Φωτιά στην Αττική: Μάχη σε διάσπαρτες εστίες - Οι πολίτες αντιμέτωποι με μεγάλες καταστροφές

Πριν από 4 λεπτά

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Τροχαία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις περιοχές του Βαρνάβα, της Πεντέλης, του Διονύσου, της Νέας Μάκρης, του Μαραθώνα, της Ραφήνας και της Παλλήνης.

Το μοναδικό οδικό τμήμα που παραμένει κλειστό είναι η λεωφόρος Διονύσου, από τη Δροσιά έως τη Νέα Μάκρη.

Πριν από 5 λεπτά

Πάνω από 200 ζώα έχουν διασωθεί από τη φωτιά στην Αττική

«Έχουμε πάνω από 200 ζώα συντροφιάς που έχουν διασωθεί. Βρίσκονται σε 5 διαφορετικά σημεία. Εδώ στο Γαλάτσι έχουμε πάνω από 150 ζώα. Υπάρχουν άλλοι 4 χώροι στους δήμους που είχαμε πρόβλημα από τις πυρκαγιές, όπου φιλοξενούνται ζώα», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης, που βρέθηκε στο Γαλάτσι, όπου η Dogs' Voice και εθελοντές κτηνιάτροι φροντίζουν τα διασωθέντα ζώα.

Πριν από 13 λεπτά

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

Στις 18:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Πριν από 22 λεπτά

Μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους της Αττικής

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, ενεργοποιεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024, μέρος των οποίων ισχύει και για άλλες περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2024.

Δείτε περισσότερα εδώ

Πριν από 29 λεπτά

Διασώθηκαν τουλάχιστον 155 ζώα

155 ζώα έχουν διασωθεί από εθελοντές από τη φωτιά και φιλοξενούνται στο ΠΑΛΑΙ Γαλατσίου, όπου φροντίζονται και φιλοξενούνται από τη Dogs' Voice και εθελοντές κτηνιάτρους.

Κάποια περιμένουν τους κηδεμόνες τους, ενώ άλλα δεν φέρουν τσιπ οπότε θα αντιμετωπιστούν από τη ΜΚΟ ως αδέσποτα. Περίπου 30 χρειάζονται φιλοξενία, δηλώνει στο OPEN η ιδρύτρια, Έλενα Δέδε.

Το διαφορετικό φέτος, σύμφωνα με την ίδια, ήταν πως υπήρχαν οικειοθελείς παραχωρήσεις ζώων από κηδεμόνες που εκκένωναν και δεν μπορούσαν να τα διασώσουν.

Ωστόσο, όπως κάθε χρονιά, βρέθηκαν και ζώα δεμένα, από ασυνείδητους.

Πριν από 31 λεπτά

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ζήτημα για τα εναέρια μέσα

Θέμα για τη διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων στη μεγάλη φωτιά της βορειοανατολικής Αττικής θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε χθες (13/8) στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Κασσελάκη και του αρμόδιου τομεάρχη ζητά λογαριασμό από την κυβέρνηση για τη διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πριν από 38 λεπτά

Σύσκεψη της κυβέρνησης

Κυβερνητική σύσκεψη σε λίγη ώρα, για τη μεγάλη φωτιά και την καταγραφή των ζημιών.

Πριν από 47 λεπτά

«Δουλεύουμε στα κόκκινα»

«Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, τον Απρίλιο, το Πυροσβεστικό Σώμα, οι γυναίκες και οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος δουλεύουν στα “κόκκινα”, σε καθεστώς υπερεργασίας καθημερινά» δήλωσε στο ΕΡΤΝews o Nίκος Λαβράνος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Ήταν πραγματικά τιτάνια η προσπάθεια που κατέβαλαν οι συνάδελφοί μου. Τους δίνω κι εγώ τα συγχαρητήρια. Είναι αξιέπαινοι πραγματικά» δήλωσε ο κ. Λαβράνος για τους συναδέλφους του πυροσβέστες. Και όπως ,τόνισε, οι προσπάθειές τους είναι μνημειώδεις.

