Eυρωεκλογές 2024: Η Eυρώπη στις κάλπες - Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις της εκλογικής διαδικασίας

09.06.2024 17:27

Λίγο χαμηλότερη συμμετοχή φέτος και στη Γερμανία

Από τις 08:00 (τοπική ώρα) βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφοφορία στη Γερμανία, με τη διαδικασία να εξελίσσεται έως τώρα ομαλά και τη συμμετοχή να διαφέρει από κρατίδιο σε κρατίδιο. Οι κάλπες κλείνουν στις 18:00 (τοπική ώρα) και η Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή καλεί ακόμη τους πολίτες να ψηφίσουν.

Συνολικά, στις 14:00 η συμμετοχή είχε φθάσει στο 25,7%, όταν την ίδια ώρα στις ευρωεκλογές του 2019 είχε φθάσει στο 29,6%, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται και στις δύο περιπτώσεις η επιστολική ψήφος.

Στο Μόναχο οι αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρουν ότι έως τις 11:30 είχε ψηφίσει το 47,2% των εγγεγραμμένων, ενώ την ίδια ώρα στις ευρωεκλογές του 2019 είχε ψηφίσει το 39,5%, με ενσωματωμένη και στις δύο μετρήσεις την επιστολική ψήφο.

Αντιθέτως, στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν έως τις 11:00 είχε προσέλθει το 14,9%, ενώ το 2019 την ίδια ώρα είχε ψηφίσει το 17%.

09.06.2024 17:16

Ελαφρά μειωμένη η αποχή στη Γαλλία

Ελαφρά μειωμένη εμφανίζεται η αποχή στη Γαλλία, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για το Ευρωκοινοβούλιο.

Έως το μεσημέρι είχε ψηφίσει το 19,81% του εκλογικού σώματος έναντι 19,26% που ήταν η αντίστοιχη συμμετοχή το 2019.

Οι ψηφοφόροι ανέρχονται στη Γαλλία σε 49,5 εκατομμύρια και εκλεγούν 81 ευρωβουλευτές. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας οπότε θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το κατώτατο όριο για να εκλέξει ένα κόμμα ευρωβουλευτή βρίσκεται στη Γαλλία στο 5%.

Σήμερα το πρωί προσήλθαν στις κάλπες σχεδόν όλοι οι επικεφαλής των κομμάτων και των ευρωψηφοδελτίων. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσήλθε στην κάλπη γύρω στις 14:30 ώρα Ελλάδας, στην πόλη Τουκέ.

Σημειώνεται πως οι δημοσκοπήσεις στην Γαλλία εμφανίζουν το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν να προηγείται υπερβαίνοντας το 30% των ψήφων. Η παράταξη του προέδρου Μακρόν δύσκολα θα προσεγγίσει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το 18%, ενώ λίγο πίσω εμφανίζεται να βρίσκεται το Σοσιαλιστικό κόμμα.

09.06.2024 17:12

Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δημοσιεύσει στις 9.15 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) μια πρώτη εκτίμηση της νέας σύνθεσής του και των νέων πολιτικών συσχετισμών, βάσει exit polls.

Γύρω στα μεσάνυχτα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον και οι δηλώσεις των προέδρων των πολιτικών ομάδων και των υποψηφίων για την Προεδρία της Επιτροπής, ενώ περίπου την ίδια ώρα αναμένεται η προβολή των προσωρινών αποτελεσμάτων λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα διαθέσιμα εθνικά επίσημα αποτελέσματα.

Με τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, θα ξεκινήσουν και οι διεργασίες των πολιτικών ομάδων για την αναζήτηση συμμαχιών.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν άνοδο των ακροδεξιών, εθνικιστικών, ή αντιευρωπαϊκών κομμάτων και ο φόβος της αποσταθεροποίησης εκ των έσω ενισχύεται.

Ωστόσο, είναι απίθανο οι δυνάμεις αυτές που είναι μεταξύ τους διχασμένες να καταφέρουν να διαλύσουν τον «μεγάλο συνασπισμό» των τριών πολιτικών ομάδων (δεξιοί, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι) εντός των οποίων σφυρηλατούνται συμβιβασμοί που καθιστούν δυνατή την επίτευξη μεγάλης πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι τρεις πολιτικές ομάδες που σχηματίζουν έναν άτυπο συνασπισμό στο ΕΚ: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και οι Κεντρώοι-Φιλελεύθεροι (Renew), αναμένεται να συγκεντρώσουν συνολικά 390-404 από τις 720 έδρες της νέας Ευρωβουλής, δηλαδή μια άνετη πλειοψηφία, αρκετά πάνω από το ελάχιστο όριο των 361 ψήφων που χρειάζεται για να εκλεγεί ο/η Πρόεδρος της Κομισιόν.

09.06.2024 17:07

Στο 16,1% το συνολικό ποσοστό συμμετοχής στην ΕΕ για την ώρα

Στο 16,1% το συνολικό ποσοστό συμμετοχής των Ευρωπαίων στις ευρωεκλογές, μέχρι στιγμής, πλην της Ελλάδας. Το ποσοστό συμμετοχής είναι κατά 1,3 μονάδες χαμηλότερο από το 2019.

09.06.2024 17:02

Ταβλαδόρος λουόμενος έγινε… viral

Δείτε εδώ την επική ατάκα του

09.06.2024 17:00

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι τρεις πολιτικές ομάδες που σχηματίζουν έναν άτυπο συνασπισμό στο ΕΚ: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και οι Κεντρώοι-Φιλελεύθεροι (Renew), αναμένεται να συγκεντρώσουν συνολικά 390-404 από τις 720 έδρες της νέας Ευρωβουλής, δηλαδή μια άνετη πλειοψηφία, αρκετά πάνω από το ελάχιστο όριο των 361 ψήφων που χρειάζεται για να εκλεγεί ο/η Πρόεδρος της Κομισιόν.

09.06.2024 17:00

«Πυρετός» διαβουλεύσεων στην Ευρωβουλή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει στις 9.15 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) μια πρώτη εκτίμηση της νέας σύνθεσής του και των νέων πολιτικών συσχετισμών, βάσει exit polls.

Γύρω στα μεσάνυχτα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον και οι δηλώσεις των προέδρων των πολιτικών ομάδων και των υποψηφίων για την Προεδρία της Επιτροπής, ενώ περίπου την ίδια ώρα αναμένεται η προβολή των "προσωρινών αποτελεσμάτων" λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα διαθέσιμα εθνικά επίσημα αποτελέσματα.

Με τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, θα ξεκινήσουν και οι διεργασίες των πολιτικών ομάδων για την αναζήτηση συμμαχιών.

09.06.2024 16:57

Ψήφισε για πρώτη φορά ο γιος του Κώστα Μπακογιάννη - Το μήνυμά του

Φέτος, στις ευρωεκλογές ψήφισε για πρώτη φορά, ο 17χρονος γιος του Κώστα Μπακογιάννη.

«17 και πρώτη φορά ψηφοφόρος. Συνειδητά και υπεύθυνα. Ένας ακόμα λόγος να είμαι ο πιο υπερήφανος μπαμπάς στον κόσμο. Παιδιά ψηφίστε! Μην αφήνετε τις ζωές σας στα χέρια των άλλων», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης σε μήνυμά του στο Instagram, δημοσιεύοντας μια σέλφι με τον γιο του.

09.06.2024 16:52

Καρυστιανού: «Σταμάτα να ψηφίζεις εγκληματίες»

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων «Τέμπη 2023», κοινοποίησε στο Facebook το εξής μήνυμα για τις ευρωεκλογές 2024: «Μια υπενθύμιση για σένα που θα πας αύριο να ψηφίσεις. Σκέψου διπλά πού θα το “ρίξεις”. Σταμάτα να ψηφίζεις εγκληματίες».

Δείτε την ανάρτηση:

Στην ανάρτηση του Νικόλαου Χρυσοβαλάντη Ζήση, που κοινοποίησε η κυρία Καρυστιανού συνοδεύεται από έξι φωτογραφίες θυμάτων και συγγενών από την τραγωδία στα Τέμπη αλλά και το Μάτι.

Ανάρτηση Μαρίας Καρυστιανού

«Σκέψου καλά … Αύριο μπορεί να είναι το δικό σου παιδί , η δική σου σύζυγος , τα δικά σου αδέρφια ….και τότε θα είναι ήδη αργά ….», επισημαίνεται στην ανάρτηση.

09.06.2024 16:48

Ενδιαφέρονται οι Ευρωπαίοι για τις ευρωεκλογές;

Ευρωεκλογές 2024 - κάλπες

Ενδιαφέρονται οι Ευρωπαίοι για τις ευρωεκλογές; Λιγότερο απ' ό,τι παλαιότερα, σχολιάζει το BBC. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή ήταν υψηλότερη το 1979, όταν διεξήχθησαν οι πρώτες ευρωεκλογές και εκείνη τη χρονιά το ποσοστό έφτασε το 61,99%.

Έκτοτε, το ποσοστό συμμετοχής μειώνεται και το 2015 έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο του 42,61%. Αλλά ανέκαμψε με 50,66% το 2019.

Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές του 2019 - τις τελευταίες στις οποίες η χώρα είχε δικαίωμα συμμετοχής πριν από το Brexit - ήταν περίπου 35%, αλλά αυτό συνέβη επειδή οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν έβλεπαν ποιο ήταν το νόημα για να ψηφίσουν.

Σημειώνεται πως ορισμένες χώρες προσπαθούν να προσελκύσουν ψηφοφόρους - και να μειώσουν το κόστος - διεξάγοντας τοπικές εκλογές την ίδια ημέρα. Φέτος, αυτό συμβαίνει στην Ουγγαρία, την Ιρλανδία και την Ιταλία.

Οι Βέλγοι αντίστοιχα διεξάγουν τρεις εκλογές. Εκτός από τις ευρωπαϊκές, έχουν και εθνικές και περιφερειακές.

09.06.2024 16:33

Έκλεισε προσωρινά εκλογικό κέντρο στο Ναύπλιο – Ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν άφηνε πολίτες να ψηφίσουν και απομακρύνθηκε

Πρωτοφανές περιστατικό καταγράφηκε στον δήμο Ναυπλιέων και συγκεκριμένα στο εκλογικό τμήμα Λευκακίων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09.06.2024 16:28

Υπενθυμίζεται πως σε 2,5 ώρες (στις 19:00) κλείνουν οι κάλπες, με το ποσοστό της αποχής να προκαλεί προβληματισμό

09.06.2024 16:26

Γιατί είναι κρίσιμες οι ευρωεκλογές για την Ευρώπη

Οι ψηφοφόροι χρησιμοποιούν συχνά τις ευρωεκλογές για να στείλουν ένα μήνυμα στις κυβερνήσεις τους. Γι' αυτό, από τη Γαλλία έως τη Γερμανία, την Αυστρία έως το Βέλγιο και όχι μόνο, τα κόμματα της ακροδεξιάς προσβλέπουν σε σημαντικά κέρδη, όπως αναφέρει το BBC.

Η κεντροδεξιά αναμένεται ευρέως να παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο ποιος θα έρθει δεύτερος και τρίτος.

Οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές έδειξαν ότι οι δύο κύριες δεξιές πολιτικές ομάδες της Ευρώπης, το ECR και το ID, θα μπορούσαν να ξεπεράσουν την κεντροαριστερά και να γίνουν η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο.

Αν αυτό συμβεί, η κεντροδεξιά θα μπορούσε να βρεθεί υπό πίεση για να βρει νέους συμμάχους.

Μια κίνηση προς τα δεξιά θα μπορούσε να φρενάρει τα σχέδια για νέους νόμους για το κλίμα και την βιωσιμότητα και να επηρεάσει την κοινωνική ή οικονομική νομοθεσία.

Η ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ για οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τις αλλαγές στην ΕΕ. 

09.06.2024 16:17

Σε επιφυλακή για fake news η Ευρώπη ενώ είναι σε εξέλιξη οι ευρωεκλογές

Καθώς η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται στις κάλπες, οι εμπειρογνώμονες είναι σε επιφυλακή για ένα «τσουνάμι παραπληροφόρησης».

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης (EDMO) αναφέρει πως μια φάρσα κυκλοφορεί στη Γερμανία και αναφέρει πως η ΕΕ θα επιβάλει «ουκρανικό φόρο αλληλεγγύης 80 ευρώ» μηνιαίως στους μισθωτούς από τον Αύγουστο.

Πρόκειται για «μια προσπάθεια να υπονομευθεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία και ταυτόχρονα να προωθηθεί το αρνητικό συναίσθημα προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, παρουσιάζοντάς τα ως επιβάλλοντα άδικα μέτρα στους πολίτες της ΕΕ», ανέφερε το EDMO, σύμφωνα με την Guardian. 

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια.

Το μεταναστευτικό συνεχίζει να αποτελεί άλλον έναν στόχο παραπληροφόρησης με ψευδείς ισχυρισμούς στην Ισπανία ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγονται σήμερα εκλογές, εκπροσωπεί μόνο τις μουσουλμανικές κοινότητες.

Την Κυριακή η EFE Verifica, ανέφερε ότι περίπου το 20% των ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τους μετανάστες στην ΕΕ «αποσκοπούσαν στην ποινικοποίησή τους», παρουσιάζοντάς τους ως βίαιους ή δράστες εγκλημάτων.

09.06.2024 16:11

Κύπρος: Το 38,6% η συμμετοχή στις ευρωεκλογές μέχρι τις 15:00

Στην κάλπη σπεύδουν οι πολίτης της Κύπρου, με την συμμετοχή μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι να είναι 38,6%.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η μικρότερη προσέλευση εντοπίζεται στη Λευκωσία με 32%, ενώ η μεγαλύτερη στην Πάφο με 58,1%.

Συνολικά, η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη από το 2019.

09.06.2024 15:58

Απρόοπτο στο σχολείο όπου ψήφισε ο Μητσοτάκης - Γυναίκα τρόμαξε και ούρλιαξε

Ένα απρόοπτο περιστατικό σημειώθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, λεπτά αφότου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ψήφισε για τις ευρωεκλογές. 

Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης έβγαινε από την αίθουσα, ακολουθούμενος πολίτες, καθώς και δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και οπερατέρ που προσπαθούσαν υπό δύσκολες συνθήκες να κάνουν τη δουλειά τους, μια γυναίκα είδε τον κόσμο να κινείται με πιο ταχύ βήμα, τρόμαξε και ούρλιαξε, ξαφνιάζοντας τους πάντες, όπως καταγράφει βίντεο του Orange Press.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός φαίνεται να ζήτησε συγγνώμη, εκ μέρους όλης της «πομπής», από την τρομαγμένη κυρία, για την αναστάτωση που προκλήθηκε.

09.06.2024 15:54

Από νύφες μέχρι ποδηλάτες - Οι ομορφότερες στιγμές που κατέγραψε ο φακός

Ευρωεκλογές 2024: Στιγμιότυπα από την ψηφοφορία σε εκλογικά τμήματα της Αττικής (gallery)

Οι κάμερες που στήθηκαν έξω από εκλογικά τμήματα κατέγραψαν και φέτος  διασκεδαστικά στιγμιότυπα, όπως νύφες, που ήρθαν με το νυφικό τους να ψηφίσουν και ποδηλάτες που είπαν να συνδυάσουν την ψήφο με την πρωινή τους άθληση.

