Market|27.06.2024 11:18

Σε ρυθμούς ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός και τον Μάιο - Εντυπωσιακή η αύξηση της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια

Newsroom

Ιδιαιτέρως θετικές είναι, για μία ακόμα φορά, οι εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό. Από την αρχή του 2024, τα ρεκόρ είναι αλλεπάλληλα ενώ «σπάνε» το ένα το άλλο – και ο Μάιος δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Η νέα άνοδος – ρεκόρ του τουρισμού, φυσικά, καταγράφεται και στα αεροδρόμια και, τα στοιχεία, είναι αδιάσειστα. Είναι σαφές ότι, η ταξιδιωτική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας έχει «απογειωθεί», με αξιοσημείωτες  -και σύμφωνες με το νέο ρεκόρ που έσπασε- τις επιδόσεις των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 7,4 εκατ. άτομα διακινήθηκαν, το α’ πεντάμηνο του 2024 στα αεροδρόμια της Fraport - σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Σαντορίνη, Μύκονο, Καβάλα, Μυτιλήνη, Ακτιο, Σάμο και Σκιάθο- ποσοστό που παρουσιάζει άνοδο κατά  9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Σε αριθμούς, αυτό, μεταφράζεται σε 4.811.980 αφίξεις ή αναχωρήσεις ατόμων από τα 14 αεροδρόμια. Στην πλειοψηφία της, η ταξιδιωτική κίνηση ήταν από το εξωτερικό. Και στις πτήσεις εσωτερικού, όμως, η αύξηση που σημειώθηκε ήταν 8,6%, με 2.609.583 άτομα να ταξιδεύουν αεροπορικώς σε κάθε έναν από τους 14 προορισμούς.

Δυναμικό «μπάσιμο» στην κορύφωση της σεζόν

Η κίνηση, όπως αναμενόταν, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, όσο το καλοκαίρι πλησιάζει. Τον Μάιο, ο συνολικός αριθμός των ατόμων  που διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της Fraport ήταν αυξημένος κατά 11,3% σε σχέση με τον Μάιο του 2023. Πιο συγκεκριμένα, οι επιβάτες από το εξωτερικό, φέτος τον Μάιο, αυξήθηκαν κατά 11,6%.

Πρώτοι, στη διεθνή ταξιδιωτική κίνηση στη χώρα μας, ήρθαν οι Βρετανοί, με 516.753 αφίξεις και 400.027 αναχωρήσεις. Ακολούθησαν οι Γερμανοί επισκέπτες, με 319.793 αφίξεις και 269.903 αναχωρήσεις.

Η ταξιδιωτική κίνηση στα 39 αεροδρόμια της Ελλάδας – εκ των οποίων τα 14 είναι της Fraport, τα 24 της ΥΠΑ, και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών- στο α’ πεντάμηνο φέτος ήταν αυξημένη κατά 13%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 20.419.817 επιβάτες.

Νέες αεροπορικές συνδέσεις

Η αύξηση στις προκρατήσεις από βασικές αγορές, οι πρόσθετες πτήσεις από tour operators και αεροπορικές εταιρείες και η ιδιαίτερη προτίμηση των ταξιδιωτών για τον προορισμό Ελλάδα, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τη φετινή πορεία του τουρισμού σε νέο ρεκόρ, με τις αφίξεις να είναι αυξημένες κατά 20% στο α’ πεντάμηνο ή κατά 650.000 άτομα, φθάνοντας συνολικά περίπου τα 3,9 εκατ. άτομα.

Οι επιπλέον αεροπορικές συνδέσεις και πτήσεις ενισχύουν την κίνηση στα 14 αεροδρόμια της Fraport Greece. Ντεμπούτο θα κάνουν τουλάχιστον 6 αεροπορικές εταιρείες που θα πετούν σε νέους προορισμούς, ενώ τουλάχιστον 7 αεροπορικές θα εκτελούν δρομολόγια σε υφιστάμενες συνδέσεις.

Το αυξημένο ενδιαφέρον συμπληρώνεται από τον έγκαιρο προγραμματισμό που παρατηρείται για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές. Σύμφωνα με τη μελέτη του INSETE, το 70% των Γερμανών, των Βρετανών και των Ισπανών, καθώς και το 60% των Γάλλων, έχουν προγραμματίσει από νωρίς τις διακοπές τους στο εξωτερικό για τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των προκρατήσεων που επισημαίνουν πηγές της αγοράς, είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό.

Ελληνικά αεροδρόμιατουρισμόςειδήσεις τώραFraport Greece