Μιλώντας για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν στο πεδίο δράσης το πρωί της Τρίτης τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο. Υπάρχουν όμως εκατοντάδες διάσπαρτες εστίες, οι οποίες με μια απλή ριπή του ανέμου, η οποία δημιούργησε απίστευτα προβλήματα αυτό το διήμερο, μπορεί να δημιουργήσει μια νέα εστία».

Πριν από 50 λεπτά

«Αυτό το κακό εδώ δεν έχει ξαναγίνει»

«Τι μπορούμε να πούμε; Φαίνονται όλα μόνα τους. Το θέμα μας είναι ότι δεν υτπήρχε συντονισμός από τον Δήμο. Αυτό το κακό εδώ δεν έχει ξαναγίνει. Με κανέναν δήμαρχο. Στις 6:00 ήταν στο βουνό, καιγόταν η κορυφή. Πήγαν με την ε΄ναξρη τα ελικόπτερα και το σβήσανε. Από εκεί και πέρα δεν μπορούσε ο Δήμος να επέμβει με υδροφόρες; Να σβήσουν τα αποκαϊδια;», καταγγέλλει στο OPEN άνδρας που βρίσκεται στην Πεντέλη, όπου ζει η οικογένειά του και πήγε να δει τις ζημιές στο σπίτι τους.

Πριν από 58 λεπτά

Απόγνωση κατοίκων στην Πεντέλη

«Ένα πυροσβεστικό (υπήρχε), τους παρακαλάγαμε», καταγγέλλει κάτοικος της Πεντέλης στο OPEN.

«Με ένα λάστιχο και έτρεχε λίγο, να μπορέσουμε να σβήσουμε. Ούτε νερό έχουμε, ούτε τηλέφωνο, ούτε φως», προσθέτει.

«Δεν έχουμε να φορτίσουμε τα κινητά, μιλάμε με το σταγονόμετρο. Δεν ξέρουμε τίποτα», λέει στη συνέχεια.

Άλλος κάτοικος τονίζει: «Το αναπνέουμε αυτό εδώ. Να έριχναν λίγο νερό».

Πριν από 59 λεπτά

Σε 40 ώρες έδωσαν μάχη με υπεράνθρωπη προσπάθεια 702 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος και 35 εναέρια μέσα, εθελοντές, αστυνομία, στρατός, δασάρχες, δήμοι και η περιφέρεια Αττικής.

Όπως ενημέρωσε ο Βασίλης Κικίλιας, «μιλάμε για το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο σκηνικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή κλήθήκαμε να αντιμετωπίσουμε».

«Μέσα στη δοκιμασία που οι πολίτες πέρασαν φόβο, θυμό ή βαθιά λύπη, γνωρίζω πως οι πυροσβέστες, η αστυνομία, οι εθελοντές, ο στρατός, ήταν εκεί και πάλεψαν για να μην συμβούν τα χειρότερα», πρόσθεσε.

Πριν από 1 ώρα , 2 λεπτά

Σοβαρές καταγγελίες κατοίκων

«Δεν είχαμε νερό, δεν είχαμε ρεύμα, δεν είχαμε βοήθεια από κανέναν δυστυχώς», καταγγέλλει κάτοικος στο OPEN, ενώ άλλος δείχνει τις κλήσεις του και λέει «έπαιρνα το 112 και με είχαν στην αναμονή».

Πριν από 1 ώρα , 6 λεπτά

Ζημιές σε 8-10 σπίτια και τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις στο Χαλάνδρι

«Όταν μιλάμε για φωτιά που ξεκίνησε 5 χλμ. και έχει κάψει 100.000 στρέμματα, είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο», λέει ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, στο OPEN.

«Ήμουν στο πεδίο από την πρώτη στιγμή. Γι' αυτό και δώσαμε την εκκένωση πολύ πριν μπει η φωτιά στο Πάτημα Χαλανδρίου (...)», πρόσθεσε και είπε πως αν και δεν υπάρχει ακόμα επίσημος απολογισμός, «εμπειρικά» μιλώντας, πρέπει να επλήγησαν 8-10 σπίτια, άλλα ολοσχερώς και άλλα έχουν υποστεί ζημιές και καμιά 10αριά επιχειρήσεις.