09.06.2024 15:47

Τζιτζικώστας: «Με τη συμμετοχή μας δίνουμε δύναμη στην Ελλάδα»

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του στο Δημοτικό Σχολείο Βραχιάς του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, για τις ευρωεκλογές, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η συμμετοχή μας στις σημερινές ευρωεκλογές είναι πολύ κρίσιμη, γιατί η Ευρώπη βρίσκεται παντού, βρίσκεται δίπλα μας πια, στην καθημερινότητά μας. Βρίσκεται στα έργα που κάνουμε, στα σχολεία μας, στα νοσοκομεία, στα έργα που κάνουμε στους δρόμους μας, στο περιβάλλον, στις γειτονιές μας.

Σήμερα ψηφίζουμε για τον τόπο μας και το μέλλον μας. Για να συνεχίσει η πατρίδα μας να αλλάζει και να γίνεται κάθε μέρα καλύτερη, όπως πραγματικά αξίζει σε όλους τους Έλληνες. Για να αποκτήσει η Ελλάδα ακόμα πιο δυνατή φωνή στην Ευρώπη. Με τη συμμετοχή μας δίνουμε δύναμη στην Ελλάδα. Καλή ψήφο σε όλους».

09.06.2024 15:45

Το βλέμμα της Ευρώπης στην Ιταλία και την Μελόνι

Μελόνι (AP)

 

Η Ευρώπη παρακολουθεί στενά την Ιταλία, καθώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να διαμορφώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ιταλία, η οποία θα κατέχει 76 από τις 720 έδρες στο νέο κοινοβούλιο, θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην απόφαση για την ισορροπία δυνάμεων στο μπλοκ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα Τζόρτζια Μελόνι θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 27% των ψήφων - από μόλις 6,4% στις ευρωεκλογές του 2019.

Έτσι, η πρωθυπουργός της Ιταλίας θα μπορούσε να αποφασίσει την πολιτική μοίρα της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φον ντερ Λάιεν και αν αυτή θα λάβει επαρκή υποστήριξη για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, όπως αναφέρει η Guardian. 

09.06.2024 15:40

Πόσοι προσήλθαν στις κάλπες στη Γαλλία

Στη Γαλλία, η προσέλευση των ψηφοφόρων το μεσημέρι  της Κυριακής ήταν 19,81%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Πρόκειται για μια μικρή αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019, όταν το ποσοστό ήταν στο 19,26%.

09.06.2024 15:36

Στο 25,1% η προσέλευση των Ιταλών στις κάλπες

Η προσέλευση των πολιτών στα εκλογικά τμήματα της Ιταλίας για τις ευρωεκλογές, στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, ανερχόταν σε 25,1%.

Σημειώνεται πως οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 11 το βράδυ, ώρα Ιταλίας.

Δεν είναι εύκολο να γίνουν συγκρίσεις με το παρελθόν, διότι είναι η πρώτη φορά που στη χώρα οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Σάββατο το μεσημέρι μέχρι την Κυριακή το βράδυ.

09.06.2024 15:32

Ακτιβιστές λούστηκαν με μελάσσα μπροστά στον Σκυλακάκη

Ακτιβιστές λούστηκαν με μελάσσα μπροστά στον Σκυλακάκη

Μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων πραγματοποίησαν παρέμβαση ενάντια στις δρομολογημένες εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Ήπειρο και Κρήτη την ώρα που ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης έβγαινε από το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψήφιζε στα Πετράλωνα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

09.06.2024 15:29

Ευρωεκλογές: Αναμένεται ρεκόρ συμμετοχής στη Γερμανία

Σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στις ευρωεκλογές, οι δημοσκόποι στη Γερμανία αναμένουν αριθμό - ρεκόρ των πολιτών που θα πάνε στις κάλπες.

Ερώτημα είναι πώς θα τα πάει το ακροδεξιό κόμμα της χώρας, καθώς έχουν πέσει τα ποσοστά του, ωστόσο βρίσκεται στην 2η θέση, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση και με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους να βρίσκονται, στο 14%.

09.06.2024 15:25

Άφησαν τις κάλπες και έτρεξαν στις παραλίες

Λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών 2024, γεμάτες από κόσμο είναι οι παραλίες της Αττικής. Με δεδομένο ότι, το θερμόμετρο αγγίζει τους 34 βαθμούς Κελσίου, δεν ήταν λίγοι οι Αθηναίοι που ξεχύθηκαν στις παραλίες αναζητώντας τη δροσιά.

Δείτε εικόνες εδώ. 

09.06.2024 15:22

370 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται στις κάλπες - Άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του OPEN: 

09.06.2024 15:19

Γιώργος Παπανδρέου: Θέλουμε μια Ευρώπη δημοκρατική, αλληλέγγυα, πράσινη και ενωμένη

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στη Ν. Ερυθραία τόνισε πως ότι η ψήφος σήμερα έχει διπλή σημασία.

«Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ενάντια στη συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, από την ακρίβεια και το περιβάλλον, μέχρι και το κράτος δικαίου. Παράλληλα, απαιτούμε μια Ευρώπη που θα αλλάξει», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Πρόσθεσε ότι «θέλουμε Ευρώπη δημοκρατική, αλληλέγγυα, πράσινη και ενωμένη, με δυνατή φωνή για την Ειρήνη. Αλλιώς, θα βουλιάξει κάτω από την απειλή του νέου φασισμού, του αυταρχισμού και της κυριαρχίας των ισχυρών αντί της ισχύος του δικαίου».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ οραματίζεται «μια Ευρώπη Δημοκρατική, Συμμετοχική, Προοδευτική. Το μέλλον της Ευρώπης είναι υπόθεση δική μας».

09.06.2024 14:58

Υπουργείο Εσωτερικών: Στο 26,1% η συμμετοχή μέχρι τις 14:30

Στο 26,1% ήταν η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές στις 14:30, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, μέχρι τις 14:30 είχαν ψηφίσει 2.504.000 εκλογείς, ποσοστό 26,1% επί των εγγεγραμμένων.

09.06.2024 14:51

Στις 19:00 το Exit Poll της MRB για το OPEN

Ο Δημήτρης Μαύρος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRΒ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN είπε πως εργαζόμενοι της εταιρείας του βρίσκονται σε 100 σχολεία για να έχουν δείγμα exit poll και πως αυτό θα είναι έτοιμο στις 19:00, με το κλείσιμο των καλπών.

09.06.2024 14:31

Ναύπλιο: Απομακρύνθηκε ο δικαστικός αντιπρόσωπος και έκλεισε το εκλογικό κέντρο

Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής (9/6) στο εκλογικό τμήμα Λευκακίων στο Δήμο Ναυπλιέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δικαστικός αντιπρόσωπος δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην εκλογική διαδικασία και με την παρέμβαση του Εφόρου, την παρουσία του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανού και με την συνδρομή της αστυνομίας απομακρύνθηκε.

Το εκλογικό τμήμα παρέμεινε κλειστό μέχρι την αντικατάστασή του.

