκένωση 14 κοινοτήτων κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο

Οι ισραηλινές αρχές διέταξαν την εκκένωση 14 επιπλέον κοινοτήτων στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Οι οικισμοί που εμπλέκονται είναι οι Shanir, Dan, Beit Hillel, Shaar Yishuv, Gosher, Liman, Mitzvah, Ilon, Goren, Garnot HaGilil, Ibn Menachem, Sasa, Tsivbon και Ramot Naftali.

Η απόφαση έρχεται καθώς οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ισραήλ και των δυνάμεων της Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχουν ενταθεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

22.10.2023 09:05

Σειρήνες για ρουκέτες στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ

Οι σειρήνες ηχούν στις πόλεις Bat Yam, Holon και Rishon Letzion.

22.10.2023 08:54

Τέσσερις νεκροί Παλαιστίνιοι από τους βομβαρδισμούς στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τέσσερις Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 89 από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Οι θάνατοι σημειώθηκαν στην Τζενίν, την Ταμούν και τη Ναμπλούς, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Wafa, προσθέτοντας ότι οι δύο από αυτούς πυροβολήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις και οι άλλοι δύο ως αποτέλεσμα βομβιστικής επίθεσης σε τζαμί.

22.10.2023 08:51

Συρία: Ισραηλινή πυραυλική επίθεση έθεσε εκτός λειτουργίας τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν τα διεθνή αεροδρόμια Δαμασκού και του Χαλεπιού στη Συρία, ενώ ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε από την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ νωρίς σήμερα το πρωί, μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα στρατιωτική πηγή.

"Περίπου στις 05:25 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με στόχο τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού, προκαλώντας τον θάνατο ενός εργαζομένου στο αεροδρόμιο της Δαμασκού και τραυματίζοντας έναν άλλο", δήλωσε η στρατιωτική πηγή.

"Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στις πίστες προσγείωσης των αεροδρομίων τα έχουν θέσει εκτός λειτουργίας", πρόσθεσε.

Οι προγραμματισμένες πτήσεις από και προς τα δύο αεροδρόμια μεταφέρονται στο αεροδρόμιο της Λατάκειας, επεσήμανε το συριακό υπουργείο Μεταφορών.

22.10.2023 08:42

Δεκάδες κτίρια στη βόρεια Γάζα χτυπήθηκαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χερσαίας επιχείρησης

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε δεκάδες πολυώροφα κτίρια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα, ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, μεταξύ των κτιρίων που επλήγησαν είναι και αυτά που χρησιμοποιούσε η Χαμάς τόσο ως σημεία παρατήρησης όσο και ως θέσεις ελεύθερων σκοπευτών.

22.10.2023 08:41

Οι IDF επιτέθηκαν σε μαχητές που προσπάθησαν να εκτοξεύσουν αντιαρματικούς πυραύλους στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ

22.10.2023 08:38

Τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στη Γάζα

Τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα εντείνει την εκστρατεία βομβαρδισμού του παλαιστινιακού θύλακα, επεσήμανε η κυβέρνηση της Χαμάς.

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν "τη νύκτα ως τις 06:00 το πρωί και περισσότερες από 30 κατοικίες καταστράφηκαν", σημείωσε στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα.

22.10.2023 08:26

Θύματα σε νέες ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ

Νέες ανταλλαγές πυρών χθες Σάββατο μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της λιβανέζικης Χεζμπολάχ προκάλεσαν νεκρούς και τραυματίες στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ- Λιβάνου, μια περιοχή όπου η ένταση έχει οξυνθεί μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Στον Λίβανο το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, ανακοίνωσε ότι έξι μαχητές του σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις. Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, μια ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, επεσήμανε ότι ένα μέλος του σκοτώθηκε.

Το εθνικό πρακτορείο του Λιβάνου NNA μετέδωσε χθες το βράδυ ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε επιδρομές κοντά στη μεθόριο, κυρίως στην Άλμα αλ Σάαμπ, τη Γιάριν και τη Νταΐρα, ενώ έκανε λόγο για «σοβαρούς βομβαρδισμούς κοντά στη Γιαρούν».

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια του Σαββάτου σημειώθηκε σειρά περιστατικών στο βόρειο Ισραήλ, όπως η εκτόξευση αντιαρματικής ρουκέτας από μαχητές της Χεζμπολάχ με κατεύθυνση το χωριό Μπαράμ, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες, ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Ο στρατός επεσήμανε επίσης ότι έπληξε θέση από την οποία η Χεζμπολάχ θα εκτόξευε αντιαρματικές ρουκέτες προς τη μεθοριακή πόλη Σλόμι.

Διαβάστε αναλυτικά

22.10.2023 08:19

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε το τέμενος Αλ Ανσάρ στην περιοχή. Το τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει εικόνες από το σημείο της επίθεσης, όπου σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει και αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και η Σιν Μπετ – η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ – επιβεβαίωσαν την αεροπορική επιδρομή στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, υποστηρίζουν ότι έπληξαν υπόγειο καταφύγιο στην περιοχή του τεμένους, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Η Σιν Μπετ και οι IDF ισχυρίζονται ότι είχαν πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση που σχεδίαζε ο συγκεκριμένος πυρήνας. Έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που – σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση – δείχνουν μια καταπακτή που οδηγούσε από το τέμενος στο υπόγειο καταφύγιο, καθώς και διάγραμμα του χώρου στον οποίο αποθηκεύονταν όπλα και πυρομαχικά.

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν είχε βρεθεί στο στόχαστρο ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παλαιστινιακής Αρχής, τουλάχιστον 84 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος πυροδότησε έναν νέο πόλεμο με χιλιάδες θύματα εκατέρωθεν.

Έκτοτε, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων στη Δυτική Όχθη. Ταυτόχρονα, σφυροκοπούν αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, προετοιμάζοντας την επόμενη φάση της επιχείρησής τους κατά του παλαιστινιακού θύλακα που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007.

22.10.2023 16:01

Στο κόκκινο βρίσκεται η ένταση στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ να είναι έτοιμο για τη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Δυτική Όχθη, ενώ κλιμακώνεται η ένταση στον βορρά με τις μάχες με τη Χεζμπολάχ να γίνονται όλο και πιο σκληρές.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr