Market|13.07.2024 11:00

Ρινοπλαστική: Η πιο ευνοϊκή εποχή για εύκολη ανάρρωση!

Newsroom

Η ρινοπλαστική είναι μία από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις στη σύγχρονη εποχή και είναι λογικό ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος να αναρωτηθεί ποια είναι η ιδανική εποχή για την πραγματοποίησή της; Είναι το καλοκαίρι η κατάλληλη εποχή για ρινοπλαστική ή μήπως ο χειμώνας είναι καλύτερος;    

Είναι ευρέως γνωστό, ότι η ρινοπλαστική είναι μία εντελώς ανώδυνη χειρουργική επέμβαση, την οποία προτιμά μεγάλο μέρος του πληθυσμού είτε για αισθητικούς λόγους προκειμένου να βελτιώσει μικρές ατέλειες στην εξωτερική εμφάνιση της μύτης, είτε για ιατρικούς λόγους έτσι ώστε να διορθωθεί κάποιο λειτουργικό πρόβλημα στη ρινική κοιλότητα.

Όπως κάθε επέμβαση, όμως, έτσι και η ρινοπλαστική έχει συγκεκριμένες μετεγχειρητικές οδηγίες για τη σωστή ανάρρωση των ασθενών και τη διασφάλιση του επιθυμητού αποτελέσματος. Αυτές οι οδηγίες και οι περιορισμοί σε συνδυασμό με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας κάθε ανθρώπου είναι που τελικά καθορίζουν τον χρόνο πραγματοποίησης της ρινοπλαστικής. 

Βασικές μετεγχειρητικές οδηγίες για κάθε εποχή

Μετά την ολοκλήρωση της ρινοπλαστικής ο ασθενής μπορεί, στις περισσότερες περιπτώσεις να επιστρέψει άμεσα (μόλις 6 ώρες μετά το χειρουργείο) στο σπίτι του, οφείλοντας να ακολουθήσει τις οδηγίες, που του έχει υποδείξει ο ρινοπλαστικός του. Η μετεγχειρητική περίοδος δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική, ωστόσο χρειάζεται χρόνος για τη σωστή και πλήρη ανάρρωση. 

Ο πόνος είναι ήπιος και ενδέχεται να παρουσιαστεί ελαφρύ οίδημα στην περιοχή, το οποίο θα υποχωρήσει μέσα στις επόμενες μέρες! Μέχρι να αφαιρεθεί ο προστατευτικός νάρθηκας, κάτι που γίνεται περίπου 7 ημέρες μετά την επέμβαση, ο ασθενής οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός και να απέχει από την πλειονότητα των καθημερινών του ασχολιών. Έπειτα από την αφαίρεση, μπορεί σταδιακά να επιστρέψει στην εργασία του με πολλή προσοχή. 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην καθαριότητα της μύτης εσωτερικά, με ρινοπλύσεις 3 φορές την ημέρα για ένα μήνα, οι οποίες ακολουθούνται από την τοποθέτηση ειδικής αλοιφής. Τις πρώτες εβδομάδες μετά τη ρινοπλαστική είναι απαραίτητο το άτομο να αποφύγει την έντονη σωματική άσκηση, καθώς επίσης την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Δεν επιτρέπεται ακόμα η χρήση γυαλιών οράσεως και ηλίου καθώς ασκούν πίεση στη ρινική κοιλότητα και ενδέχεται έτσι να αλλοιωθεί το τελικό αποτέλεσμα. Τέλος, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες!   

Ρινοπλαστική ανάρρωση: συμβουλές για το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται απαγορευτική εποχή για την πραγματοποίηση της ρινοπλαστικής. Αν η περίοδος αυτή, μάλιστα, είναι για τον ασθενή λιγότερο απαιτητική και δεν είναι επιφορτισμένος με πολλαπλές δραστηριότητες καθημερινά τότε θεωρείται ιδανική! 

«Αν κάνω ρινοπλαστική το καλοκαίρι θα χάσω τις διακοπές μου;» Το ερώτημα αυτό φαίνεται να απασχολεί μεγάλο μέρος των ασθενών! Η απάντηση είναι: ΟΧΙ! Είναι εφικτό κάποιος μετά τη ρινοπλαστική να απολαύσει το καλοκαίρι του κανονικά, να ταξιδέψει και να διασκεδάσει, για μερικές μέρες όμως θα υπάρχουν όπως είναι φυσικό ορισμένοι περιορισμοί! 