Πρωτοφανές περιστατικό στο Ναύπλιο (argolikeseidhseis.gr)

09.06.2024 14:20

Κεντρική Μακεδονία: «Χαλαρή» η προσέλευση στα περισσότερα εκλογικά τμήματα

Μεγάλη η αποχή φαίνεται να είναι, τουλάχιστον με τα δεδομένα μέχρι αυτή την ώρα στην Κεντρική Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Μηχαηλίδης, ανέφερε: «Μέχρι στιγμής, δεν έχει σημειωθεί κανένα πρόβλημα σε κανένα εκλογικό τμήμα στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Όλα λειτουργούν ρολόι και το μόνο που απομένει είναι να προσέλθουν μέσα στην ημέρα οι εκλογείς, στα κατά τόπους τμήματα, και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

09.06.2024 14:11

Χαμηλή προσέλευση στις κάλπες και των ετεροδημοτών

09.06.2024 14:04

Στιγμιότυπα από την εκλογική διαδικασία

Εκλογές (EUROKINISSI)

Εκλογές (EUROKINISSI)

Κάλπες (EUROKINISSI)

09.06.2024 13:56

Σέρρες: 99χρονος ψηφοφόρος καλεί τους νέους να προσέλθουν στις κάλπες

Τι κι αν είναι 99χρονών… Ο Βασίλης Καραμανίδης προσήλθε κανονικά  το πρωί της Κυριακής (9/6) στις κάλπες για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, μαζί με την οικογένειά του.

Ο 99χρονος ψηφοφόρος από τον Ομαλό, του οικισμού του δήμου Σιντικής Σερρών συνοδευόμενος από την σύζυγό του και την κόρη του προσήλθε στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει και κάλεσε τους νέους να μην απεμπολήσουν αυτό το δικαίωμα τους.

Ο ίδιος ψήφισε, όπως δήλωσε, για πρώτη φορά το 1946 και είχε ψηφίσει τον Κ. Τσαλδάρη, ενώ ευχήθηκε «αν δώσει ο Θεός» να είναι γερός και να ψηφίσει ξανά στις επόμενες εκλογές.

09.06.2024 13:41

Οι Ευρωεκλογές δεν θυμίζουν τους ρυθμούς προσέλευσης του 2023 σε Χανιά και Ρέθυμνο

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία σε Χανιά και Ρέθυμνο, με τις κάλπες να υποδέχονται τους ψηφοφόρους που προσέρχονται από νωρίς στα εκλογικά κέντρα, τα οποία όμως, κατά κοινή ομολογία δικαστικών και εκλογικών αντιπροσώπων, δεν θυμίζουν τους ρυθμούς προσέλευσης στις εθνικές εκλογές.

Πάντως, αναμένεται ότι μετά το μεσημέρι η προσέλευση θα αυξηθεί, παρά το γεγονός ότι οι παραλίες των δύο νομών έχουν ήδη κόσμο.

Εκλογές (EUROKINISSI)

09.06.2024 13:36

Θεσσαλονίκη: Αυξημένη η κίνηση στις εξόδους της πόλης – Από την κάλπη στις… παραλίες

Αυξημένη καταγράφεται η κίνηση στους οδικούς άξονες που οδηγούν από τη Θεσσαλονίκη προς τη Χαλκιδική, την Καβάλα και την Πιερία.

Η άνοδος του υδράργυρου φαίνεται πως οδήγησε αρκετούς Θεσσαλονικείς στην απόφαση να αναζητήσουν μία όαση δροσιάς στις κοντινές παραλίες- κάποιοι έχοντας ασκήσει από το πρωί το εκλογικό τους δικαίωμα και κάποιοι σκοπεύοντας να προσέλθουν στην κάλπη μετά τη βουτιά στη θάλασσα. Υπάρχουν βέβαια και οι ετεροδημότες που ξεκίνησαν το ταξίδι για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους όπου ψηφίζουν.

Σύμφωνα με την Τροχαία, η κυκλοφορία των οχημάτων είναι πυκνή στην έξοδο προς Χαλκιδική όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις μέχρι την ανηφόρα της Καρδίας, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών. Αυξημένη κίνηση, χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα, καταγράφεται στους σταθμούς διοδίων των Μαλγάρων, στην ΠΑΘΕ (προς Κατερίνη), όπως και της Ανάληψης (προς Ασπροβάλτα, Σταυρό και Καβάλα).

Εκλογές (EUROKINISSI)

09.06.2024 13:26

Influencer καλεί τους νέους να πάνε στις κάλπες

Με βίντεο που ανάρτησε στα social media η influencer, Σοφία Μαραθιά καλεί τους νέους να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές 2024.

«Με στενοχωρεί που σαν νέος άνθρωπος θα πρέπει να υποστώ τις συνέπειες των επιλογών άλλων ή της αποχής από τις κάλπες. Με στενοχωρεί αυτό που ακούω: “Εντάξει μωρέ και τι θα αλλάξει”. Αν δεν κάνεις κάτι σίγουρα δεν θα αλλάξει τίποτα. Θέλω να σας παρακαλέσω την Κυριακή και κάθε Κυριακή εκλογών να λέτε τη γνώμη σας».

09.06.2024 13:16

Αναστάτωση με την επιστολική ψήφο – Πώς χάθηκαν πολλές

Πολλές είναι οι χαμένες ψήφοι στις Ευρωεκλογές 2024 με την επιστολική ψήφο καθώς δεν μπήκαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα στους φακέλους από τους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με το OPEN, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, 178.588 έχουν συγκεντρωθεί φάκελοι επιστολικής ψήφου. Από αυτοί, οι 42.137 είναι από κατοίκους του εξωτερικού.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09.06.2024 13:03

Στα Γιάννενα ψήφισε ο Κώστας Τασούλας

Στο 2ο Λύκειο Ιωαννίνων άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις Ευρωεκλογές ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κώστας Τασούλας.

Αμέσως μετά ο Κώστας Τασούλας δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κράτος μέλος της οποίας είμαστε εδώ και 43 χρόνια, δείχνει να αντιλαμβάνεται πως ήλθε η ώρα της στρατηγικής της αυτονομίας σε θέματα οικονομικής και αμυντικής ισχύος.

Και η χώρα μας η Ελλάδα διεκδικεί μέσα σ’ αυτήν ακριβώς την Ευρώπη, που επιδιώκει το νέο ηγετικό της ρόλο παγκόσμια, τη δική της ενισχυμένη θέση στην οικονομία, στην αγροτική παραγωγή, στην προστασία των συνόρων της. Μετέχουμε συνεπώς στις Ευρωεκλογές που φαίνεται να είναι οι κρισιμότερες στην ευρωπαϊκή ιστορία για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση της Ελλάδος».

Τασούλας (INTIME)

09.06.2024 12:54

Ο Πέτρος Κόκκαλης ψήφισε στην Ιωνίδειο Σχολή

Στην Ιωνίδειο Σχολή άσκησε το πρωί της Κυριακής (9/6) το εκλογικό του δικαίωμα ο γραμματέας του «Κόσμος», Πέτρος Κόκκαλης.

«Εύχομαι να εκλεγούν άνθρωποι με επάρκεια και ανιδιοτέλεια και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για Ελλάδα και για Ευρώπη. Καλή επιτυχία σε όλους» ανέφερε ο κ. Κόκκαλης.

Κόκκαλης (INTIME)

09.06.2024 12:49

Στο Παλαιό Φάληρο ψήφισε ο Γιάνης Βαρουφάκης

Στο Παλαιό Φάληρο ψήφισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ24 | ανατρεπτική οικολογική Αριστερά, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε σύντομη δήλωσή του μετά την ψηφοφορία ο Γιάνης Βαρουφάκης ανάφερε:

«Όσο δεν ψηφίζεις, σε κυβερνούν πιο αδυσώπητα. Γι' αυτό ψήφισε. Σε μια Ελλάδα που ερημοποιείται και μια Ευρώπη που παραπαίει, παρακμάζει, καταρρέει ηθικά και γεωστρατηγικά, ψηφίζουμε πανευρωπαϊκά. Ψηφίζουμε ΜέΡΑ25 εδώ στην Ελλάδα γιατί η χώρα μας ήταν το πιο σαθρό διαμέρισμα αυτής της τοξικής πολυκατοικίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι’ αυτό άρχισε να καταρρέει ο ελληνικός λαός πρώτος».

