Market|21.12.2022 12:47

British Council: Ένωσε τις δυνάμεις του με την Microsoft σε ένα 3ήμερο hackathon για νέους!

Newsroom

Το τριήμερο 9-11 Δεκεμβρίου, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, 31 νέες και νέοι από τους χώρους της τεχνητής νοημοσύνης και της κοινωνικής καινοτομίας είχαν τη δυνατότητα να συνεργαστούν σε ομάδες και να δημιουργήσουν καινοτόμες ιδέες που ανταποκρίνονται σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. 

Το hackathon, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Stronger Together  | Τεχνητή Νοημοσύνη για το Κοινό Καλό του British Council, είχε ως στόχο την ανάπτυξη εξειδικευμένων δεξιοτήτων για ανεύρεση λύσεων που ανταποκρίνονται στις κοινωνικές και κλιματικές προκλήσεις βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη και την ανάδειξη νέων ανθρώπων που μπορούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προόδου και να επιφέρουν θετικό αντίκτυπο μέσω της κοινωνικής τους δράσης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη ΔΑΕΜ– Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων του Δήμου Αθηναίων, το Athens Partnership και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Την εκδήλωση εγκαινίασε διαδικτυακά ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Κόπτσης ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι Δημήτρης Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΕΜ – Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Αθηναίων, Ιωάννης Εμίρης, Πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Αθηνά, Αντώνης Οικονόμου, Public Sector Lead, Microsoft και η Αναστασία Ανδρίτσου, Director, British Council

Η ομάδα PowAIR με την ιδέα της για τη δημιουργία ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που θα συλλέγει δεδομένα για την πρόληψη και αποφυγή των δασικών πυρκαγιών, κατέκτησε την πρώτη θέση και κέρδισε το μεγάλο βραβείο, ένα study visit σε πρόγραμμα/οργανισμό στη Βρετανία που εργάζεται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης το Μάρτιο του 2023!

Οι νικητές είπαν για την συμμετοχή τους: «Το hackathon ήταν μια φανταστική εμπειρία που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Καταφέραμε να μάθουμε περισσότερα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις εφαρμογές που στοχεύουν στην επίλυση προβλημάτων μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων θεωρίας, πρακτικής και παιχνιδιών. Μέσα από αυτό το τριήμερο όχι μόνο γνωρίσαμε νέους ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα και ελπίδες, αλλά και ανταλλάξαμε ιδέες και όνειρα μαζί τους για το πώς να βελτιώσουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Το καλύτερο από όλα, είχαμε την ευκαιρία να καταλήξουμε στη δική μας λύση για ένα κρίσιμο πρόβλημα στη χώρα μας, τις πυρκαγιές. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κριτική επιτροπή που μας επέλεξε ως νικήτρια ομάδα και ανυπομονούμε να επεκτείνουμε τις δεξιότητες και τις γνώσεις μας στο πολλά υποσχόμενο επερχόμενο ταξίδι στη Βρετανία». 

Μερικές από τις υπόλοιπες ιδέες που προέκυψαν περιλαμβάνουν την βελτιστοποίηση της άρδευσης ελαχιστοποιώντας τη σπατάλη νερού στη γεωργία χρησιμοποιώντας εργαλεία AI, τη δημιουργία ενός εξαρτήματος που θα βοηθά ανθρώπους με προβλήματα όρασης να κινηθούν πιο εύκολα στην πόλη, την συλλογή δεδομένων για τη στρατηγική τοποθέτηση βιομηχανικών μονάδων ενέργειας σε περιοχές με λιγότερο ενεργοβόρες συνθήκες, ένα τεχνολογικό σύστημα που θα βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων καθώς και μια εφαρμογή που στοχεύει να λύσει το πρόβλημα της στάθμευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Την κριτική επιτροπή που ανέδειξε τον μεγάλο νικητή αποτέλεσαν ο Βρετανός συντονιστής του hackathon Mike Lloyd, ιδρυτή της εταιρίας Learn Tech io, εμπειρογνώμονας σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, συνεργάτης της Μicrosoft και Fellow στη British Computer Society, η Αναστασία Ανδρίτσου, Διευθύντρια του British Council σε Ελλάδα και Κύπρο, η Γεωργία Καλύβα, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια νέων τεχνολογιών της Microsoft, η Δρ. Μπέτυ Τσακαρέστου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Κώστας Καρπούζης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτισμικής Πληροφορικής, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Τις ομάδες υποστήριξαν με την εμπειρογνωμοσύνη και την πολύτιμη καθοδήγησή τους οι ερευνητές Νάσσος Κατσαμάνης, Δημήτρης Γαλάνης, Θανάσης Γεντίμης και Alice Guittard από το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά. 

Ο Αντώνης Οικονόμου, Διευθυντής Δημοσίου Τομέα της Microsoft ανέφερε σχετικά: «Είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε αυτήν την εκδήλωση και δίνουμε την ευκαιρία στους νέους να ανακαλύψουν τις δυνατότητες τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη για το κοινό καλό. Στη Microsoft πιστεύουμε ότι ως παγκόσμιος τεχνολογικός οργανισμός είναι ευθύνη μας να υποστηρίζουμε τους νέους σε όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε ελκυστικές, σχετικές και υψηλής ποιότητας μαθησιακές εμπειρίες πληροφορικής. Για αυτό μέσω του προγράμματος που ονομάζουμε GRforGrowth προσφέρουμε δωρεάν εκπαιδεύσεις και πιστοποιήσεις σε 100 χιλιάδες συνανθρώπους μας έτσι ώστε να «εξοπλίσουμε» το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας απέναντι στις ανάγκες όχι μόνον του παρόντος αλλά και του μέλλοντος εξοικειώνοντας ουσιαστικά τους Έλληνες με την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.

Η Μαρία Νομικού Regional Lead, Youth, Skills & Schools, Europe, British Council σημειώνει: «Με την τεχνητή νοημοσύνη έχουμε τη δυνατότητα να λύσουμε κάποιες από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η νέα γενιά εκτός του ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στον ψηφιακό κόσμο και είναι ίσως η γενιά με την καλύτερη εκπαίδευση εκπροσωπεί συχνά ένα αξιακό σύστημα που μας επιβεβαιώνει ότι αν προσφέρουμε εργαλεία και ευκαιρίες για ανάπτυξη δεξιοτήτων και δικτύωση η αλλαγή θα έρθει σύντομα. Μέσα από το πρόγραμμα Stronger Together του British Council στόχος μας είναι να προσφέρουμε ευκαιρίες μα πάνω από όλα ελπίδα, εμπιστοσύνη και υποστήριξη στους νέους για να πετύχουν τους στόχους τους».

British Councilτεχνητή νοημοσύνηειδήσεις τώραMicrosoft