Πριν από 1 ώρα , 20 λεπτά

Στο ίδιο έργο θεατές: Αποκαρδιωτικές εικόνες στη βορειοανατολική Αττική

Οι πρώτες εικόνες της μεγάλης καταστροφής.

Στο ίδιο έργο θεατές: Αποκαρδιωτικές εικόνες στη βορειοανατολική Αττική - Παντού στάχτη και αποκαΐδια

Δείτε περισσότερα εδώ

Πριν από 1 ώρα , 32 λεπτά

Κάηκαν σπίτια, σχολείο και το κλειστό γυμναστήριο

Το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς από τη Νέα Πεντέλη αποκαλύπτεται. Στην περιοχή κάηκαν σπίτια και σχολείο ενώ καταστράφηκε και το κλειστό γυμναστήριο της περιοχής.

Και αρκετά αυτοκίνητα, τα οποία ήταν παρκαρισμένα έξω από σπίτια, παραδόθηκαν στις φλόγες ενώ σύμφωνα με εθελοντές τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές είναι γύρω στα 15, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Πριν από 1 ώρα , 38 λεπτά

«Κάθε ώρα που περνά είναι πιο δύσκολα γιατί η θερμοκρασία ανεβαίνει»

«Αυτήν την ώρα επικεντρώνονται οι προσπάθειες στη Νέα Μάκρη στο σημείο κάτω από την Ανατολή, αλλά και σε όλα τα σημεία. Σε όλη την περίμετρο της φωτιάς όπου υπάρχει καπνός γίνονται ρίψεις νερού για να περιοριστεί. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ρίχνουν νερό και σήμερα στις εστίες που υπήρχε χθες πυρκαγιά αλλά και όπου υπάρχουν κατ’ εκτίμηση υψηλές θερμοκρασίες πέφτει νερό για να ελεγχθεί το πυροθερμικό φορτίο. Κάθε ώρα που περνά είναι πιο δύσκολα γιατί η θερμοκρασία ανεβαίνει και οι άνεμοι ενισχύονται», δήλωσε στο ΕΡΤNews ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.

Πριν από 1 ώρα , 48 λεπτά

Θλιβερές εικόνες - Στάχτη και αποκαΐδια

Θλιβερές εικόνες - Στάχτη και αποκαΐδια

Πριν από 1 ώρα , 57 λεπτά

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να προστατευτούν από το τοξικό νέφος

Πριν από 2 ώρες , 10 λεπτά

«Λελογισμένη χρήση νερού» ζητά από τους καταναλωτές ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου

Λόγω της μεγάλης ανάγκης χρήσης νερού στην περιοχή Αγίου Σπυρίδωνα και Διώνης από πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες, ο Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει, υπάρχει πιθανότητα το δίκτυο να μην ανταποκρίνεται και παρακαλεί όλους τους καταναλωτές για λελογισμένη χρήση, περιορίζοντας την κατανάλωση μόνο για οικιακή χρήση.

Πριν από 2 ώρες , 16 λεπτά

Φωτιά στα Καλύβια Θορικού

Φωτιά ξέσπασε στην Προσφάρτα στη δημοτική ενότητα Καλυβίων Θορικού.

Στο σημείο επιχειρούν 54 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων, 14 οχήματα και από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις 5 ελικόπτερα.

Πριν από 2 ώρες , 31 λεπτά

Πυρκαγιά σε επιβατηγό πλοίο στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών

Κατασβέστηκε με ίδια μέσα από το πλήρωμα και τη συνδρομή της πυροσβεστικής υπηρεσίας, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, υπό αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμή αιτία, στη γέφυρα του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου ανοικτού τύπου ΚΑΠΤΑΝ ΣΤΑΥΡΟΣ που ήταν ελλιμενισμένο στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, από την πυρκαγιά δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός, ούτε θαλάσσια ρύπανση, ενώ ο απόπλους του πλοίου απαγορεύτηκε προσωρινά μέχρι την αποκατάσταση των υλικών ζημιών και την προσκόμιση πιστοποιητικού καλής αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα.