Έχοντας, λοιπόν, κάποιος επιλέξει να κάνει ρινοπλαστική κατά τους θερινούς μήνες, θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν επιτρέπεται η απευθείας έκθεση στον ήλιο αλλά και η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Η προστασία από τον ήλιο και τη ζέστη με χρήση αντηλιακού, καπέλου αλλά και επιλέγοντας τις λιγότερο ζεστές ώρες για βόλτες και δραστηριότητες είναι απαραίτητη. Επιπρόσθετα, μετά τις πρώτες 10 ημέρες κι έχοντας αφαιρέσει τον νάρθηκα, ο ασθενής μπορεί να κολυμπήσει και στη θάλασσα με προσοχή, αποφεύγοντας τις βουτιές από ύψος. 

Ρινοπλαστική ανάρρωση: tips για τον χειμώνα και το κρύο

Ο χειμώνας με το κρύο και τις ημέρες που διαρκούν λίγο προδιαθέτει κάποιον να μείνει σπίτι. Έτσι, αν για τον ασθενή, οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις και το ευρύτερο πρόγραμμά του είναι λιγότερο απαιτητικό κατά την εποχή αυτή, τότε ιδανικά η ρινοπλαστική θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χειμώνα. 

Αυτό το οποίο θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος ο οποίος ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε ρινοπλαστική επέμβαση κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ότι θα πρέπει να προστατευτεί τόσο από το πολύ κρύο, όσο και από την ξηρή ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων που προκαλεί συχνά η θέρμανση και ενδέχεται να μην ευνοεί την διαδικασία ανάρρωσής του. 

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για Ρινοπλαστική τελικά;

Όπως γίνεται λοιπόν φανερό από όσα προαναφέρθηκαν δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη εποχή η οποία να θεωρείται ιδανική για την πραγματοποίηση της ρινοπλαστικής. Από ιατρικής πλευράς, τόσο το έντονο κρύο, όσο και ο καύσωνας θα πρέπει να αποφεύγονται μαζί με την έντονη σωματική κόπωση και οτιδήποτε ενδέχεται να τραυματίσει τη μύτη. Έτσι, η τελική επιλογή της χρονικής στιγμής της ολοκλήρωσης της επέμβασης έγκειται αποκλειστικά στο τι εξυπηρετεί τον εκάστοτε ασθενή σχετικά με το προσωπικό του πρόγραμμα και το πότε μπορεί να βρει τον απαιτούμενο χρόνο για ανάρρωση. 

Αναζητάτε Ρινοπλαστική; Επιλέξτε τον κατάλληλο χειρουργό, οποιαδήποτε εποχή!

Είτε το καλοκαίρι είτε το χειμώνα, αν έχετε αποφασίσει ότι η επέμβαση της Ρινοπλαστικής σας ενδιαφέρει, τότε δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε στον Δρ. Γ. Καρκατζούλη! Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του γιατρού διαβάζοντας περισσότερα γύρω από το θέμα προκειμένου να λύσετε τις απορίες σας. 

Ο ωτορινολαρυγγολόγος Δρ. Γ. Καρκατζούλης εξειδικεύεται στη Ρινοπλαστική και μάλιστα έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της καριέρας του στη μέθοδο της Κλειστής Ρινοπλαστικής έχοντας εργαστεί για πολλά χρόνια σε κορυφαίες κλινικές και νοσοκομεία της Γερμανίας και της Ελλάδας ενώ πλέον διατηρεί ιατρείο στην Αθήνα (Παλαιό Φάληρο). Εκτός από την κλειστή ρινοπλαστική, ο γιατρός έχει εμπειρία και στις επεμβάσεις για διόρθωση στο ακρορρίνιο, προσθήκη υαλουρονικού στη μύτη αλλά και για διάφραγμα μύτης.

Τίτλος ιατρού: Διευθυντής Τμήματος Λειτουργικής & Αισθητικής Ρινοχειρουργικής, Ιατρικό Π. Φαλήρου 

Social  

https://www.instagram.com/dr_karkatzoulis 

https://www.youtube.com/@geokarkas 

ρινοπλαστικήειδήσεις τώραγιατρός