Market|08.01.2025 11:00

Σύγχρονη αντιμετώπιση βουβωνοκήλης

Newsroom

Η βουβωνοκήλη αποτελεί το  συχνότερο αίτιο χειρουργικής αντιμετώπισης στη σημερινή εποχή. Στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους άντρες αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στις γυναίκες. Τι σημαίνει όμως βουβωνοκήλη; Με το όρο βουβωνοκήλη εννοούμε την ύπαρξη μιας τρύπας στο  κοιλιακό τοίχωμα  στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Μέσα από αυτή την τρύπα λοιπόν μπορεί να προβάλει είτε το έντερο είτε λιπώδης ιστός. Η βουβωνοκήλη μπορεί να εμφανιστεί μόνο από τη μία βουβωνική χώρα  είτε και από τις δύο βουβωνικές χώρες ( αμφοτερόπλευρη ).

Δρ Κυρίτσης Αλέξανδρος , MD, Phdc/ Γενικός Χειρουργός, Πτυχιούχος Α.Π.Θ/ Μετεκπαιδευθείς επί τριετία σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Τι προκαλεί τη βουβωνοκήλη;

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία βουβωνοκήλης. Οι κυριότεροι είναι:

  • Κληρονομικότητα
  • Έντονη άρση βάρους
  • Παχυσαρκία
  • Διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου
  • Μεγάλη ηλικία

Πώς γίνεται η διάγνωση της βουβωνοκήλης;

Τις περισσότερες φορές η κλινική εξέταση από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό αρκεί για να τεθεί η διάγνωση της βουβωνοκήλης. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ένα υπερηχογράφημα μαλακών μορίων της περιοχής ή ακόμη και μαγνητική τομογραφία της περιοχής.

Τι συμπτώματα προκαλεί η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα. Αρχικά μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματική και να μην ενοχλεί καθόλου τον ασθενή. Σταδιακά ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να παρατηρεί μια διόγκωση – μάζα στην περιοχή της βουβωνικής χώρας η οποία μερικές φορές εμφανίζεται και μερικές υποχωρεί. Μπορεί να προκαλέσει καύσος, δυσφορία, αίσθημα βάρους και πόνο στον ασθενή. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να στραγγαλιστεί περιεχόμενο (κυρίως έντερο) μέσα στην κήλη. Αυτή η κατάσταση οδηγεί τάχιστα σε νέκρωση του εντέρου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη αντιμετωπίζεται αποκλειστικά χειρουργικά καθώς δεν υπάρχει συντηρητική αντιμετώπιση. Από τη στιγμή που τεθεί η διάγνωση της βουβωνοκήλης  η κατάλληλη θεραπεία είναι η προγραμματισμένη χειρουργική αποκατάσταση. Τυχών καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε περίσφιξη της κήλης με κίνδυνο τη νέκρωση του εντέρου.

Τα προηγούμενα χρόνια η χειρουργική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης πραγματοποιούνταν με ανοιχτή επέμβαση και τομή. Πλέον, με την είσοδο τη λαπαροσκόπησης στη χειρουργική αυτό αποτελεί παρελθόν.

Επέμβαση εκλογής είναι πλέον η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης η οποία έχει καθιερωθεί σε όλα τα εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού. Πραγματοποιείται μέσω τριών μικρών οπών και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ή την επόμενη μέρα από την κλινική. Η επέμβαση είναι ανώδυνη, αναίμακτη ενώ πρέπει να τονιστεί ότι ακόμη και στην περίπτωση αμφοτερόπλευρης βουβωνοκήλης η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω των ίδιων τριών μικρών οπών.

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης

  • Μειωμένος  μετεγχειρητικός πόνος σε σύγκριση με την ανοιχτή μέθοδο
  • Μικρότερα ποσοστά χρόνιου πόνου έναντι της ανοιχτής μεθόδου
  • Γρήγορη  ανάρρωση και άμεση επάνοδο στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς μεγάλες τομές
  • Μικρότερα  ποσοστά υποτροπής έναντι της ανοιχτής μεθόδου σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης, επικοινωνήστε  με το Γενικό Χειρουργό, Δρ. Αλέξανδρο Κυρίτση. Ο ιατρός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση κηλών με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, καθώς έχει μετεκπαιδευτεί στον τομέα της λαπαροσκόπησης σε κορυφαία κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου και των Η.Π.Α

χειρουργείοκήληειδήσεις τώρα