Πριν από 2 ώρες , 40 λεπτά

Μητέρα 2 παιδιών η γυναίκα που έχασε τη ζωή της

Πριν από 2 ώρες , 51 λεπτά

Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που οδήγησε στη διόγκωση της φωτιάς

Για «ένα κοκτέιλ πολύ εκρηκτικό» έκανε λόγο στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πριν από 2 ώρες , 59 λεπτά

Οι ανήλικοι στη Γλυφάδα «έπαιζαν» με κροτίδες

Χθες, ενώ δινόταν μάχη στη ΒΑ Αττική, δύο άτομα έβαλαν φωτιά στην Τερψιθέα της Γλυφάδας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου, οι δύο «έπαιζαν» με κροτίδες.

Πρόκειται για δύο 14χρονους, για τους οποίους έχει σχηματιστεί δικογραφία και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα -με την κατηγορία της πρόκλησης πυρκαγιάς από πρόθεση.

Επίσης, έχει επιβληθεί πρόστιμο 4.000 ευρώ στις οικογένειές τους.

Πριν από 3 ώρες , 3 λεπτά

Στο λιμάνι της Ραφήνας θα καταπλέουν κανονικά τα πλοία της ακτοπλοΐας

Στο λιμάνι της Ραφήνας θα πραγματοποιούνται από σήμερα κανονικά οι κατάπλοι και οι απόπλοι των πλοίων της ακτοπλοΐας, που από χθες λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη βορειανατολική Αττική είχαν εκτραπεί προς το λιμάνι του Λαυρίου.

Πριν από 3 ώρες , 13 λεπτά

«Χάσαμε μια φίλη, τη Νάντια»: Πώς βρέθηκε η νεκρή γυναίκα στο Πάτημα Βριλησσίων

Θλίψη για την απανθρακωμένη σορό γυναίκας που βρήκαν οι πυροσβέστες στο Πάτημα Βριλησσίων, σε βιοτεχνία που κάηκε από τη φωτιά που καίει στην Αττική.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πριν από 3 ώρες , 27 λεπτά

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, στις περιοχές του Βαρνάβα-Μαραθώνα-Νέας Μάκρης-Διονύσου-Πεντέλης-Παλλήνης παραμένουν σε ισχύ οι εξής εκτροπές κυκλοφορίας:

1. Μαντά και επαρχιακή οδός Μαραθώνος-Καπανδριτίου, από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα

2. Έξοδος χωριού Γραμματικό προς Βαρνάβα

3. My Market Γραμματικού προς Άνω Σούλι

4. Είσοδος οικισμού Βαρνάβα από Καπανδρίτι

5. Μιαούλη και Κολοκοτρώνη, από το Γραμματικό προς Καλέντζι-Βοθώνα

6. Παραδρόμος εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, ύψος φυτωρίου «4 Εποχές» προς Άγιο Στέφανο

7. Ονείρων και παραδρόμος εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προς Βαρνάβα

8. Λεωφόρος Διονύσου και Αρτέμιδος (θέση Ανατολή) προς Διόνυσο

9. Λεωφόρος Διονύσου και Δημοκρατίας προς Διόνυσο

10. Λεωφόρος Διονύσου και Κυδωνιών προς Διόνυσο

11. Λεωφόρος Μαραθώνος και Εχετλού προς Βοθώνα-Καλέντζι

12. Λεωφόρος Μαραθώνος και Μ. Αλεξάνδρου προς Βοθώνα-Καλέντζι

13. Έξοδος εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προς Καπανδρίτι

14. Ηρακλείτου και Δ. Σωτηρίου προς Αναπαύσεως

15. Αναπαύσεως από Ησιόδου προς Πεντέλη

16. Αναπαύσεως από λεωφόρο Πεντέλης προς Πεντέλη

17. Παναγούλη από λεωφόρο Πεντέλης προς Πεντέλη

18. Πλατεία Παλαιάς Πεντέλης προς Πεντέλη

19. Ηρακλείτου από Μπενάκη προς Αναπαύσεως

20. Λεωνίδα από Ησιόδου προς Πεντέλη

21. Κλεισθένους από Ησιόδου προς Πεντέλη

22. Ευκαλύπτων από λεωφόρο Πεντέλης προς Πεντέλη

23. Κλεισθένους από Πίνδου προς Πεντέλη

24. Παπανδρέου και από Τσαλδάρη (Μελίσσια) προς Πεντέλη

25. Κύπρου από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Ντράφι-Διώνη

26. Βενιζέλου από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Ντράφι-Διώνη

27. Λεωφόρος Διονύσου από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος, προς Διόνυσο

28. Ανθούσας και Ιάσωνος προς Πεντέλη.