Βαρουφάκης (EUROKINISSI)

09.06.2024 12:43

Χαρδαλιάς: Η συμμετοχή όλων μας δίνει μήνυμα παντού

«Οι σημερινές εκλογές είναι σημαντικές. Αφορούν στην πορεία της πατρίδας μας στο αύριο! Τη θέση της στην Ευρώπη! Τον ρόλο της στα τόσο σημαντικά που συμβαίνουν γύρω μας. Η συμμετοχή όλων μας δίνει μήνυμα παντού! Για αυτό και αξίζει όλοι να πάμε για πέντε λεπτά και να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα, όποια κι αν είναι η επιλογή μας», υπογράμμισε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο περιφερειάρχης Αττικής προσήλθε στην κάλπη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γιώτα και τη μεγαλύτερη κόρη του Ιωάννα. Ευδιάθετος και χαμογελαστός, συνομίλησε με τους πολίτες που είχαν προσέλθει από νωρίς στο εκλογικό κέντρο, ενημερώθηκε από τους δικαστικούς αντιπροσώπους για την εκλογική διαδικασία και χαιρέτησε τους εκλογικούς αντιπροσώπους όλων των κομμάτων στο προαύλιο του σχολείου.

Χαρδαλιάς (INTIME)

09.06.2024 12:37

Άλλοι ψηφίζουν Ευρωεκλογές και άλλοι… παραλία

Βουτιές στην θάλασσα και ηλιοθεραπεία «ψήφισαν» αρκετοί πολίτες, οι οποίοι αντί να προσέλθουν στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές «έτρεξαν» στις ακτές.

Από το πρωί της Κυριακής (9/6) και ενώ οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές άνοιξαν από τις 7:00, οι παραλίες άρχισαν σταδιακά να γεμίζουν με πολίτες κάθε ηλικίας. Κάποιοι αποφάσισαν να μην ψηφίσουν καθόλου, άλλοι, θα απολαύσουν πρώτα τον ήλιο και την θάλασσα και μετά θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κι άλλοι απολαμβάνουν την καλοκαιρινή ημέρα αφότου ψήφισαν πρωί-πρωί.

09.06.2024 12:31

Πως ψηφίζουν οι Έλληνες της Αλβανίας

Αποστολή του OPEN στη Χειμάρρα

09.06.2024 12:19

Δούκας: Σήμερα ψηφίζουμε για την Ευρώπη που θέλουμε

Σε 24ωρη επιφυλακή για να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει, βρίσκονται σήμερα όλες οι υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων. Σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα, 234 υπάλληλοι σε διπλή βάρδια θα διευκολύνουν τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 63ο Γενικό Λύκειο της Αθήνας. Κατά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα, δήλωσε:

 «Σήμερα, ψηφίζουμε, αποφασίζουμε για την Ευρώπη που θέλουμε και δεν εκχωρούμε αυτό το δικαίωμά μας σε κανέναν άλλο. Και για όσους σκέφτονται να πάνε στην παραλία, τους προτείνω να το πράξουν, αφού πρώτα περάσουν απ' την κάλπη».

Χάρης Δούκας

09.06.2024 12:13

Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια

Σύμφωνα με ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια είναι τα εξής:

  • Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης 12,9%,
  • Κεντρικής Μακεδονίας 14%,
  • Δυτικής Μακεδονίας 10,5%,
  • Ηπείρου 13,6%,
  • Θεσσαλίας 14,9%,
  • Ιονίων Νήσων 9,7%,
  • Δυτικής Ελλάδας 12,9%,
  • Στερεάς Ελλάδας 14,3%
  • Αττικής 13,2%,
  • Πελοποννήσου 11,6%,
  • Βορείου Αιγαίου %,
  • Νοτίου Αιγαίου 11,7% και
  • Κρήτης 13,8%.

09.06.2024 12:07

Λάρισα: Κλείστηκαν σε ασανσέρ σε εκλογικό κέντρο

Ένα απρόοπτο επεφύλασσε η σημερινή ημέρα για πέντε ψηφοφόρους στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες κατά την επίσκεψή τους στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Λάρισας, προκειμένου να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές, έκαναν χρήση του ανελκυστήρα για να ανέβουν στους ορόφους όπου έπρεπε να ψηφίσουν.

Αυτός όμως παρουσίασε βλάβη, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό του.

Στο σημείο κλήθηκε αμέσως η Πυροσβεστική, με τους πυροσβέστες να απεγκλωβίζουν τους πολίτες και το συμβάν να θεωρείται λήξαν.

09.06.2024 11:55

Στο 13,1% το ποσοστό συμμετοχής στις Ευρωεκλογές

Στο 13,1% ανέρχεται το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες των Ευρωεκλογών μέχρι τις 11.45 το πρωί της Κυριακής (9/6), σύμφωνα με ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου.

Μάλιστα ο κ. Λιβάνιος υπογράμμισε ότι το ποσοστό συμμετοχής των Ευρωεκλογών είναι κατά 3 μονάδες κάτω σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό των εθνικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023.

Λιβάνιος (EUROKINISSI)

09.06.2024 11:51

09.06.2024 11:51

Πολίτης πήγε με το ποδήλατο στις κάλπες!

09.06.2024 11:49

Ψήφος με τους τετράποδους φίλους τους!

Η εκλογική διαδικασία των Ευρωεκλογών 2024 εξελίσσεται κανονικά όσο περνά η ώρα.

Αρκετοί ψηφοφόροι ήδη έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα προκειμένου στη συνέχεια να επωφεληθούν από την ζεστή και την καλοκαιρινή ημέρα πηγαίνοντας στη θάλασσα.

Αρκετοί ψηφοφόροι πήραν για συντροφιά τους τετράποδους φίλους τους προκειμένου να… συμμετέχουν και αυτοί στην εκλογική διαδικασία κάνοντας την βόλτα τους!

εκλογές

09.06.2024 11:45

Ψήφισε στην Καλαμάτα ο Αλέξης Χαρίτσης

Στην Καλαμάτα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«Δίνουμε φωνή στο δίκιο μας. Δεν πάει άλλο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την Ευρώπη της λιτότητας και του πολέμου, με την ακροδεξιά που θέλει να επιβάλει την ατζέντα της», ανέφερε αρχικά στους εκπροσώπους του Τύπου που τον περίμεναν για να ψηφίσει και πρόσθεσε: «Η Νέα Αριστερά είναι εδώ για να συμβάλει στην αρχή του τέλους της κυβέρνησης της δεξιάς, να βάλουμε φραγμό στην άνοδο της ακροδεξιάς να δώσουμε ελπίδα στους πολίτες».

09.06.2024 11:38

Ψήφισε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ο πρόεδρος του κόμματος ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, Ανδρέας Λοβέρδος, ψήφισε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί στο 133ο δημοτικό σχολείο Αθήνας στην Κυψέλη.

«Είναι προβληματικός ο αριθμός της συμμετοχής των πολιτών που ήρθαν να ψηφίσουν. Σήμερα ο Έλληνας πολίτης δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να στείλει μήνυμα σε όσα κόμματα τους έχουν απογοητεύσει. Είμαστε Έλληνες στην ενωμένη Ευρώπη. Πάμε εκεί ως Εθνική Ελλάδας και εμείς θα παλέψουμε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές να είναι ενωμένοι» επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος.

09.06.2024 11:26

Στις 19:00 το exit poll της MRB - «Η αποχή μπορεί να έχει μπροστά το 6»

Παράκληση στον κόσμο να συμμετέχει στο exit poll για τις Ευρωεκλογές 2024 έστειλε μέσω του OPEN και της εκπομπής «Τώρα Μαζί» ο Δημήτρης Μαύρος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος MRΒ, επισημαίνοντας πως ερευνητές βρίσκονται σε 100 σχολεία, ενώ τα αποτελέσματα θα βγουν στις 19:00, με το κλείσιμο των καλπών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09.06.2024 11:23

Ψήφισε ο Δημήτρης Νατσιός

Στο Μοσχοχώρι Πιερίας ψήφισε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός για τις Ευρωεκλογές.

Λίγο αργότερα προχώρησε στις εξής δηλώσεις:

«Οι εκλογές είναι η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Θέλουμε και ζητούμε από το λαό να βοηθήσει την ευγενική προσπάθειά μας και να ψηφίσει την Νίκη. Η Νίκη αγωνίζεται και θα αγωνιστεί με σθένος και συνέπεια να πατάξει το τέρας της κομματοκρατορίας ποθυ μολύνει τον τόπο μας. Να επανέλθει στην Ελλάδα η γνήσια δημοκρατία και να απαλλαγούμε από τα δεσμά της νέας τάξης που μολύνουν την πατρίδα μας και την Ευρώπη».

09.06.2024 11:13

Στη Νέα Ιωνία ψήφισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για τις Ευρωεκλογές στο 404ο εκλογικό τμήμα του δήμου Νέας Ιωνίας.

«Σήμερα πάμε όλοι και όλες για να ψηφίσουμε όλοι για να κοντύνουμε την αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου για να ψηλώσουμε το μπόι του λαού μας και των αγώνων του με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στο μπόι των ονείρων. Στο μπόι τω ανθρώπων» επεσήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Κουτσούμπας (EUROKINISSI)

09.06.2024 11:06

Στο Ηράκλειο της Κρήτης ψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα στο 13ο Δημοτικό Σχολείο ψήφισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Κατά την αποχώρησή του από το εκλογικό κέντρο ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε:

«Η πατρίδα μας έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ σήμερα το βράδυ να προκύψει ισχυρότερη αντιπολίτευση που θα είναι η επόμενη κυβερνητική επιλογή. Απέναντι σε μια κυβέρνηση ασυδοσίας και αλαζονείας που περιφρονεί τα καθημερινά προβλήματα του ελληνικού λαού».

09.06.2024 10:56

Στη Θεσσαλονίκη ψήφισε ο Κώστας Καραμανλής

Στο 1ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα αποχώρησε από το εκλογικό κέντρο χωρίς να κάνει δηλώσεις.

09.06.2024 10:53

Στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς ψήφισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 10:30 το πρωί στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 308ο εκλογικό τμήμα.

Κατά την προσέλευσή του στο Γυμνάσιο ο κ. Μητσοτάκης έτυχε θερμής υποδοχής από πολίτες που βρίσκονταν εκεί, και δεν αρνήθηκε να βγάλει φωτογραφίες μαζί τους.

«Ψηφίζουμε για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη. Οι εκλογές είναι μια γιορτή της δημοκρατίας και όση μεγαλύτερη συμμετοχή έχουμε τόσο ισχυροποιούμε τη Δημοκρατία. Οι Ευρωεκλογές έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Τα επόμενα πέντε χρόνια θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη και είναι σημαντικό να υπάρχει ισχυρή ελληνική φωνή. Σεβόμαστε και τιμούμε τους πολίτες που προσέρχονται σε αυτή την όμορφη δημοκρατική διαδικασία για να προσφέρουν τη δική τους ετυμηγορία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης (EUROKINISSI)

09.06.2024 10:36

Ψήφισε στην Αθήνα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στο 21ο Γενικό Λύκειο Αθηνών άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα το πρωί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στη συνέχεια η κ. Σακελλαροπούλου θα μεταβεί στο ΚΠΙΣΝ για εκδήλωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Δημοκρατία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές και κρίσιμες. Εύχομαι να έχουμε υψηλή συμμετοχή. Η ψήφος είναι πιο δυνατή φωνή των πολιτών» επεσήμανε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου (EUROKINISSI)

09.06.2024 10:22

Ψήφισε ο Στέφανος Κασσελάκης

Σε εκλογικό τμήμα της Εκάλης ψήφισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης χρησιμοποιώντας το διαβατήριό του.

Ο κ. Κασσελάκης έμεινε για περίπου δύο λεπτά μέσα στο παραβάν για να ψηφίσει. Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, αρκετός ήταν ο κόσμος που περίμενε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το εκλογικό κέντρο προκειμένου να τον χαιρετίσει και να βγάλει φωτογραφίες μαζί του.

«Σήμερα είναι η γιορτή της δημοκρατίας και πρέπει να δώσουμε απάντηση για το τι και ποια Ευρώπη θέλουμε. Η συμμετοχή είναι απαραίτητη, γι' αυτό και παροτρύνω τους συμπολίτες μου να αφιερώσουν 30 λεπτά και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

Μόνοι μας πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας. Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι συγκινημένος για την αγάπη που έχω λάβει, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Είμαι ένα παιδί που έφυγε από τα χρόνια της κρίσης και γυρνά στην πατρίδα του. Δεσμεύομαι για την εμπιστοσύνη του κόσμου και δεν θα την προδώσω ποτέ» υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης σε δηλώσεις του.

Στέφανος Κασσελάκης (EUROKINISSI)

09.06.2024 10:11

Ψήφισε στην Πύλο ο Αντώνης Σαμαράς

Στο νομό Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στην Πύλο, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός, βρέθηκε στο εκλογικό κέντρο γύρω στις 10:00 το πρωί.

Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ευδιάθετος και χαμογελαστός και συνομίλησε με πολίτες που βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο του εκλογικού κέντρου.

09.06.2024 10:03

Η Ευρώπη στις κάλπες – Σε τροχιά ανόδου τα ακροδεξιά κόμματα

Τι μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN Μαρία Αρώνη από τις Βρυξέλλες.

09.06.2024 10:00

Ψήφισε στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Βελόπουλος

Λίγο μετά τις 9:30 ψήφισε στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης θα ταξιδέψει στην Αθήνα όπου και θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2024.


Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ο κ. Βελόπουλος δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αναμέτρηση. Σε αυτές τις εκλογές παλεύουν δύο πόλοι. Αυτός του πολέμου και της πείνας και αυτός της ειρήνης. Αν θέλουν κάποιοι στην Ευρώπη πόλεμο, ο λαός πρέπει να απαντήσει. Αν μας εμπιστευτούν, δεν θα τους προδώσουμε ποτέ. Για την Ελλάδα, για τους Έλληνες».

Κυριάκος Βελόπουλος (EUROKINISSI)

09.06.2024 09:52

Έξω φρενών ηλικιωμένη για την εκλογική διαδικασία - Τι συνέβη

Από την εκλογική διαδικασία των Ευρωεκλογών 2024 δεν λείπουν και τα απρόοπτα.

Ηλικιωμένη γυναίκα στο Θησείο αρνείται να πάει να ψηφίσει, αφού της άλλαξαν το εκλογικό κέντρο όπου και ψήφιζε επί σειρά ετών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09.06.2024 09:45

Ψήφισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στο 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής ψήφισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.


«Οι πολίτες μας έδωσαν τεράστια δύναμη. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, ακόμα και τώρα την ώρα της κάλπης. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, αυτή την πολύ σημαντική μέρα, πάμε να κάνουμε τη δύναμη και την αγάπη που μας δώσατε, ζωή στην ευρωβουλή. Πάμε με χαμόγελο, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Να μετατρέψουμε την αγάπη σε δύναμη» υπογράμμισε αφού άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου (EUROKINISSI)

09.06.2024 09:39

Τι τιμωρία προβλέπεται για όσους είναι εφορευτική επιτροπή και δεν πάνε

Στην Ελλάδα η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Για όσους όμως, δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ο νόμος επιφέρει τιμωρία φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο. Τι ισχύει όμως σε περίπτωση που κάποιος μέλος της εφορευτικής επιτροπής δεν πάει στο εκλογικό κέντρο;

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09.06.2024 09:28

Ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άσκησε λίγο μετά τις 9:00 το εκλογικό του δικαίωμα στο 27ο και 28ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών για τις Ευρωεκλογές.