Πριν από 3 ώρες , 42 λεπτά

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Πριν από 3 ώρες , 48 λεπτά

Θρήνος για τη γυναίκα που έχασε τη ζωή της

Περίπου 14 χρόνια εργαζόταν στην επιχείρηση η εργαζόμενη που βρέθηκε απανθρακωμένη από τη φωτιά, όπως γνωστοποίησε στην ΕΡΤ ο ιδιοκτήτης.

«Δεν ξέρω γιατί δεν έφυγε», πρόσθεσε.

Πριν από 3 ώρες , 53 λεπτά

«Επικίνδυνη η κατάσταση» στον Ερυθρό

Ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας χαρακτήρισε επικίνδυνη την κατάσταση καθώς έχει πλησιάσει πολύ κοντά στον οικισμό του Ερυθρού Νέας Μάκρης.

«Πάμε πόρτα - πόρτα στα σπίτια. Έχουν απομακρυνθεί (οι κάτοικοι), αλλά είναι και πολλοί που φεύγουν με το ζόρι γιατί θέλουν να προστατεύσουν την περιουσία τους», είπε μιλώντας στο OPEN και το «Ώρα Ελλάδος».

Πριν από 3 ώρες , 55 λεπτά

Έρχονται ενισχύσεις από 6 χώρες

Σήμερα αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας δυνάμεις από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σερβία, την Τσεχία, την Τουρκία και τη Ρουμανία.

Πριν από 3 ώρες , 56 λεπτά

Ξεκίνησαν ρίψεις τα εναέρια

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού 3 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό.

Πριν από 3 ώρες , 56 λεπτά

Μεγάλη αναζωπύρωση στον Ερυθρό

Λίγο μετά τις 5 το πρωί σημειώθηκε μια μεγάλη αναζωπύρωση στον οικισμό του Ερυθρού στη Νέα Μάκρη με την φωτιά να πλησιάζει τα σπίτια των κατοίκων. Για το λόγο αυτό στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τον οικισμό μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος προς Ραφήνα.

Πριν από 3 ώρες , 57 λεπτά

Διάσπαρτες εστίες σε 5 σημεία και συνεχείς αναζωπυρώσεις

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα είναι καλύτερη, δεν υπάρχει πλέον ενιαίο μέτωπο και οι άνεμοι είναι πιο αδύναμοι σε σχέση με χθες, όμως οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι αντιμέτωπες με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες: στον Βαρνάβα, στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Άνω Σούλι και στην Πεντέλη, ενώ συνεχώς σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

13.08.2024 09:48

Για ακόμη ένα βράδυ, πυροσβέστες μαζί με εθελοντές πάλευαν με τις φλόγες στη βορειοανατολική Αττική. Η μάχη συνεχίζεται, με τη μεγάλη φωτιά να έχει στοιχίσει τη ζωή σε έναν άνθρωπο και να έχει κατακάψει χιλιάδες στρέμματα.

Στα μέτωπα των πυρκαγιών σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα είναι καλύτερη, δεν υπάρχει πλέον ενιαίο μέτωπο και οι άνεμοι είναι πιο αδύναμοι σε σχέση με χθες (12/8), αλλά οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι αντιμέτωπες με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες: στον Βαρνάβα, στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Άνω Σούλι και στην Πεντέλη.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς με πιο έντονο το πρόβλημα στη Νέα Μάκρη όπου οι φλόγες έφτασαν κοντά στα πρώτα σπίτια στον οικισμό Ερυθρός. Λίγα λεπτά μετά τις 5:00 στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τον οικισμό μέσω Λεωφόρο Μαραθώνος προς Ραφήνα.