«Σήμερα θα κάνουν δηλώσεις οι κάλπες» ήταν η μόνη δήλωση που έκανε ο Αλέξη Τσίπρας στις κάμερες καθώς έφευγε από το εκλογικό κέντρο.

Τσίπρας (EUROKINISSI)

09.06.2024 09:22

Στιγμιότυπα από την ψηφοφορία για τις Ευρωεκλογές 2024

Στιγμιότυπα από την ψηφοφορία για τις Ευρωεκλογές 2024 (EUROKINISSI) gallery

Στιγμιότυπα από την ψηφοφορία για τις Ευρωεκλογές 2024 (EUROKINISSI) gallery

Στιγμιότυπα από την ψηφοφορία για τις Ευρωεκλογές 2024 (EUROKINISSI) gallery

Στιγμιότυπα από την ψηφοφορία για τις Ευρωεκλογές 2024 (EUROKINISSI) gallery

09.06.2024 09:18

Στιγμιότυπα από το Κέντρο Διαλογής της επιστολικής ψήφου στο Περιστέρι για τις Ευρωεκλογές

Στιγμιότυπα από το Κέντρο Διαλογής της επιστολικής ψήφου στο Περιστέρι για τις Ευρωεκλογές (INTIME)

Στιγμιότυπα από το Κέντρο Διαλογής της επιστολικής ψήφου στο Περιστέρι για τις Ευρωεκλογές (INTIME)

Στιγμιότυπα από το Κέντρο Διαλογής της επιστολικής ψήφου στο Περιστέρι για τις Ευρωεκλογές (INTIME)

09.06.2024 09:09

09.06.2024 09:09

Το σχόλιο του διευθυντή του ethnos.gr Αδάμου Ζαχαριάδη για τις Ευρωεκλογές 2024

09.06.2024 09:05

Αυστρία: Έτοιμη για ιστορική νίκη η ακροδεξιά - «Στοπ στην τρέλα της ΕΕ»

Η Αυστρία δεν είναι άπειρη σε σχέση με την ακροδεξιά. Σήμερα όμως το ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) του Χέρμπερτ Κικλ θα μπορούσε να αναδειχθεί για πρώτη φορά ως η ισχυρότερη δύναμη.

Με δεδομένο το γεγονός ότι το φθινόπωρο ακολουθούν εθνικές εκλογές, οι σημερινές κάλπες λειτουργούν αναπόφευκτα ως βαρόμετρο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09.06.2024 09:00

Νύφη στη Θεσσαλονίκη ψήφισε μετά το γλέντι του γάμου

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η εκλογική διαδικασία στη Θεσσαλονίκη.

Ήδη, δυο ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης, και πολύς κόσμος έχει φτάσει στα εκλογικά κέντρα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους ήταν και μια νύφη.

Μετά το ολονύχτιο γλέντι του γάμου της και φορώντας ακόμη το νυφικό της, έφτασε στην κάλπη για να ψηφίσει η ψηφοφόρος στη Θεσσαλονίκη.

Η ίδια μάλιστα έκανε και μία μίνι - φωτογράφηση στην κάλπη!

09.06.2024 08:50

Πώς μετακινούνται οι ετεροδημότες στην Αθηνών - Κορίνθου μετά το ατύχημα με το βυτιοφόρο

Σχετικά ομαλά, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, με κατεύθυνση την Πελοπόννησο, σήμερα (9/6), ημέρα Ευρωεκλογών, μετά το σοκαριστικό ατύχημα που σημειώθηκε με το βυτιοφόρο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09.06.2024 08:30

Ο «χάρτης» του νέου ευρωπαϊκού κοινοβουλίου - Οι έδρες ανά χώρα

Μετά τις Ευρωεκλογές 2024, οι έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αυξηθούν από 705 σε 720. Αυτή η αύξηση κατά δεκαπέντε έδρες αντικατοπτρίζει «δημογραφικές αλλαγές στα κράτη μέλη». Ωφελήθηκαν δώδεκα χώρες που απέκτησαν επιπλέον έδρες. Ο αριθμός των εδρών για την Ελλάδα παρέμεινε ο ίδιος και εκλέγει 21 ευρωβουλευτές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09.06.2024 08:27

Tα μέτρα της Τροχαίας – Μέχρι πότε θα είναι σε ισχύ

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας θα εφαρμόσει η Τροχαία σε όλη την επικράτεια, κατά την περίοδο των Ευρωεκλογών.

Τα μέτρα αναπτύχθηκαν σταδιακά από την Παρασκευή (7/6) έως και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου και θα κλιμακωθούν – κορυφωθούν τις ώρες – ημέρες μαζικής εξόδου-εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09.06.2024 08:25

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους, κατά το έτος των εκλογών.

Συγκεκριμένα, όσοι/ες έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2007, είτε είναι Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09.06.2024 08:24

Με ποιο έγγραφο ψηφίζεις

Οι εκλογείς αφού προσέλθουν στο εκλογικό κέντρο και παρουσιαστούν στην εφορευτική επιτροπή οφείλουν να επιδείξουν την ταυτότητά τους προκειμένου να επαληθευτεί η εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

Ωστόσο, η ταυτοποίηση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09.06.2024 08:20

Η Ευρώπη αποφασίζει για τους ευρωβουλευτές της - Τι θα ακολουθήσει των αποτελεσμάτων

Κορυφώνεται σήμερα (9/6) η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία που πραγματοποιείται ιστορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή των Eυρωεκλογών 2024, από την οποία θα αναδειχθούν τα 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τα 27 κράτη μέλη με θητεία τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μια εκλογική διαδικασία που έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη (6/6), στην Ολλανδία, από την Παρασκευή (7/6) στην Ιρλανδία και τη Τσεχία, από χθες (8/6) στη Λετονία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία και την Ιταλία και από σήμερα (9/6) το πρωί στις υπόλοιπες χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09.06.2024 08:17

Αυτά είναι τα 31 κόμματα που «κατεβαίνουν» στις Ευρωεκλογές

Συνολικά 31 κόμματα συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές 2024 που διεξάγονται σήμερα (9/6) στη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09.06.2024 08:13

Κανονικά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία στη Θεσσαλονίκη

09.06.2024 08:10

Λιβάνιος: Ομαλά η διεξαγωγή των εκλογών – Υποδεχθήκαμε πάνω από 178.000 επιστολικές ψήφους

Την πρώτη ενημέρωση για την πορεία των Ευρωεκλογών μετά το άνοιγμα της κάλπης στις 07:00 έδωσε ο αναπληρωτής υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος δίνοντας και τα πρώτα στοιχεία για την επιστολική ψήφο.

Αναλυτικά ανέφερε: «Η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Τα όποια προβλήματα έχουν επιλυθεί σε συνεργασία των εκπροσώπων της δικαστικής Αρχής και των Δήμων. Να ευχαριστήσω το προσωπικό των Δήμων και των Περιφερειών, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, το προσωπικό της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση της διαδικασίας. Επίσης το προσωπικό του Υπουργείο Εσωτερικών και του υπουργείου Δικαιοσύνης και τη Διεύθυνση Εκλογών και τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την οργάνωση των εκλογών.  Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 18.380 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα».

Και συνέχισε ο αναπληρωτής υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος: «Χθες το βράδυ ο γενικός έφορος παρακολούθησε τις διαδικασίες της επιστολικής ψήφου και εξέδωσε πράξη με την οποία διαπίστωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής των επιστολικών ψήφων. Συνολικά έφτασαν 178.587 φάκελοι από τους οποίους οι 136.451 αντιστοιχούν σε κατοίκους εσωτερικού και 42.137 σε κατοίκους του εξωτερικού.

Χθες το απόγευμα μετά την ολοκλήρωση της συλλογής των ψήφων ενημερώθηκαν οι εκλογείς οι οποίοι δεν απέστειλαν φάκελο ή δεν παραλείφθηκε εμπρόθεσμα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σήμερα από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα στο εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν.

Στο Περιστέρι αυτή τη στιγμή 237 εφορευτικές επιτροπές έχουν ήδη παραλάβει τις κάλπες, ανοίγουν τους φακέλους με τις επιστολικές ψήφους και αφού δουν πως υπάρχει η υπεύθυνη δήλωση συμπληρωμένη, το αντίγραφο ταυτότητας ή υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης τοποθετείται ο φάκελος στην κάλπη και στις 7 θα ανοίξουν οι κάλπες».

09.06.2024 07:46

Η μάχη... παραλία ή κάλπη θα κρίνει την αποχή - Τα σενάρια και οι εκπλήξεις

Παραλία ή κάλπη φαίνεται πως είναι το κρίσιμο ερώτημα που θα κρίνει τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2024.

Στις κάλπες καλούνται 9.796.330 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες. Δικαίωμα για να ψηφίσουν για πρώτη φορά έχουν 111.500 εκλογείς. Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν έως τέσσερις υποψηφίους στο κόμμα της επιλογής τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09.06.2024 07:42

Με τι καιρό θα ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές 2024

Γενικά αίθριος αναμένεται σήμερα (9/6) ο καιρός, με υψηλές θερμοκρασίες. Το μεσημέρι και το απόγευμα υπάρχει η πιθανότητα για τοπικές βροχές, ειδικά στα βόρεια. Από αύριο (10/6) το θερμόμετρο θα ανέβει αισθητά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09.06.2024 07:39

Πώς μπορείτε να ψηφίσετε στις εκλογές στην Ελλάδα – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα από τις 07:00 έως τις 19:00, να αναδείξουν τους 21 υποψήφιους από 31 κόμματα που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έως το 2029. Οι εκλογείς που είχαν επιλέξει να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές επιστολικά και τελικά δεν το έπραξαν ή έστειλαν εκπρόθεσμα την ψήφο τους, θα μπορέσουν να ψηφίσουν δια ζώσης μετά τις 11:00 το πρωί στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09.06.2024 07:28

Πού θα ψηφίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ψηφίσει στις 10:30 στην Κηφισιά.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 10:00 στο Δημοτικό σχολείο Εκάλης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης θα ψηφίσει στις 10:00 στο ετ 164 που βρίσκεται στο 13ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου, στην Κρήτη.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα ψηφίσει στις 11:00 στο 404ο εκλογικό τμήμα του δήμου Νέας Ιωνίας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 10:00 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου θα ψηφίσει στις 9:15 στο 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα του στις 10:30 στο 3ο δημοτικό σχολείο Καλαμάτας.

09.06.2024 07:19

Οι πρώτες εικόνες από την εκλογική διαδικασία

Άνοιξαν ακριβώς στις 7.00 το πρωί τα εκλογικά τμήματα όπου έχουν στηθεί οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές 2024. 

Ήδη από τα πρώτα λεπτά άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι «βιαστικοί» ψηφοφόροι, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας. Κρατώντας ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης -επιτρέπεται και αναγνώριση με ψηφιακή ταυτότητα- μπήκαν στο εκλογικό τμήμα, έδωσαν τα στοιχεία τους και ετοίμασαν τη ψήφο τους στο παραβάν, για να ρίξουν στη συνέχεια τη ψήφο στην κάλπη.

09.06.2024 07:15

Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09.06.2024 07:12

Πότε θα ξέρουμε τα αποτελέσματα - Πότε βγαίνει το exit poll

Σε ρυθμούς Ευρωεκλογών 2024 κινείται σήμερα (9/6) η Ευρώπη. Περίπου στις 21:00 αναμένεται να υπάρξει η πρώτη ασφαλής εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα, για το ποια κόμματα θα έχουν καταφέρει να περάσουν το όριο του 3% και να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Με το κλείσιμο των καλπών, στις 19:00 θα δημοσιευθεί και το μεγάλο exit poll της εταιρείας δημοσκοπήσεων και ερευνών Palmos Analysis.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09.06.2024 07:09

Μάθε που ψηφίζεις σήμερα

Στις 7:00 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών 2024, με το υπουργείο Εσωτερικών να έχει διαθέσιμη την πλατφόρμα του «Μάθε πού ψηφίζεις», στην οποία μπορούν να μπουν οι πολίτες ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τους κέντρο.

Η ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει μεταβολές βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι 29/02/2024 και μεταβολές καταλόγων ετεροδημοτών μέχρι 30/4/2024.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09.06.2024 07:05

ΠΑΣΟΚ: Στόχος η δεύτερη θέση με ισχυρό ποσοστό

Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι σίγουροι ότι το κόμμα θα έχει αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, εν αντιθέσει με τους βασικούς του αντιπάλους (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίοι αναμένεται να χάσουν δυνάμεις.

Με άλλα λόγια, ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Όσο πιο ισχυρό είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη, τόσο πιο κοντά είμαστε σε μια νίκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09.06.2024 07:01

Άνοιξαν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές 2024

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσέρχονται την Κυριακή (9/6) στις κάλπες για να ψηφίσουν τους Ευρωβουλευτές των επόμενων πέντε ετών, καθώς η διαδικασία των ευρωεκλογών κορυφώνεται σήμερα για τα 27 κράτη μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στην Ελλάδα.

09.06.2024 06:58

Κασσελάκης: Θέλει να βγει «δυνατά δεύτερος» - Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Θετικό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ο Στέφανος Κασσελάκης τις τελευταίες ημέρες, όπως είπε χτες σε δημοσιογράφους στην καθιερωμένη χαλαρή συνάντηση κάθε Σαββάτου πριν από εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ για τις ευρωεκλογές εκτίμησε χαρακτηριστικά «θα είμαι δυνατά δεύτερος».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09.06.2024 06:56

Πού βάζει τον πήχη ο Μητσοτάκης - Ποιες αλλαγές «ψήνονται» για την επόμενη μέρα

Στην ανάγκη οι ψηφοφόροι να στείλουν σήμερα στις κάλπες εκ νέου καθαρό μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αναφέρεται σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την κυβέρνηση βάζουν τον πήχη για τις ευρωεκλογές στο 33%, ποσοστό που είχε πάρει η Νέα Δημοκρατία και στην αντίστοιχη αναμέτρηση το 2019.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09.06.2024 06:51

Η Ευρώπη ψηφίζει τους ευρωβουλευτές της για την επόμενη πενταετία

Κορυφώνεται σήμερα (9/6) η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία που πραγματοποιείται ιστορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή των ευρωεκλογών 2024, από την οποία θα αναδειχθούν τα 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τα 27 κράτη μέλη με θητεία τα επόμενα πέντε χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09.06.2024 14:59

H ώρα της αναμέτρησης των ευρωεκλογών για το 2024 έφτασε. Οι πολίτες στην Ευρώπη προσέρχονται στις κάλπες, προκειμένου να εκλέξουν τους 720 βουλευτές του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μείνετε συντονισμένοι στο ethnos.gr για όλες τις εξελίξεις μέχρι και τα αποτελέσματα εκλογών.